Патријахалноста како неправеден систем кон жената

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Батали тепање. Кажи кој чисти, пере и готви кај вас, во најголем дел од времето? Биди искрена и немој да лажеш!
Па зарем е тоа резултат на патријархатот? Зарем некој ги присилува жените да ги работат домашните работи?[DOUBLEPOST=1399808428][/DOUBLEPOST]
Taka e ,treba vaka da glasi Профемина е тешко курвиште покварено и на сите кажувам дека таа профемина треба да се Eбe,
togash bi bilo govor na ljubov
Точно така, тоа е многу подобро! :D

А

Антоние

Гостин
Лесно е за дечкото.
Што ако татко ти ти стапне ќотек затоа што имаш дечко и затоа што си имала секс со него? Што ако брат ти те тепа затоа што имаш секс со дечкото?
Мажот те тепа, кому ќе се пожалиш? На таткото што те тепал? На брат ти?

Во Македонија навидум сите бракови изгледаат среќни. Кога ќе се загреба малку под површината, се гледа дека многу бракови опстојуваат само децата и заради материјалната зависност на жената.
Незнам дали сте запознаени со ова, но во Република Македонија, злобната патријархија, со најлоши намери создала едно тело од институции кои она ги нарекува "Министерство за внатрешни работи" и "Центар за социјална заштита". Ова го направила со цел да се обезбеди таканаречена институционална заштита на жртвите од семејно насилство (кое што најчесто се дело на дисфункционални индивидуи).

Замислете, патријархијата самоуверено и вообразено отишла до таа мера што ги оставила овие институции да судат не по тоа кој е жена а кој маж, кој е татко а кој сопруг, туку по неколку мали книгички кои она ги нарекува "Устав и закони". И причината поради која патријархијата го направила ова, за нејзе контра-продуктивно, мерило на вредности е да обезбеди (замислете) еднаквост и рамноправност кон сите граѓани на Република Македонија.

Значи ако една девојка е малтретирана, физички или психички, патријархијата и овозможила да не само се заштити од нејзините грешници, туку и да си ја истера правдата, ако сака. И за сево ова е доволен само телефонски повик од девојката кон органите на МВР.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.784
Поени од реакции
11.346
Патријахалноста како неправеден опшествен систем спрема жената има за цел да ја потисне и опресира жената. Создаден е од мажите каде што се бара жената да биде невина до брак, а мажите ги потикнува што повеќе да се исексаат пред брак, по можност да превртат се што има вагина и оди на две нозе. Од друга страна дозволува жената да биде тепана, малтретирана, покорна и роб на мажот.

Мене не ми се веруе дека во 21 век има луѓе што ги нарекуваат жените курви само затоа што не влегле невини во брак. Категориите курва и неверство се измислени категории за да ги опресираат жените. Курва како термин е измислен од страна на машката популација која што дволично ја осудува жената, а мажите ги охрабрува да изневеруваат . Дволично е да се осуди една жена како ороспија, и курва само затоа што сакала да ужива со повеќе партнери . Жена со двоцифрен или троцифрен број на партнери воопшто не треба да се нарекува погрдно . Жената денес има право да ужива и да истражува, а никој нема право за тоа да ја осудува . Исто како мажите. Размислете дали не е така. А курва е шовинистички термин.

Затоа немаме потреба од патријахални бракови никогаш повеќе.

Како може во денешно време жена што имала абортус, или одлучила сама да роди и издржува дете да биде осудувана наместо помагана од околината. Жената има апослутно право да одлучи дали ќе роди или ќе абортира, без при тоа да биде етикетирана.

Моралното неосудувањето на жената за нејзините постапки треба да биде дел од секое здраворазумно и прогресивно битие, безразлика на кој пол припаѓа. Live and let live .
Додека не ги надминеме овие патријахални спреги кои служат само за да ја потиснат жената и да го издигнат мажот над неа ние немаме да имаме слободно и либерално опшество. Само толеранцијата, но не и осудата се клучот за прогрес.
Истражувањето е баш забавно, се до моментот на примање нова терапија.
:)
A тебе навистина ти треба еден црнечки, не повеќе од 27цм да ти ги отвори очите и да ти го извади стресот од организмот.
Се изнапиша глупости и мислиш дека си борец за женски права. Мислам луѓе, не судете само врз сопственото искуство и индивидуалци.
Ги разбирам вашите домашни и секојдневни фрустрации, и соочувањето со нив е многу заебано. Затоа е полесно да се стави некој друг на тапет.
Бракот е компромис, никаде не постои правило тој да биде патријархат, матријархат или факинг шоидае хат!
Да, ти имаш апсолутно право да правиш што сакаш ама мора да постои и некој како мене кој ќе фљасне два шамара и ќе те освести пред да продолжиш да се бламираш. Зошто? Да, се што си пишала е вистина, во смисла на права и постапки но го вртиш муабетот како мажите да се господари над женскиот род, што тотално нема врска. Тоа што сеуште постојат ограничени луѓе кои тераат по овој принцип на среден век е проблем со кој што не се занимавам, туку проблем за кој постојат институции. А и така сега фрлаат пари на пропаганда, маркетинг и образование па верувам дека ова набргу ќе се реши, за едно 20-30 години од прилика. Не биди како Заев, не ги ставај сите во ист кош.
На крај краева, жена ми не трга на работа без да и ја извадам колата од гаража. Јас готвам топ, ама без нејзината пегла на моја кошула не помислувам да излезам од дома. Си го калемиш животот како ти одговара. Get it?
A ако си способна за се во животот сама, тогаш се нај нај. Ти си навистина една од ретките среќници на кои се им оди во животот иако постовиве ти вријат со фрустрации и комплекси. :)

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
А кој цепи дрва секој ден, пали оган, варосува, преместува предмети, поправа уреди со помали дефекти? Биди искрена.

Абе остај, секој божји ден се варосува по дома, секој ден премештај на мебел се прави, гревота - глава не можете да кренете. За дрва и оган, оние мажи по станови што живеат ќе им простиме, очигледно, за варосување, кај мене дома барем - молери доаѓаат, а и да не доаѓаат, се варосува еднаш годишно и обично цела фамилија учествува во проектот (со тоа што жената е таа што чисти откако се ќе заврши) Уште да спомнеше дека потенцијални провалници претепувате :cool:

Колку оброци дневно се спремаат? Колку садови се мијат? Колку облека се пере, пружа и пегла? А за чистење по дома да не почнувам. Ај, не заебавајте со споредбиве.

N

NikolaMKD91

Гостин
Абе остај, секој божји ден се варосува по дома, секој ден премештај на мебел се прави, гревота - глава не можете да кренете. За дрва и оган, оние мажи по станови што живеат ќе им простиме, очигледно, за варосување, кај мене дома барем - молери доаѓаат, а и да не доаѓаат, се варосува еднаш годишно и обично цела фамилија учествува во проектот (со тоа што жената е таа што чисти откако се ќе заврши) Уште да спомнеше дека потенцијални провалници претепувате :cool:

Колку оброци дневно се спремаат? Колку садови се мијат? Колку облека се пере, пружа и пегла? А за чистење по дома да не почнувам. Ај, не заебавајте со споредбиве.
Како што велат старите криво седи ама право кажи. Ти лично како жена колку оброци спремаш, колку садови миеш, колку облека пружаш, переш и пеглаш дневно ? И дали само поради тоа се чуствуваш подредена ?

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Како што велат старите криво седи ама право кажи. Ти лично како жена колку оброци спремаш, колку садови миеш, колку облека пружаш, переш и пеглаш дневно ? И дали само поради тоа се чуствуваш подредена ?

Ако ти одговорам дека цел ден седам и дувам во свежо налакираните нокти, со цигара во лева и кафе во десна рака - ќе значи ли тоа дека исто е секојдневието на сите други жени?
Или ако кажам дека кичма ме боли на станување секое сабајле пошто со саати перам на рука и дремам над шпорет - и тоа ќе биде исто за сите жени?
Која е поентава на прашањава?

N

Nessa Alcarin

Гостин
Ајдеееееееееее забегавте искрено... Се дискутираше не за тоа на кој колкав му е, туку дали навистина според закон (или устав, за право сум тротинет) на РМ, жените се рамноправни со мажите, и дали ако некој се обиде да и наштети на било кој начин, може да побара помош од надлежните органи. А од друга страна феминиската вика дека нема рамноправност зошто ни викале курви ... За кого како, јас не познавам ни една курва, која се навредува од титулата, зошто тоа и е професија. Се навредуваме ние „невините“ девојчиња, кои сакаме да се рендаме кај стигнеме ама никој да не не дознае. Како што кажав, и курвите се луѓе. Гет овер ит.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.770
Поени од реакции
12.233
Патријахалноста како неправеден опшествен систем
Не знам зошто се повлече од дискусиите, можеби ќе одговориш на овие прашања. Темата е патријархатот како неправеден систем кон жената. Да, посебно порано и дејуре и дефакто бил неправеден, сега дејуре мислам дека имаме исти права (барем на неколку континенти). Ме интересира со кој систем го споредуваш патријархатот, кој систем бил праведен кон жената? И ако си дозволиме на фантазијата дека постоел некогаш матријархат, зашто тој систем згаснал? За да згаснат цели теоретски матријархални цивилизации, мора да постоеле некои причини.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.770
Поени од реакции
12.233
Додека не ги надминеме овие патријахални спреги ....
уште нешто заборавив да прашам. Дали знаеш за оваа анкета?
http://forum.kajgana.com/threads/Брак-и-кариера-–-Мажените-жени-побрзо-напредуваат-на-работа.71550/
неодамна спроведената анкета покажала дека дамите кои се посветиле исклучиво на кариерата всушност не се среќни и исполнети, со оглед на тоа што дури 1/3 од нив признале дека радо би се вратиле во традиционалните улоги во општеството, односно улогата на мајка и сопруга.
што мислиш за овие жени кои излегле од рамките на традиционалното, кои станале луѓе со кариера, свои на свое, да имаат секс со кого сакаат и кога сакаат, да се главни дома...што ги натерало да посакаат нешто така некреативно?

Последно уредено:
Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
И тука ли ќе се бламираш? :icon_lol:
О леле, и тука ли ќе се бориме за социјална еднаквост која ја имаме, само е јако да си активиста, а уште појако е да си мрзелив неработник шо бара сите да имаме исто? :D

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.899
Поени од реакции
25.230
О леле, и тука ли ќе се бориме за социјална еднаквост која ја имаме, само е јако да си активиста, а уште појако е да си мрзелив неработник шо бара сите да имаме исто? :D
Види, мене не ми смета да правиш будала од себе. Баш напротив, забавно ми е.

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
Види, мене не ми смета да правиш будала од себе. Баш напротив, забавно ми е.
Леле, за малку го имаме утнато клубот, јас сум у тој каде шо се смееме на глупоќа, на твојата у случајов. :D[DOUBLEPOST=1399811937][/DOUBLEPOST]

Еве у мојава куќа пола-пола ни се оброците и миењето садови.
Јас средувам со машина, пошто има проблем некој кој ме мрзи да го објаснувам и затоа јас го притискам ебаното копче. Девојка ми ги става за сушење.
И за чистење си ги делиме повеќе или помалку обврските.

Beat that, феминистки.

Мислам, кој курац сега да ви кажувам шо правиме по дома, ама кога веќе зборуваме за обврски, еве ви ги.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.770
Поени од реакции
12.233
Не знам, ја снема г-ѓицата. Дали темава беше отворена со повод или со причина, уште не ми е јасно.

Kajgana Shop

На врв Bottom