Општи вело муабети, прашања, совети

Член од
2 јули 2007
Мислења
472
Поени од реакции
27
За кои кочници се работи (бренд) ?? Механички или хидро ?? И објасни како тоа ги средуваш. :)

Cube attention Мислам дека се хидро, е вака ги средив и предниот и задниот али задниот повторно почнува да вади некој звок не го кочи тркалото нема нагло сопирање кога се врти ама дава некој звук https://www.youtube.com/watch?v=Gt3XRYiFsqg

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Cube attention Мислам дека се хидро, е вака ги средив и предниот и задниот али задниот повторно почнува да вади некој звок не го кочи тркалото нема нагло сопирање кога се врти ама дава некој звук https://www.youtube.com/watch?v=Gt3XRYiFsqg
Незнаеш какви кочници се и си ги чепкал.Бате одам јас по шат ганот.Друг спас нема:facepalm:

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Не можам моментално да го видам видеото, на работа сум. :mad: Најверојатно се Шимано М395. Спомна дека точакот е нов, го имаш 2-3 дена, што значи сеуште не се "легнати" пакните. На секој нов точак со диск кочници има период на раскочување за да почнат да функционираат нормално. А тој звук го вади само кога кочиш или кога тркалото слободно врти ??

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Не можам моментално да го видам видеото, на работа сум. :mad: Најверојатно се Шимано М395. Спомна дека точакот е нов, го имаш 2-3 дена, што значи сеуште не се "легнати" пакните. На секој нов точак со диск кочници има период на раскочување за да почнат да функционираат нормално. А тој звук го вади само кога кочиш или кога тркалото слободно врти ??
Avid Elixir 5ка се на видеото...Мене ми звучи дека му донесле половен велосипед од странство, инаку ако му е земен нов има гаранција тука од кај што го купил.
Ако е половен може да има проблем со искривени ротори од презагревање.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Avid Elixir 5ка се на видеото...Мене ми звучи дека му донесле половен велосипед од странство, инаку ако му е земен нов има гаранција тука од кај што го купил.
Ако е половен може да има проблем со искривени ротори од презагревање.
Видеото е ставено за пример, инаку точакот e Cube Attention, кој доаѓа со Шимано хидро кочници.

Член од
2 јули 2007
Мислења
472
Поени од реакции
27
Незнаеш какви кочници се и си ги чепкал.Бате одам јас по шат ганот.Друг спас нема:facepalm:

Па добро де,жив човек не све се учи. Почетник сум то што го чепкав е банална ствар и успешно поминав немора одма шат ган да земаш,иди со некоја поблага варијанта :)[DOUBLEPOST=1397544321][/DOUBLEPOST]

Зоц значи кога врти тркалото го дава тој звук само на момент значи не стрга по целата површина туку од еден круг 360 кога го кренеш тркалото и завртиш се слуша на момент кога ке закачи малце и тоа не толку многу за да го сопира тркалото,али ипак ме нервира звукот. Ајде ке го повозам уште малку може му треба време да легнат пакните како што викаш ти. Да точакот е нов 2-3 го имам возено само 10-15км

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Па добро де,жив човек не све се учи. Почетник сум то што го чепкав е банална ствар и успешно поминав немора одма шат ган да земаш,иди со некоја поблага варијанта :)[DOUBLEPOST=1397544321][/DOUBLEPOST]

Зоц значи кога врти тркалото го дава тој звук само на момент значи не стрга по целата површина туку од еден круг 360 кога го кренеш тркалото и завртиш се слуша на момент кога ке закачи малце и тоа не толку многу за да го сопира тркалото,али ипак ме нервира звукот. Ајде ке го повозам уште малку може му треба време да легнат пакните како што викаш ти. Да точакот е нов 2-3 го имам возено само 10-15км
Ако е така, тогаш имаш крив диск или лошо наштелувана шепа. Ништо страшно, однеси го на сервис, ќе ти го средат за пет минути. :)

Член од
26 март 2013
Мислења
17
Поени од реакции
1
Дечки да ми препорачате во Скопје од кај да купам квалитетно сетче за лепење гуми , шмиргла+лепак+лепенки или пак од ProSport да земам Topeak самолепливи ?

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Дечки да ми препорачате во Скопје од кај да купам квалитетно сетче за лепење гуми , шмиргла+лепак+лепенки или пак од ProSport да земам Topeak самолепливи ?
Имаше мислења на темава околу лепенките за гуми, ѕирни 3-4 страни наназад. :)

Член од
21 септември 2012
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.443
Како се цените на велосипедите ? Општо прашувам... зголемени намалени ? Лето иде нели, сезона почнува ???

Член од
16 април 2014
Мислења
30
Поени од реакции
28
Кажете некој одличен сервис за точаци да им го однесам да го напраат за никаде ми е буквално му треба професионална рака. Не могуче точак ... покрш амин ... купен пред 8-9 години од Вучко као поклон за основно али јбг мора да се напраи :)

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
ИТНО!

Дали може на Road Bike да го сменам воланот крив шо е
, со некој како за MTB upload_2014-4-17_7-42-43.png дека умрев од нервоза!? :mad:

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
ИТНО!

Дали може на Road Bike да го сменам воланот крив шо е
, со некој како за MTB Прегледај го приврзокот 89680дека умрев од нервоза!? :mad:
Може, но гледај да биде прав, да не е рајз бар како на сликата што си ја постирал. :)

Вакво нешто ти треба (флет бар) :
[DOUBLEPOST=1397716548][/DOUBLEPOST]
Како се цените на велосипедите ? Општо прашувам... зголемени намалени ? Лето иде нели, сезона почнува ???
Цената зависи од тоа каков точак бараш. Дефинитивно се зголемени во последниве 3-4 год. :)[DOUBLEPOST=1397716648][/DOUBLEPOST]
Кажете некој одличен сервис за точаци да им го однесам да го напраат за никаде ми е буквално му треба професионална рака. Не могуче точак ... покрш амин ... купен пред 8-9 години од Вучко као поклон за основно али јбг мора да се напраи :)
Пробајк, Аутдор, Бајкмаркет.... :)

Последно уредено:
H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Може, но гледај да биде прав, да не е рајз бар како на сликата што си ја постирал. :)

Вакво нешто ти треба (флет бар) :
Со прости зборови, што е разликата, во здебелувањето на шипката во тој дел или?
И каде да најдам поевтин, не планирам да давам многу пари за тоа дека и еднаш се купува тоа.. :)

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Со прости зборови, што е разликата, во здебелувањето на шипката во тој дел или?
И каде да најдам поевтин, не планирам да давам многу пари за тоа дека и еднаш се купува тоа.. :)
Нема врска здебелувањето, тоа зависи каков стем имаш. Ако ставиш рајз бар (крив волан), нема да одговара на геометријата на точакот, може да имаш болки во грбот, рацете и плус смешно ќе изгледа. Флет бар воланите највеќе би те чинеле некаде 1.000 ден., сигурно и поефтино. Побарај по продавнициве, разгледај, не сум имал потреба од таков. :)

Вака ќе изгледа со флет бар :

Kajgana Shop

На врв Bottom