Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.407
Поени од реакции
25.285
Тоа е исто како те бакнува убава девојка додека камерата врти околу вас, а ти додека се обидуваш да сфатиш зошто те бакнува, таа си оди. Нешто налик на оваа сцена од филм на Брајан ДеПалма.

Замислете колку е само интересен фактот што Мулхоланд Драјв остава на тебе да го завршиш филмот, да бидеш дел од него. Истото го прави Антониони со Blow Up, ти му даваш значење на филмот, на крајот, на се. Тоа е како да учествуваш во филмот.

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.364
Или замисли филм 90 минути двајца како седат и не прават муабет. Убавината на филмот е сам да сфатиш зашто 2цата не прават муабет, кои се двајцата ликови, која е нивната историја и што ли уште не.
Е во тоа е убавината на филмот да гледаш филм а да не знаеш што гледаш. Милина :love::love:

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.914
Поени од реакции
30.890
Дајте предлог филм комедија да се гледа нешто.

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.914
Поени од реакции
30.890
S

sim4e

Гостин
Чекам да искочи некој од поискусниве филмомани и да кажи дека Линч не е за сите. :D

Не сериозно, секој си има свој вкус и свои критериуми и си се води според нив дали филмот ќе му се допадни или не.
Али е доста глупаво да викаш дека некој филм бил досаден/глуп само поради тоа што тебе не ти се допаднал.
За мене е одличен филм Mulholland Drive, Линч е мајстор. Океј што е неприфатен од голем број на луѓе али да се кења дека филмот е досаден е неприфатливо.

*потписот на џимеј е релевантен
Едно петпати ти го препрочитав постов и пак не го сфатив. Мислам го сфатив јас, ама не ми се верува дека се' што кажа во првата реченица го поби во следните две. Онака си викам, сигурно си згрешил нешто, од брзање, возбуда, Линч да го одбраниш. Значи океј е да имаш свои критериуми, и океј е филмот да не ти ги исполнува и да ти е досаден, ама на глас да не кажеш дека е досаден? Според истава логика, според мене е екстремно глупаво да кажеш дека Линч е мајстор, онака. Јас пак, баш напротив мислам дека е прилично разумно однесување да кажеш дека е глуп филмот кој всушност ти бил досаден додека си го глеал и не ти се допаднал.
А и мислам дека у уште поголемо мајсторство и умешност сите тие навидум неповрзани, рандом сцени да ги вклопиш во логична целина. МД ги има само сцените, а логиката после на интернет се бара, и на задната опаковка од ДВД-то во форма на десет clues. Pretentious much?

Blow up ми е пред околу пола година, можда и повеќе гледан, и ми се допадна, само за некое чудо во ниеден момент не ме потсети на МД. Можда пак треба да го глеам? :D

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
Логиката не треба да се бара на интернет според мене. Ако поентата на Линч му е да ги натера гледачите да размислуваат, а гледачите наоѓаат веќе промислена теорија на интернет, така тие не размислуваат воопшто. Не ми е поента да се мешам на туѓи принципи и навики за гледање филмови, само ми се губи смислата на мајндфак (Линч) филмовите ако не го промислиш и откриеш филмот самостојно. Tие рандом објаснувања на нет ви spoon-fed "this is what it means".
But whatever floats your boat.
Океј е знам дека некои откако сами ќе си изградат мислење за филмот, си бараат други на интернет колку да разгледаат и споредуваат.

Не треба да се хејтаат луѓето што не го сакаат Линч. Секој си има своја оправдана и добра причина, а ги има многу. Глупо е кога се вадат луѓе на „вкус е во прашање“, но некој гледа филмови за забава и опуштање, а некој за мозгање и ново искуство („возење“) or whatever. Aма не треба ни да се потценуваат веќе докажаните режисери. Пример Линч е мајстор (за мајндфак и уметност), но и Мајкл Беј е мајстор (за пари и ефекти). Да бе, ги споредив Линч и Беј...целиов пост ми пропадна

btw, нека се затвори форумов целосно и само нека пишат - Вкус е во прашање.
нема потреба од дискусии :D

Последно уредено:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Добар ти е постот, голем напредок од ставовите порано :D

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
скоро исти ми се ставовите од порано, само што сега не тупам многу кој што и како гледа :D
и немам повисоко мислење од порано за Линч

FIGHT CLUB STILL BEST MOVIE EVER

i revolver

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Не ги хејтам луѓето што го сакаат Линч, ниту пак имам нешто против самиот режисер. Мене ме нервира тоа што дури и луѓето што не им се допаднал филмот се плашат да го кажат тоа само поради тоа што имаат однапред прочитано дека филмот е јак и култен.

Поговорката овој филм не е за секој важи за секој филм. Пример за некој не е новиот Супермен (за мене) за друг не е МД (за мене).... Оh wait

Мое мислење е дека доколку се направи едно истражување да им се пушти филмот на 10 луѓе кои претходно немаат ништо слушнато за него на 8 нема да им се допадне.

Едно е мајд фак филм како Машинист каде што крајот му дава значење на целото дејство друго е вака кога гледаш филм преку 2 саати за да заврши за мене рандом

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.251
Поени од реакции
46.628
Mene prv film na David mi e Lost Highway, imav teskotii da go razberam sekako ko prvo nesto sto sum gledal od nego a i bev dosta mal i podocna citav mnogu i za filmot i za Lynch ko reziser, negovite dela ili gi sakas ili gi mrazis, sredina nema, fakt. Baska sto neznaev vo sto se vpustam, da, bukvalno se vpustas u nekoja druga realnost koga e u prasanje David, da go pratis od start na kariera sekako ne bi imal problem vo obidot da gi razberes negovite dela ama vaka ke te ostai so vakva faca. :eek:
Dafuq did i just watch, totalno razlicno od Se sto do toj moment si gledal, bar ja so takov vpecatok bev posle Lost Highway.

Tipot e ko kniga, od start pocinjas da ja citas, za da ukapiras zasto toa i toa se desilo na strana 345, ja koga e u prasanje on, na sredina otvoriv.

Covekot ednostavno vleguva u coveckata psiha, onaa poremetenata, i koristi simboliki i ostali sranja za da se obide da vi dolovi kako razmisluvaat takvite licnosti, ko u Highway kade covek ja kasapi sopstvenata zena.
Garant nekad ste se zaprasale sto pominuva niz glavata na covek koj izvrsil grozomorno ubistvo, masakar u skolo, i tn i tn, da ne navlagam u takvite detali, epa Lynch eve striktno preku Lost Higway, ili Mullholand se obiduva na nekoj nacin da objasni kako funkcioniraat takvite licnosti. I stilot na koj go pravi toa e genijalen i poseben.

Mullholand primer koga go gledav nemav nikakov problem da go razberam, e sega poveketo luge sakaat go with the flow da si teraat, da ne mozgaat, da zemat pukanki, sok i da gledaat film kade sve e servirano, ko denesnive blokbasteri, ne deka ima nesto loso vo toa.

I od start, koga gledas film negov znaes deka ke treba da mozgas i da se zamaras, thats how he rolls, ako veke covek znae kakvi filmovi pravi a ne e podgotven za takvo nesto, batali, glej go posledniov spiderman kako ti go vregja iq-to ( sve da mu ebam ) i toa e toa.

S

sim4e

Гостин
^ Ептен некако ја прошири дискусијата ти, почна и за Линч да кажуваш, а муабетот беше за МД. Неам јас ништо против него, на пример Elephant Man ми е одличен филм. Имам проблем со муабетот дека било неприфатливо да кажеш дека МД е досаден. :D Уште не обајсни дечкото зошто е толку неприфатливо.
Мајсторијата во повеќеслојната(?) поезија, проза, филм шоидае, отворена за интерпретација е тоа што авторот успева за секоја теорија да понуди цврста основа која и дава смисла. Линч во МД ништо не дава.

Муабетов ако не ти се свиѓал Линч, глеј си Спајдеремен е страшен. Па бар на подфорумов тука шо коментираат луѓево, не гледаат глупости, па убеден сум дека има и такви што не им се допаднал. Освен Бомбастичен Дрогираш, he just goes with the fl... wot.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
скоро исти ми се ставовите од порано, само што сега не тупам многу кој што и како гледа :D
Па тоа де, моментите не е за секого, ти беа како добро утро, тоа е голем напредок :D

Kajgana Shop

На врв Bottom