Потомци на Илирите се Херцеговците, Далматинците, Црногорците, Месапите(денешна Италија), Умбријанците(денешна Италија) и
пола дел од Арбрешите(кои се Албанци)...Зошто толку гегите се маваат во гради дека се потомци на Илирите, навистина е непотребно...
http://www.lib.utexas.edu/maps/historical/eastern_roman_empire.jpg
Ok, vaka sea. Potomci na Ilirite se bla bla, pola del od Arbreshite. A drugata polovina arbreshi, civi potomci se?
Pola pola muabetov a?
Nejse.
Arbreshite barem priznavash deka se albanci, ubavo, poshtuem. Ako togash gi priznavash arbreshite, potomci na ilirite, kako albanci, zashto gi negirash gegite? Koi ustvari se edno te isto? Isto ko ja da pravam sea razlika izmegju egejci, i pirinci. I tie i tie se makedonci.
Ok, nejse.
Ako arbreshite gi priznavash kako albanci, a arbreshite go zboruvaat istiot jazik kako albanskiot, i imaat isti geni so albancite, shto e togash tuka sporono? Neli suma sumarum, Iliri - Arbreshi - Albanci?
Fakt e deka vo takva tranzicija od vekovi i vekovi, mnogu raboti se smeneti, ama fakt e deka i Albancite se potomci na arbreshite, koi pak se potomci na Ilirite, i ne znam zashto nekoj voopshto ima nekakva pricina da uspori takvo neshto.
Ok, nejse. Vazno priznavash arbreshite se Albanci. Bilo kakov komentar drug e nepotreben.
Епа ако Македонците не ги прифаќаш како Антички туку како словени, која е шансата и јас да те прифатам тебе како илир?
Albancite nikogash ne usporuvale potomstvo na makedoncite. Makedoncite se tie koi pocnaa so negiranje na albanskiot narod i nivnata istorija. Toa shto srbija/bugarija/grcka im go pravea na makedoncite, makedoncite sea se obiduvaat da go pravat na Albancite.
Inace fakt, se slozuvam, pocituvaj me, za da te pocituvam.
Tie dve raboti ne se analogni odnosno povrzani. Plus, ne se raboti za pazar, tuku za istoriski fakti. Za toj pogore nema eden dokaz deka poteknuva od Ilirite, podprochitaj ja temava da se uverish. Dodeka za nas i toa kako ima podatoci deka poteknuvame od antichkite Makedonci. Dale e toa "prifateno" od nekogo e sosema druga rabota. Bitno e deka ima istoriski podatoci deka e taka.
Dokaz deka poteknuva od ilirite? Druzhe, pa ete nad tebe citirav drugar tvoj, Arbreshite se zivi jebesh mu mater. Sho dokazi sakate povekje? Se istoricari nad istoricari stanavte jebesh mu mater.
Nie, albancite, od ilirite barem imame socuvano nekoi si iminja, cisti albanski iminja, ne verski.
Kakvi iminja imaat socuvano makedoncite od antickite makedonci? Homer, Andronik, Heraklea, ili shto ti ja znam drugi anticki iminja? Kakva kultura imaat socuvano?
Drugo neshto, ako igrame po tvoja karta, kazi mi, koja e povrzanosta pomegju Antickite makedonci, i slovenite? Deka pazi, ednoto i drugoto nemaat nikakva vrska izmegju, a sepak, poteknuvate od ednite, a koristite jazik na drugite. Get my point? Kako shto makedonskiot narod, se menuval so tekot na vremeto, taka i ilirite niz dolgi godini, morfiral vo arbreshi, od koi shto direktno poteknuvaat albancite.
Бидејќи многу се вреѓате од факти, ве молам извадете некој факт во корист на албанската теорија, многу ме интересира дали ќе најдете?!
Јас сум сигурен дека не постои, може да постои фалсификат од времето на албанската идеја.
A daj mi pa ti fakt na toa shto ti go tvrdish? Toa deka vo Kavkaz postoela nekoja teritorija Albanija? Isto ima i vo Amerika, i vo Shkotska. Big fukn dildo. Spored shto procenuvash ti shto e falcifikat a shto ne e? Kako mozhesh da me ubedish mene deka Vergina sonceto e makedonsko, taka mozham i jas da te ubedam deka dvoglaviot orel e albanski simbol. Falsifikati ima, ama pa neli e pologicki neshto shto so vekovi, neshto shto cel svet go znae kako takvo, da bide originalot, a falsifikat da bide neshto shto nekoj od MANU go tvrdi a ne e ni istoricar?
laznite iliri ocigledno neznaat ili se pravat mutavi za juzno-italijancite..
Koi juzno italijanci, arbreshite? Znam be milo, znam ja mnogu ubavo koi se, i nivni pesni imam slushano, i imam sedeno so niv, i diskutirano. Uzivaj. Nema potreba da mi kazhesh
za koi arheoloski predmeti vikash!?
ajde napravite si nekoe arheolosko zdruzeni kajgana da se vika i dokazete deka poveketo istoricari gresat i deka vie ste vo pravo i smenete ja istorijata... dokolku mislete deka stvarno imate pravo..
Nema koj da ja smeni istorijata, taa e takva kakva shto si e. Tezi mozhe da postojat ushte milion. Od pamtivek albancite se Shqipetar. Zemjata e Shqiperia. Od kade pa vo balkanot sme imenuvani vo albanci, toa ostava prosto za ushte edna nova teza. Sea demek ako se najde nekoja oblast vo juzna amerika koja pocnuva so shqip, od tamu poteknuvame, jebes mu mater. Samo neka ima edna mala doza na slicnost, dosta e. Kolku da se negira istorija. Kolku da se proba.