Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ceni info da ne znaes slucajno.
Искрено нејасно ми е зошто инсистираш водата во изменувачот да не е под притисок. Да не дојде до експлозија? Инаку имаше едни бољери комбинирани ги викаја, можи и сеуште има каде водата се загреваше на многу сличен принцип како што ти тука сакаш. Разликата е што резервоарот со вода е околу боријата, да не речам горилникот беше точно под бољерот и боријата врви сред резервоар и така ја предава топлината. И тие бољери не беа под притисок. Бољерот како бољер беше бакарен, а боријата беше мислам поцинкуван лим или некој друг сличен мек материјал кој беше споен со калај со бољерот. Така да немаше некој фенси материјал и немаше некој проблеми со корозија од топлината и чадот.@мкд владе јас го замислувам тоа како права цевка во прав оџак, без притисок, едноставен изменувач на топлина. Би требало да може да се пресмета потребната должина на изменувачот (цевката) ако точно се измерат: температурата на чадот, волуменот на чад што проаѓа за единица време. Проблем би бил изборот на материјал, пошто на високи температури се дешава брза корозија.
Тие таканаречени штедач бории не ми се допаѓаат, не мислам дека проблемот е до тоа што толку оддаваат топлина колку што го спречуваат движењето на чадот.
Ма не.Искрено нејасно ми е зошто инсистираш водата во изменувачот да не е под притисок. Да не дојде до експлозија?
Ова е жалосно. Не само прачки, се гори и слама и стебла од пченка, и што уште не...Брикети од лозови прачки? Колку е ова изводливо,исплатливо?
Друже секоја чест на бизнисот, и навистина ви посакувам успех. Ама те молам не претерувај, нема смисла да спамираш на оваа тема: нема ништно алтернативно во пелетите како гориво.
...секое согорување е исто, нема некое што не испушта јаглен двеоксид.Текстов можеби не е за тука, надлежните нека префрлат каде мислат дека треба.
Но вреди да се прочита.
МАГИСТЕР ПО ПРАВНИ НАУKИ ПРОИЗВЕДУВА БИОДИЗЕЛ
ПРЕГОРЕНО МАСЛО НАМЕСТО ВО ОДВОД, КАКО ПОГОНСКО ГОРИВО
Еколошко гориво
Со користење биодизел се намалува емисијата на гасови и се избегнува ефектот на стаклена градина. Тоа не испушта јаглероден диоксид, во себе не содржи сулфур, олово, ниту азотни соединенија. Подобро согорува во моторот, а со неговото користење се намалува загадувањето на воздухот и на водата дури за 300 пати бидејќи е биолошки разградлив.
Испитувањата покажаа дека дизел-мотори со погон на биодизел имаат за 40 отсто помала емисија на чад и честички, а пониска емисија се постигнува и кога се прави мешавина од биодизел и фосилни горива. Kористењето на ова гориво особено се препорачува на места каде што е неопходна мала емисија на штетни гасови, како пластеници, рудници или национални паркови.
http://www.dnevnik.mk/default.asp?ItemID=D9AC3F64A16BEF429C18E1E446D4F4ED