Потеклото на Албанците

Член од
1 март 2014
Мислења
283
Поени од реакции
73
Незнам, вие треба да знаете, вие сте го тргнале името зашто ви сметало.
Eve koj menuva iminja. The town has been inhabited since the 1500s. It was originally called Sharr, as reflected in the Ottoman censuses. In 1822, the name was changed to Elez Han. The town was renamed after Serbian general Božidar Janković in 1914 by a decision of the Serbian Council of Ministers. Turcite i Srbite.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Скопје се вика така затоа што тука било збирното (главно) место на околните населени места - племиња кога се договарале-преговарале за одредени прашања (најчесто во близина на древен храст (даб) ). Од таму и името Скопје (СКУПје - собиралиште). Србите од таму го изведуваат и зборот Скупштина.
Од Македонците името го превзеле Римјаните и само малку го измениле. Инаку, Скупи на латински не значи ништо. Понајмалку Собрание.
Светите дабови се места каде уште од зората на цивилизацијата Венетите (и ним сродните Келти) се собирале и под нивната сенка преговарале, се договарале, давале заклетва и сл.
Последен пат ако добро го паметам податокот под сенката на еден свет даб потпишале мир Французите и Англичаните после стогодишната војна.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Eve koj menuva iminja. The town has been inhabited since the 1500s. It was originally called Sharr, as reflected in the Ottoman censuses. In 1822, the name was changed to Elez Han. The town was renamed after Serbian general Božidar Janković in 1914 by a decision of the Serbian Council of Ministers. Turcite i Srbite.
Чекај малку. Турците владеат со Балканот во тоа време (1500тите). Значи турците го викале Шар, па го прекстиле во Елез Хан, па србите во јанковиќ, сега па е во Хани Елезит. Сакаш да кажеш дека сте иста сорта со Турците?

Член од
1 март 2014
Мислења
283
Поени од реакции
73
Чекај малку. Турците владеат со Балканот во тоа време (1500тите). Значи турците го викале Шар, па го прекстиле во Елез Хан, па србите во јанковиќ, сега па е во Хани Елезит. Сакаш да кажеш дека сте иста сорта со Турците?
Hahaha izvini sto te zbuniv so angliskiov hahahahaa da ti se pose*am vo intelegencijata tvoja.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Hahaha izvini sto te zbuniv so angliskiov hahahahaa da ti se pose*am vo intelegencijata tvoja.
Самото тоа што пишуваш на латиница, и спомнуваш фекалии, говори многу за тебе, твоето воспитување, и околината во коа живееш младо момче. Каква и да е мојата интелигенција, сигурно е поголема од твојата. Но ај да не си ги мериме на форумов.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.590
Поени од реакции
5.188
Сака да каже дека албанците не го сменија, туку турците и србите го сторија тоа.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Сака да каже дека албанците не го сменија, туку турците и србите го сторија тоа.
Чие име сменија, албанско? Не зафркавај Пуно. Барем ти си подобар од Ралфи.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.590
Поени од реакции
5.188
Чие име сменија, албанско? Не зафркавај Пуно. Барем ти си подобар од Ралфи.
Не велам албанско или било какво да е, само викам дека србите и турците го сменија, ти се обиде да најдеш пример, но не ти успеа.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.590
Поени од реакции
5.188
Зошто не го вративте оригиналното Шар туку Хан Елез ? :D
Баш Шарр е албанско, но населението се научило од 500 годишното име, да ти кажам право ме прашаа на мобилен, но им реков сами одлучете, затоа не знам зошто одлучија тоа име....

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Имам едно прашање кое од порано не ми одоговореном во темава.
Зашто Албанците се навредиваат ако ние (или било кои не-албанци од балканов) ги наречеме Албанци?
Албанците сами се нарекуваат така (Shqipëria), пред да бидам пријавен за навреда на национално ниво и да кркам бан.
Би ми било мило кога @puno , @Ralph_the_Gun или некој друг од таа националност на форумов ми го разјасни истото.
Не велам албанско или било какво да е, само викам дека србите и турците го сменија, ти се обиде да најдеш пример, но не ти успеа.
Елез Хан 15ХХ-1914 - Турција
Ѓенерал Јанковиќ 1914-1999 Србија/Југославија
Хани Елезит 1999- (Српска Административна Покраина Косово и Метохија)

Зашто турското и модерното косовско-албанско име се слични Пуно?

R

Rigel Kent

Гостин
Баш Шарр е албанско, но населението се научило од 500 годишното име, да ти кажам право ме прашаа на мобилен, но им реков сами одлучете, затоа не знам зошто одлучија тоа име....
Турското никако да го извадите , генетика. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom