Прашања за Исламот III

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
ako ne si gi kontroliras losite tvoi naviki tie tebe ke te kontrloiraat,sega odam se nadevam ke izvleces pouka. pozdrav.
Самиот посочуваш дека контролата е таа што е битна, тогаш кој треба да биде тој што е подложен на критика, оној што неможе да се контролира и постапките на останатите мора да се прилагодуваат на него или оние што мора своите постапки и начин на живот да ги прилагодуваат на луѓе кои неможе да се контролираат?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Jas neznam sto go sporeduvas adzilokot so monastvoto , ako jas odam na adzilok ne znaci deka jas gi potisnuvam moiote sexsualni covecki instinkti , nitu pak ne smeam da se zenam , dali me razbiras? jas ne zboruvam za ona koi monasite duhovno se ispolnuvaat tuku ti zboruvam vo toa sto oni podrzuvaat celibat , da ne zboruvame poftorno , oni ne smeat da se zenat ne smeat da se mazat so toa oni podrzuvaat celibat a fakticki so taa ideologija coveckiot rod bi isceznal ,dodeka smislata na adzilokot e mnogukratna bideiki islamot preku hadzot saka da ostvari duhovni socijalni, politicki i ekonomski koristi,koj vsusnost e seopst, koj go simbolizira i demonstrira edinstvoto i bratstvoto megu muslimanite bes ogled na nivnite nacionalnosti jazicni i rasni razliki.i treba da se ima predvid deka toa e godisen sobir.

Ako ti imas potreba da ja baknes, tvojata izberenicka toa napravigo,
no ne pravigo i ne se spustaj vo nivno na zivotno,,,, neznam kolku me razbra.
za i okolu razgoluvanjeto jas go kazav moeto mislienje .
Дали само муслиманите одат на аџилак?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Jas neznam sto go sporeduvas adzilokot so monastvoto , ako jas odam na adzilok ne znaci deka jas gi potisnuvam moiote sexsualni covecki instinkti , nitu pak ne smeam da se zenam , dali me razbiras? jas ne zboruvam za ona koi monasite duhovno se ispolnuvaat tuku ti zboruvam vo toa sto oni podrzuvaat celibat , da ne zboruvame poftorno , oni ne smeat da se zenat ne smeat da se mazat so toa oni podrzuvaat celibat a fakticki so taa ideologija coveckiot rod bi isceznal ,dodeka smislata na adzilokot e mnogukratna bideiki islamot preku hadzot saka da ostvari duhovni socijalni, politicki i ekonomski koristi,koj vsusnost e seopst, koj go simbolizira i demonstrira edinstvoto i bratstvoto megu muslimanite bes ogled na nivnite nacionalnosti jazicni i rasni razliki.i treba da se ima predvid deka toa e godisen sobir.

Ako ti imas potreba da ja baknes, tvojata izberenicka toa napravigo,
no ne pravigo i ne se spustaj vo nivno na zivotno,,,, neznam kolku me razbra.
za i okolu razgoluvanjeto jas go kazav moeto mislienje .
е ај пошто гледам дека запнуваш наедни, а ги игнорираш другите работи, ќе се задржам на она што го форсираш, пример за вратот и КРЦ.
прво, и претходно кажав дека се соласувам за монаштвото, така да тоа црвеното е безпотребно.
проблемот е во тоа дека прво повикуваш на човечките инстинкти, па после тоа велиш дека треба да се контролираат (да не бидам на ниво на животно). хммммммммм, и јас сум за самоконтролата, но твојата изјава има поинаква тежина ако се земе во предвид обврската да се носи хиџаб. нели секој треба да се контролира? но во даденив случај кој што прави? што е тоа за казнување ако ја бакнам невестата пред луѓе? значи ќе се задржам на некоја со која сум во брак (девојка и сл ќе го оставам за друг пат) каде е тука злоделото? што е тоа толку страшно за казнување? жена ми е!!!
ај уште едно прашање околу ова, дали следува казна за верникот ако фрли око накај друга особа? не е важно за машко или женско. еве ти си фрлил око накај некоја, си помислил нешто во врска со сексот за со неа, но само на тоа останало.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
ај уште едно прашање околу ова, дали следува казна за верникот ако фрли око накај друга особа? не е важно за машко или женско. еве ти си фрлил око накај некоја, си помислил нешто во врска со сексот за со неа, но само на тоа останало.
Рекол Мухаммед с.а.в.с.: Аллах навистина ќе му прости на мојот уммет(народ) она што душата им дошепнува,се додека не го направат тоа или изговорат (хадисот го бележат Бухари и Муслим, и е веродостоен)

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Рекол Мухаммед с.а.в.с.: Аллах навистина ќе му прости на мојот уммет(народ) она што душата им дошепнува,се додека не го направат тоа или изговорат (хадисот го бележат Бухари и Муслим, и е веродостоен)
Ме интересира твој коментар и став за делото на Боко Харам! И секако , каква би била казната?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
ок, фала за делумниот одговор. а имаш ли да кажеш нешто и за другото назначено во мојот пост? особено делот кај што барам цитат. а знаеш дека обично сакам да дискутирам со лични мислења

Член од
14 август 2006
Мислења
45.441
Поени од реакции
84.809
Ме интересира твој коментар и став за делото на Боко Харам! И секако , каква би била казната?
Казна?

