Прашања до Атеистите II

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Незнам дали приметуваш, ама скоро никој не се сложува со твоите замисли за атеизмот......нека ме демантира еве некој ако не сум во право.
Јас не знам што напишал, сега ќе прочитам. Но побара дефиниција за атеизмот претходно.
Дефиницијата можеме да ја извадиме од сознанието дека теизмот е верување во божества (бог односно богови).
Или атеизмот е неверување во постоењето на одредени божества. (Затоа што, нели, теизмот е сосема спротивно од атеизмот)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Јас не знам што напишал, сега ќе прочитам. Но побара дефиниција за атеизмот претходно.
Дефиницијата можеме да ја извадиме од сознанието дека теизмот е верување во божества (бог односно богови).
Или атеизмот е неверување во постоењето на одредени божества. (Затоа што, нели, теизмот е сосема спротивно од атеизмот)
Да речеме постојат повеќе димензии на постоење....чисто хипотетички. И некој е способен да влегува од една во друга. И тие истите им текнало да ја населат планетава земја со живот....богови ли се тие?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
[DOUBLEPOST=1400162578][/DOUBLEPOST]
Каква врска има атеизам со квази честички?! Што тресеш глупости? Атеизам - А-теизам, тоа "А" е негација, теизам е верување во Бог, каде концептот за истиот го дефинира како Битие одвоено од својата креација, со хиерархиско деспотски карактеристики. Што значи, атеизмот е неверување во ваквиот концепт на Бог/ови.

Болдот субјективен ли е?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Да речеме постојат повеќе димензии на постоење....чисто хипотетички. И некој е способен да влегува од една во друга. И тие истите им текнало да ја населат планетава земја со живот....богови ли се тие?
А да речеме дека не постојат повеќе димензии туку постои само една!
Еден од сателитите на Јупитер е Европа, која е целата во еден голем замрзнат океан! Зарем мислиш дека тие би ја создале само нашава, кога има и други планети (јас мислам дека во вселената има повеќе такви)?
А која религија (која и ден денес постои) верува во суштества кои не се богови (или не се луѓе)?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Aрно ама на твојава дефиниција не и прават шеринг и други.
"

"
Твојата замисла за атеизам е тоталка различна од општо прифатената.;)
Па сите 4000 за кои зборува атеист се теистички концепти за Бог.
И не е тоа моја дефиниција! Исто како што асоцијалност е спротивност на социјалност, така и атеизам е спротивно на теизам.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
А да речеме дека не постојат повеќе димензии туку постои само една!
Еден од сателитите на Јупитер е Европа, која е целата во еден голем замрзнат океан! Зарем мислиш дека тие би ја создале само нашава, кога има и други планети (јас мислам дека во вселената има повеќе такви)?
А која религија (која и ден денес постои) верува во суштества кои не се богови (или не се луѓе)?
Батали.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Секое верување е субјективно. Затоа атеизмот не е субјективен, затоа што не е верување.
poleka be ipsi.

stavot koj go iznese e negacija na mislenje koe e vo sferata na subjektivizmot.

sto mislis negacijata vo koja area pripaga?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
poleka be ipsi.

stavot koj go iznese e negacija na mislenje koe e vo sferata na subjektivizmot.

sto mislis negacijata vo koja area pripaga?
Не е негација бре аман. Тоа ти е грешната премиса. Види дефиницијата која ти ја потврди.
BTW те чекаат прашања.
http://forum.kajgana.com/threads/Прашање-за-Христијанството-iii.66310/page-392#post-6612049

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Атеизмот е објективна категорија.

Прашање: како, од кого?...

Kajgana Shop

На врв Bottom