Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Ako saka nekoj Toshiba RAS-B13N3KV2-E

za 47000 denari bujrum :)

sega e inace 50000 den vo Energija

Goran 0505

Sto napravi so klimata sto ti mrznea cevkite, ja sredi li, kako, sto...?

Nisto, ostana da go smenat senzorot vo vnatresnata edinica sto e prikacen na cevkite, vo momentot rezervnite delovi im bea na carina, "no ce go izvadime samo nego od carina ne e problem i ce dojdeme vo ponedelnik" i od togas pominaja 3 ponedelnici. Za da bidam spokoen mi ostavija nova vnatresna edinica vo paket da stoi kaj mene a nadvoresnata vece ja promenija. Znam deka ce dojdat koga ce zaladi, sega mislat "ne e ladno i ne mu treba". Ce bide nekogas :)
Nego hansolot ima li greaci na kompresor i na tacna kako gexi-to ili nema? oni (zorba) mi vikaat deka ima ama ne gi zemam zdravo za gotovo, i mi rekoja deka novite hansol se so mitsubishi kompresori ama i toa so rezerva go zedov

Nego hansolot ima li greaci na kompresor i na tacna kako gexi-to ili nema? oni (zorba) mi vikaat deka ima ama ne gi zemam zdravo za gotovo, i mi rekoja deka novite hansol se so mitsubishi kompresori ama i toa so rezerva go zedov
Прашај го огледало он зема па може да ти каже, ја само знам дека на мојата Change 18ка има греач а дури може и на твојата да има само не си приметил од преголемата недоверба кон климата во твоите постови и стварно не ми е јасно како си се решил да купиш баш од нив. Инаку греачот нит сум прашал дали го има/нема па климата искочи со греач, кој пак да кажам стои како дополнителна опција за овој модел и не се вградува стандардно. Примети го тоа малото цевче позади горе на испарувачот(мислам дека испарувач се вика), а и во упатството на 30страна стои опис за Електричен Греач и кога укључува искључува, а упатството е универзално за GWH18KG i 24KG надворешна.

Attachments

• 1899.jpg
    1899.jpg
    320,9 KB · Прегледи: 40
Takvo cece sum videl deka ima ama ne sum obrtatil paznja sto e. Ce go razgledam upatstvoto.
Pak ce recam, zorba ne se losi momci samo se prezafateni. Energija mozebi 1000x do sega ce ja sredeja, ama oni tek sega iskocija so nesto pak skapa ama ponormalna cena ili ednostavno bea preskapi za mene i za mestoto kade ja montirav klimata

Дали може некој да ми каже колкава разлика има (финансиска нели) кај некој што се греел на дрва или на струја па преминал на греење на новиве печки за палети. Читав по форумов многу мислења, ама некој ако може ваква спорердба да даде би било супер .​

Дали може некој да ми каже колкава разлика има (финансиска нели) кај некој што се греел на дрва или на струја па преминал на греење на новиве печки за палети. Читав по форумов многу мислења, ама некој ако може ваква спорердба да даде би било супер .

Погледај на страна 160 од истава тема пост 2395 - постирав преглед на цени
http://forum.kajgana.com/threads/Најекономично-греење-затоплување.39011/page-160

Moze e malku glupo ali vidov na tablicata kaj klimite 300% sto znaci toa nemi e jasno malku ako moze da mi objasnite

Климата работи како топлотна пумпа.
http://en.wikipedia.org/wiki/Heat_pump
Со помош на механичка работа добиена од електрична енергија, топлината од околината се префрла на повисока температура со која се загрева просторијата.
Во надворешната единица на климата, која во режимот на затоплување представува испарувач, се наоѓа фреон во течна состојба. Овој течен фреон испарува и при тоа одзема топлина од околината. Таа пареа се наоѓа на температура на околината на пример - 10 С
Оваа пареа компресорот ја компримира при тоа температурата на пареата се зголемува на + 40 С
Компримираната пареа со цевки се доведува до внатрешната единица која представува кондензатор.
Во внатрешната единица пареата кондензира - повторно се втечнува, при тоа ослободувајќи топлина со која се затоплуваме.
Сега течниот фреон повторно се враќа во надворешната единица и циклусот се повторува

Kaко? Зеде и го прочита делот само за Red Wedding?
И е само неколку реченици?
А каков импакт ќе имаше ако не ти беше гледана серијата и пуштеше последните 5 минути од eпизодата?

А како Џорџ Мартин е релевантен фактор за квалитетот на серијата, кога сам рече е инволвиран и е платен за тоа?

Шо те гледам за никаде.. :icon_lol:

Како на пример околу 100 квадрата, на два спрата.
--- надополнето: 29 октомври 2013 во 01:28 ---

Каков е тој котел? Каде може да се набави? По која цена?

имаш во бриколаж такви котли најслабиот е 20 кw , чини 41000 и од чешка се

Pa tokmu toa jas go vikam i za toa e forumov.
Po se izgleda tuka samo se pisuva a nikoj ne cita sto e napisano.
...
Ednostavno za toa e i forumov, razmena na iskustva, za citanje od internet kolku nesto cinelo ili ne site mozeme.

Баш така, без разлика што сите си имаме некои свои фаворити, факти си се факти. Би предложил сите вие што имате клими да постирате фотографија од зум на натписот со моделот на климата (без сериски број).

GREE се повеќе од солиден бренд, и пониска цена е сосема можна ако увезувачот добил поволна цена и/или сака да оди со поагресивни цени (па заработката да ја има преку поголема количина продадени уреди). Уште би додал дека цена од 650евра за HANSOL 12ка најверојатно би ме одлучила и мене за овој клима уред (но сериозно би размислил заради односот на сервисот, според искуствата на Горан0505)

Муабетот ми е дека една фотографија од ознаката на GREE HANSOL би решила многу дилеми дали навистина се работи за модел (и кој) од HANSOL серијата.

@Vankok
Denes mi se javija od zorba, mi ponudija da dojdat denes pokasno ili vo vtornik, jas im rekov vo vtornik. Cule deka pisuvam na forumov a jas im rekov deka nemam nisto loso pisano. Znaci po mene ce bida oni buduci bestseleri vo MK i stvarno treba da se pazat od gluposti kako so mojata klima. Znaci problemite treba da gi resavaat vednas, ako se zafateni imaat oni i drugi ekipi so koi sorabotuvaat kako na primer Zoki od d.bolnica i mozeja do sega nego da go pratat i da ne se vlece mojot problem olku

Така и треба бе Горан, мило ми е дека дистрибутерите не читаат и дека разврската на проблемот се ближи. Како што пишав во друг пост, помина времето кога се заташкуваат работите зошто со денешнава глобална мрежа многу лесно се дознаваат работите. Денес не е доволно само да имаш конкурентна цена туку мора да се пружа и соодветна подршка за производот што го продаваш.
Тоа дали сервисерите се зафатени или дали е ладно/топло времето надвор е сосема ирелавантно во однос на фактот дека решавањето на проблемот се одлага пола година.

Затоа ги повикувам сите форумџии да ги пренесуваат искуствата со дистрибутерите (и со нивните сервиси) тука, прво за нас да си размениме искуства а второ и за дистрибутерите да се приближат повеќе кон она што е стандард во работењето на запад.
Пишувајте се, од искуства со сервисот до односот на монтерите и дали се испочитувани правилата на монтажа, како што е специфицирано од произведувачот (вакумирање на внатрешна единица, одделна изолација на двете црева кон надворешната единица, итн).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom