Потеклото на Албанците

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Коа се работи, и се дебатира, и сепак се дебатира малку повисоко, као што некои се фураат овдека да докажуваат со провидни глупости, тоа сепак не ми е на ниво.

Сеуште не ми се побиени многу или сите аргументи или ниеден аргумент даден од моја страна.

Она што јас го тврдам е дека има неспорен континуитет од пред антика, антика и по антика, среден век, романтизам, постмодернизам...
ВО СИТЕ ОПШТЕСТВЕНИ СВЕРИ И ПАРАМЕТРИ НА БИТИЕ НА АЛБАНСКИОТ НАРОД.

Туку со некои финти, маневри, ситни профитерства ми куцаат глупости, вака било така било.

Да бидеме на чисто, КАПАТА НА НАЈСТАРИТЕ, т.е. БРИГИТЕ ЈА НОСАТ АЛБАНЦИТЕ, ДА ИЛИ НЕ?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Let3 , bas me interesira Eqrem Qabej kadego ima napisano toa sto go tvrdis ?
Za Edi Rama ,mozam odma da vi garantiram deka e samo LAZ nisto poveke , nego mi interesirat kade vide takvo nesto pisuva Eqrem Qabej .. Googlam celo vreme pa nemoze da najdam , mozebi ke mi pomognes ...

Ovoj Link mozebi ti znaci nesto vo svrska so Antickite jazici ?Answer provided by Elizabeth Pyatt, Pennsylvania State University
http://linguistlist.org/ask-ling/oldest.html
Ili ovoj Linvist od pred (okolu ) 400 godini ?:Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1717),
Гуглаш цело време??
Се познава. Јас читам

Види во EMRI I DARDANEVE DHE IZOGLOSAT KELTE-SHQIPTARE, STUDIME ETIMOLOGJIKE NE FUSHE TE SHQIPES, PROBLEMI I VENDIT TE FORMIMIT TE GJUHES SHQIPE, NE BOTEN E ARBERESHEVE TE ITALISE

Tој во делото PROBLEMI I VENDIT...... вели ТЕРИТОРИЈАТА КАДЕ ДЕНЕС ЖИВЕАТ АЛБАНЦИТЕ ВО АЛБАНИЈА И ВО СОСЕДНИТЕ ЗЕМЈИ (Србија, Македонија, Косово, Црна Гора, Грција...) НЕ Е ТЕРИТОРИЈА НА РЕСТРИКЦИЈА ТУКУ ТЕРИТОРИЈА НА ЕКСПАНЗИЈА, значи самиот кажува дека таму албанците се рашириле, населилие и доселиле а не дка се автохтони и тоа пази на ДЕНЕШНА АЛБАНИЈА И ТЕРИТОРИИ НА СОСЕДНИ ЗЕМЈИ

Коа се работи, и се дебатира, и сепак се дебатира малку повисоко, као што некои се фураат овдека да докажуваат со провидни глупости, тоа сепак не ми е на ниво.

Сеуште не ми се побиени многу или сите аргументи или ниеден аргумент даден од моја страна.

Она што јас го тврдам е дека има неспорен континуитет од пред антика, антика и по антика, среден век, романтизам, постмодернизам...
ВО СИТЕ ОПШТЕСТВЕНИ СВЕРИ И ПАРАМЕТРИ НА БИТИЕ НА АЛБАНСКИОТ НАРОД.

Туку со некои финти, маневри, ситни профитерства ми куцаат глупости, вака било така било.

Да бидеме на чисто, КАПАТА НА НАЈСТАРИТЕ, т.е. БРИГИТЕ ЈА НОСАТ АЛБАНЦИТЕ, ДА ИЛИ НЕ?
Нема апсолутно никаков континуитет на денешните Албанци а ни денешните Шќипетари со Илирите или Бригите или Патагонците или Хотентотите.
Не носат ни исти капи.

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Гуглаш цело време??
Се познава. Јас читам

Види во EMRI I DARDANEVE DHE IZOGLOSAT KELTE-SHQIPTARE, STUDIME ETIMOLOGJIKE NE FUSHE TE SHQIPES, PROBLEMI I VENDIT TE FORMIMIT TE GJUHES SHQIPE, NE BOTEN E ARBERESHEVE TE ITALISE

Tој во делото PROBLEMI I VENDIT...... вели ТЕРИТОРИЈАТА КАДЕ ДЕНЕС ЖИВЕАТ АЛБАНЦИТЕ ВО АЛБАНИЈА И ВО СОСЕДНИТЕ ЗЕМЈИ (Србија, Македонија, Косово, Црна Гора, Грција...) НЕ Е ТЕРИТОРИЈА НА РЕСТРИКЦИЈА ТУКУ ТЕРИТОРИЈА НА ЕКСПАНЗИЈА, значи самиот кажува дека таму албанците се рашириле, населилие и доселиле а не дка се автохтони и тоа пази на ДЕНЕШНА АЛБАНИЈА И ТЕРИТОРИИ НА СОСЕДНИ ЗЕМЈИ

Нема апсолутно никаков континуитет на денешните Албанци а ни денешните Шќипетари со Илирите или Бригите или Патагонците или Хотентотите.
Не носат ни исти капи.
Jas prashuvav za QABEJ , kado go vide to deka takvo nesto pisuval ?
Povtoruvam ,
Ti tvrdese za golemiot QABEJ , kazi mi kade go vide toa ?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Jas prashuvav za QABEJ , kado go vide to deka takvo nesto pisuval ?
Povtoruvam ,
Ti tvrdese za golemiot QABEJ , kazi mi kade go vide toa ?
Голем, мал, тој е.

EMRI I DARDANEVE DHE IZOGLOSAT KELTE-SHQIPTARE, STUDIME ETIMOLOGJIKE NE FUSHE TE SHQIPES, PROBLEMI I VENDIT TE FORMIMIT TE GJUHES SHQIPE, NE BOTEN E ARBERESHEVE TE ITALISE

Ова се делата на Еqrem Cabej
Во STUDIME ETIMOLOGJIKE..., тој вели дека потеклото на апелативот DARDHE во албанскиот јазик како “круша“ НЕМА РЕАЛНА ОСНОВА. Така да ДАРДАНИЈА, спрема него не е албанска ЗЕМЈА ПОСАДЕНА СО КРУШИ.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Не носат ни исти капи.
Твое мислење ќе се бара, само коа ќе се праша каков вкус има гомното, пошо го консумираш наголемо, за друго не.

Овој одговор, е консеквенца на луда глава, или човек будала(еуфемизам на големо користам). Инаетот и вреќата сол, и за тебе е неодминлива.

Очито со Маќедонциве никако не може да се поентира дискусија, така лежерна и раатлиска.

Или грешам? Ај нека излезе некој што ќе биде исклучок, да не генерализирам.

На аргументите што ги оставив... Следува дека албанците носат капа каква што носеле Бригите и народите во тоа време, со иста симболика, и континуитетот е до ден денешен, дури е дел од институционалните параметри на Република Албанија, а се надевам дека ќе биде и од оние на Република Косово, пред да станат конфедерација и двете...

Некој што е салам, и што нема проблеми со умот, да каже дека Бригите немаат врска со Албанците?:)

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
и повторно бегаш од објаснување..она основното..како за мало дете..кога ке те праша......тато што сум јас????

АЛБАНЕЦ синко..ама европски, не кавкаски, Албанец дардански илирски шкиперски..се си ама не си...уствари да му се плукнам јас во имињата..тие ништо не значат еве глеј го кавалот илирски со турско име..бидејки ние за кавал (шупелка)име и немаме....

вистината е некаде помегу, во ниеден од двата екстереми, но вакви глупости се немам изначитано ...а се од обичен одгвор на толку просто прашање .... што си...не можеш да бидеш све...по твоето испага дека си појугословен и од хрватите

историско оправдување на големоалбански фантазии...како да ги гледам трите соседи со два века задоцнување

староседелци на КОСОво се направивте со ДАР ДАН ски пасош...
сега на ред е ШАРПЛАНИНА и ДУБРОВНИК, топонимите отаде и не се важни

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Кавалот е само елемент во сликата, пиксел во екранот, на она целина.

Сепак и ти си дел од медиокритетот, и не ти се јасни тие работи.

А и логички е, коа ќе дојде некој, и коа ќе дојде да го надвладее, не да му земе на некого, туку да му додаде свое.

Што понеле тие Не-Европски Албанци со себе тука? Ништо! Зошто? Затоа што никогаш и не дошле. Затоа што и името албанија никогаш и не постоела меѓу албанците, туку себеси си се нарекувале Арбани или Шќиптари.

Крај краева со вашиот ментален процесиран и урамен код, испаѓа дека Хрватите се поголеми Илири, а поседуваат значајно помалку етнолошки елементи од Илирите, Албанците се помалку Илири, затоа што ВАС ТАКА ВИ ОДГОВАРА.

ОК! Дека не се води добра дискусија ја ќа прекинам со постирање, а имам многу да постирам, ама ќе дојде некој чакрлив како сограѓанинот, и ќе ми го еби цел филм... Се додека ги има офците ќе ја има и волната...

Здрави и живи бидете, што да ви кажам. Не му се зборува на дрво или на камен.
А досега и ќе разбереа... :)

и повторно бегаш од објаснување..она основното..како за мало дете..кога ке те праша......тато што сум јас????

АЛБАНЕЦ синко..ама европски, не кавкаски, Албанец дардански илирски шкиперски..се си ама не си...уствари да му се плукнам јас во имињата..тие ништо не значат еве глеј го кавалот илирски со турско име..бидејки ние за кавал (шупелка)име и немаме....

вистината е некаде помегу, во ниеден од двата екстереми, но вакви глупости се немам изначитано ...а се од обичен одгвор на толку просто прашање .... што си...не можеш да бидеш све...по твоето испага дека си појугословен и од хрватите

историско оправдување на големоалбански фантазии...како да ги гледам трите соседи со два века задоцнување

староседелци на КОСОво се направивте со ДАР ДАН ски пасош...
сега на ред е ШАРПЛАНИНА и ДУБРОВНИК, топонимите отаде и не се важни
Дечко не ми мафтај со политика и глупости од Стемфорд форуми, како пријателот кој си го наполна блогот со антиалбански и деструктивен материјал.

Кажи каде од тоа што јас го постирав, е неточно, и што мислиш ти како познавач на Македонската историја и потомок на Бригите, за Бригите, и каде не се согласуваш во континуитетот?

Тоа е прашањето кое го прашувам, умните молчат и ќе прашат по нешто интелегентно, а будалите ќе лупаат со вакви глупости.

Ги знаеш Бригите или не ?

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Што понеле тие Не-Европски Албанци со себе тука? Ништо! Зошто? Затоа што никогаш и не дошле. Затоа што и името албанија никогаш и не постоела меѓу албанците, туку себеси си се нарекувале Арбани или Шќиптари.
Caucasian Albania (from Latin Albānia, Greek: Ἀλβανία, Albanía [1]; in Armenian: Աղուանք, Aghuank,[1][2] in Parthian: Ardhan, in Persian: Arran [3], in Arabic: Al Ran [2][3]) was an ancient country and region that existed on the territory of present-day Republic of Azerbaijan

чудно и тие таму ги се викале/ги викале така:helou:

Член од
4 мај 2009
Мислења
209
Поени од реакции
9
Caucasian Albania ... was an ancient country and region that existed on the territory of present-day Republic of Azerbaijan
Кога веќе се занимаваме со курташак историја,

Претседателот на Иран, Махмуд Ахмадинеџад, е етнички Азер. Според суратот, на Битпазар гарант би поминал како локален. Интересни би биле резултатите од компаративна днк анализа!

:pishtoldz

Член од
4 мај 2009
Мислења
209
Поени од реакции
9
Кавкаска Албанија:

Во североисточен Азејберџан околу 4000 луѓе го зборуваат јазикот Уди. Во 1996 година грузискиот научник Заза Алексидзе во манастирот Света Катерина на Синај има откриено староалбански црковен текст. Со анализа на текстот е пронајдено дека јазикот Уди е многу близок до црковниот јазик на Кавкаска Албанија.

Азбуката е слична на глаголицата, јазикот е класифициран во фамилијата кавкаски јазици, дагестанска група, лезгиска гранка. Нема никаква врска со shqip, кој е во индоевропската група на јазици.

Интересно е дека етничката група Уди се единствените христијани во Азејберџан. Кавкаска Албанија била една од првите христијански земји. Разликата во јазикот и културата е преголема за да може да се зборува за сродство меѓу кавкаските и балканските Албанци.

Така да, место прашањето: зошто таа земја била наречена Албанија, пологично би ми било обратното: зошто Shqiperia е наречена Албанија?

Научно издржан текст за кавкаскиот албански јазик, со примери и превод, види тука

Повеќе податоци тука

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Албанци во средовековие се нарекувале и Мијаците-Македонци.

Не знам зошто?

Инаку голем дел од Иранците се луѓишта на белата раса.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Вака сега, многу општите без никаква конкретна дискусија. Претпоставувам дека доколку бидат отстранети само 2 члена од темава, таа ќе потоне на листата актуелни. Тоа што ве толерираме во билдањето копи-пасте постови и сиромавата интелигентна дискусија, не значи дека треба да продолжите и понатаму..бидејќи се' си има свои граници.

Конкретно:

1. Од кога се употребува терминот - Шќиптар?
2. Од кога терминот - Албанец?

..означувајќи еден ист етнички идентитет?

Член од
9 мај 2006
Мислења
150
Поени од реакции
7
Албанци во средовековие се нарекувале и Мијаците-Македонци.

Не знам зошто?

Инаку голем дел од Иранците се луѓишта на белата раса.
Денеска се нарекувам и скопјанец, не знам зошто?
Или роднини мои - гостиварци, битолчани...?

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Денеска се нарекувам и скопјанец, не знам зошто?
Или роднини мои - гостиварци, битолчани...?
И сакаш со ова да кажеш дека?

Мора да имаме поента.

Средовековие, Халкикондил, Византиски хроничар, пишува за некои "Јунаци, кои себеси се нарекувале Арбани а биле Македонци", или потомци на Македонци...

Историските факти не секогаш се вистинити и не секогаш се точни.

Мора да има, археологија, лиунгвистика, ЛОГИКА која ја нема најчесто, генетика и ред други работи.

Албанци и Македонците се нарекувале, или ги нарекувале особено оние Мијаците. Исто така Албанци е референца, со која се препознаваат денешните Шќиптаро-Арбани Албанците, и на некој начин тоа е некаква двоја формула како што некој спомна во минатите постови.

Од каде доаѓа АЛБАНЦИ, не знам, но знам од каде доаѓа Арбани, а за ова имаш премногу премногу како историски, така и лингвистички, археолошки, генетски итн. Исто така и за Шќиптари, каде може само до простото ТЕСПРОТСКО ИПЈА да се добие ШЌИПЈА.

Член од
13 јули 2009
Мислења
902
Поени од реакции
123
Вака сега, многу општите без никаква конкретна дискусија. Претпоставувам дека доколку бидат отстранети само 2 члена од темава, таа ќе потоне на листата актуелни. Тоа што ве толерираме во билдањето копи-пасте постови и сиромавата интелигентна дискусија, не значи дека треба да продолжите и понатаму..бидејќи се' си има свои граници.

Конкретно:

1. Од кога се употребува терминот - Шќиптар?
2. Од кога терминот - Албанец?

..означувајќи еден ист етнички идентитет?
Imeto Albanec e staro ime , dovadza od Ilirskoto pleme Albanoi ( centralna Albanija), do 18 vek Albancite sebesi go vikale Arber a zemjata Arberi ..
Koga Turcite dosle vo Balkan , dve grupi od Albancite pobegnaa da ne im padnat v'race na Turcite , ednata e Italija ( sicilija, kalabrija)drugata e Hrvatska (Zadar )......http://hr.wikipedia.org/wiki/Arbanasi

Imeto Shqiptar se pojavuva od 18 vek koga pocnaa Albancite sebesi da go narekuvaat "Sinovite na Orelot ", znameto so Orelot , od familijata na princevite Kastrati , i od tuka dovadja imeto Shqiptar ..

Potocno so ovoj dokaz Arbanasi ( Arbreshi) vo Hrvatska i Italija gi demantira site falsifikati , osvojuvanje na Albanskata istorija itn. , nikogas nemale kontakt so Turcite , denes pisuvaat i zborat kako jas
Pokusav da odgovaram na prasanjeto , ako sum zgresil nekade gi molam Picasso i drugite da me popravat .
Blagodaram.

Kajgana Shop

На врв Bottom