Прашање за Христијанството III

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Атезимот е објективна категорија.

Прашање: како, од кого?...
Имате прашање за атеистите, таму прашајте, овде го чекаме Доналд да ни го објасни неговото “христијанство“.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Имате прашање за атеистите, таму прашајте, овде го чекаме Доналд да ни го објасни неговото “христијанство“.
Ај, ќ‘одам на прашањата за атеистите...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Атеизмот е објективна категорија.

Прашање: како, од кого?...
Ако е нешто објективно, тогаш е апсурдно да прашуваш од кого, бидејќи не ја менува суштината тоа од кого е, во спротивност ќе биде субјективно.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако е нешто објективно, тогаш е апсурдно да прашуваш од кого.
Токму тоа и ми беше намерата...
Ако атеизмот е објективен, а не е субјективен, кој „објект„ ќе ја докаже објективноста од атеизмот?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Токму тоа и ми беше намерата...
Ако атеизмот е објективен, а не е субјективен, кој „објект„ ќе ја докаже објективноста од атеизмот?
:facepalm: Објективноста има врска со објекти, колку што стоматологијата има врска со стомак.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
:facepalm: Објективноста има врска со објекти, колку што стоматологијата има врска со стомак.
Со кого/со што има врска објективноста?
Со самата себе?

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Прашање за Доналдовите христијани. (се мисли на христијанството на @Donald Sikert). Се замолуваат христијани од други деноминации и секти да се воздржат од коментар. Ова се однесува само за секташите од Доналдово христијанство.
Како изгледа вашиот Бог?
Што е различно од православното, католичкото ... и др. Христијанства?

Се надевам овде ете ќе можеш да дадеш одговори.
Јас сум од Христијанската секта на @Donald Sikert
НЕ ИЗГЛЕДА......погрешно прашање, не можеш да прашаш како изгледа, прашањето ти е несоодветно, тоа е исто како да прашаш како изгледа свеста.

Отец+Син+Светиот Дух е одговорот.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Прашање за Доналдовите христијани. (се мисли на христијанството на @Donald Sikert). Се замолуваат христијани од други деноминации и секти да се воздржат од коментар. Ова се однесува само за секташите од Доналдово христијанство.
Како изгледа вашиот Бог?
Што е различно од православното, католичкото ... и др. Христијанства?

Се надевам овде ете ќе можеш да дадеш одговори.
После твоето прифаќање и осознавање дека атеизмот се наоѓа во ареата на субјективноста, чувствувам морална одговорност да ти одговорам на поставените прашања:)

Нема ДОналдови Хриситјани, туку има Хриситјанин Доналд. Не посотјат деноминации и секти.

Христијанин е Христијанин.

Секој Хриситјанин го прифаќа Исус за Бог. Едноставно е. Милион пати повторено.

Затоа и се вика Христијанство.

Црвениот болд - нема други Хриситјанства. Еден е Христос. Едно е Хриситјанството. Едноставно.

Црниот болд - го поставуваш на таков начин, оти ти читајќи ја библијата си заклучил дека Бог треба да има изглед, и веројатно очекуваш антропоморфни особини.

За жал не можам да ти помогнам тука. Јас не познавам таков Бог..

Богот што јас сум го спознал се должи на субјективни искуства, кои е невозможно да ти ги пренесам. Можам само да те упатам, да пробаш самиот да го најдеш, и да го осетиш тоа. Но сепак мое субјективно мислење е дека ти е касно за таа работа веќе:)

Не за џабе секојпат ја давам паралелата со секксот.

Секој го доживува сексот субјективно. Колку и да ти ги кажувам убавините на сексот, ама исклучиво со жена, не вреди додека самиот не искусиш.

Исто е и со Бог. Субјективно.

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Богот што јас сум го спознал се должи на субјективни искуства, кои е невозможно да ти ги пренесам. Можам само да те упатам, да пробаш самиот да го најдеш, и да го осетиш тоа. Но сепак мое субјективно мислење е дека ти е касно за таа работа веќе:)

Секој го доживува сексот субјективно. Колку и да ти ги кажувам убавините на сексот, ама исклучиво со жена, не вреди додека самиот не искусиш.

.
Море упати го и за ова второво , и тоа му фали изгледа.

Не не немој, и за тоа му е касно...хе хе

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Со кого/со што има врска објективноста?
Со самата себе?
Објективност е нешто за кое нема потреба од толкување, нешто кое е очигледно. На пример кога пиеш пиво со форумџииве во Ајриш, ти можеш да изнесеш субјективна изјава - "Јас верувам во Бог" Таа изјава е субјективна, бидејќи Бог е термин кој секој различно го интерпретира - разбира. Твојата претстава за Бог и онаа на некој друг верник, може да биде комплентно различна.
На истата таа маса, може да се изнесе и објективна изјава, на пример - "Пивово е во стаклена кригла". Оваа изјава е објективна, бидејќи нема потреба од толкување, секој може да го констатира тоа самиот, и да дојде до истиот заклучок, бидејќи се работи за објективен заклучок, нешто кое е очигледно.
Попросто од ова амин.[DOUBLEPOST=1400176158][/DOUBLEPOST]
После твоето прифаќање и осознавање дека атеизмот се наоѓа во ареата на субјективноста, чувствувам морална одговорност да ти одговорам на поставените прашања:)

Нема ДОналдови Хриситјани, туку има Хриситјанин Доналд. Не посотјат деноминации и секти.

Секој Хриситјанин го прифаќа Исус за Бог. Едноставно е.
Милион пати повторено.

Исус не рекол за себе дека е Бог, туку зборувал за Бог како за посебна Личност.▪ „Јас не зборував сам од себе, туку самиот Татко, кој ме испрати, ми даде заповед што да кажам и што да зборувам“ (Јован 12:49). Исусовите учења не доаѓале од него, туку од Таткото.ИСУС рекол дека е Божји Син, а не Семоќен Бог. Ако Исус бил Бог, кому му се молел додека бил на Земјата? (Матеј 14:23; 26:26-29). Сигурно не се преправал дека зборува со некого! Значи нема никаква дилема кој е кој!!!!!

Последно уредено:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
@Ipsissimus што ми цитираш разни членови?

Нели е субјективно се тука?

Или да стаам едно НЕ, и да го претворам у објективно?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921

Секој Хриситјанин го прифаќа Исус за Бог. Едноставно е. Милион пати повторено.

Црвениот болд - нема други Хриситјанства. Еден е Христос. Едно е Хриситјанството. Едноставно.

Црниот болд - го поставуваш на таков начин, оти ти читајќи ја библијата си заклучил дека Бог треба да има изглед, и веројатно очекуваш антропоморфни особини.

За жал не можам да ти помогнам тука. Јас не познавам таков Бог..

Исто е и со Бог. Субјективно.
А кој те праша за антропоморфните својства. Те прашав за неговите манифестации. Не барав да ми толкуваш како јас сум го сфатил бог оти појма немаш како сум го сфатил. Задржи се на прашањата а не да ме коментираш мене. Не барав да ми објаснуваш што се секти и дали ги има. Секој знае дека ги има. Потруди се тоа да го објасниш, ако можеш мислам.. Рече Исус имал какви својства? Антропоморфни или?

Не мораш ништо да ме упатуваш да осетам нешто што е твое субјективно, како што јас не можам (а и не сакам) да те упатувам на мое субјективно. Не барав такво нешто од тебе. Кога ќе ми треба, ќе знам каде да те побарам не бери гајле. За жал 99% Христијани нема да се сложат со тебе и ваквава твоја претстава за бог. Сексот не ти е права паралела.

Прашај ги христијаниве на темава дали баш субјективно го доживуваат бог. Не ми е јасно зошто се буткаш таму кај што не си добредојден. Ако ти и овој кловнот погоре сте христијани, јас сум азербејџанец.
Ај задржи се на манифестацијата на богот и како “остваруваш контакт“: Макар и субјективно било. Не барам детали, кои методи користиш.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
@Ipsissimus што ми цитираш разни членови?

Нели е субјективно се тука?

Или да стаам едно НЕ, и да го претворам у објективно?
Тврдиш дека непостојат деноминации и дека христијанин е христијанин, дека секој христијанин го прифаќал Исус за Бог. Епа ај прочитај го постот од христијанинот што го цитирав.

Bog

Само Бог може да ме суди
Член од
3 мај 2014
Мислења
736
Поени од реакции
306
Тврдиш дека непостојат деноминации и дека христијанин е христијанин, дека секој христијанин го прифаќал Исус за Бог. Епа ај прочитај го постот од христијанинот што го цитирав.
Ипси, што не ти е јасно?
Исус е Бог, воскресни и ти и тебе ќе те славиме.
Тоа е Божја Воља, кон која се стремите, а ми се кажувате атеисти овде.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ипси, што не ти е јасно?
Исус е Бог, воскресни и ти и тебе ќе те славиме.
Тоа е Божја Воља, кон која се стремите, а ми се кажувате атеисти овде.
На погрешна адреса ги упатуваш објаснувањата, не сум јас тој што не му е јасно нешто.

Kajgana Shop

На врв Bottom