Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    758
Не бе пријателе, ништо не си разбрал.
Пошто од дрвата не ја гледаш шумата.

Ајде уште еднаш, ова навидум е судир меѓу Украинци и Руси. Ама само навидум и само ако површно гледаш.
Вистинскиот судир е меѓу САД и Русија (можам и на пониско ниво да го разложам најмалиот заеднички содржател, ама ајде да ти пишувам сложени работи).
Ако ова не го разбра до сега не знам што воопшто правиш на темава. Пошто не е можно да ја следиш и читаш, а вакви елементарни работи да не ги знаеш.

Не ти ја бива паралелата. За да биде соодветна на ситуацијата во Украина, во горниот текст треба Албанците да ги замениш со Мијаци, а Македонците со Брсјаци. Тогаш равенка ќе ти биде приближно точна.
САД ги подржува Украинските националисти а Русија руските и тоа е тоа во прости црти во пракса и ти го кажуваш истото и може да се заклучи истово и од твојот коментар.

САД ги подржува Украинските националисти а Русија руските и тоа е тоа во прости црти во пракса и ти го кажуваш истото и може да се заклучи истово и од твојот коментар.
Кога со секира, цепиш дрва... ти ги сечеш дрвата, или секирата ги сече?

Да изелат сега албанците и да го прават исто ова што го прават русите во украина, да поставуваат барикади, да бараат јазикот да биде албански, да бараат реферндум за отцепување, на чива страна ќе бидеш? А да изелзат македонци на протести против тие мерки и за целина на македонија, и што ќе се случи?

Зоте ти прилично гледам нов си на темава, го имам одговорено ова прашање.
Ако збориме од емотивна точка, и субјективна знаеш кој одговор би ти го дал.
Но бидејќи живиме во демократско време, мислам да прикинеме со вакви прашања.
Дали ти еве како Македонец си запознаен дека Албанците немаа право да се едуцираат на својот мајчин јазик во Македонија, доколку паралелката не броеше над 30 ученици во средното школо? Дали имаа свој универзитет тука?
Не. Мислам дека вината е и кај нас, требаше реформи да се напраат.Но друга тема е ова.

Се гледа дека си неиформиран според болдов. Русите не бараат јазик официјален да биде рускиот, туку да си го имаат правото да се едуцираат на него и да го уптребуваат.

Сигурно има и друга страна од приказната. Според овој коментар и ти ми звучиш како националиста. Типичен аргумент на националзистите е историјата и дека другите први почнале и дека другиот национализам не чини и дека нема аргументи. Конфликот е многу сличен како и оние од Југославија од 90тите.

Која друга страна? Жена ти да запалиш, да бара помош а да ти викаш нека гори, не е наша.
Нема за мене идеологија што ќе го оправда тој геноцид. Ниту пак геноцидот со 90те убиени на Маидан. Или ги забораваме тие? И за нив ќе бараме друга страна? Кое е оправдуањето?
Докажани се разговорите меѓу финскиот министер мислам за надворешни работи и Нуланд.
Те прашав јас зошто не запреа со соборувањето на Јануковуч? Првично тоа беше целта, нели?

Искрено ти ми звучиш како Албанец.

Која друга страна? Жена ти да запалиш, да бара помош а да ти викаш нека гори, не е наша.
Нема за мене идеологија што ќе го оправда тој геноцид. Ниту пак геноцидот со 90те убиени на Маидан. Или ги забораваме тие? И за нив ќе бараме друга страна? Кое е оправдуањето?
Докажани се разговорите меѓу финскиот министер мислам за надворешни работи и Нуланд.
Те прашав јас зошто не запреа со соборувањето на Јануковуч? Првично тоа беше целта, нели?

Искрено ти ми звучиш како Албанец.
Ај сега не Мешај Македонско-Албански интеретнички конфлик со Руско-Украински.

Ова е неочекувано, NY Times имаат добри колумни но оваа се издвојува особено. Не можат DC и Брисел да спамуваат бесконечно, вистината доаѓа полека.

http://www.nytimes.com/2014/05/04/w...-in-ukraine-many-faces-of-rebellion.html?_r=0

Не е воопшто не очекувано, после сите лажни статии за идентитетот на овие борци сега демек се поумерени, па после некое време повторно да постираат некоја ефтина америчка пропаганда. Пропаганда сервирана во “сендвичи“ - лоша вест / добра вест / лоша вест и така во секвенци од недела дена, на подолг период добрите вести ќе избледнат а лошите ќе се повторуваат во секоја нова модификувана верзиија.

Не очекувајте ништо од денешните медиуми, најдобро е да се биде активен на социјалните мрежи и блогови, сите информации да се проверуваат и дури потоа некој заклучок да се извлече.
Социјалните канали денеска дефинитивно станаа орудие за политичка промена, како единствениот извор на некаква моќ на обичните луѓе.

Низ вакви примери сфаќаме зошто не смееме да дозволиме прекумерна државна контрола и цензура на интернетот.

Ај сега не Мешај Македонско-Албански интеретнички конфлик со Руско-Украински.
Не мешам јас, ме прашаа на таа тема и одговорив.

Во екот на санкциите на Обама, се случуваат вакви нешта.
29 April 2014 - 11:26am
The Rothschild Investment Corporation increased investments in the depository receipts of Gazprom from $241,000 on December 31, 2013, to $1.7 million on March 31, 2014, ITAR-TASS reports.

Gazprom shares were fluctuating between 120 and 145 rubles in Q1 2014. Gazprom have become three times cheaper since 2008.

Да изелат сега албанците и да го прават исто ова што го прават русите во украина, да поставуваат барикади, да бараат јазикот да биде албански, да бараат реферндум за отцепување, на чива страна ќе бидеш? А да изелзат македонци на протести против тие мерки и за целина на македонија, и што ќе се случи?

Доколку на тоа што хипотетички го предлагаш му претходеле нашите закани за лов на Албанци, забрана за нивниот јазик и доколку ја пратевме нашата војска и паравоени единици да ги убиваат тогаш исправно ќе е како трета страна во случајов да застанам на страната на Албанците.

Кога правиш паралели, пробај барем да ги отсликаш правилно. Реакцијата на Русите е последица на политиката во Киев, а не обратно.

А ако хипотетички она што го напиша се случи кај нас, тогаш сите добро си знаеме зад кого би стоела Америка, така?

Затоа драги Зотич, шат д фак ап и оди гледај им ги кафе профилите на Кери и Лавров.[DOUBLEPOST=1399231726][/DOUBLEPOST]

Нешто ти е вишок во логиката.... САД ги поддржува Украинските националисти а Русија руските.... САД - украински а Русија - руските .. ај чекај малце, уште еднаш: САД и украински националисти ..... Русија и руски, абе пак нешто не се уклапа.

Да повикам Пријател или да играм 50/50?

Последно уредено:
Јас не заземам страна во овој конфликт, а вие како сакате. Гледам кој зазема страна од нашите соседи, така да јас говорам за трета светска војна. Не говорам за граѓанска, туку за голема војна каде можеби и ние ќе почуствуваме последици од таква војна.

Не знам дали на нет сте налетале на едно пророштво кое вели дека ќе се издигне руски цар кој ќе ја уништи турција и повторно света софија ќе ја направи црква каде ќе се служи обред. Имаше нешто и во врска со србија, дека ќе ја возобнови.

Јас не верувам во ова прорштво но знам зашто србите навиваат за русија, и колку нив од значење ќе им даде овде на балканот ако она победи.

Колку и да се американците такви како што се тие не подржуваат да бидеме на нивна страна.

Целиов конфилкт е судир меѓу 2 национализам Рускиот и Украинскиот. Судирот е интеретнички... Така да...
Од каде интеретничи, кога поделеноста во Украина иде само преку јазик и преку вера.

Јас не заземам страна во овој конфликт, а вие како сакате. Гледам кој зазема страна од нашите соседи, така да јас говорам за трета светска војна. Не говорам за граѓанска, туку за голема војна каде можеби и ние ќе почуствуваме последици од таква војна.

Не знам дали на нет сте налетале на едно пророштво кое вели дека ќе се издигне руски цар кој ќе ја уништи турција и повторно света софија ќе ја направи црква каде ќе се служи обред. Имаше нешто и во врска со србија, дека ќе ја возобнови.

Јас не верувам во ова прорштво но знам зашто србите навиваат за русија, и колку нив од значење ќе им даде овде на балканот ако она победи.
Колку и да се американците такви како што се тие не подржуваат да бидеме на нивна страна.

b04e7cf14e277589aaed50fca467ed098aef518d65366059228b07d7bec1d931.jpg

^Далеку е дека е контролиран.
Лесно е да се започне воен конфликт, тешко е да се преговара.
Било какви преговори се добри, само да не се бројат трупови.
Целиов конфилкт е судир меѓу 2 национализам Рускиот и Украинскиот. Судирот е интеретнички... Така да...
Судир помеѓу две сили, шаховско поле Украина. Само што во едната едните се советници, а на другите им гинат сонародници. Тука имаш и потпалувачи од типот на Десен сектор. Тие кои убиваат свои сограѓани.
Очигледно е Руси убиваат Украинци и Обратно ако ова не е интеретнички судир незнам што е. А сите интеретнички судири се резултат на конфликт на два различни национализми. Од небо се гледа.
Да, но приврзаниците на федерацијата не го убија пилотот кој пред да биде соборен пукаше во нив.
А другите затворија луѓе во зграда и ги запалија. Тие кои скокнаа ако не беа мртви ги докрајчуваа.
Тие што се предаваат на федералистите не сакаат да се борат против своите браќа. Зашто војската треба да го чува народот, а не да го убива својот народ.

Не сум знаел дека у Украина живеат човеколики створови кои се у суштина зомби (мртви луѓе, мртов мозок, ама телото ѝм се движи) кои се погнасни од оние у Дарфур, Сирија и Афганистан.
http://www.liveleak.com/view?i=09c_1399151796

После капитулацијата во 2001, ние дефакто сме не на нивна страна, туку нивни инструменти, можда и топовско месо во една таква војна рака под рака со Албанците. Ако се паметни Албанците, ќе го стават и они прстот да размислат на која страна ќе застанат. Зборам барем за Албанците во Македонија.

Најдобро решение за Македонците и Албанците, а и сите други малцинства во Македонија е концензус за неутралност. Потпишување договори на сите можни меѓународни мултилатерални договори, на сите можни нивоа дека Македонија е држава со статус како Швајцарија.

PROROČANSTVA SVETOGA DUHONOSNOG STARCA LAVRENTIJA O RUSIJI

Za vreme antihrista Rusija će biti moćno carstvo. A sve druge zemlje, osim Rusije i slovenskih zemalja, biće pod vlašću antihrista i doživeće sve užase i muke opisane u Svetom Pismu.
Rusijo, kaj se! Proslavljaj Boga likujući, i Njemu poj: Aliluja!“

Shiarhimandrit Teofan, shimonahinja Aleksandra i monahinja Olimpijada

Tekst preuzet iz knjige: NA DVERIMA VEČNOSTI žitije, pouke, proročanstva, čuda
Sv. Lavrentije Černigovski

Biblioteka OBRAZ Svetački, knjiga sedamdeset šesta

Ostalo je zapisano da je monah Avelj, valaamski prorok (+1831), koji je predivdeo sudbine svih ruskih careva od Pavla I do Nikolaja II, caru Pavlu I rekao: “Bog odgađa Svoju pomoć, ali je rečeno da će je ubrzo dati pa će doći do ruskog spasenja. I tada će se uzdići veliki knez od roda tvoga u izgnanstvu (...). On će biti izabranik Božiji, i na njemu će biti blagoslov. On će jedini biti razumljiv svima i prosto srce Rusije će ga osetiti. Njegova pojava biće suverena i blistava, i niko neće moći da kaže: ‘Car je ovde ili onde’, već će svi reći: ‘To je on’. Volja naroda potčiniće se milosti Božijoj, i on [car] sam će potvrditi svoj priziv... Njegovo ime se tri puta pojavilo u ruskoj istoriji. Dvojica od tog imena su već bili na prestolu, ali ne carskom. Ali on će sesti na carski presto kao treći. U njemu će biti spasenje i sreća Ruskog carstva.”

Sveti pravedni Jovan Kronštatski (+1908): “Predviđam obnovu moćne Rusije, snažnije i moćnije nego ikada pre. Na kostima ovih mučenika, zapamti, kao na snažnom temelju, nova će Rusija biti izgrađena – po starom modelu: snažna u veri u Hrista Spasitelja i Svetu Trojicu! I biće, po zavetu Svetog kneza Vladimira, jedna Crkva! Ruski narod više ne razume šta Rusija predstavlja: ona je podnožje Božijeg prestola! Rus mora razumeti to i Bogu blagodariti što je Rus.”
“Crkva će ostati neuzdrmana do kraja veka (vremena), i ruski Monarh, ako ostane veran Pravoslavnoj Crkvi, biće smešten na presto Rusije sve do kraja veka.”

Proročanstvo starca Tadeja

Sveti srpski prorok i veliki bogovidac, isposnik i utešitelj naroda srpskoga, strac Tadej Vitovnički, koji se upokojio 2004 godine, ostavio je za sobom mnoga proročanstva o Srbima, o Crnoj Gori, o Kosovu, o Bosni i Hercegovini, o mnogim ljudima i događajima koji će se uskoro zbiti.

Govorio je i da će Amerika uskoro pući kao balon, i da će tek posle kraha Amerike, Zapada i NATO, Srbi da oslobode Kosovo, jer će se NATO povući sa Kosova pre toga, i Šiptari će biti strahovito brzo poraženi, tako da više neće biti ni jednog Šiptara na Kosovu.

Starac Gavrilo kaže da se to neće desiti dok Rusija ne postane carevina i kaže da kada Ruski car bude dolazio na krunisanje našega u Kruševac jer Beograd više neće biti prestonica, kaže da će se tada zemlja tresti gde on bude prolazio.
Sa Kosova će se povući NATO i ŠIPTARI ĆE BEŽATI DA ĆE IM ALBANIJA BITI TESNA!
Tada će Ruski car, carskom gramotom vratiti sve otete Srpske zemlje Srbiji. Ja lično pretpostavljam da će to obuhvatiti sve od Hrvatske do Albanije.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom