Религија - општа дискусија!

• Креатор на темата Креатор на темата SuBZerO
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
И јас можам да ти го покажам Бог, доста е да ги затвориш очите и погледнеш во себе.
ПС Пази да не се крие ѓаволот во тебе па да се уплашиш.
Со отворени очи се гледа. Со затворени , ако нешто гледаш, за на лекар си. Или имаш проблем со очниот нерв, рецепторите или со нервните патеки во мозокот. Лоши работи.

Во случај да беше твоено некоја метафора, биди поспецифичен следниот пат.

И јас можам да ти го покажам Бог, доста е да ги затвориш очите и погледнеш во себе.
.
Тој да затвори очи и погледна во себе а ти ќе му го покажеш бог??
мора некој трик да е
дали можеш да погодиш карта од шпилот која ќе ја одберам?

Со отворени очи се гледа. Со затворени , ако нешто гледаш, за на лекар си. Или имаш проблем со очниот нерв, рецепторите или со нервните патеки во мозокот. Лоши работи.

Во случај да беше твоено некоја метафора, биди поспецифичен следниот пат.
Тогај отвори ѓи и пак ќе го видиш Бог, тој е насекаде околу тебе, додека ѓаволот се крие во таквите како тебе.
И библијата е метафори, само кој да разбере.Требе и два грама а“кл за да разбереш.[DOUBLEPOST=1397307638][/DOUBLEPOST]
Тој да затвори очи и погледна во себе а ти ќе му го покажеш бог??
мора некој трик да е
дали можеш да погодиш карта од шпилот која ќе ја одберам?
Терај си магарето, нели гледаш дека никој не те шиша.:pos:
Сам на себе си давај одговори, не си интересен повеќе.

Матеј

34 ”Не мислете дека дојдов да донесам мир на земјата. Не дојдов да донесам мир, но меч.

35 Зашто дојдов да го раздвојам човекот од неговиот татко и ќерката од нејзината мајка, и снаата од нејзината свекрва,

36 и непријатели на човекот ќе бидат неговите домашни.

У реду: ако сакаш препуцавање со библиски стихови, еве еден и од мене:

„...Кој е е со Мене, против Мене е, и кој не собира со Мене, тој растура...„:

Последно уредено:
Се најде во рисјанството и сега веруваш во задгробен живот, и тоа дека на душите ќе им биде судено. Ако се родеше во Индија ќе веруваше дека душите кружат наоколу и влегуваат од тело во тело. Тие две работи се исклучуваат меѓусебе, реинкарнацијата и рисјанскиот концепт за душата и смртта, односно или е едната вистина или другата, или двете се невистини. Значи. не може секоја религија да е вистинита.

Инаку, точно е дека секој наоѓа она што бара, плитките умови бараат и наоѓаат плитки објаснувања.

Дали се вистинити или не е субјективно.Но,факт е дека голем дел од религиите се исти(освен сунитскиот Ислам).
Исти во суштината,но со различни ликови/пристап.....
Како филмови со тотално иста суштина но различни актери/сцени и слично(пр:“the man who would be a king"(1975)/"The road to El Dorado"(2000)/"Star Wars" ...).
Затоа,луѓето кои се занимаваат со окултното и магиката земаат поедини концепти од сите религии(пр:Суфизмот/Будизмот/Шаманизмот/Хиднуизмот/Кабалата(јудејски мистицизам)....).

У реду: ако сакаш препуцавање со библиски стихови, еве еден и од мене:

„...Кој е е со Мене, тој е против Мене е, и кој не собира со Мене, тој растура...„:

У реду, ако сакаш препуцавање со библиски стихој, еве ден и од мене:

„..Кој не е со Мене, против мене е. и кој е собира со Мене, тој растура...„.(Матеј, 12.30)
не се расправајте, за секој има стих за поткрепа во библија, и за војна и за мир и за омраза и за љубов и за милост и за казна..... на кој шо му треба нек си одбере. универзална е книгата, днес ти треба потккрепа за Исус собирачот уимаш таков, утре ти треба за исус разделувачот - и то ќе најдеш.

Дали се вистинити или не е субјективно.Но,факт е дека голем дел од религиите се исти(освен сунитскиот Ислам).
.
Точно. Нема ниту една религија на светов со толку крволочни припадници, слепи за сите морални и етички норми. Денешниот ден сведочи за тоа, многу пластично.

Точно. Нема ниту една религија на светов со толку крволочни припадници, слепи за сите морални и етички норми. Денешниот ден сведочи за тоа, многу пластично.

Многу зачини мешаш.Немаш осет за дистинкција.
За тебе секој човек со брада/со име “Асан“/ е муслиман.
Затоа,поштеди ме од твојата делузија.
Продолжи да си уживаш си во CNN,Sky News,BBC, Ал Џезира и секако Сител.

Тогај отвори ѓи и пак ќе го видиш Бог, тој е насекаде околу тебе, додека ѓаволот се крие во таквите како тебе.
И библијата е метафори, само кој да разбере.Требе и два грама а“кл за да разбереш.

Ако така го опишуваш бог ОК. За остатокот од луѓето тоа е вика околина или свет.[DOUBLEPOST=1397308695][/DOUBLEPOST]
Но,факт е дека голем дел од религиите се исти(освен сунитскиот Ислам).
Може да образложиш.
Проблем ми е да го најдам истото во таоизмот,џаинизмот,шаманизмот и исламот.

Ако така го опишуваш бог ОК. За остатокот од луѓето тоа е вика околина или свет.[DOUBLEPOST=1397308695][/DOUBLEPOST]
Може да образложиш.
Проблем ми е да го најдам истото во таоизмот,џаинизмот,шаманизмот и исламот.

Ќе се претвори темава во “прашања за исламот“ и ќе добие друг правец.
Затоа,поедино прашање посебно(мислам дека ќе е подобро).

Ако моралот и етиката ги влечат од самата религија тогаш се потчинати на истите. Во тој контекст тие не ги кршат истите. Затоа мое лично мислење е дека религијата е лош извор за истите.[DOUBLEPOST=1397308999][/DOUBLEPOST]
Ќе се претвори темава во “прашања за исламот“ и ќе добие друг правец.
Затоа,поедино прашање посебно(мислам дека ќе е подобро).
Слободно пиши, и така е општа дискусија овде.

Многу зачини мешаш.Немаш осет за дистинкција.
.
Немам јас проблем со тоа што некои се Муслимани, имам проблем со нивните дела кои го загрозуваат опстанокот на немуслиманите на секаде по светов, каде што Господ ги казнил да живеат со Муслимани.
Нема разлика помеѓу извршителите и подржувачите.

.
Колку луѓе на светов што имаат брада и се викаат Асан не се Муслимани? А колку луѓе на светов кои имаат брада и се викаат Асан се Муслимани?

Немам јас проблем со тоа што некои се Муслимани, имам проблем со нивните дела кои го загрозуваат опстанокот на немуслиманите на секаде по светов, каде што Господ ги казнил да живеат со Муслимани.
Нема разлика помеѓу извршителите и подржувачите.

Колку луѓе на светов што имаат брада и се викаат Асан не се Муслимани? А колку луѓе на светов кои имаат брада и се викаат Асан се Муслимани?

Судиш по изгледот/ликот/бекграундот а не по постапките.Додатен е проблемот со “живееш во секуларна држава“ и секое обвинување врз база на верска или друга припадност е апсурд од највисок ранг.Бериче,убица е убица(безразлика од каде потекнува и во чие име го направила тоа) и убицата ќе се суди за убиство.Ако денеска излезеш ти и убиеш во името на Шива,дали нешто издава тоа за твојата религија? Ти можеш денес во сечие име да убиеш и на крајот во затвор ќе завршиш поради убиство а не поради Шива.
Безвезни се овие дискусии што ги водиш,немаат смисла.

Судиш по изгледот/ликот/бекграундот а не по постапките.Додатен е проблемот со “живееш во секуларна држава“ и секое обвинување врз база на верска или друга припадност е апсурд од највисок ранг.Бериче,убица е убица(безразлика од каде потекнува и во чие име го направила тоа) и убицата ќе се суди за убиство.Ако денеска излезеш ти и убиеш во името на Шива,дали нешто издава тоа за твојата религија? Ти можеш денес во сечие име да убиеш и на крајот во затвор ќе завршиш поради убиство а не поради Шива.
Безвезни се овие дискусии што ги водиш,немаат смисла.
Не, тоа не кажува ништо за мојата религија, но ако после тоа сите приврзаници на мојата религија ме бранат, замижувајќи пред грозоморноста на злосторот, дури ни тоа не е пак показател за природата на таа религија, но би бил добар показател за нејзините приврзаници.

И најди ми каде јас сум рекол нешто за Исламот. Јавно ќе се извинам, затоа што сигурно не сум го мислел тоа. Муслиманите, се веќе друга прказна.

Вие често велите да не му се суди на Исламот според делата на некои Муслимани, а сепак сите востанувате како еден, кога треба да се оправда некој злостор во име на верата (како она што ни го приредивте точно пред две години).

Не, тоа не кажува ништо за мојата религија, но ако после тоа сите приврзаници на мојата религија ме бранат, замижувајќи пред грозоморноста на злосторот, дури ни тоа не е пак показател за природата на таа религија, но би бил добар показател за нејзините приврзаници.

Е па,ако за таков убица ја обвиниш Шива,нормално дека Шива приврзаниците ќе изразат негодување(поготово ако си во држава каде “не избира страни“ т.е не казнува поради тоа што веруваш во некој бог туку казнува врз постапката).
Да не замислиш повторно дека “јас ги подржувам протестите“ туку можам да ти кажам дека “представник на секуларна држава,пред да изјавува нешто треба да се замисли што изјавува“.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom