Религија - општа дискусија!

• Креатор на темата Креатор на темата SuBZerO
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Знам дека ти е тешко да разбереш.
Егото е пречка за прифаќање на промени во разбирањата, тоа е ограничителот на духовниот развој.
Изборот ти беше или да го скротиш егото и да разбереш ново, или да го отфрлиш со оправдувањето ’’ти си глуп’’.
Нешто што го пишав и порано 2-3 реплики со атеист,и се започнува,’’глуп’’ ’неписмен’’.. лесно предвидливи сте.
Имаш насока за мислење. Толку од мене, со тебе, јас моето го завршив. Поздрав.

Добро ти вели Ставро.Ако твојата религија е вистина тогаш другите се лага и вајс верса.
Можеш да кажеш дека сите религии водат кон “својата вистина“ а не дека се “вистина“.
Можеш да кажеш дека сите религии се “помалку или повеќе слични во нивната филозофија и концепт и со слична цел“ но да тврдиш дека сите религии се вистини значи дека ти немаш поим “каде припаѓаш и кој си“.

Добро ти вели Ставро.Ако твојата религија е вистина тогаш другите се лага и вајс верса.
Можеш да кажеш дека сите религии водат кон “својата вистина“ а не дека се “вистина“.
Можеш да кажеш дека сите религии се “помалку или повеќе слични во нивната филозофија и концепт и со слична цел“ но да тврдиш дека сите религии се вистини значи дека ти немаш поим “каде припаѓаш и кој си“.

Џабе, со инка не се турва.

Мислам дека тоа е ликот со генот за невидливост.

Јас сум сигурен дека е тој. Само човек, ЛП Бој, како се не се викаше. Кајгана се претвори во собиралиште на лудаци. Гурџи се мултиплицира, Спирос постира сликички, овој тресе глупости, хаос...

Можеш да кажеш дека сите религии водат кон “својата вистинаа не дека се “вистина“.
(y)A универзалната вистина е Бог.

Знам дека ти е тешко да разбереш.
Егото е пречка за прифаќање на промени во разбирањата, тоа е ограничителот на духовниот развој.
Изборот ти беше или да го скротиш егото и да разбереш ново, или да го отфрлиш со оправдувањето ’’ти си глуп’’.
Нешто што го пишав и порано 2-3 реплики со атеист,и се започнува,’’глуп’’ ’неписмен’’.. лесно предвидливи сте.
Имаш насока за мислење. Толку од мене, со тебе, јас моето го завршив. Поздрав.
Знам дека тоа атеист се однесува на мене. Не биди до толку пеер и посочи (тагни) кога ме спомнуваш. Твоето его е поголемо од планина. Кога ќе посакаш твојата вистина да е единствена вистина, поради тоа што сакаш да си во право и кога не си, тогаш те носи твојот ѓавол. Тоа е негова одлика да е секогаш во право (според вашата ви несвета книга). Затоа замисли си малку од која старана си.

Јас сум сигурен дека е тој. Само човек, ЛП Бој, како се не се викаше. Кајгана се претвори во собиралиште на лудаци. Гурџи се мултиплицира, Спирос постира сликички, овој тресе глупости, хаос...
Само ти, сиромав, осамен, пркосиш со својата остроумност, во океанот од будали.
Мора да се осечаш усамљено....:(

Еве го мојот последен обид за дискусија со тебе. Значи, рисјанството, во најгруби црти земено вели дека после смртта на човекот, душата не се сели во друго тело, туку чека да и биде судено, за потоа да заврши во рајот или во пеколот. Повеќето источни религии пак заговараат реинкарнација, односно теорија дека душите се селат од тело во тело, се додека не се ослободат од кругот на задоволувањето на потребите.

Еве, да претпоставиме дека душата постои, заради дискусијава. Сега, двете теории НЕ МОЖАТ да бидат точни. А се работи за централната теорија во обете доктрини. Не знам како да ти кажам, човечкиот мозок работи на принцип на бинарна логика, Т или неТ. Или едното или другото, двете не може. Ако не може, тогаш едната теорија е погрешна, а со самото тоа едната религија не е вистинита.

Како тогаш може двете да водат кон Бог? Може преку лага да се стигне до него?

Значи вака сега, покушај да го уклучиш твојот мозок во бинариите на логиката, пошто ти е забегал надвор од бинаријата.
За да разбереш ти треба акл не ти треба логика,а тоа за тебе е источна индонезија.

Во Христијанството, душата оди во рајот или пеколот, значи останува бесмртна.
Во Будизмот душата се реинкарнира се додека не постигне нирвана-бесмртност.

За да се оди во рајот требе висока свест, исто и за да се постигне нирвана потребна е висока свест инаку се ќе се ренкарнираш каков што си, зависи од кармата, може и ќе те симнат некој степен
(не се секирај, ти сигурно нема да постигнеш нирвана).
Значи, крајната цел и на двете религии е бесмртноста,што воедно е и спојување со бога кој е бесмртен

Последно уредено:
Значи вака сега, покушај да го уклучиш твојот мозок во бинариите на логиката, пошто ти е забегал надвор од бинатијата.
За да разбереш ти треба а“кл не ти треба логика,а тоа за тебе е источна индонезија.

Во Христијанството, душата оди во рајот или пеколот, значи останува бесмртна.
Во Будизмот душата се реинкарнира се додека не постигне нирвана-бесмртност.

За да се оди во рајот требе висока свест, исто и за да се постигне нирвана потребна е висока свест инаку се ќе се ренкарнираш каков што си, зависи од кармата, може и ќе те симнат некој степен
(не се секирај, ти сигурно нема да постигнеш нирвана).
Значи, крајната цел и на двете религии е бесмртноста,што воедно е и спојување со бога кој е бесмртен
Нешто ти си помешал, со желба да ги поистоветиш две дијаметрално спротивни религии. Нирваната е прекин на вечната реинакрнација и прекин на бесмртноста и нема никаква врска со бог или богови.

Oваа е посебна тема каде што слободата на изразување ќе биде на максимално ниво со одобрение од модератор!

Значи не пријавувајте изрази како - глупи, неписмени, шахти, махти... Слободно вратете во истата мера.

- НЕ МЕШАЈТЕ ФАМИЛИЈА, правило бр.1
- не користете пцовки и вулгарности, правило бр.2

То е све, и важи за сите.

Значи не пријавувајте изрази како - глупи, неписмени, шахти, махти... Слободно вратете во истата мера.

- НЕ МЕШАЈТЕ ФАМИЛИЈА, правило бр.1
- не користете пцовки и вулгарности, правило бр.2

То е све, и важи за сите.
А со третиот профил на Ѓурџи што правиме? :unsure:

Нешто ти си помешал, со желба да ги поистоветиш две дијаметрално спротивни религии. Нирваната е прекин на вечната реинакрнација и прекин на бесмртноста и нема никаква врска со бог или богови.
Јави ми се кога ќе разбереш што е тоа нирвана, сега за сега не си разбрал.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom