Прашања до Атеистите II

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Јас ти реков дека верувањето не е еднакво со знаењето.

Верувањето преоѓа во знаење кога ќе се докаже дека е вистинито. Тоа беше токму примерот на Атеист со Челзи.

Да не се повтараме по неколку пати, дали и ти се слагаш со мојата дефиниција за атеизам, која @Атеист ја поддра како единствена точна.

Ако си скокнал врати се наназад неколку страни и види како идел муабетот со него.

Ако и ти се слагаш ќе продолжиме.[DOUBLEPOST=1400101670][/DOUBLEPOST]

Јас бегам:facepalm: ПА то со пеглањето беше мој пример.

Јас одговорав за свеста, вие бегавте од прост одговор ДА или НЕ.

Ах, пусто его.

Нели се сложи со мојата дефиниција за атеизам? Од таму и тргна муабетот каде води и што носи истата. И стигнавме до тука.
Ах пуста лага ни 5 тона сапун не ја перат. Доказот е тука пред тебе. види дали сум одговорил или не. Јас и надвор од форумов те прашав за која свест зборуваме..... некако ми се подизгуби во прашањето. Ќе сакаш сега да ни кажеш?

Нели се сложи со мојата дефиниција за атеизам? Од таму и тргна муабетот каде води и што носи истата. И стигнавме до тука.

Одговрите ти се како за имликацијата на темата за Господ и лагата:P то ест нема одговори
Ти стигна до тука со извртување на тези. Јас не стигнав до тука.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Јас ти реков дека верувањето не е еднакво со знаењето.

Верувањето преоѓа во знаење кога ќе се докаже дека е вистинито. Тоа беше токму примерот на Атеист со Челзи.

Да не се повтараме по неколку пати, дали и ти се слагаш со мојата дефиниција за атеизам, која
која @Атеист ја поддра како единствена точна.

Ако си скокнал врати се наназад неколку страни и види како идел муабетот со него.

Ако и ти се слагаш ќе продолжиме.
Незнам што сте дискутирале неколку страни назад, но еве го мојот став:
Атеизмот според мене е дистанцирање од идентификацијата на одредено верување со вистината. Што значи - верувам =/=знам! За да биде нешто вистина, потребно е знаење, не верување.
Субјективноста може да постои само доколку има одредена основа која ќе биде подложна на интерпретација. Ако атеистот го исклучува верувањето како синоним за вистината, тогаш нема основа која е подложна на интерпретација. Што значи нема субјективност.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ах пуста лага ни 5 тона сапун не ја перат. Доказот е тука пред тебе. види дали сум одговорил или не. Јас и надвор од форумов те прашав за која свест зборуваме..... некако ми се подизгуби во прашањето. Ќе сакаш сега да ни кажеш?
Јас ти одговорив и тука и таму што е свест за мене, и чиј нуспродукт е.

Некоректно е да ја менуваш темата, затоа што гледаш дека не ти оди:)

Прво да завршиме со субјективноста на атеизмот, и еквивалентноста со теизмот.

Потоа можеш и за свеста.

Јас пак ќе кажам што е свест, ама овојпат и ти ќе кажеш.:)[DOUBLEPOST=1400102305][/DOUBLEPOST]
Субјективноста може да постои само доколку има одредена основа која ќе биде подложна на интерпретација. Ако атеистот го исклучува верувањето како синоним за вистината, тогаш нема основа која е подложна на интерпретација. Што значи нема субјективност.
Зашто мојата субјективност би ти ја интерпетирал, и која е потребата да подложи истата на интепретација?

Јас велам - верувам дека Бог постои. Ова е мој субјективен став.

Ти што велиш по ова прашање?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Јас ти одговорив и тука и таму што е свест за мене, и чиј нуспродукт е.

Некоректно е да ја менуваш темата, затоа што гледаш дека не ти оди:)

Прво да завршиме со субјективноста на атеизмот, и еквивалентноста со теизмот.

Потоа можеш и за свеста.

Јас пак ќе кажам што е свест, ама овојпат и ти ќе кажеш.:)
Те прашав за која свест зборуваме не што е свест, читај малку.
Ах пусто, ти лежи улога на професор а? Тебе ѓурѓа да не ти е братучед? Ако вака се понашаш оди со него правете си муабет. Ептен ќе се слагате.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Те прашав за која свест зборуваме не што е свест, читај малку.
Ах пусто, ти лежи улога на професор а? Тебе ѓурѓа да не ти е братучед? Ако вака се понашаш оди со него правете си муабет. Ептен ќе се слагате.
За свеста како нус-продукт на мозочната активност.

И н ебегај од другата тема за атеизмот, ова после.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Зашто мојата субјективност би ти ја интерпетирал, и која е потребата да подложи истата на интепретација?

Не се работи за тоа да ми ја интерпретираш мене. На пример и ти и милион други верници може да верувате во тројство, но твојата интерпретација - твоето разбирање, да нема врска со онаа на останатите! Тоа се вика - субјективност. Затоа реков дека верување не е исто што и Знаење, а за да биде нешто вистина, потребно е знаење, не верување.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
За свеста како нус-продукт на мозочната активност.

И н ебегај од другата тема за атеизмот, ова после.
Што бе Доналд за атеизмот, читај што ти одговорив тоа е тоа ете и Ипсисимус ти кажа. Жалам што не доби таков одговор каков ти посакуваше, ама тие се одговорите, други нема. Нема по сто пати да ти одговараме.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не се работи за тоа да ми ја интерпретираш мене. На пример и ти и милион други верници може да верувате во тројство, но твојата интерпретација да нема врска со онаа на останатите! Тоа се вика - субјективност. Затоа реков дека верување не е исто што и знаење, а за да биде нешто вистина, потребно е знаење, не верување.
Чек чек полека. Не збориш за цитати од библијата.

Ќе речам дека тоа е субјективност, како што си пишал. Интерпетацијата да биде различна кај сите.

Што има врска понатаму со заклучокот со знаењето. Кој ти рече дека за нешто да е вистине, дека не е потребно знаење?

Ајде пак

Член од
6 мај 2014
Мислења
647
Поени од реакции
1.184

Јас неповикана, и како комплетен лаик ќе кажам дека вие не можете да кажете ниту еден афирмативен став за сопствената верба. Оној момент кога ќе се обидете, ќе се заплеткате како мува во пајажина. Прочитав доста ваши постови, и потполно сум сигурна дека вие поим немате во што и како верувате.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Јас неповикана, и како комплетен лаик ќе кажам дека вие не можете да кажете ниту еден афирмативен став за сопствената верба. Оној момент кога ќе се обидете, ќе се заплеткате како мува во пајажина. Прочитав доста ваши постови, и потполно сум сигурна дека вие поим немате во што и како верувате.
Овде бараме афирмативен став за твојата невера, лепотице.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Чек чек полека. Не збориш за цитати од библијата.

Ќе речам дека тоа е субјективност, како што си пишал. Интерпетацијата да биде различна кај сите.

Што има врска понатаму со заклучокот со знаењето. Кој ти рече дека за нешто да е вистине, дека не е потребно знаење?

Ајде пак
Ама каде сум рекол дека за нешто да е вистина не е потребно знаење...?!? Токму спротивното го кажав - За нешто да биде вистина, потребно е знаење, не верување:
Затоа реков дека верување не е исто што и Знаење, а за да биде нешто вистина, потребно е знаење, не верување.

Член од
6 мај 2014
Мислења
647
Поени од реакции
1.184
Овде бараме афирмативен став за твојата невера, лепотице.
Не е тема ниту мојата убавина, ниту мојата невера. Вие немате на овој форум напишано ниту еден збор за тоа во каков Бог верувате, бидејќи многу добро знаете дека оној момент кога ќе се обидете да кажете нешто афирамативно, ќе западнете во контрадикторности.

Еве можеме да се обидеме. Каков е вашиот Бог, во што верувате?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ама каде сум рекол дека за нешто да е вистина не е потребно знаење...?!? Токму спротивното го кажав - За нешто да биде вистина, потребно е знаење, не верување:
Јас ти велам ТАКА Е.

И подоле поставив прашање.

Воопшто не е предмет на дискусија знаењето и поврзаноста со верувањето.

Зошто вметнувате нешто што не е предмет на дискусијата[DOUBLEPOST=1400103204][/DOUBLEPOST]
Не е тема ниту мојата убавина, ниту мојата невера. Вие немате на овој форум напишано ниту еден збор за тоа во каков Бог верувате, бидејќи многу добро знаете дека оној момент кога ќе се обидете да кажете нешто афирамативно, ќе западнете во контрадикторности.

Еве можеме да се обидеме. Каков е вашиот Бог, во што верувате?
Лепотице не така.

Јас не чувствувам потреба да ти објаснувам з амојот Бог.

Барам од тебе афирмативен став, за твоето несогласување.

Можеш ли да го сториш тоа?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Јас ти велам ТАКА Е.

И подоле поставив прашање.

Воопшто не е предмет на дискусија знаењето и поврзаноста со верувањето.

Зошто вметнувате нешто што не е предмет на дискусијата
Изгледа збунет си нешто......ај смирено препрочитај ги последниве неколку постови.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Изгледа збунет си нешто......ај смирено препрочитај ги последниве неколку постови.

Kajgana Shop

На врв Bottom