да не си ги помешал религиите?

Одговорот го имаш во Куранот:
Allah is an enemy to unbelievers. - Sura 2:98

On unbelievers is the curse of Allah. - Sura 2:161

Slay them wherever ye find them and drive them out of the places whence they drove you out, for persecution is worse than slaughter. - 2:191

Fight against them until idolatry is no more and Allah's religion reigns supreme. (different translation: ) Fight them until there is no persecution and the religion is God's entirely. - Sura 2:193 and 8:39

Fighting is obligatory for you, much as you dislike it. - 2:216
(different translation: ) Prescribed for you is fighting, though it is hateful to you.

..... martyrs.... Enter heaven - Surah 3:140-43

If you should die or be killed in the cause of Allah, His mercy and forgiveness would surely be better than all they riches they amass. If you should die or be killed, before Him you shall all be gathered. - 3:157-8

You must not think that those who were slain in the cause of Allah are dead. They are alive, and well-provided for by their Lord. - Surah 3:169-71

Let those fight in the cause of God who sell the life of this world for the hereafter. To him who fights in the cause of God, whether he is slain or victorious, soon we shall give him a great reward. - Surah 4:74

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Казна?

да не си ги помешал религиите?

Одговорот го имаш во Куранот:
Allah is an enemy to unbelievers. - Sura 2:98

On unbelievers is the curse of Allah. - Sura 2:161

Slay them wherever ye find them and drive them out of the places whence they drove you out, for persecution is worse than slaughter. - 2:191

Fight against them until idolatry is no more and Allah's religion reigns supreme. (different translation: ) Fight them until there is no persecution and the religion is God's entirely. - Sura 2:193 and 8:39

Fighting is obligatory for you, much as you dislike it. - 2:216
(different translation: ) Prescribed for you is fighting, though it is hateful to you.

..... martyrs.... Enter heaven - Surah 3:140-43

If you should die or be killed in the cause of Allah, His mercy and forgiveness would surely be better than all they riches they amass. If you should die or be killed, before Him you shall all be gathered. - 3:157-8

You must not think that those who were slain in the cause of Allah are dead. They are alive, and well-provided for by their Lord. - Surah 3:169-71

Let those fight in the cause of God who sell the life of this world for the hereafter. To him who fights in the cause of God, whether he is slain or victorious, soon we shall give him a great reward. - Surah 4:74
друже.................................................аман бе

Член од
14 август 2006
Мислења
45.441
Поени од реакции
84.809
Дали само муслиманите одат на аџилак?
Не. И Христијаните одат. Во минатото кај нас, тоа било по често.
Кој идел на аџилак во ерусалим, на христовиот гроб, ставал едно хаџи до презимето.
И денес има што одат.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
За кое дело?
За киднапирање стотици девојчиња тинејџерки, кои посетувале училиште во кое се предава западното образование, и нивно сексуално малтретирање и третирање како робје, како еден вид казна, согласно шеријатот, за оние кои учат според западното образование, а истото го нема во Куранот.

п.с. не се прај дека не знаеш

Член од
14 август 2006
Мислења
45.441
Поени од реакции
84.809
За кое дело?
:vozbud:

Dumbledore, баш ми е мило што те јебе вака муџава. Си заслужил, бога ми дефинитивно.[DOUBLEPOST=1400539235][/DOUBLEPOST]
За киднапирање стотици девојчиња тинејџерки, кои посетувале училиште во кое се предава западното образование, и нивно сексуално малтретирање и третирање како робје, како еден вид казна, согласно шеријатот, за оние кои учат според западното образование, а истото го нема во Куранот.
LoL, не им е само тоа. Цркви со Христијани во воздух, е нивни специјалитет и да не набројувам, они имаат бајаги со што да се пофалат, пред арапските ментори.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387

п.с. не се прај дека не знаеш
Најстрога осуда за тоа,посебно за киднапирањето и сексуалното малтретирање.
Ако Исламски е забрането да се ракуваш со жена која не ти е мајка,жена,ќерка,баб,тетка,мајка на сопругата...итн... како да оправдам силување на тинејџерки???
Исламот е чист од тоа.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
За кое дело?
Е за едно, мало минијатурно. Кое за такво дело во Кина се казнува поединецот на смрттна казна, А во земјите во цврст устав ( и каде нема смрттна казна) доживотен затвор. Се работи за киднацирање и силување на 200 средношколки![DOUBLEPOST=1400582774][/DOUBLEPOST]
:vozbud:

Dumbledore, баш ми е мило што те јебе вака муџава. Си заслужил, бога ми дефинитивно.[DOUBLEPOST=1400539235][/DOUBLEPOST]
LoL, не им е само тоа. Цркви со Христијани во воздух, е нивни специјалитет и да не набројувам, они имаат бајаги со што да се пофалат, пред арапските ментори.
Со што сум заслужил!?:confused:[DOUBLEPOST=1400582843][/DOUBLEPOST]
Најстрога осуда за тоа,посебно за киднапирањето и сексуалното малтретирање.
Ако Исламски е забрането да се ракуваш со жена која не ти е мајка,жена,ќерка,баб,тетка,мајка на сопругата...итн... како да оправдам силување на тинејџерки???
Исламот е чист од тоа.
Јас конкретно мислев на божјата казна.:)

Kajgana Shop

На врв Bottom