Општи вело муабети, прашања, совети

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
U локовите беа од шупливи цевки. Да го видам вака да исече (без бонсек) некој од поскапите модели од Криптонајт што се со полна цевка. :)

Нејсе, ќе го исече и таков со подобар бонсек, ама ќе му треба многу повеќе време отколку со клештава. Иначе клештава е за сајли сечење (и за вакви евтини U lock).
Идејата е дека ретко кој од кратците носи повеќе од оваква голема клешта. Скоро никој и клешта и бонсек. Запамти дека треба да избега со точакот, сигурно не носи цела работилница со него.

Како и да е, јас добар (и скап) точак не би го оставал надвор ни со 5 брави да е заклучен. Тие совети за бравите беа за некој неугледен, неинтересен точак за низ град или за до продавница.
Во тешка заблуда си таа клешта е за арматура сечење и нема проблем да исече U lock не шири дезинформации.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
:)Нејсе, ќе го исече и таков со подобар бонсек, ама ќе му треба многу повеќе време отколку со клештава. Иначе клештава е за сајли сечење (и за вакви евтини U lock).
Клештата е за арматура сечење. :)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.638
Поени од реакции
35.499
Таква клешта сече челична прачка од 10-15мм дебелина?[DOUBLEPOST=1397326616][/DOUBLEPOST]Јас некаде читав дека тие најквалитетните U lock ги средуваат исклучиво со бонсек... Нејсе, можно е да грешам.

Член од
6 февруари 2014
Мислења
1.016
Поени од реакции
874
Таква клешта сече челична прачка од 10-15мм дебелина?[DOUBLEPOST=1397326616][/DOUBLEPOST]Јас некаде читав дека тие најквалитетните U lock ги средуваат исклучиво со бонсек... Нејсе, можно е да грешам.
Taa klesta sece celicna armatura duri do 15 ka toa znaci 15 milimetri:) znaci nekoj ako saka da go ukrade tocakot,ke go ukrade:) inaku ke go jade janza ,ke nemoze da spie:)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.638
Поени од реакции
35.499
Абе да, ама арматура е железо а челик е.. челик? :)

Не викам не, можно е.
Мислам секако ќе го украде ако му се намерачи, ама мислам дека тие Криптонајтот имаат некој челик што ќе мора со бонсек да го сече. :)

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Здраво, каде може да купам стега за динамо (за велосипед)?

Rooney's Temper

in front of Old Trafford
Член од
14 јуни 2009
Мислења
2.888
Поени од реакции
2.653
Ај да си ја кажам маката. При побрзо возење (преку 30км на саат) ми се јавува чуден звук што доаѓа од предното тркало, поточно од кај роторот. Кога го кренав рамот и почнав да ја вртам гумата, роторот се движеше блиску до кочницита, па претпоставувам дека има некаква врска со звукот што го слушам. Точакот ми е нов, па малку шубе ми е што одма наидов на проблем. Инаку звукот е скоро идентичен како овој на видеото (и дечкото што го има постирано се жали на сличен проблем како мојот).

http://www.youtube.com/watch?v=W0egrVvOxyE

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Ај да си ја кажам маката. При побрзо возење (преку 30км на саат) ми се јавува чуден звук што доаѓа од предното тркало, поточно од кај роторот. Кога го кренав рамот и почнав да ја вртам гумата, роторот се движеше блиску до кочницита, па претпоставувам дека има некаква врска со звукот што го слушам. Точакот ми е нов, па малку шубе ми е што одма наидов на проблем. Инаку звукот е скоро идентичен како овој на видеото (и дечкото што го има постирано се жали на сличен проблем како мојот).

Чест проблем.Нема кој го нема.Се слуша како да допираш два ножа.Не се секирај ништо не му е.Решение ти е подобар диск.Техтро или најевтините шимано си забушаваат,.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678

Можно е да е само звукот што се ствара од крампоните на гумата при триењето на подлогата (обично асфалт) на поголема брзина. Во краен случај дискот да има контакт со пакните, но звукот е малку поразличен или да има некоја мака со осовината на тркалото. Но како што рече, велосипедот е нов, па не би требало. Евентуално да има фабрички дефект, што не верувам. Најубаво носи го на сервис, тие нека видат и сигурно ќе ти го решат "проблемот". :)[DOUBLEPOST=1397331174][/DOUBLEPOST]
Чест проблем.Нема кој го нема.Се слуша како да допираш два ножа.Не се секирај ништо не му е.Решение ти е подобар диск.Техтро или најевтините шимано си забушаваат,.
Звукот од видеото и фактот дека се случува на поголема брзина немаат врска со дискот. Ако допира дискот, тогаш ќе се случува и на мали брзини.

Член од
26 јуни 2013
Мислења
3.597
Поени од реакции
14.641
Не ми прави разлика дали е на рака или во џеб, пак неможам да го чепкам додека возам да имам влкучен ГПС или слично, затоа сакам баш држач за на воланот. Сега пуштам музика пред да тргнам, ставам во џеб, патентот до крај само кабелот од слушалките излегува и терам, додека не се вратам дома не го чепкам, што е ок за кратки стази, ама за подолги релации попрактично би било да е пред тебе додека возиш.
ama mnogu ova 750 denari

http://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=1117121

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Абе да, ама арматура е железо а челик е.. челик? :)

Не викам не, можно е.
Мислам секако ќе го украде ако му се намерачи, ама мислам дека тие Криптонајтот имаат некој челик што ќе мора со бонсек да го сече. :)
Пак тресеш зелени и арматурата е челик!

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.638
Поени од реакции
35.499
Арматурата била од челик... хммм.

ОК бе сезнајко... јас ќе донесам шипка од челик, 15мм дебела. Ти донеси ваква клешта.
Ќе ли ставиш гајба пиво таму каде што ти е устата? :)

Ајде и другите точкаџии се поканети, ќе треба помош за да се испие гајбата! ;)
@zocc Ти си сведок и судија, ок?

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Арматурата била од челик... хммм.

ОК бе сезнајко... јас ќе донесам шипка од челик, 15мм дебела. Ти донеси ваква клешта.
Ќе ли ставиш гајба пиво таму каде што ти е устата? :)

Ајде и другите точкаџии се поканети, ќе треба помош за да се испие гајбата! ;)
@zocc Ти си сведок и судија, ок?
Знаеш ли ти што е челик? Имаш ли поим колку различни видови на челик има и со колку различни својства? Неможам да те едуцирам тука сеа не ми е тоа работа иди прочитај малце ке видиш колку си неук не се бламирај на форумов. И да не сум сезнајко имам учено за ова не сум неписмен ко тебе.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Аууу, ова како цигла на волан да носиш, ќе губиш рамнотежа. :ROFLMAO: Разбирам голем мобилниот, ама можеле држачот да го намалат малку. Сепак држачот за на рака е покомотна варијанта во споредба со куферов. :)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.638
Поени од реакции
35.499
Знаеш ли ти што е челик? Имаш ли поим колку различни видови на челик има и со колку различни својства? Неможам да те едуцирам тука сеа не ми е тоа работа иди прочитај малце ке видиш колку си неук не се бламирај на форумов. И да не сум сезнајко имам учено за ова не сум неписмен ко тебе.
Добро бе професоре, нема потреба да се нервираш и да бидеш непријатен само затоа што некој не се согласува со тебе.

Понудата за опклада сеуште стои.
Гајба пиво.
Брзо и едноставно ќе видиме кој е во право. Се што ни треба е една челична прачка од 15мм дебелина, и нормално клешта за сечење арматура. Веќе реков, јас ќе ја донесам прачката, ти донеси клешта.

Ајде, биди човек и прифати ја опкладата. Или и ти си еден од оние што се фалат по форуми, ама никаде ги нема кога треба да го стават делото таму каде им била устата? ;)
Или kakо што кажаа во еден од моите омилени филмови, „You talk the talk, but do you walk the walk?"

Kajgana Shop

На врв Bottom