Прашања за Исламот III

Член од
21 декември 2011
Мислења
430
Поени од реакции
79
ај нека биде и тоа дека е така, пак останува прашањето, ЗОШТО? мене ме интересира причинско-последичната врска, не само 'така е' и тоа да ми биде доволно. ај да не биде дека прашувам само за влакната, иако тие беа спомнати како 'природни' работи, но зошто го имаме и слепото црево?[DOUBLEPOST=1399138956][/DOUBLEPOST]
не можеш мене да ме прашаш така. тка ќе прашаш некој кој е верник.
јас сум неверник, и како таков не верувам дека бог ме створил. добар обид, имаш 5-ка од мене за обидот (y)
ama izgleda si poglupav od zivotnoto stom postavuvas takvi prasanja, aj sega prasj zasto i zivotnite imaat vlakna zs ne gi stvoril bes vlakna,

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
ama izgleda si poglupav od zivotnoto stom postavuvas takvi prasanja, aj sega prasj zasto i zivotnite imaat vlakna zs ne gi stvoril bes vlakna,
дали за нив пишува нешто во куранот? дека е природно и они да се шишаат? мислам дека НЕ. така да, јас си прашав за она што е пишано во куранот.
а ти не си се запрашал зошто е така пишано во куранот? зошто е тоа 'природно'?

Член од
21 декември 2011
Мислења
430
Поени од реакции
79
дали за нив пишува нешто во куранот? дека е природно и они да се шишаат? мислам дека НЕ. така да, јас си прашав за она што е пишано во куранот.
а ти не си се запрашал зошто е така пишано во куранот? зошто е тоа 'природно'?
pa ti e odgovoreno na prasanjeto sto tuku se peltecis ,

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
pa ti e odgovoreno na prasanjeto sto tuku se peltecis ,
не е одговорено!
и гледаш дека внимавам како разговарам, така да би било фино и ти да обратиш внимание, нели? не навредувам, нити викам, така да ако сакаш да дискутираш, супер, а ако си за да навредуваш и сл, тогаш најди си друга жртва

Член од
21 декември 2011
Мислења
430
Поени од реакции
79
не е одговорено!
и гледаш дека внимавам како разговарам, така да би било фино и ти да обратиш внимание, нели? не навредувам, нити викам, така да ако сакаш да дискутираш, супер, а ако си за да навредуваш и сл, тогаш најди си друга жртва
pa fino i ti se odgovori se e toa bozja volja i odredba , se sto bog sozdal si ima svoja mudrost negova ,

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
pa fino i ti se odgovori se e toa bozja volja i odredba , se sto bog sozdal si ima svoja mudrost negova ,
и болдот треба да сигнализира дека е тоа доволно? :confused:
мене не ми е, па затоа и прашувам.

Член од
21 декември 2011
Мислења
430
Поени од реакции
79
и болдот треба да сигнализира дека е тоа доволно? :confused:
мене не ми е, па затоа и прашувам.
nema sto nie da ti odgovorime za toa, se e toa bozja mudrost i negova volja dali imas vlakna dali imas nokti pa se si ima svoe negovo pravilo.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
реков прееска, од муслимани барам одговор. ако си муслиман, тогаш претпоставувам дека го знаеш одговорот.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Џуму'a преведено од арапски значи Петок.
па кога ќе се спомне кај балканските муслимани Џума, се мисли на петочната молитва на пладне.
феџр - утринска молитва.
зухр - пладневна молитва
аср - послепладневна
магриб - акшам.
иша - вечерната,последна.
тоа се називите на арапски, ништо повеќе.

Не може еден да појде на џума друг на феџр истовремено :D
Овие 5 дневни молитви се обврска за секој муслиман, а во петок(џума) на пладне обврска е за секој полнолетен,разумен и способен муслиман да иде во џамија на заедничка молитва.
Знам дека називите се на арапски, но ме интересира, дали има некаква хиерархија или сите молитви се на исто рамниште односно дали сите се еднакво важни?

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Иако се роднини муслиманите може да се зимаат меѓу себе?

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Пратеникот Мухаммед а.с. рекол: " Во женидбата оддалечувајте се од роднината!"
Твојата порака.
Имам дискутирано со многу муслимани и сите тврдеа (и тврдат) дека и Исус (Иса) бил божји пратеник т.е. пратеник од Алах, но тој не си ја довршил задачата како Мухамед! Дали ти се слагаш со нив?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Знам дека називите се на арапски, но ме интересира, дали има некаква хиерархија или сите молитви се на исто рамниште односно дали сите се еднакво важни?
Е тоа е веќе друго прашање, и убаво прашање.
Обврска на секој кој за себеси тврди дека е муслиман е да ги обавува сите пет дневни молитви.
А во неколку ајети и хадиси се издвоени некои молитви за да се укаже на значењето и слично.
пример:
238. Чувајте го намазот (молитвата), особено средниот намаз, и пред Аллах понизно стојте.(сура ел-Бекара,238)
Овде по најточното мислење, се мисли на икиндија(аср).

W

Werther

Гостин
Јас сакам да те прашам нешто, ама немој да ми се смееш. Муабетов што го слушнав е повеќе на ниво на маалски озборувања отколку нешто издржано.

Дали е вистина дека пред да се изгради џамија на одредена парцела се закопува злато на местото, кое би служело да се возобнови џамијата доколку биде разрушена?

Kajgana Shop

На врв Bottom