Сметки за струја, вода, комуналии, радиодифузна такса, ѓубрарина... после година дена (ако не си тужен за нив) престануваат да важат, така да нема врска да тврдам дека сум платил сметка пред 15 месеци, ниту некој то треба да го интересира (законски) дал сум ја платил или не - не ја менува воопшто работата, и во еден и во друг случај - не требало ради тоа да исклучат струја, та била грешка (ме исклучиле ради веќе платени сметки) или ме исклучуваат за долг кој повеќе по закон не важи - застарен е. Затоа и во законите постојат и рокови, инаку секој може кога сака да тужи и за застарени предмети, да обжалува одамна донесени пресуди, да бара да платиш то што е застарено....
...Извршителите велат дека овој случај не е исклучок. Тие имаат голем број налози за наплата на сметки од пред многу години, а најбројни се за струја, вода и за парно. Според претседателот на Комората на извршители, Гордан Станковиќ, граѓаните немаат друг избор освен да си ги платат старите долгови, зашто
ако се тужени навреме, сметките не застаруваат, а исто така и каматите.
Откако пред неколку години извршителите добија илјадници извршни предмети од судовите, што предизвика огромен револт и паника кај граѓаните, се очекува наскоро да се случи уште еден бран на масовна присилна наплата на стари долгови. Во судовите имаше 300 илјади предмети за расчистување долгови стари и по неколку децении, а до нотарите и до извршителите досега се доставени околу 200.000, па преостануваат уште 100.000. Нив ги нема во судовите, но веќе стана
јавна тајна дека тужбите за старите долгови не се пишувани таму, туку се штанцани во самите комунални претпријатија, кои ги поседувале судските печати. Токму затоа, објаснуваат упатените, на
повеќето тужби нема архивски број, како во случајот на скопјанецот Коле, што, пак, не значи дека не се валидни. Од овие причини, се претпоставува дека преостанатите 100.000 предмети се во фиоките на комуналните претпријатија и дека наскоро може да ги испратат до извршителите за наплата од граѓаните...
Значи ли ова дека можел пред некоја година да штанца стара тужба за долг пред 10-на години ???
.. за секој случај си ги чувам сметките и по 20 години...