Прашање за Христијанството III

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
ОК, ме интересира нешто во врска со егзорцизмот (кога веќе го спомна). Како е можно 2 духовни тела да се во едно човечко (материјално) тело?
А па да не збориме за енергијата на 2-те тела кои би го исцрпиле материјалното!
Moјот пост нема никаква поврзаност со егзорцизам.
Мора да направиш паралела помеѓу демонска обземеност и демонска прелест доа се две различни појма!

Демонката лага ја поседува секој од нас односно секое живо суштество на планетава тоа е внатре во него демон кој се обидува во секој момент од милистотинката да наметне мисла која е богоспротивна која најчесто доаѓа преку човечкото Его колку борбата на инвидуата и стремењето кон Бога е поголема толку борбата со демонската прелест е поголема.само од инвидуата зависи колку ќе му се препушти и прифати се што ќе му се пружи на послужавникот затоа ја имаме и религијата кој напредните духовници веднаш можат да го приметат демонското присуство и ласкање. Па и Целата религија е да го одврати човекот од паднатата огревовна природа и да го насочи кон вистинскиот пат на Бога!

Е како е можне де?
Ете ви доказ типичен пример на демонска обземеност.Ѓаволот го мрази човекот кој е по Божјиот образ и сака да го уништи! Човекот кој целосно му се препушта на ѓаволот ,го обзема и веќе нема контрола врз сопственото тело и сигурно дека матријалното тело е исцрпено и највеќе оштетено.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
значи работата е да се имаат видливи пороци за да се има здрав пород, а?
„Јак„ заклучок, нема што...[DOUBLEPOST=1400517348][/DOUBLEPOST]
како и да е, вашиот бог ја изгуби ексклузивноста на давањето душа.
Да: останува уште „душовадникот„, како што би рекол Клајв Луис...:icon_lol:
Ама тој не дава живот, туку само одзема.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
каде се наоѓа рајот, а каде пеколот? цело време спомнувате “горе“ и “доле“, па не ми е јасно каде тоа

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
mounatin,

пред 2-3 г., кога темава беше накратко медиумски актуелна, на МТВ беше емитуван прилог во кој еден од професорите на богословскиот факултет во Скопје, ги наведе приничините за црковната неприфатливост на таа метода.

Накратко, еве што рече професорот, не јас:
- Причина за зголемената неплодност кај луѓето е промената на приордната околина и нејзино негативно влијание врз човекот.
- Природен начин на зачнување нов човек е на релацијата „машко-женско„.
- „Местото„ каде се случува зачнувањето на новиот човек е во (!!!) телото од мајката.

Така?...Немам забелешки кон изјава од професорот, оти во се‘ „држи вода„ и не е црковнопротивна (напротив..) , а ја отсликува реалноста.

Ако ја проанализираш таа метода од почеток до крај, ќе видиш дека истата има куп неприфатливи и гревовни дејанија, а не само веќе посоченеото свесно земање само на еден зигот, а што е со другите зиготи? Тоа е чисто човекоубиство!

И сега, треба да чекаме некоја „убава„ иднина, во која медицината ќе најде начин на добивање само на еден зигот, а до тогаш човекоубиството може да продолжи (???).
Богословскиот факултет преку деканот се произнесе против ин витрото. МПЦ а и останатите цркви не даваат благослов на методот но не се произнесле против.Важна разлика.
Она што успеав да забележам дека главната причина против ин витрото, соодветно недавањето на багослов од црквата, е уништувањето на дел ембрионите.Како што пишав на почетокот треба да се направат напори за спречување на злоделата во ин витрото, а не целосна осуда, не е во ред да се отфрли нешто што би помагнало и донесло радост.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Види јас знам за два начини да се добие потомство со секс и инвитро оплодување ако не успева првиот начин.
Во религиозните кругови можда постојат и други начини али јас не сум запознаен па затоа и така имам пишано.

Еве го прашањето:
Ако двајца партнери не се стерилни но поради Х причини не можат да добијат потомство на природен начин т.е. со секс дали црквата би го подржала разводот или би подржала инвитро оплодување.
Полека: пак „набадаш„ претпоставени состојби.

Дај прецизирај: што е причината, ако саглам сопружници, ем здрави, ев убави, немааат деца по природен пат па едвај чекаат да отидат на „ин-витро„?[DOUBLEPOST=1400517837][/DOUBLEPOST]
Богословскиот факултет преку деканот се произнесе против ин витрото. МПЦ а и останатите цркви не даваат благослов на методот но не се произнесле против.Важна разлика.
Она што успеав да забележам дека главната причина против ин витрото, соодветно недавањето на багослов од црквата, е уништувањето на дел ембрионите.Како што пишав на почетокот треба да се направат напори за спречување на злоделата во ин витрото, а не целосна осуда, не е во ред да се отфрли нешто што би помагнало и донесло радост.
Нека е и така како велиш.

Ајде да видиме вака: брачен пар, кој верува, нема деца. Се обраќа до Црквата и до Бога, со потребните молитви и пак ништо: штркот не доаѓа.

И сега, што треба да сторат сопружниците:
1. Да помислат дека од Црквата нема фајде (?).
2. Да помислат дека Бог не благоволил (?).
3. Да се обидат да стекнат потомство, па ако сето тоа се заврши на најдобар можен начин, пак ќе речат дека таква била волјата Божја, небитно што истата таа волја не ја испочитувале претходно?

Случајов е претпоставен, но ајде, понуди одговор. Плус, не е проблемот само во уништувањето на „непотребните„ зиготи, оти целата таа процедура е придружена со дејанија кои баш и не се по учењето од Црквата, а се прилично насилни.

Последно уредено:

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
„Јак„ заклучок, нема што...[DOUBLEPOST=1400517348][/DOUBLEPOST]

Да: останува уште „душовадникот„, како што би рекол Клајв Луис...:icon_lol:
Ама тој не дава живот, туку само одзема.
на кого мислиш?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
каде се наоѓа рајот, а каде пеколот? цело време спомнувате “горе“ и “доле“, па не ми е јасно каде тоа
Рајот и пеколот се пред се‘, состојби на постоење на човековата душа, а не просторно-географски позиции.

Начелно, Рајот е „горе„ на Небесата, односно „горе„ е поим кој ја покажува расјката возвишеност и достојноста од душите кои стекнале милост Божја.
Пеколот е „долу„ во подземјето, а поимот „долу„ ја покажува отпаднатоста од недостојните.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Види јас знам за два начини да се добие потомство со секс и инвитро оплодување ако не успева првиот начин.
Во религиозните кругови можда постојат и други начини али јас не сум запознаен па затоа и така имам пишано.
Имаше случаеви попот да ја оплоди верничката која мажот и не успевал.
То би требало да биде благословена божја работа.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Полека: пак „набадаш„ претпоставени состојби.

Дај прецизирај: што е причината, ако саглам сопружници, ем здрави, ев убави, немааат деца по природен пат па едвај чекаат да отидат на „ин-витро„?[DOUBLEPOST=1400517837][/DOUBLEPOST]

Ајде да видиме вака: брачен пар, кој верува, нема деца. Се обраќа до Црквата и до Бога, со потребните молитви и пак ништо: штркот не доаѓа.

1. Да помислат дека од Црквата нема фајде (?).ТОЧНО
2. Да помислат дека Бог не благоволил (?). ТОЧНО
3. Да се обидат да стекнат потомство, па ако сето тоа се заврши на најдобар можен начин, пак ќе речат дека таква била волјата Божја, небитно што истата таа волја не ја испочитувале претходно? ТОЧНО

Случајов е претпоставен, но ајде, понуди одговор. Плус, не е проблемот само во уништувањето на „непотребните„ зиготи, оти целата таа процедура е придружена со дејанија кои баш и не се по учењето од Црквата, а се прилично насилни.
а не е насилно тоа што ги остава луѓето да патат по пород? ептен мислостиво, нема што.[DOUBLEPOST=1400518266][/DOUBLEPOST]
Рајот и пеколот се пред се‘, состојби на постоење на човековата душа, а не просторно-географски позиции.

