Потеклото на Албанците

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Еве ги делата на К'нчов , тој никаде не наоѓа Албанци во Вевчани.

Значи населението било само христијани. Тоа е од [SIZE=-1]1891 година. Понатаму вели - [/SIZE]от мохамеданските села ни са известни 2 като арнаутски, именно Калишча и Велешча, 2 като помашки, именно Лин и Раица, а другите са турски. . В двете арнаутски села има 933 души и ако има в Охрид и Струга около 1200, ште имаме около 2133 арнаути. Ете таму кажува за Арнаутите (Албанци). Ни трага во Вевчани.

Еве од другата негова книга издадена 1900 година повторно ниту еден Албанец во Вевчани.

Вехчани 2590 - само една националност повторно .

Не знам како се повикуваш на К'нчов , па и да велиш си имал книга од него . Дали лажеш или си се збунил или тераш инает треба да објасниш.
Работата не е за инает, туку за оригинални документи од тоа време.
Имам силни конакти со здружение на историчари во Македонија, кои се во силна врска со здружение на историчари на Балгарија.

Оригинални документи, книги објавени во силна рецензија, и во секој случај оригинални документи!

Во 1900 година, Канчев наоѓа во Вевчани од 1158 власи и "бугари" наоѓа 500 албанци православни ГЕГИ.

Тоа се документи, за жал интернетот наоѓа но не секогаш знае да најде оригинални документи од тие времиња и од кое било време, и така се маневрира на големо.

Оти види го артиклот на линкот што го постира влавот што има

За Охридската Каза имаме двѣ турски статистики. Едната е точен' прѣпис' от' конашкитѣ нофузни тефтери, направен' прѣз' 1889 год., а другата е от' официалното вилаетско салнаме. Според' п'рвата статистика в' казата има 36 621 б'лгари (в' това число влизат' власитѣ) и 16 250 мухамедани. [1] В' вилаетското салнаме намираме мухамедани 29 360, б'лгари 14 296 и гр'ци (власи

1. *** Битолско, Прѣспа и Охридско, СбМ. IV. 89—91.

255

и б'лгари патриаршисти) 3 049. От' тија числа се вижда добрѣ, сѫшто както бѣше и за Прилѣпската Каза, как' турскитѣ власти в' Битолја сѫ измѣнјавали числата от' нофузнитѣ книги за да увеличат' мухамеданското население а да намалјат' христијанското.

Според' статистиката на Ростковски в' Охридската Каза има 37 169 славјани, 318 славјани мухамедани, 12 680 арнаути и 1 953 власи. В' таја статистика погрѣшно е записано турското население в' градоветѣ Охрид' и Струга като арнаутско. Сѫшто така погрѣшно сѫ записани мухамеданитѣ от' Октиси, Подгорци и Боровец' като арнаути.

Според' Верковичовата статистика б'лгари има 49 700, помаци само мѫже 1 923, арнаути мѫже 6 230 и цигани мухамедани мѫже 332. И тук' турското население погрѣшно е записано като арнаутско. Власитѣ в' града и в' двѣтѣ Бѣлици сѫ записани като б'лгари. В' Пловдивската статистика намираме 17 706 б'лгари, 4 827 мухамедани, 1 гр'к', 380 власи, 1 еврејн' и 275 цигани.

Што е проблемот со историските документи?

Верковиќ евидентира една бројка, турските документи и тефтери друга бројка, канчев трета бројка, Ростковски четврта бројка.

И сега на кого да му веруваме?

Влавот сака да живееле власи во Вевчани иако тоа поминува неевидентирано, а не сака албанци иако истите "неевидентирани".

Извини ама нема да те удостојам со документ, барем за тоа ќе ми треба повеќе време.

ADVISOR

barca & inter
Член од
4 јуни 2009
Мислења
799
Поени од реакции
16
Работата не е за инает, туку за оригинални документи од тоа време.
Имам силни конакти со здружение на историчари во Македонија, кои се во силна врска со здружение на историчари на Балгарија.

Оригинални документи, книги објавени во силна рецензија, и во секој случај оригинални документи!

Во 1900 година, Канчев наоѓа во Вевчани од 1158 власи и "бугари" наоѓа 500 албанци православни ГЕГИ.

Тоа се документи, за жал интернетот наоѓа но не секогаш знае да најде оригинални документи од тие времиња и од кое било време, и така се маневрира на големо.

Оти види го артиклот на линкот што го постира влавот што има

За Охридската Каза имаме двѣ турски статистики. Едната е точен' прѣпис' от' конашкитѣ нофузни тефтери, направен' прѣз' 1889 год., а другата е от' официалното вилаетско салнаме. Според' п'рвата статистика в' казата има 36 621 б'лгари (в' това число влизат' власитѣ) и 16 250 мухамедани. [1]В' вилаетското салнаме намираме мухамедани 29360, б'лгари 14296 и гр'ци (власи

1. *** Битолско, Прѣспа и Охридско, СбМ. IV. 89—91.

255

и б'лгари патриаршисти) 3049. От' тија числа се вижда добрѣ, сѫшто както бѣше и за Прилѣпската Каза, как' турскитѣ власти в' Битолја сѫ измѣнјавали числата от' нофузнитѣ книги за да увеличат' мухамеданското население а да намалјат' христијанското.

Според' статистиката на Ростковски в' Охридската Каза има 37169 славјани, 318 славјани мухамедани, 12680 арнаути и 1953 власи. В' таја статистика погрѣшно е записано турското население в' градоветѣ Охрид' и Струга като арнаутско. Сѫшто така погрѣшно сѫ записани мухамеданитѣ от' Октиси, Подгорци и Боровец' като арнаути.

Според' Верковичовата статистика б'лгари има 49 700, помаци само мѫже 1 923, арнаути мѫже 6 230 и цигани мухамедани мѫже 332. И тук' турското население погрѣшно е записано като арнаутско. Власитѣ в' града и в' двѣтѣ Бѣлици сѫ записани като б'лгари. В' Пловдивската статистика намираме 17 706 б'лгари, 4 827 мухамедани, 1 гр'к', 380 власи, 1 еврејн' и 275 цигани.

Што е проблемот со историските документи?

Верковиќ евидентира една бројка, турските документи и тефтери друга бројка, канчев трета бројка, Ростковски четврта бројка.

И сега на кого да му веруваме?

Влавот сака да живееле власи во Вевчани иако тоа поминува неевидентирано, а не сака албанци иако истите "неевидентирани".

Извини ама нема да те удостојам со документ, барем за тоа ќе ми треба повеќе време.

Eve ti kolku e verodostoen Kncov hahahah.Pojma nemas, Vevcani nema Albanci so borina da baras.

ADVISOR

barca & inter
Член од
4 јуни 2009
Мислења
799
Поени од реакции
16
Видиш колку си глуп и недостоен да дискутираш на овие места.

Имало, немало не ми чуе кур. Канчов е антипод на турските тефтери кои ги постираат битушанац и ред други момци, се со цел да "докажат" дека албанците ги немало на овие простори.

Проблемот е што нема трага од такви турски тефтери, туку баш на оригиналните пишува за арбанитски и арванитски области, како арбанитски камен, арбанитска гора, арбанитско пасиште и ред други места баш во прилеп и прилепско од средина на 15 век, а тоа го нема во постовите копи паст на битушанац и другите и тоа ме лути. Коа тие знаат да постираат тоа што им одговара, онда и јас знам.

Инаку за Кнчов и други балгарски етнолози, имам доста, особено за Џинот и мијачките предели, НО ОРИГИНАЛНИ ДОКУМЕНТИ, а не како што ви е адет, да фалсификувате и тоа на НЕТ. Со нет историја, се служите вие(балгарите и останатите), не јас.

lele kakvi gluposti postiras ajdee pa neli slavomakedonci po pp gi narekuvase aaa?

E

emission

Гостин
Овде стана муабет за Вевчани и се повикавте на К'нчов. Тој не наоѓа ниту Власи ниту Албанци во Вевчани. Си напишал колку Албанци и Власи (според него) има во Охрид и Струга и нема што да се збори напамет .

ADVISOR

barca & inter
Член од
4 јуни 2009
Мислења
799
Поени од реакции
16
Kncov naogja Albanci prost ama vo Vevcani ne nasol vo Velesta nasol MIslodezda Delogozda i ostanato

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Овде стана муабет за Вевчани и се повикавте на К'нчов. Тој не наоѓа ниту Власи ниту Албанци во Вевчани. Си напишал колку Албанци (според него) има во Охрид и Струга -а кази и толку.
500 Албанци во Вевчани, она што ми бодеше очи, и стотина власи.

Бројката на албанци во Струга и Охрид не ја знам.

Но као што изгледа, кој како сакал пишувал и ги евидентирал луѓето кои живееле на тие предели. Тоа е проблемот на историјата и историските документи.

Ќе пробам оригиналните документи да ги скенирам, ќе треба прво да се сретнам со професорите.:)

ADVISOR

barca & inter
Член од
4 јуни 2009
Мислења
799
Поени од реакции
16

Но као што изгледа, кој како сакал пишувал и ги евидентирал луѓето кои живееле на тие предели. Тоа е проблемот на историјата и историските документи.

Ќе пробам оригиналните документи да ги скенирам, ќе треба прво да се сретнам со професорите.:)
Kazi nekoja Albanska familija od Vevcani aaaa????

E

emission

Гостин

Во ред. Двете негови дела во кои пишува за составот на населението се достапни на интернет и не верувам дека се манипулирани бидејќи не гледам апсолутна никаква потреба бугарите да го направат тоа. Двете тие дела се поклопуваат со податоците во нив и се во спротивност со тоа што ти го тврдиш. Иако сум апсолутно сигурен дека си се збунил или нешто слично еве да почекаме да ни дадеш документи . Струга и Охрид ги споменав како дел од таа охридска каза а не мислев како одделни градови. ( Инаку одвратно ми е што споменувам и промовирам автори на кои се темели бугарската пропаганда ).

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Во ред. Двете негови дела во кои пишува за составот на населението се достапни на интернет и не верувам дека се манипулирани бидејќи не гледам апсолутна никаква потреба бугарите да го направат тоа. Двете тие дела се поклопуваат со податоците во нив и се во спротивност со тоа што ти го тврдиш. Иако сум апсолутно сигурен дека си се збунил или нешто слично еве да почекаме да ни дадеш документи . Струга и Охрид ги споменав како дел од таа охридска каза а не мислев како одделни градови. ( Инаку одвратно ми е што споменувам и промовирам автори на кои се темели бугарската пропаганда ).
Станува збор за нешто што сум го допрел и сум го видел.
Имало многу писма кои требало тогаш во тој момент да ги скенирам, рециме Писмата на Скендербеј до мехмед во оригинална форма и многу други.
А јас мислам дека бугарите изманипулирале.

ADVISOR

barca & inter
Член од
4 јуни 2009
Мислења
799
Поени од реакции
16
Станува збор за нешто што сум го допрел и сум го видел.
Имало многу писма кои требало тогаш во тој момент да ги скенирам, рециме Писмата на Скендербеј до мехмед во оригинална форма и многу други.
А јас мислам дека бугарите изманипулирале.
Kncov e bugarski propagator apsolutno a ti go zemas za verodostoen izvor??? Kazi Albanska familija od Vevcani ustvari znaes li ti istorijat za Vevcani???

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Epa ova ti e del od propagandata na Albancite
Не бе шпирт, не е од албанците, туку Матевски живеел извесен период од животот во Битола. Живеел во Арнаутмаале. Комшија му бил новинарот Никола Талевски, како деца уште, дома зборувал Албански јазик, ама пустиот како се срамел изгледа да кажет дека је албанац, со потекло од Матија, Ематија...

Нема врска, имам за овоа барем живи докази и луѓе кои ми го потврдуваат овоа кој до ден денес се во контакти со Матеја, туку проблемот е во тоа што многумина или сите православци се интегрираа како Македонци во општеството.

Kajgana Shop

На врв Bottom