Прашања до Атеистите II

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Па еве, ти со твојот авторитет дај одговор како ти што мислиш, па да видиме на кој му е познато а на кој не му е познато.
Важи. Кажи што подразбираш под битие?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Па еве, ти со твојот авторитет дај одговор како ти што мислиш, па да видиме на кој му е познато а на кој не му е познато.
Си прочитал неколку книги и од истите црпиш прашања, моето прашање (кое секако нема да биде одговорено) е, дали ти ги знаеш одговорите на твоите прашања?

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Епа во тој случај, одговорот е ова
Не ме разочарувај, очекував малку повеќе од тебе.
Дај одговор а не ми одговарај со прашање.
Јас ти дадов одговор, а ти ако не го разбираш ќе дообјасниме.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Дај одговор а не ми одговарај со прашање
Разочаран си што изгуби кладба? Признај!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дај одговор а не ми одговарај со прашање
Ништо гурџи, зимскиов сон ти ја убил смислата за хумор :D
Ок, еве ти одговор: Англискиот има пофлексибилни изрази, ќе се послужам со нив. "Е" или битието на англиски е "Is". Од тука, личноста се појавува кога "Is" преоѓа во - "I".

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Ок, еве ти одговор: Англискиот има пофлексибилни изрази, ќе се послужам со нив. "Е" или битието на англиски е "Is". Од тука, личноста се појавува кога "Is" преоѓа во - "I".
Битие

Суштество - (грч. τὸ ὄν; лат. ens), она што е (id quod est): ствар, предмет, актуалност, индивидуално и конкретно суштество кое ја конституира стварноста. Основното значење на поимот е "да се биде нешто", односно суштество е се; она на што на кој било начин може да му се припише дека е, она што го има битието како својственост. Суштеството е најуниверзалниот поим и темелниот објект на метафизиката, не е можно да се дефинира по родот и специфичната разлика. Поимот суштество како такво (ens ut sic) е еден и аналоген, изрекува крајна апстракција и кажува само дека нешто е, значи му се противи на ништото (нулата), и ги опфаќа реалните и умствените суштества (ens rationis). Реалните суштества можат да бидат стварни и можни; стварните можат да бидат самостојни (супстанциите) и несамостојни (акциденциите); самостојните (супстанциите) можат да бидат независни (Бог) и зависни (створенијата). Мисленото суштество (ens rationis) пак, може да биде со темел во стварноста (на пр. просторот) или без темел во стварноста (на пр. ништожеството). Апсолутниот темел на суштествувањето е реалното, стварното, самостојното и независното, и како такво оригиналното битие, темелот на сите останати видови суштества. Прашањата за суштеството ги проучува метафизиката (онтологијата).

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Битие

Суштество - (грч. τὸ ὄν; лат. ens), она што е (id quod est): ствар, предмет, актуалност, индивидуално и конкретно суштество кое ја конституира стварноста. Основното значење на поимот е "да се биде нешто", односно суштество е се; она на што на кој било начин може да му се припише дека е, она што го има битието како својственост. Суштеството е најуниверзалниот поим и темелниот објект на метафизиката, не е можно да се дефинира по родот и специфичната разлика. Поимот суштество како такво (ens ut sic) е еден и аналоген, изрекува крајна апстракција и кажува само дека нешто е, значи му се противи на ништото (нулата), и ги опфаќа реалните и умствените суштества (ens rationis). Реалните суштества можат да бидат стварни и можни; стварните можат да бидат самостојни (супстанциите) и несамостојни (акциденциите); самостојните (супстанциите) можат да бидат независни (Бог) и зависни (створенијата). Мисленото суштество (ens rationis) пак, може да биде со темел во стварноста (на пр. просторот) или без темел во стварноста (на пр. ништожеството). Апсолутниот темел на суштествувањето е реалното, стварното, самостојното и независното, и како такво оригиналното битие, темелот на сите останати видови суштества. Прашањата за суштеството ги проучува метафизиката (онтологијата).
Точно. :)
Кога "она што е", ќе стане свесно за себеси - ќе се здобие со самосвест, се раѓа "Јас" - "I" на англиски. Тоа е разликата помеѓу битието и личноста.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ти реков Гурџи лошо прашање избра:P

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Поолека не брзај, виде дека се сложивме со ипси, и не гледам потреба од тоа да има победник.
На крајот ќе ги водиме сите во недела на црква.;)

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Важно ти е пивото кое веќе го освои, но чим од него еден прост одговор не може да се очекува, ти посакувам многу среќа околу премијата која треба да ја добиеш.

Kajgana Shop

На врв Bottom