Начелно, Рајот е „горе„ на Небесата, односно „горе„ е поим кој ја покажува расјката возвишеност и достојноста од душите кои стекнале милост Божја.
Пеколот е „долу„ во подземјето, а поимот „долу„ ја покажува отпаднатоста од недостојните.
сакаш да кежеш дека се комшии? врата до врата, али само за да ние смртниците подобро го сфатиме тоа па се користат тие изрази?
во чиво подземје мислиш? бог има подрум?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
а не е насилно тоа што ги остава луѓето да патат по пород? ептен мислостиво, нема што.
kooperativa,

верата не е просто-природно-емотивна состојба, туку „нешто појќе„ од тоа...
Ако Бог нешто промислил, Он тоа го чини со одредена намера и цел, која за мене може да биде тајновита, а мое е дали ќе ја прифатам таквата Божја волја или ќе ја отфрлам и ќе си терам по својот ум.[DOUBLEPOST=1400518450][/DOUBLEPOST]
на кого мислиш?
Ај троа подразмисли, а „...одговор је у боци...„.[DOUBLEPOST=1400518607][/DOUBLEPOST]
сакаш да кежеш дека се комшии? врата до врата, али само за да ние смртниците подобро го сфатиме тоа па се користат тие изрази?
во чиво подземје мислиш? бог има подрум?
...?...

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
одговори, па ќе ти одговорам и јас

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203

1. Да помислат дека од Црквата нема фајде (?).
2. Да помислат дека Бог не благоволил (?).
3. Да се обидат да стекнат потомство, па ако сето тоа се заврши на најдобар можен начин, пак ќе речат дека таква била волјата Божја, небитно што истата таа волја не ја испочитувале претходно?

1.Не,во никој случај
2.Божјата волја тешко можеме да ја узнаеме, затоа му се молиме да БИДЕ ВОЛЈАТА ТВОЈА.
3.Ако се заврши добро значи тоа е Божје дело.[DOUBLEPOST=1400519790][/DOUBLEPOST]
Полека доаѓаме до момент кога @mountain и @Изгрев, на пример не се слагаат по одредени прашања со @MIKI1, а можеби и со ставовите на Источната Православна Црква.

Од друга страна не е спорна вербата во Бог.

Тоа доведува до прашањето кое е поставено многу време наназад, дали вербата во Бог е зависна од ставовите на одредена институција, и нејзини толкувачи, или пак секој треба сам да стигне до Бог, и да го најде своето спасение преку сопствени методи и искуства?
П.с Јас сум за тоа второто
Сигурно имаше предвид за дискусијата околу ин витрото. Бидејќи црквата нема став по прашањето нема како да се согласувааме или не согласуваме со неа.При официјален став на црквата не би се дозволил да јас да и се спротиставам.(Бог да ме чува од такво возгордување) Несогасување со определен член за некоја тема не е толку страшно:).

Духовен развој со игнорирање на црквата и потпирање на лични толкувања, од една страна може(доста сигурно) да те одведе на грешен пат,и од друга страна да те возгордее(да те дотурне кон грешниот пат).

Последно уредено:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Сигурно имаше предвид за дискусијата околу ин витрото. Бидејќи црквата нема став по прашањето нема како да се согласувааме или не согласуваме со неа.При официјален став на црквата не би се дозволил да јас да и се спротиставам.(Бог да ме чува од такво возгордување) Несогасување со определен член за некоја тема не е толку страшно:).

Духовен развој со игнорирање на црквата и потпирање на лични толкувања, од една страна може(доста сигурно) да те одведе на грешен пат,и од друга страна да те возгордее(да те дотурне кон грешниот пат).
Епа и тоа го велам. Зашто нема став? Има спротивставени мислења ли по тоа прашање?

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Епа и тоа го велам. Зашто нема став? Има спротивставени мислења ли по тоа прашање?
Зошто црквата нема офицален став би можел само да шпекулирам. Едно е сигурно црквата не носи брзоплети заклучоци.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
1.Не,во никој случај
2.Божјата волја тешко можеме да ја узнаеме, затоа му се молиме да БИДЕ ВОЛЈАТА ТВОЈА.
3.Ако се заврши добро значи тоа е Божје дело..
1. О.К.
2. Се согласувам.
3. А ако не се заврши добро (познавам таков случај...), кого ќе го славиме, а кого ќе го критикуваме за неуспехот?

Kajgana Shop

На врв Bottom