Прашање за Христијанството III

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Затоа што Бог не „притиска„ врз човековата волја, која Он самиот им ја вгради(л) на луѓето.
Затоа чак и „вруќите„ се слободно волни да чинат што им е волја па нека е тоа и „контра„ волјата Божја.
Мики можеш ли да подобјасниш зашто сметаш дека гејовите сами одбрале повеќе да им се допаѓа машки полов орган и задник, и своеволно со сиот здрав разум бегаат од вагина, цицки и женски задник?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Мики можеш ли да подобјасниш зашто сметаш дека гејовите сами одбрале повеќе да им се допаѓа машки полов орган и задник, и своеволно со сиот здрав разум бегаат од вагина, цицки и женски задник?
Има и такви (мажи, нали) кои бегаат од вагина, цицки и женски задник а не се геј.
Многу битен момент е што се спори тука - толкувањето на Источната Православна Црква на Светото Писмо, искажана преку постовите на @MIKI1 или пак постоењето на ентитет наречен Бог?
Не е воопшто битен тој момент. Темава одредува каков “бог“ се спомнува. Секој друг инаков ентитет наречен “бог“ не би бил христијански, нели?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Дискутираме за тоа како може да постојат нешта кои се во спротивност на волјата на Бог, ако тој ги знае сите можни исходи и знае што ќе се случи пред да се случи, а не дали треба и дали ќе знае што јадам јас вечер.
Епа знае и ти што ќе јадеш вечер по твојов муабет.

Таман работа да е толку едноставно Христијанството.:)

Значи тоа повеќе наликува на концепт родител-дете.

Не знае кој исход ти ќе го одбереш, знае во кое множество ќе припадне твојот избор.

То би му дошло како своевиден ред во хаосот.[DOUBLEPOST=1398707112][/DOUBLEPOST]
Има и такви (мажи, нали) кои бегаат од вагина, цицки и женски задник а не се геј.
:eek: Кои се тие?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не е воопшто битен тој момент. Темава одредува каков “бог“ се спомнува. Секој друг инаков ентитет наречен “бог“ не би бил христијански, нели?
Па не е баш така:P

И кој е Хриситјанскиот Бог? Оној од буквалното толкување на Библијата ли?

Се сомневам......

Тој концепт е одаман надминат.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Епа знае и ти што ќе јадеш вечер по твојов муабет.

Таман работа да е толку едноставно Христијанството.:)

Значи тоа повеќе наликува на концепт родител-дете.

Не знае кој исход ти ќе го одбереш, знае во кое множество ќе припадне твојот избор.

То би му дошло како своевиден ред во хаосот.
Концептот родител дете не е баш соодветна споредба. Родителот не е сезнаен и не е семоќен - нема моќ да го создаде своето дете со особини какви што тој би сакал да ги има.
На пример одлуката детето да биде хомосексуалец може да биде во спротивност со волјата на родителот, но волјата на родителот немала никаква улога во тоа какви особини ќе има неговото дете. Во случајот со Бог, таа ситуација е токму спротивна. Ако се тврди дека Бог знае што ќе се случи пред да се случи, тогаш може да ги спречи оние исходи кои се во спротивност со неговата волја, во спротивно не е семоќен ниту сезнаен а со тоа ни Бог.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Концептот родител дете не е баш соодветна споредба. Родителот не е сезнаен и не е семоќен - нема моќ да го создаде своето дете со особини какви што тој би сакал да ги има.
На пример одлуката детето да биде хомосексуалец може да биде во спротивност со волјата на родителот, но волјата на родителот немала никаква улога во тоа какви особини ќе има неговото дете. Во случајот со Бог, таа ситуација е токму спротивна. Ако се тврди дека Бог знае што ќе се случи пред да се случи, тогаш може да ги спречи оние исходи кои се во спротивност со неговата волја, во спротивно не е семоќен ниту сезнаен а со тоа ни Бог.
Ама јас убаво си прашав - што се спори?

Очигледно се спори Христијанското (во случајов православното) толкување на Бог.[DOUBLEPOST=1398708242][/DOUBLEPOST]
Од кого? Прашај го @MIKI1 дали е надминат.

П.С. Има и други концепти.....
Од човештвото.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Очигледно се спори Христијанското (во случајов православното) толкување на Бог.
Па не би рекол дека е спорење, туку љубопитност како го сваќаат и дали воопшто го препознаваат овој "проблем" верниците.
За мене е несватливо да веруваш во нешто кое самиот неможеш да си го објасниш.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Па не би рекол дека е спорење, туку љубопитност како го сваќаат и дали воопшто го препознаваат овој "проблем" верниците.
За мене е несватливо да веруваш во нешто кое самиот неможеш да си го објасниш.
Затоа се вика верба, оти не можеш да си го објасниш нели:)

Во спротивно се вика знаење.

Има добра сцена за ова во филмот Константин со Кијану РИвс.

Инаку според мене, воопшто не е битно претставувањето на верувањето на некој верник од негова страна со цел да биде задоволена некоја друга страна, бидејќи се додека тоа му носи внатрешен мир и хармонија, е сосема доволно да живее со истата верба и понатаму.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Затоа се вика верба, оти не можеш да си го објасниш нели:)

Во спротивно се вика знаење.

Има добра сцена за ова во филмот Константин со Кијану РИвс.

Инаку според мене, воопшто не е битно претставувањето на верувањето на некој верник од негова страна со цел да биде задоволена некоја друга страна, бидејќи се додека тоа му носи внатрешен мир и хармонија, е сосема доволно да живее со истата верба и понатаму.
Не ме разбираш.....на пример објаснуваш твој концепт, некој ти поставува прашање во врска со истиот, ако можеш да го објасниш, тогаш веруваш во нешто кое за тебе има смисла, можеш да си го објасниш себе си и на другите. Но ако немаш одговор, ако неможеш да го објасниш, тогаш во што веруваш?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не ме разбираш.....на пример објаснуваш твој концепт, некој ти поставува прашање во врска со истиот, ако можеш да го објасниш, тогаш веруваш во нешто кое за тебе има смисла, можеш да си го објасниш себе си и на другите. Но ако немаш одговор, ако неможеш да го објасниш, тогаш во што веруваш?
Нема потреба да си објасни нешто во кое верува дека е така.

Јас секогаш избегнувам црна мачка кога одам да уплатам спортска. Имам и некои други ритуали кои верувам дека ми носат успех.

Не можам нит да ја објаснам црната мачка, ниту тој типот што го сметам за баксуз:P Едноставно поубаво ми е да верувам дека ми е подобро, ако ги избегнам одредените работи.

А зашто па тебе на пример толку ти стало да Мики1 ти го обајсни неговиот концепт? Колку што гледам тој објаснува, вие не му го сфаќате концептот и се трудите да го разубедите дека не му чини концептот. Што добиваш со тоа?

Јас мислам дека е сеир, а не љубопитност:)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А зашто па тебе на пример толку ти стало да Мики1 ти го обајсни неговиот концепт? Колку што гледам тој објаснува, вие не му го сфаќате концептот и се трудите да го разубедите дека не му чини концептот. Што добиваш со тоа?

Јас мислам дека е сеир, а не љубопитност:)
Не е сеир, сум му кажал и нему лично за што се работи. Сметам дека е лицемер, затоа што брани лицемери, и се обидува да ги прикаже поповите и МПЦ како единствен Божји авторитет. И покрај тоа што безброј пати со конкретни стихови од евангелијата било посочувано дека поповите работат единствено за личен интерес и профит, Мики се обидува да ги оправда.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921

Очигледно се спори Христијанското (во случајов православното) толкување на Бог.
Абе ја откри Америка еееј.... :D
Од човештвото.
Ха-Ха. Човештвото го сочинуваат луѓе. А луѓето ц... не го надминале. Мнозинството барем не.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не е сеир, сум му кажал и нему лично за што се работи. Сметам дека е лицемер, затоа што брани лицемери, и се обидува да ги прикаже поповите и МПЦ како единствен Божји авторитет. И покрај тоа што безброј пати со конкретни стихови од евангелијата било посочувано дека поповите работат единствено за личен интерес и профит, Мики се обидува да ги оправда.
Абе Ипси, убао викам значи не ти се допаѓа лицемерието на свештените лица и МПЦ, како и луѓето кои застануваат во нивна одбрана. Значи нема врска со Бог ова :)

Згора на тоа мислам дека Мики1 секогаш велеше дека има кој да му суди на грешниот поп. И дека он стои на страната на црквата Христова.[DOUBLEPOST=1398711284][/DOUBLEPOST]
Абе ја откри Америка еееј.... :D

Ха-Ха. Човештвото го сочинуваат луѓе. А луѓето ц... не го надминале.
Па признај дека им фаќаш сеир.

Kajgana Shop

На врв Bottom