Прашање за Христијанството III

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Од кој извор?
нешто како потпирање сам на себе,сам на свој разум,,,? нешто како сатаната кога сакал да постане бог?
А дали си слушнал за свети тајни?
Значи пишав и погоре а еве сега ќе го копирам текстот каде ја прочитав оваа вистина кој господ бог ми ја октри.

čovjek je bio gledan kao trostruko biće i to je bilo uočičajeno predkršćansko gledište ali i gledište s početka kršćanstva. to je poznato kao trihotomija. ponekad se samo umjesto duha i duše govorilo o dvije duše.

kršćanstvo je na koncilu u konstantinopolu 869 godine "provuklo" dokument koji to poriče i kaže da čovjek ima jednu dušu (premda kaže da je razumska i intelektualna) i tijelo. umjesto trostrukosti imamo dvostrukog čovjeka. nije mala stvar.

onaj tekst upravo "optužuje" crkvu da je suzio domet čovjekove duhovnosti. onaj kanon XI perfidno je ubačen između ostalih kanona i nema veze s njima. bilo je 27 kanona i svi su se bavili crkvenom administracijom a ovaj je proguran. nije ni raspravljan, samo je usvojen. ako se tako ukida veza čovjeka s duhom tada mu jedino preostaje da uzme crkvu kao posrednika između zemaljskog i nebeskog.

danas je doba individualizma, pojedinaca koji se polako osvješćuju bez posrednika, sazrijevanjem.

Дали сега ја разбра вистината?

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Значи пишав и погоре а еве сега ќе го копирам текстот каде ја прочитав оваа вистина кој господ бог ми ја октри.

čovjek je bio gledan kao trostruko biće i to je bilo uočičajeno predkršćansko gledište ali i gledište s početka kršćanstva. to je poznato kao trihotomija. ponekad se samo umjesto duha i duše govorilo o dvije duše.

kršćanstvo je na koncilu u konstantinopolu 869 godine "provuklo" dokument koji to poriče i kaže da čovjek ima jednu dušu (premda kaže da je razumska i intelektualna) i tijelo. umjesto trostrukosti imamo dvostrukog čovjeka. nije mala stvar.

onaj tekst upravo "optužuje" crkvu da je suzio domet čovjekove duhovnosti. onaj kanon XI perfidno je ubačen između ostalih kanona i nema veze s njima. bilo je 27 kanona i svi su se bavili crkvenom administracijom a ovaj je proguran. nije ni raspravljan, samo je usvojen. ako se tako ukida veza čovjeka s duhom tada mu jedino preostaje da uzme crkvu kao posrednika između zemaljskog i nebeskog.

danas je doba individualizma, pojedinaca koji se polako osvješćuju bez posrednika, sazrijevanjem.

Дали сега ја разбра вистината?
Секој Ѓаол може да објави што сака и да објави било каква вистина!

А од црквата што поизлегува добро или лошо.

А Исуса не повикува преку црквата.Без црквата сме ништожни и слаби сами од себе не можеме ништо.
Се што е надворешно е световно да не кажеме демонско ако не ми веруваш прочитај свето писмо.
Христос ја создаде црквата преку Апостолите која постои до ден денес.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Првата “црква“ то ест заедница на следбениците и ученицие на Исус по ништо не личеше на денешното христијанство.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Првата “црква“ то ест заедница на следбениците и ученицие на Исус по ништо не личеше на денешното христијанство.
А од каде знаеш ти беше да видиш?

Нормално дека како се развивало апостолското учење со верници се зголемувала и одговорноста после првите апостолските години најголемо значење има Византија што по божја промисла беше формирана и постана вечна.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
А од каде знаеш ти беше да видиш?
читам

Нормално дека како се развивало апостолското учење со верници се зголемувала и одговорноста после првите апостолските години најголемо значење има Византија што по божја промисла беше формирана и постана вечна.
ова што сега го напиша е она што и јас го кажувам, не е исто учењето на ерусалемската заедница пред 2000 години и ова што денес се нарекува христијанството. Да се развиеш значи да се промениш. Е сега единствено останува дали ова го напиша свесно или не знаејќи што напиша?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Секој Ѓаол може да објави што сака и да објави било каква вистина!

А од црквата што поизлегува добро или лошо.

А Исуса не повикува преку црквата.Без црквата сме ништожни и слаби сами од себе не можеме ништо.
Се што е надворешно е световно да не кажеме демонско ако не ми веруваш прочитај свето писмо.
Која црква од почеток греши. Па ајде да видиме кого го слави за светец -

Istorijski dokumenti nedvosmisleno dokazuju da je “hrišćanski” car, koji je uistinu bio mnogobožački car, bio više nego surov. Jedna od zabava, koje je najviše voleo, bila je bacanje ratnih zarobljenika divljim životinjama koje su ih rastrzale. Poznata je njegova izjava da je “samilost prema zarobljenicima glupa.” Veliki “svetac” je takođe ubio svog prvorođenog sina Krispa, a na zahtev svoje majke, Svete Jelene, ubio je svoju ženu strašnom smrću – umrla je zaključana u pregrejanom kupatilu. Može biti da je car postao svetac dok je posmatrao kako njegovi vojnici čine pokolje

Konstantin najveća prevara u istoriji Crkve, očigledno je i po tome kako se na freskama i ikonama prikazuje. Dok se na njegovom pravom liku od mermera vidi lice izvitopereno zlom, na crkvenim prikazima mu je dat Hristov lik.

Ако е воа виситна, дали и ова е водено според светиот дух?

п.с. сега и мпц гради црква во чест на овој цар константин кај дом от на арм. за овој светец ќе се заколеа на плоштад да се градеше.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
п.с. сега и мпц гради црква во чест на овој цар константин кај дом от на арм. за овој светец ќе се заколеа на плоштад да се градеше.
Константин цел живот беше припадник на паганскиот култ на сонцето и негов првосвештеник. Тој само воведе толеранција за сите религии, не само за христијанството. Во негово време и со негова дозвола, градеше и цркви но и храмови на пагански богови. Велат дека го примил христијанството на самртна постела, кузнај и дали бил свесен за тоа.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Која црква од почеток греши. Па ајде да видиме кого го слави за светец -

Istorijski dokumenti nedvosmisleno dokazuju da je “hrišćanski” car, koji je uistinu bio mnogobožački car, bio više nego surov. Jedna od zabava, koje je najviše voleo, bila je bacanje ratnih zarobljenika divljim životinjama koje su ih rastrzale. Poznata je njegova izjava da je “samilost prema zarobljenicima glupa.” Veliki “svetac” je takođe ubio svog prvorođenog sina Krispa, a na zahtev svoje majke, Svete Jelene, ubio je svoju ženu strašnom smrću – umrla je zaključana u pregrejanom kupatilu. Može biti da je car postao svetac dok je posmatrao kako njegovi vojnici čine pokolje

Konstantin najveća prevara u istoriji Crkve, očigledno je i po tome kako se na freskama i ikonama prikazuje. Dok se na njegovom pravom liku od mermera vidi lice izvitopereno zlom, na crkvenim prikazima mu je dat Hristov lik.

Ако е воа виситна, дали и ова е водено според светиот дух?

сигурно е од некаков дух но сигурно не е од него.

у старт си бан незналица. го слави за свет но не за светец тие работи се различни.

И пак се сведуваме сам со свој ум, јас сум најпаметен,феномен види какви работи откривам!

можеби тоа е некој твој Исус само во твоите фантазии.

Житието на Костантин е многу добро познато за Црквата,диколку веруваш дека тоа е изменето и превртено тогаш веруваш и дека Евангелијата се изменети и повторно се сведуваш на Богот од моите фантазии и илузии.[DOUBLEPOST=1397206983][/DOUBLEPOST]
Константин цел живот беше припадник на паганскиот култ на сонцето и негов првосвештеник. Тој само воведе толеранција за сите религии, не само за христијанството. Во негово време и со негова дозвола, градеше и цркви но и храмови на пагански богови.
Беше додека не му се објави самиот Господ и од мала покраина ја освои цела Европа и го сруши цел пагански свет.

