Патријахалноста како неправеден систем кон жената

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Не се согласувам да посебно се третираат некакви „ женски права “.
Суштината е човековите права. Жените се припадници на Човечкиот род. А сите луѓе треба да имаат еднакви права

А инаку за тоа „ патријахалност “ - тоа никогаш не постоело. Но од секогаш постои војна меѓу мажот и жената. Тоа е најдолгата војна, Таа војна започнала пред да започнат сите други војни.
На таа војна не и се гледа крајот, а убаво би било престане.
Сега за сега жените ги победуваат мажите.

Ћуд је женска смијешна работа! Не зна жена ко је какве вјере; стотину ће промјенити вјерах да учини што јој срце жуди. П.Петровић Његош

Последно уредено:

Крусер

Тотем Пума
Член од
4 јули 2008
Мислења
3.556
Поени од реакции
1.612
Ако патријархалноста е неправеден систем кон жената, кој систем би бил праведен кон жената?

Freedom2say

only the sky is the limit
Член од
23 август 2010
Мислења
196
Поени од реакции
229
Ако патријархалноста е неправеден систем кон жената, кој систем би бил праведен кон жената?
Ја овој погоре :icon_lol:. Пушти ги жените да бидат и ѓубраџии, и чистачи на канализација и мешачи на малтар... И ќе бидеме рамноправни со мажите. Која малоумност!

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Аман више со глупостиве, сите жени се јадни, кутри и угнетувани, сите мажи се тепачи, фраери со 100 легнато и неандерталци.
Мислам, бидејќи е машко е говедо, а ние дека сме жени сме божици.

Ау, генерализации до 101 и назад.

Ако не ви одговара дечкото што ве обвинува дека не сте му го подариле тој најсвет поклон (yeah right!) нему, оставете го.
Ако некој ви рече курва ради тоа истото, што не сте биле невини, исто, оставете го.
Ако се осуди да ве тепа, оставете го! Ко што гледам низ форумов, бар еднаш месечно се појавува некоја измлатена со надеж дека ќе и речеме дека е ок да си го крка насекое.

Како ќе дозволите некој да се однесува спрема вас, тој така и ќе си се однесува. Без разлика на пол, машко или женско.

Лесно е за дечкото.
Што ако татко ти ти стапне ќотек затоа што имаш дечко и затоа што си имала секс со него? Што ако брат ти те тепа затоа што имаш секс со дечкото?
Мажот те тепа, кому ќе се пожалиш? На таткото што те тепал? На брат ти?

Во Македонија навидум сите бракови изгледаат среќни. Кога ќе се загреба малку под површината, се гледа дека многу бракови опстојуваат само децата и заради материјалната зависност на жената.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.146
Поени од реакции
16.080
Лесно е за дечкото.
Што ако татко ти ти стапне ќотек затоа што имаш дечко и затоа што си имала секс со него? Што ако брат ти те тепа затоа што имаш секс со дечкото?
Епа ваљда сум имала среќа јас, зошто не потекнувам од вакво дисфункционално семејство. Напротив, татко ми бил секогаш тука за мене, нити ми се меша каде/како/со кој се гледам.

Во семејства со вакви проблеми, јас не знам што прави мајката. Значи пак е до проблемот до неа, зашто ако решила да се мажи со некој идиот, и децата ќе си го трпат тој идиот. Нејзина грешка, нејзин глуп потег што се надевала дека некој друг ќе ја гледа цел живот додека ја млати, а она нема завршено средно за да си најде некоја работа и сама да си се издржува.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
кому ќе се пожалиш?

Инфериорноста ви е у психа.
Џабе потат кур феминисткиве за права и еднаквост кога и да ја третираш ко божица, самата се осеќа инфериорна.
Демек мажот бил крив ради економската зависност на жената.. драпање мадиња..

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
Клик.

Како да ти кажам, додека жените го вртат светот, они уште се борат за тоа да им се остварат правата. Има успешни и неуспешни жени, како индивидуи, кои направиле нешто у животот. И тука завршува приказната.

Член од
6 мај 2014
Мислења
647
Поени од реакции
1.184
Клик.

Како да ти кажам, додека жените го вртат светот, они уште се борат за тоа да им се остварат правата. Има успешни и неуспешни жени, како индивидуи, кои направиле нешто у животот. И тука завршува приказната.
Нема врска ова. Девојката која ја отвори темата сака да не и викаат курва ако се испоеба со троцифрен број партнери. Сака да експериментира. Бидејќи сексот е како нуклеарна физика, потребни се голем број експерименти, да се ебиш е исто како како да работиш во CERN.

Сите вие кои ќе наречете курва девојка која има земено во уста преку 100 машки полови органи сте шовинисти.

Јасно?

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Епа ваљда сум имала среќа јас, зошто не потекнувам од вакво дисфункционално семејство. Напротив, татко ми бил секогаш тука за мене, нити ми се меша каде/како/со кој се гледам.

Во семејства со вакви проблеми, јас не знам што прави мајката. Значи пак е до проблемот до неа, зашто ако решила да се мажи со некој идиот, и децата ќе си го трпат тој идиот. Нејзина грешка, нејзин глуп потег што се надевала дека некој друг ќе ја гледа цел живот додека ја млати, а она нема завршено средно за да си најде некоја работа и сама да си се издржува.
Маја, пред да коментираш на некоја тема, препорачливо е да видиш прво за што се работи, а не само да напишеш нешто.
Од напишаново гледам дека ти воопшто не знаеш што е тоа патријахално семејство.
Во патријахалните семејства, мајката (бидејќи е женско) нема право на збор. Затоа се вика патријахално. Јасно ли ти е сега?

Член од
12 јануари 2014
Мислења
1.464
Поени од реакции
1.892
Нема врска ова. Девојката која ја отвори темата сака да не и викаат курва ако се испоеба со троцифрен број партнери. Сака да експериментира. Бидејќи сексот е како нуклеарна физика, потребни се голем број експерименти, да се ебиш е исто како како да работиш во CERN.

Сите вие кои ќе наречете курва девојка која има земено во уста преку 100 машки полови органи сте шовинисти.

Јасно?
Курви може да ги нарекуваат само у некое село кај албанска или бугарска граница.
Man, who the hell cares about anyone's intimate life?

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Курви може да ги нарекуваат само у некое село кај албанска или бугарска граница.
Оди у темата љубовни проблеми неколку страни наназад, па да видиш која се’ може да биде означена како курва. Оние што ја прозиваат како таква, живеат во Скопје, главниот град на Република Македонија и се на возраст под 25 години.

N

NikolaMKD91

Гостин
Лесно е за дечкото.

Во Македонија навидум сите бракови изгледаат среќни. Кога ќе се загреба малку под површината, се гледа дека многу бракови опстојуваат само децата и заради материјалната зависност на жената.
Ова ти што го опишуваш не е патријахално семејство туку дисфункционално семејство каде што има семејно насилство. Не разбирам за каква материјална зависност на жената збориш, денес жената во Македонија може и станува директорка, пратеничка, шефица, министерка и има исти услови за образование како мажите. Покрај еднаквите можности што ги ужива доколку жената не успее да стане материјално независна мислам дека крајно време е да си ја чукнете главата до кого е .
Оние позади МТВ ? Тие не се ? :icon_lol:

Kajgana Shop

На врв Bottom