Може и бурек да јадиш ако сакаш, само пази, пред велигден строго треба да бидат посни.
Ни Исус ни апостолите не постеа пред велигден. постеа паганите, се постеше во Египет во чест на богот Озирис (кој исто како и Исус воскреснал) се постеше (пролетен пост) во чест на вавилонската богиња Иштар. Јајце како симбол на живот е Египетско паганско потекло Иштар исто така излезе (живот) од јајце и во обредите во кои се славеше воскреснување и во египет и во Вавилон симболично се користеа јајцата во храмовите, додека не читам низ писмата дека исус или апостолите користеа јајца или ги бојадисуваа како некој знак или симбол или обред.
Така да сега за велигден кога према обичаи и традиции рано сабајле додека излегува сонцето, ќе станеш и свртен на исток кон него ќе се помолиш со јајце велигденско в раце испостен, сети се дека тоа се пагански симболи и обреди и дека
15 и ми рече: "Гледаш ли, сине човечки, сврти се и ќе видиш уште поголеми гадотии."
16 Па ме воведе во внатрешниот двор на домот Господен, а таму пред вратата на храмот Господен, меѓу тремот и жртвеникот, до дваесет и пет мажи стојат со грбот кон храмот Господен, а со лицето кон исток и се клањаат на сонцето спрема исток.
17 И ми рече: "Гледаш ли, сине човечки. Малку ли е тоа за домот Јудин, да вршат такви гадотии, какви што се вршат овде? Но тие и земјата ја наполнија со бесчестие, и двојно Ме разгневуваат, и, ете, тие принесуваат гранки под носевите свои.