Велат дека го примил христијанството на самртна постела, кузнај и дали бил свесен за тоа.

Така е
иако ги следеше Апостолските епископи и христовото учење тој се сметаше за недостоен да се нарече Христијанин поради чуствување на вина за неговите гревови,пред неговата смрт се покрсти и потоа се успокои.

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Така е
иако ги следеше Апостолските епископи и христовото учење тој се сметаше за недостоен да се нарече Христијанин поради чуствување на вина за неговите гревови,пред неговата смрт се покрсти и потоа се успокои.
То го тврди црквата, и треба или да веруваш на збор или не.
Јас сумњам во тоа затоа што црквата исто така со векови се гордееше со “Константиновата даровница“ документ со кој Константин на црквата му го дава Рим и сите римски провинции на световната црковна власт. Во 15 век е докажано дека таа даровница црквата ја фалсификовала. И сега треба да веруваме на истата црква дека Константин се крстил на самртна постела???
Не

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
То го тврди црквата, и треба или да веруваш на збор или не.
Јас сумњам во тоа затоа што црквата исто така со векови се гордееше со “Константиновата даровница“ документ со кој Константин на црквата му го дава Рим и сите римски провинции на световната црковна власт. Во 15 век е докажано дека таа даровница црквата ја фалсификовала. И сега треба да веруваме на истата црква дека Константин се крстил на самртна постела???
Не
Ти сакаш и можеш да веруваш во што сакаш,
Функционирале како еднаа малохонија се до 1054 год.а разделувањето се случило поради друга причина отпаднала од Византиската и се формирала-продолжила како римска и сосема друга црква.
имало едно Византиско Царство Православно Христијанство.од кое со време и кон и потпирање кон сопствениот разум и суета и его отпаѓале како што римокатолиците отпаднаа од православното и протестантските секти од римокатолиците.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
сигурно е од некаков дух но сигурно не е од него.

у старт си бан незналица. го слави за свет но не за светец тие работи се различни.

И пак се сведуваме сам со свој ум, јас сум најпаметен,феномен види какви работи откривам!

можеби тоа е некој твој Исус само во твоите фантазии.

Житието на Костантин е многу добро познато за Црквата,диколку ве.
И сега според тебе константин е свет човек?

Според тебе постои реинкарнација?

Според тебе дали човекот има душа и тело, или има дух, душа и тело?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Ти сакаш и можеш да веруваш во што сакаш,
Функционирале како еднаа малохонија се до 1054 год.а разделувањето се случило поради друга причина отпаднала од Византиската и се формирала-продолжила како римска и сосема друга црква.
имало едно Византиско Царство Православно Христијанство.од кое со време и кон и потпирање кон сопствениот разум и суета и его отпаѓале како што римокатолиците отпаднаа од православното и протестантските секти од римокатолиците.
во 4 век кога црквата ја фалсификувала Константиновата даровница, немало источна, западна црква, една беше. Штом фалсификувале документ на Константин, како може да му се верува на збр на истата црква дека константин на самрт станал христијанин.
На Заев не може да му се верува :D

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
И сега според тебе константин е свет човек?

Според тебе постои реинкарнација?

Според тебе дали човекот има душа и тело, или има дух, душа и тело?

Во Времето пред Византиското царство Христијаните беа убивани,протерувани,Христијанската црква беше прогонувана а да бидеш христијанин било строго забрането со казнување со смрт.Дури некаде околу 3 века подоцна Христос вети и исполни и беше дарена слобода на единствната црква Христова кој ја пресоздаде преку Костантин а која трае и постои до ден денес.
Што мислиш дали Костантин бил свет човек?

Секој нормален и свесен христијанин не верува во реинкарнација,таквиот став е крајно богохулен и не својствен и сосема спротивен со Христовото Апостолско учење.Христијаните живеат за да воскреснат во нов свет!

Според Апостолот Павле човекот е создаден од Тело,Душа и Дух!
Тоа се трите ката на духовноста?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Во Времето пред Византиското царство Христијаните беа убивани,протерувани,Христијанската црква беше прогонувана а да бидеш христијанин било строго забрането со казнување со смрт.Дури некаде околу 3 века подоцна Христос вети и исполни и беше дарена слобода на единствната црква Христова кој ја пресоздаде преку Костантин а која трае и постои до ден денес.
Што мислиш дали Костантин бил свет човек?

Секој нормален и свесен христијанин не верува во реинкарнација,таквиот став е крајно богохулен и не својствен и сосема спротивен со Христовото Апостолско учење.Христијаните живеат за да воскреснат во нов свет!

Според Апостолот Павле човекот е создаден од Тело,Душа и Дух!
Тоа се трите ката на духовноста?
Значи тој Константин по негова наредба ја направил денешната библија.

Davne 325. godine nove ere, car Kostantin I je sazvao sve biskupe iz svog carstva kako bi stvorio ono što današnji kršćani nazivaju Biblijom. Od nekoliko stotina različitih svezaka, različitih evanđelja, poslanica i dodataka koje su stvarali crkveni oci, pažljivo su odbačeni uraci koje je Konstantin smatrao nebitnima ili pak opasnima za svoju vladavinu i novoosnovanu državnu crkvu. Iako je Biblija u nekoliko milenija doživjela brojna reizdanja i prijevode, neke njezine poruke nikako nemaju veze s porukama mira, ljubavi, razumijevanja i nadasve poslanja koje bi od nas trebalo napraviti duhovnija i miroljubivija bića.

19 години од животот на христос фалат во библијата, значи учењето за реинкарнацијата е исфрлено од христијанството и затоа црквата со своето учење греши. Тоа го направил Јустинијан.

Ако според учењето на светото писмо каде читаме

23 А Самиот Бог на мирот да ве освети наполно! И вашиот дух, и душата, и телото да се запазат беспрекорно при доаѓањето на нашиот Господ Исус Христос!

Тогаш црквата не лаже дека само преку нејзе ќе дојдеме до духовност и до спознавање на вистината.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580

Davne 325. godine nove ere, car Kostantin I je sazvao sve biskupe iz svog carstva kako bi stvorio ono što današnji kršćani nazivaju Biblijom. Od nekoliko stotina različitih svezaka, različitih evanđelja, poslanica i dodataka koje su stvarali crkveni oci, pažljivo su odbačeni uraci koje je Konstantin smatrao nebitnima ili pak opasnima za svoju vladavinu i novoosnovanu državnu crkvu. Iako je Biblija u nekoliko milenija doživjela brojna reizdanja i prijevode, neke njezine poruke nikako nemaju veze s porukama mira, ljubavi, razumijevanja i nadasve poslanja koje bi od nas trebalo napraviti duhovnija i miroljubivija bića.

19 години од животот на христос фалат во библијата, значи учењето за реинкарнацијата е исфрлено од христијанството и затоа црквата со своето учење греши. Тоа го направил Јустинијан.

Ако според учењето на светото писмо каде читаме

23 А Самиот Бог на мирот да ве освети наполно! И вашиот дух, и душата, и телото да се запазат беспрекорно при доаѓањето на нашиот Господ Исус Христос!

Тогаш црквата не лаже дека само преку нејзе ќе дојдеме до духовност и до спознавање на вистината.
Исто така во Библијата што велиш дека ја создал Костантин можеш да најдеш дека Христос е еден и ист/непроменлив и сега и секогаш и за 1000 години.а не па 19 години.

Точно е Црквата нелаже црквата ја сведочи вистината на Христос и Апостолите. зошто без неа и светите тајни не можеме да постигнеме ништо ќе бидеме како морнар без брод!

А како ќе дојдеш до духовност и спознавање на вистината без сведоштво на Црквата ако секој може да каже било што со потпирање на својот разум кој е огреверен и роб на гревот тогаш сите лажат и Христос не постои и се е измислица.[DOUBLEPOST=1397216872][/DOUBLEPOST]

Ако на телото му треба храна!
Ако на душата и треба насладување!
Тогаш што би му требало на духот?
Диховност?
Тогаш што е духовноста каде ќе ја најдеш под дрво,под камен,во море?
Расте на дрво?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom