Прашање за Христијанството III

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
@MIKI1 Не јас, не ти, ниту владиката нит попот не кажува дека рог=цар, тоа го кажува Јован во стихот кој ти го наведов. Еднорогот не го толкувам, туку се ОБИДОВ да го толкувам, читај убаво. Никој не те тера да се согласуваш со моите глупости, но не се ни послужи со кнтра аргумент, нити му одговори на Лет 3.

Да се надоврзам на муабетот кој претходеше. Значи јас се ОБИДОВ да го толкувам на свој начин во согласност со нешто што имам прочитано некаде во Библијата (со која не сум опседната како мнозинството на темава).
Прочитај ја книгата на пророк Даниел и откровението на Јован.
Во Даниел 7 се опишани 4 големи империи, секоја империја е претставена како чудовиште со животински карактеристики ( Вавилон, Персија, Македонија, Рим)

Откр 19:11 И видов отворено небо, и ете БЕЛ КОЊ (ова го потенцирав со големи букви да ја видиш поврзаноста со еднорогот, пошто нели и тој е бел коњ), и Оној, Кој седеше на него се вика Верен и Вистинит, и суди и војува праведно. (тука знаеме за Кој станува збор).

Не сум експерт по православно христијанство како тебе, ова е јас лично си ги поврзав работите, на прашањето колкава е брзината на Бог :D

Наместо да се препукуваш со мене, би можел да одговориш на прашањето за еднорогот. Тогаш јас ќе признаам дека грешам, ќе го прифатам твојот одговор и ќе си живееме среќно во вечноста. Амин.
Не постои бел еднорог. Тие се РОЗЕВИ. Затоа ти е грешна целата претпоставка.

За големата империја МАкедонија, тоа е за во иднината, некаде после 2036 мислам Македонија ќе владее со повеќе од половина свет,повторно како во времето на Александар.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Откај го извади ова правило?

Еве јас сум Христијанин, и воопшто не ми епознато ова правило.
Лука 6:
31. И како што сакате да ви прават луѓето вам, така правете им и вие ним.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Епа тоа де! Ако он знае што ќе се случи, пред нештото да се случи, како го објаснуваш тоа што се случува а кое вие тврдите дека е спротивно на Божјата волја?! Нели Бог ги знае сите исходи? Тогаш како може да постојат нешта кои не се дел од неговата волја?
Нештата кои не се согласни со волјата Божја, Бог ги допушта, што значи дека Он не Е непосреден учесник во таквите дела.[DOUBLEPOST=1398716681][/DOUBLEPOST]
Мики можеш ли да подобјасниш зашто сметаш дека гејовите сами одбрале повеќе да им се допаѓа машки полов орган и задник, и своеволно со сиот здрав разум бегаат од вагина, цицки и женски задник?
Хммммм...

За објансување на склоноста кон припадници од ист пол, психолозите ја користат фразата „...променета цел на интерес...„ или така некако. Но тоа е нивен световен став.
Црковното учење вели дека сколноста кон истополните е последица од демонското влијание врз „такивте„ поединци, кои секогаш бараат и имаат свое објаснување за својата неприродно-искривена склоност. Имено, блудот е грев во кој демоните најдобро се чувствуваат, но бидејќи самите се бестелесни и такво нешто не можат реално да сторат, добро им „доаѓа„ блудот кој реално го чинат телесните битија, како што е човекот.

Последно уредено:

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
На пример одлуката детето да биде хомосексуалец може да биде во спротивност со волјата на родителот, но волјата на родителот немала никаква улога во тоа какви особини ќе има неговото дете. Во случајот со Бог, таа ситуација е токму спротивна. Ако се тврди дека Бог знае што ќе се случи пред да се случи, тогаш може да ги спречи оние исходи кои се во спротивност со неговата волја, во спротивно не е семоќен ниту сезнаен а со тоа ни Бог.
Ова е нехристијански став за постоењето(т.н.исходи или последици по истото во случајов) на човекот.
Божествените атрибути(семоќ, сезнајност...) немаат никаква врска со човечката слобода и Божјата волја.
Постоењето, животот на човекот зависи од самиот човек, дали ја прифаќа,сака заедницата со Бог или не.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Нештата кои не се согласни со волјата Божја, Бог ги допушта, што значи дека Он не Е непосреден учесник во таквите дела.
Ако не се согласни со неговата волја, зошто ги допушта?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Лука 6:
31. И како што сакате да ви прават луѓето вам, така правете им и вие ним.
И ти нависитна сметаш дека ова треба да важи буквално за сите ситуации во животот?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
@MIKI1 Не јас, не ти, ниту владиката нит попот не кажува дека рог=цар, тоа го кажува Јован во стихот кој ти го наведов. Еднорогот не го толкувам, туку се ОБИДОВ да го толкувам, читај убаво. Никој не те тера да се согласуваш со моите глупости, но не се ни послужи со кнтра аргумент, нити му одговори на Лет 3.

Да се надоврзам на муабетот кој претходеше. Значи јас се ОБИДОВ да го толкувам на свој начин во согласност со нешто што имам прочитано некаде во Библијата (со која не сум опседната како мнозинството на темава).
Прочитај ја книгата на пророк Даниел и откровението на Јован.
Во Даниел 7 се опишани 4 големи империи, секоја империја е претставена како чудовиште со животински карактеристики ( Вавилон, Персија, Македонија, Рим)

Откр 19:11 И видов отворено небо, и ете БЕЛ КОЊ (ова го потенцирав со големи букви да ја видиш поврзаноста со еднорогот, пошто нели и тој е бел коњ), и Оној, Кој седеше на него се вика Верен и Вистинит, и суди и војува праведно. (тука знаеме за Кој станува збор).

Не сум експерт по православно христијанство како тебе, ова е kako jас лично си ги поврзав работите, на прашањето колкава е брзината на Бог :D

Наместо да се препукуваш со мене, би можел да одговориш на прашањето за еднорогот. Тогаш јас ќе признаам дека грешам, ќе го прифатам твојот одговор и ќе си живееме среќно во вечноста. Амин.
- Она кое Св. Ап. Јован го видел во своите виденија, тоа се ликови од животни, кои симболизираат „нешта„ кои се поврзани со одредени настани од иднината, а никако не се работи за реални животни, Пошто е така, нема потреба од натамошно коментирање на Твоите „толкувања„, кои по автоматизам се погрешни.
- нема потреба да се „вадиш„ на Лет3, а и јас немам потреба да му одговарам, оти тој ионака си има одговор на сите прашања кои самиот ги поставува.

Последно уредено:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Хммммм...

За објансување на склоноста кон припадници од ист пол, психолозите ја користат фразата „...променета цел на интерес...„ или така некако. Но тоа е нивен световен став.
Црковното учење вели дека сколноста кон истополните е последица од демонското влијание врз „такивте„ поединци, кои секогаш бараат и имаат свое објаснување за својата неприродно-искривена склоност. Имено, блудот е грев во кој демоните најдобро се чувствуваат, но бидејќи самите се бестелесни и такво нешто не можат реално да сторат, добро им „доаѓа„ блудот кој реално го чинат телесните битија, како што е човекот.
Дали секој противприроден блуд е демонско влијание?

Според Црквата кога настапило демонското опседнување кај ваквите поединци, при раѓање или подоцна?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ова е нехристијански став за постоењето(т.н.исходи или последици по истото во случајов) на човекот.
Божествените атрибути(семоќ, сезнајност...) немаат никаква врска со човечката слобода и Божјата волја.
Постоењето, животот на човекот зависи од самиот човек, дали ја прифаќа,сака заедницата со Бог или не.
Сезнајност - моќ да се знаат сите можни исходи.
Семоќност - моќ над сите можни исходи.[DOUBLEPOST=1398717121][/DOUBLEPOST]
И ти нависитна сметаш дека ова треба да важи буквално за сите ситуации во животот?
Не, очекувам МИКИ да ги толкува за мене.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
- Она кое Св. Ап. Јован го видел во своите виденија, тоа се ликови од животни, кои симболизираат „нешта„ кои се поврзани со одредени настани од иднината, а никако не се работи за реални животни, Пошто е така, нема потреба од натамошно коментирање на Твоите „толкувања„, кои по автоматизам се погрешни.
- нема потреба да се „вадиш„ на Лет3, а и јас немам потреба да му одговара, оти тој ионака си има одговор на сите прашања кои самиот ги поставува.
Ми личи дека сите се вадат со Лет3:D

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако не се согласни со неговата волја, зошто ги допушта?
Веќе одговорив: Он не "притиска" на слободната волја од човекот, која самиот Он му ја дал (на човекот).
Плус, допуштањето на злоделата е згодна можност за воочување на разликите од добрите и злите дела, кои реално се случуваат. Доколлу таа видлива разлика не би постоела, тогаш сите човекови дела би биле „исти„.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Веќе одговорив: Он не "притиска" на слободната волја од човекот, која самиот Он му ја дал (на човекот).
Плус, допуштањето на злоделата е згодна можност за воочување на разликите од добрите и злите дела, кои реално се случуваат. Доколу таа видлива разлика не би постоела, тогаш сите човекови дела би биле „исти„.
Не ме интересира што притиска, те прашувам зошто допушта нешта кои се против негова волја?[DOUBLEPOST=1398717357][/DOUBLEPOST]
Кои човекот има “дар“ да ги одбие.
Човекот не беше предмет на дискусијава.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Сезнајност - моќ да се знаат сите можни исходи.
Семоќност - моќ над сите можни исходи..
Сезнајност е човечка конвенција за нешто што ги надминува нашите граници на спознание.

Само по себе не значи дека ги знае сите исходи.

Kajgana Shop

На врв Bottom