Потеклото на Албанците

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Има антички извори каде велат дека Македонците и Илирите говореле ист јазик, дека припаѓале на ист народ.
Кога се разделиле ?
Албанија е полна со македонски(словенски) топоними.
Од која дата се тие ?
Дали таа област се викала Ематија?

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Има антички извори каде велат дека Македонците и Илирите говореле ист јазик, дека припаѓале на ист народ.
Кога се разделиле ?
Од која дата се тие ?

Kazi mi zosto vo Albanija, Makedonija, a i vo mnogu mesta niz balkanot ima turski toponimi?

A be druze, pa pred da dojdat turcite, koj vladeel vo ovie prostori??? Koi bile najbrojni vo ovie prostori, pa i denes?
Toa se slovenite, 70% od Balkanskata populacija, taka da logicno e da ima najveke slovenski toponimi, pa da ne zaboravime kolku asimiliranja imalo vo toa vreme.

I da se razbereme, ako se slovenski ne znaci direktno deka se makedonski toponimi. Bidejki so Albanija vladeele Srbi, pa Bugari, pa Turci.

Celiot balkan e so slovenski toponimi, taka da ne e mozno albanija da se spasila od toa vlijanie.

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
Кога се разделиле ?
Од која дата се тие ?

Albanija e polna so Slavjanski toponimi tocno taka dali znaes zosto????

Dali znaes vo 8mi i 9ti vek do kade bilo Bulgarskoto Carstvo?????

Dali ZNaes deka bulgarskoto Carstvo bilo vo Granica so VLora ili Valona vie sto vikate.

Tie Slavjanski toponimi ostanale Blagodarenie na Bugarite.

Ematija = E Madhja inace vo Prevod Ematija ima znacenje na Golemiot grad ili golemoto mesto EMATIJA = E MADHJA.

Dali znaes deka Zborot Balkan ima Tursko Znacenje

Ballkan po staro Turski znaci Gusta Planina ili Orman duri i den denes Turcite vo Makedonija na PLaninite ne vikat kako vo turcija tuku go upotrebuvat arkaicniot zbor Balkan za planina.

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
A be ne e samo bugarskoto carstvo, so Albanija vladeel i Car Dusan.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499

1.

Dali ZNaes deka bulgarskoto Carstvo bilo vo Granica so VLora ili Valona vie sto vikate.

2.
Ematija = E Madhja inace vo Prevod Ematija ima znacenje na Golemiot grad ili golemoto mesto EMATIJA = E MADHJA.

3.
Dali znaes deka Zborot Balkan ima Tursko Znacenje

Ballkan po staro Turski znaci Gusta Planina ili Orman duri i den denes Turcite vo Makedonija na PLaninite ne vikat kako vo turcija tuku go upotrebuvat arkaicniot zbor Balkan za planina.
1.
Во 8 и 9 век под поимот БУГАР се мислело на БОЛГ-АРИТЕ од Кавказ.

Доколку тие Бугари ви ги ставале топонимите ќе требаше да бидат со Туркиско значење.

2. Emathia A district of Makedon (Macedon) west of the river Axios and sometimes synonymous with the whole of Makedon

Emathian An epithet given to Alexander the Great; the name comes from the district of Emathia which was sometimes synonymous with Makedon (Macedon).
http://messagenetcommresearch.com/myths/ppt/_e1002.html

Да не речеш дека е лош изворот:

Emathia.
Place in Macedonia, or the name of this region in earlier times [Hom.Il.14.226; Nonn.48.77; Ov.Met.5.313, 12.462; Strabо.Frag.7.11].

3.

Оригиналното име на планината Балкан-Стара Планина во Бугарија е Хаемус кое се среќава низ историјата и како Aemon, Haemimons, Hem, Emus, the Slavonic Matorni gori,the Turkish Kodzhabalkan and Balkan.
http://en.wikipedia.org/wiki/Haemus_Mons

А Ематија уште се среќава под името Хематија или Хаематиа - Haemathia

Хаемус=Хаематиа - Емус=Ематиа

Друга работа е истите словенски топоними низ цела територија на Грција.

Затоа ништо од твоите тези не е валидно.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129

Секој освојувач може привремено да смени топоними ама населението продолжува да си ги употребува оригиналните имиња. Кога освојувачот си оди се враќаат имињата онака како ги знаело и ги знае домородното население.

Со самиот факт дека и денес славјанските имиња се останати многу ни кажува за населението кое ги населувало тие места, барем во најмала рака за нивниот јазик!

Најмалку што можеме да кажеме е дека од 8 век на тие територии преовладувало население кое зборело словенски јазик а за пред тоа може да дебатираме.

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
500 Teorii sum slusnal za ova. sekoj si ima svoja Verzija.

EMUS ne znam sto tamu pisuva Thracian ne Slovensi ili Karpatski tuku THracian.

toa emus mnogu somnitelno mi izgleda i da e Haematija se kazuva deka e so Trakisko poteklo taka sto pagas u voda.

osven toa kazuva i grcka verzxija Haimon = Bloody i ne znam sto 500 gluposti ke najdes

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
500 Teorii sum slusnal za ova. sekoj si ima svoja Verzija.

EMUS ne znam sto tamu pisuva Thracian ne Slovensi ili Karpatski tuku THracian.

toa emus mnogu somnitelno mi izgleda i da e Haematija se kazuva deka e so Trakisko poteklo taka sto pagas u voda.
Абе Илир, ме потопи најискрено. :pos2:

Кога ќе прочиташ нешто појќе од она што е на Албанските форуми, дојди да спориш со мене.

Sturmgewehr

gadget
Член од
9 март 2008
Мислења
537
Поени од реакции
35
Абе Илир, ме потопи најискрено. :pos2:

Кога ќе прочиташ нешто појќе од она што е на Албанските форуми, дојди да спориш со мене.

hehehehe da so tvoite Self correcting websites kako Wiki mi drzis pseudo istoriski lekcii izvorite ti se za nikade nemas nikavi izvori takasto dodeka ne ides so nesto po solidno nema sto da diskutiram so tebe isto mozez dai des edna strana nanazad da vidis sum postiral cela kniga i vidi izvor i data na postiranje :) do togas ke cekam nesto po pametno i po solidno.

a sto prajme so faktot deka poznatata svetska istoria kazuva deka Slavjanite dosle u balkan vo 7mi vek i nikoj ne go spori toa vo sbvetot osobeno nekoisi kvazi istoricari od tipot na Kapllani i Milenko :nesum: na toa sto imas da kazes? :)

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
hehehehe da so tvoite Self correcting websites kako Wiki mi drzis pseudo istoriski lekcii izvorite ti se za nikade nemas nikavi izvori takasto dodeka ne ides so nesto po solidno nema sto da diskutiram so tebe isto mozez dai des edna strana nanazad da vidis sum postiral cela kniga i vidi izvor i data na postiranje :) do togas ke cekam nesto po pametno i po solidno.

a sto prajme so faktot deka poznatata svetska istoria kazuva deka Slavjanite dosle u balkan vo 7mi vek i nikoj ne go spori toa vo sbvetot osobeno nekoisi kvazi istoricari od tipot na Kapllani i Milenko :nesum: na toa sto imas da kazes? :)
Познатата светска историја ја постирав на соодветните теми за Словените, зошто не пробаш таму да прочиташ и да научиш нешто повеќе.

Темава вели - Потеклото на Албанците!

Ако Страбо или Херодот за тебе не се доволни извори за Хематија, ондак дечко џабе се потиш правејќи муабет за историја.

Јас ниту Миленко нити Каплани сум ги постирал, поштеди не' од патетика и доколку немаш што да реплицираш не ми ги мрси мудава со исфрустрирани постови.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Во цела Илирија, Ематија, Македонија, Тракија, Скитија се говори Албанскиот јазик ?
Линијата е белазгиска, по таа истородна линија оди и трансфер на нови учења, филозофии, реформи на јазик и писмо од антика до турско, се до моментот на превара кога влегоа крстоносците во Цариград каде го разурнаа и заедно со Селџуците под ропство 500 години го ставија овој народ.
А што се правеше во тие 500 години, истото што денеска се прави во Беломорска Македонија, Косово, западна Македонија, Санџак.
Импорт импорт и само импорт на инародни елементи.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Во цела Илирија, Ематија, Македонија, Тракија, Скитија се говори Албанскиот јазик ?
Линијата е белазгиска, по таа истородна линија оди и трансфер на нови учења, филозофии, реформи на јазик и писмо од антика до турско, се до моментот на превара кога влегоа крстоносците во Цариград каде го разурнаа и заедно со Селџуците под ропство 500 години го ставија овој народ.
А што се правеше во тие 500 години, истото што денеска се прави во Беломорска Македонија, Косово, западна Македонија, Санџак.
Импорт импорт и само импорт на инародни елементи.
Шо збораш бе.

Ги наполнавме бечвите...

Доста со тропање, темава е сериозна.

Испотропаа и за ТАР и ТОР, на крај испадна дека и Старите грци заедно со Латините ги користеле..

Јас ви викам сериозна е темава, нема простор на политика.. и за политика...:D

Член од
2 септември 2008
Мислења
997
Поени од реакции
22
1.
Во 8 и 9 век под поимот БУГАР се мислело на БОЛГ-АРИТЕ од Кавказ.

Доколку тие Бугари ви ги ставале топонимите ќе требаше да бидат со Туркиско значење.

8,9 век са времето во Бугарското царство се бележи разцвет на славјанската култура.Па тоа е времето кога се откриват директно от бугарскиот цар Борис и Преславската и Охридската книжовни школи.Пак си неподготвен.Казах ти вече 2 мин на гугал много срам ке ти спестат :)

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
8,9 век са времето во Бугарското царство се бележи разцвет на славјанската култура.Па тоа е времето кога се откриват директно от бугарскиот цар Борис и Преславската и Охридската книжовни школи.Пак си неподготвен.Казах ти вече 2 мин на гугал много срам ке ти спестат :)

Па токму тоа го реков, славјанска култура - а не Бугарска.

Доколку речеш Бугарска култура во 8 и 9 век тек тогаш ќе падне смех.

Значењето на етнонимот Бугар го задржува своето Кавкаско потекло, кое се врзува само со Татарочувашите.

Така и остана се' до создавањето на административната тема Бугарија во почетокот на 11-от век.

http://img53.exs.cx/img53/6537/ThemesintheByzantineEmpireunderBasilII.jpg

Македонската и воопшто славјанската култура си постоела без прекин, ниту започнала со доаѓањето на Бугарите ниту завршила со нив.

Бугарите не постоеле на Балканот, ниту како ентитет ниту како етноним ниту како ендоетноним, пред 6 век.

И да се држиме до темата.

Kajgana Shop

На врв Bottom