Ножеви

Член од
15 мај 2014
Мислења
4
Поени од реакции
1
E som e taka togas ni edniot ni drugiot ne se za taa upotreba kolku i da ti izgledaat deka se kvalitetni.
Za dobar lovecki noz treba kvaliteten celik,nergsuvacki (a ne carbon) . Treba cvrstina min 56 hrc za da moze da izdrzi rezot nekogas i pogrubi intervencii kako i otcepuvanje drvo za potpala i pak da moze da dere vo kontinuitet da otvori konzerva pa i koska da skrsi(!!) Tie dvata na slika se no name kinezi so sumljiv celik cirka 50 hrc(reciklirani tenekinja) ,moze za delkanje drva ili granki ama za obrabotka na meso ili derenje ne.Tocno deka mnogu od brendovite imaat prefrleno del od proizvodstvo vo Kina ama seuste pod sopstvena supervizija i kontrola na kvalitet,e ama seuste si drzat cena . Vtora alternativa se scandi secilata kako Mora ili Marttiini pa koa ke si prisoberes pari a voedno ke naucis so treba da ti ispolnuva nozot togas na nesto poskapo.[DOUBLEPOST=1400240498][/DOUBLEPOST]Btw eve gi modelite sto gi prodava Browning na oficijalniot sajt http://www.browning.com/products/catalog/knives/finder.asp?f4=060G&f1=&f2=&f3=&f5=&f6=&msrp= kade za zal nema takov kako toj so se prodava na reklama 5
Фала друже.А мора да не знаеш кај може да најдам? Има на реклама5 ама незнам дали се оргинал, зошто ги продаваат по 1000 денари.

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
Мора има во Хубо. Луѓе имате интернет, проверите ги моделите што се нудат по огласи дали се оригинал. И само прашање на време е кога ќе почнат да спамираат со копиите на Спајдерко и Фалкнивен.
vardarmkd, одвој време и убаво разгледај ја темава, верувам дека ќе најдеш информации.
bobac, од каде тоа дека карбонците не се за лов? Не зезај со дезинформации.

4NHK0

Јас сум ти батка у суштина многу флексибилен шизик
Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Фала друже.А мора да не знаеш кај може да најдам? Има на реклама5 ама незнам дали се оргинал, зошто ги продаваат по 1000 денари.
Пак ќе ти кажеме не брзај.Точно е дека се оригинал,ама купени се во арми шопот во Скопје а истите таму се за 30-40% поефтини(купи продај...за поскапо).Значи за почетник(колку што знам) без нож,арми шоп,до 800максимум имаш шведски мора со феноменален квалитет во сооднос со цената.Со тој што сакаш прави.Учи се,употребувај го до некоја граница,пробај после да го наостриш,па после оди кон поскапа варијанта.Прелистај некоја страна наназад и ќе најдеш и каде се наоѓа арми шопот и некое мислење за квалитетот на мора ножевите,разликата помеѓу стаинлес и карбон челикот.Ако ти се брза и не ти е дојдено до тие 600-700д,веднаш во арми шопот.И пак ќе ти кажам дека ова е мое мислење.

Последно уредено:

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
4NHK0, фала за пофалбите. Се тешам со тоа што барем некој го цени тоа што го правам.

Член од
21 март 2013
Мислења
64
Поени од реакции
45
bobac, од каде тоа дека карбонците не се за лов? Не зезај со дезинформации.
Mislam deka veke ednas ti pisav ali eve neka znaat i drugite forumdzii . KARBONSKITE CELICI NE SE ZA OBRABOTKA NA HRANA (MESO)!!! I ZATOA NE SE ZA LOV.Sekoja mikro korozija koja normalno se javuva kaj niv,sozdava mikro puknatini ili vdlabnatini vo metalot kade sto lesno se zadrzuvaat ostatoci od krv ili drugi proteini koi se idealni za zadrzuvanje na bakterii ili spori i dr mikroorganizmi koi vo narednite kontakti na toj noz so druga hrana ke ja kontaminiraat ;) i vo terenski uslovi TETANUS ili BOTULIZAM znaci SMRT.Ili drugi teski bakteriski truenja sto znaci iscrpenost povrakanje prolivi i sl. Zatoa covestvoto gi izmislilo i nergosuvackite celici, a karboncite bez problem moze da se koristat za sekiri ,maceti ili nozevi pretezno kako alati no kako LOVECKI NE.

4NHK0

Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Mislam deka veke ednas ti pisav ali eve neka znaat i drugite forumdzii . KARBONSKITE CELICI NE SE ZA OBRABOTKA NA HRANA (MESO)!!! I ZATOA NE SE ZA LOV.Sekoja mikro korozija koja normalno se javuva kaj niv,sozdava mikro puknatini ili vdlabnatini vo metalot kade sto lesno se zadrzuvaat ostatoci od krv ili drugi proteini koi se idealni za zadrzuvanje na bakterii ili spori i dr mikroorganizmi koi vo narednite kontakti na toj noz so druga hrana ke ja kontaminiraat ;) i vo terenski uslovi TETANUS ili BOTULIZAM znaci SMRT.Ili drugi teski bakteriski truenja sto znaci iscrpenost povrakanje prolivi i sl. Zatoa covestvoto gi izmislilo i nergosuvackite celici, a karboncite bez problem moze da se koristat za sekiri ,maceti ili nozevi pretezno kako alati no kako LOVECKI NE.
Да ти кажам од искуство,еднаш сечев дуња со карбонскиот мора компани што го имам...остава нешто црно,поточно патина.Иако претходно му нанесов со помош на оцет,пак се појави при сечењето.Во допир со киселина се јавува патината,а за допир со живо месо,незнам,немам искуство.[DOUBLEPOST=1400277067][/DOUBLEPOST]
4NHK0, фала за пофалбите. Се тешам со тоа што барем некој го цени тоа што го правам.
Знам како ти е.И јас изработувам ситници како белегзии,преврзоци,ситни алатки,но само за хоби...И ако ме праша некој колку е една белегзија од падобрански конец,кога ќе чуе дека е на пр.100д ќе рече,море,многу скапо...Па мали оди купи конец,нека ти фатат плуски и жуљеви прстите па да видиш дали е скапо...Не се цене денед никаков труд,никаков занает,само лижење задници и лепење плакати...Тоа е тоа :(

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
Другар, ти можеш да кажеш, ама дај објасни ми да те разберам, секој може да напише било што, што пак не значи дека тоа е точно. Кажи ми на пример како човештвото живеело до пред 50 години (од кога постои СС челикот?). Ама стварно убаво да ми објасниш.
Значи сме го прошле среден век само со карбонски челик, време кога имало чума, шуга, колера, жолтица и што ти знам какви болести, време кога сите операции се вршеле со карбонски челик, кога сите бербери бричеле со карбонски челик, за сега во 2014 година ти да кажеш дека карбонскиот челик предизвикувал смрт? Ова е во најмала рака смешно. Па како сме преживеале воопшто без сс челик и без инокс?
И дај кажи им на BRKT (Фирма со најголем просперитет во ножарската индустрија баш поради карбонсиот челик што го користи, фирма што е во УСА, а тоа е патем земја каде се вршат истражувања за металите и ножарската индустрија) да не прават карбонски ножеви за лов оти ќе поцркаме, кажи му на Rey Mears, неговиот voodlore да биде од СС а не од чистокрвен карбонец О1 оти тоа е опасно (човекот џабе е бушкрафт инструктор 20 години кога ете таква суштинска информација не ја пренесува).
Да резимираме, минимум 1000 години човештвото живее со карбонски челик, од тој челик се направени ножеви, мачеви и секири со бројки што не можат да ги напишам, од причина што неможе истите да се прочитаат. Нашите предци многу колена наназад дивечот и стоката ја процсирале со карбонски челик, храната ја спремале со карбонски челик и ние уште дишеме и пишуваме на тастатура.
Па во Јапонија класичните ножеви за храна (Santoku) сеуште се прават од карбонски челик.

Последно уредено:
Член од
21 март 2013
Мислења
64
Поени од реакции
45
Другар, ти можеш да кажеш, ама дај објасни ми да те разберам, секој може да напише било што, што пак не значи дека тоа е точно. Кажи ми на пример како човештвото живеело до пред 50 години (од кога постои СС челикот?). Ама стварно убаво да ми објасниш.
Значи сме го прошле среден век само со карбонски челик, време кога имало чума, шуга, колера, жолтица и што ти знам какви болести, време кога сите операции се вршеле со карбонски челик, кога сите бербери бричеле со карбонски челик, за сега во 2014 година ти да кажеш дека карбонскиот челик предизвикувал смрт? Ова е во најмала рака смешно. Па како сме преживеале воопшто без сс челик и без инокс?
И дај кажи им на BRKT (Фирма со најголем просперитет во ножарската индустрија баш поради карбонсиот челик што го користи, фирма што е во УСА, а тоа е патем земја каде се вршат истражувања за металите и ножарската индустрија) да не прават карбонски ножеви за лов оти ќе поцркаме, кажи му на Rey Mears, неговиот voodlore да биде од СС а не од чистокрвен карбонец О1 оти тоа е опасно (човекот џабе е бушкрафт инструктор 20 години кога ете таква суштинска информација не ја пренесува).
Да резимираме, минимум 1000 години човештвото живее со карбонски челик, од тој челик се направени ножеви, мачеви и секири со бројки што не можат да ги напишам, од причина што неможе истите да се прочитаат. Нашите предци многу колена наназад дивечот и стоката ја процсирале со карбонски челик, храната ја спремале со карбонски челик и ние уште дишеме и пишуваме на тастатура.
Па во Јапонија класичните ножеви за храна (Santoku) сеуште се прават од карбонски челик.
Ete ja da ne te ucam proveri koj od "mesarskite" ili kasapski nozevi proizvedeni od renomirani firmi Dick, Frost, Wenger i dr francuski i shvajcarski proizveduva od karbonski celici? NIEDEN !Ne garantiram za ribarski. 1000 2000 5000 god ,mikroorganizmite gi poznavame edvaj 100 godini a i pomalku.taka da ne moze tvojata logika da pomine, za bushcraft, ti mesas survival nozevi so lovecki.edno e secenje granki drugo za potpala a drugo e obrabotka na meso!!! godini nanazad lugeto umirale bez tocno da se znae od sto, bez nikoj da vodi statistika i da se zamara taka da koj moze da znae zosto nekoj umrel na niva letno vreme :D koga oral ili zneel :D Mesoto sto go kolele predcite go cuvale soleno vo drveni kacinja,solta kolku tolku imalo prevencija,hiperosmoza. Japonskite nozevi se cuvaat vo rastitelni masla zadolzitelno taka da ti sigurno nekoj lovec ili mesar ne gi macka sekoj den vo zejtin i taka vo kozna futrola :) Ne sakam ova da e inatenje ili komercijalizacija sekoj ima pravo da koristi so saka no i da gi znae posledicite za nedaj boze.

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.832
Не, ова е интересна дискусија, таман работа да се инаетиме;).
СС челикот е попрактичен од карбонците за лов, и јас стојам позади тоа, секогаш кога ловец ми бара нож му препорачувам СС. Ама никако неможе да се каже дека карбонците никако не се за лов, тоа ми беше муабетот.

Dr. Wish

Outstanding Сasual Dating Authentic Maidens
Член од
23 септември 2013
Мислења
2.394
Поени од реакции
2.795
Onie BG (Bear Grylls) od sto materijal se pravat?

Sent from my Vodafone Smart II using Tapatalk 2

Член од
21 март 2013
Мислења
64
Поени од реакции
45
Не, ова е интересна дискусија, таман работа да се инаетиме;).
СС челикот е попрактичен од карбонците за лов, и јас стојам позади тоа, секогаш кога ловец ми бара нож му препорачувам СС. Ама никако неможе да се каже дека карбонците никако не се за лов, тоа ми беше муабетот.
Karboncite moze da se kalat na poveke rokveli ,pokruti se podobro drzat ostrina no zaradi veke nabrojanite pricini treba da se izbegnuvaat za obrabotka na hrana , a za delkanje ,cepenje ,samoodbrana ili so i da e druga poteska terenska rabota ne bi imal zabeleska .

Dr. Wish

Outstanding Сasual Dating Authentic Maidens
Член од
23 септември 2013
Мислења
2.394
Поени од реакции
2.795
Ne sum primetil xD

4NHK0

Член од
9 април 2014
Мислења
1.153
Поени од реакции
846
Onie BG (Bear Grylls) od sto materijal se pravat?

Не прашувај,не ти треба таков...верувај ми...Мислам дека е 440c ама кој и да е не е тоа тоа...Обична реклама и профит на туѓа сметка.

Kajgana Shop

На врв Bottom