Дежурна ординација! ( отворена е нова тема, оваа стои само за читање )

Статус
Затворена за нови мислења.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Во последно време пијам многу течности. Сфаќам дека треба да пијам ради спортов и пиев до пред месец дена, но ова е веќе претерано. По 3 литра на ден стигнав да внесувам, не затоа што морам туку затоа што имам потреба. Кога и да ми понудат вода, не одбивам. Можам кога сакам да се напијам и не чувствувам ситост.

Дали е ова резултат на зголемен напор некој си, или па имам некое пореметување?
Потребата за вода се регулира, како што веќе знаеш преку повратната врска во која заедничка улога имаат хипоталамусот и хипофизата. И двата дела, како делови и на нервниот систем можно е да реагираат на разните дразби кои ги примаш од околината. Можно е да се работи за голем стрес кој се манифестира директно врз хипофизата и хипоталамусот, и притоа директно да влијае на потребата за вода, поточно на јонската и водената хомеостаза. Тука исто така, ако претпоставиме дека имаш проблеми со еден од овие два дела би значело дека треба да имаш и проблеми со мостот на Вароли кој го регулира дишењето, но штом немаш проблеми со дишењето сметам дека е замор.
Исто така, самиот напор кој го издржуваш за време на исполнување на сите активности придонесува побрзо согорување на материите во клетките (клеточно дишење), при што како спореден продукт се ослободува водата. Оваа вода се исфрла како непотребна, и затоа што при голем напор ќе се исфрли во големи количини, нормална е реакцијата на организмот за внесување големи количини на вода.
За да организмот функционира нормално, на ден се препорачуваат по 2 литри вода. Меѓутоа не сметам дека и 3 литри е многу. Сепак ако после одреден период на релаксација (недела до две) ова продолжи те советувам да појдеш на лекар. Може да е некој вид на дехидрирање на организмот (не би сакал да помислам дека би можело да биде дехидрирање на ниво на клетки) кое би можело да се контролира со одредена терапија.:smir:

п.с.Златна Сековска, а?

Член од
3 мај 2008
Мислења
601
Поени од реакции
7
еј имам еден проблем со носот веке некое време нонстоп ми е затнат ( користам капки за нос но по 6-7 часа помине дејството и пак е по старо ) кажете што да правам ( инаку не си болен ништо не ми е )

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
еј имам еден проблем со носот веке некое време нонстоп ми е затнат ( користам капки за нос но по 6-7 часа помине дејството и пак е по старо ) кажете што да правам ( инаку не си болен ништо не ми е )
Dokolku se kapkite so NaCl zameni gi so kapki koi sodrzat Dexometazon.Dokolku koristis dexometazon moj sovet e da si koristis i natamu pa bi trebalo da mine.:smir:

Снајпериста

несреќник
Член од
20 ноември 2008
Мислења
293
Поени од реакции
4
daj kazete nekoj lek ili nesto drugo protiv potenje, mnogu se potam na malku pogolemi temperaturi samo da pesacam ke se ispotam kako da zavrnalo na mene.

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
daj kazete nekoj lek ili nesto drugo protiv potenje, mnogu se potam na malku pogolemi temperaturi samo da pesacam ke se ispotam kako da zavrnalo na mene.

Тоа зависи до потните жлезди , башка што се замараш , се потиш се потиш здравје сеа , голема работа луѓе сме или што , едноставно пробај да јадеш немрсна храна , мислам дека бајаги би ти ги стимулирала потните жлезди ..

Член од
3 мај 2008
Мислења
601
Поени од реакции
7
еј имам еден проблем со носот веке некое време нонстоп ми е затнат ( користам капки за нос но по 6-7 часа помине дејството и пак е по старо ) кажете што да правам ( инаку не си болен ништо не ми е ) капките се викаат Benil и содржат Nafazolin ( така некако )

Член од
27 април 2009
Мислења
1
Поени од реакции
0
Вака сега..имам проблем со потење под пазувите, во фаза на пубертет сум имам 17 години па незнам од што е..дали е од пубертетот па ќе помине по извесно време..го имам проблемов 7-8 месеци,често кога сум излезен се дешава да се испотам во тој предел..почна и психички да ми влијае, постојано да мислам дали ќе се случи тоа или не па и тоа ми влијае..дали има некаков лек или? плс хелп
Фала поздрав

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Вака сега..имам проблем со потење под пазувите, во фаза на пубертет сум имам 17 години па незнам од што е..дали е од пубертетот па ќе помине по извесно време..го имам проблемов 7-8 месеци,често кога сум излезен се дешава да се испотам во тој предел..почна и психички да ми влијае, постојано да мислам дали ќе се случи тоа или не па и тоа ми влијае..дали има некаков лек или? плс хелп
Фала поздрав
Дали твоите 17 години ти даваат на знаење дека секој нормален човек се поти под пазуви? Мислам, тоа е најнормалното место каде човек би се потел. Немаш ти никакви проблеми. Ако мислиш на прекумерно потење, тогаш тоа значи дека организмот на брз начин се ослободува од штетните материи... Но ако имаш нормално потење, побогу човеку, пазуви се, што ли се?

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Фала поздрав
За потење јасно е дека секој се поти ти кажаа погоре,тоа е природен процес на исфрлање на штетните материи од организмот. Најчесто и најсилно е тоа под пазувите, грбот, челото. Практикувај носи лесна памучна облека,а ако имаш проблем со непријатна миризба од потта користи стикови,дездоранси...

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.954
Поени од реакции
50.912
имам проблем со јазиков цел ден, многу ме пече врвот особено кога ќе запалам цигара. Не се имам гризнато ни било што слични.
чаре плиз.

Член од
15 декември 2007
Мислења
865
Поени од реакции
28
Во последно време пијам многу течности. Сфаќам дека треба да пијам ради спортов и пиев до пред месец дена, но ова е веќе претерано. По 3 литра на ден стигнав да внесувам, не затоа што морам туку затоа што имам потреба. Кога и да ми понудат вода, не одбивам. Можам кога сакам да се напијам и не чувствувам ситост.

Дали е ова резултат на зголемен напор некој си, или па имам некое пореметување?
Јас пак го имам спротивнот проблем.Воопшто не пијам вода,можам слободно да кажам дека ич не пијам,сокови слабо,организмов сигурно се задоволува со она што го внесувам преку храната,кафе и толку..Можи дека не јадам многу солено,ама сепак..
Мора некако да се стимулирам,да се мотивирам,да се принудам ако треба и да почнам да пијам,стварно, нема смисла вака.:)

E

`EsCaPe`

Гостин
потењето е здравје.
Оф. Кажи им ова на тие од страна.
Нема лек за потење иначе, наједноставно не излегувајте на топло :icon_lol:

Иначе Рената, немаш проблем, чим организмот не ти бара течности, значи има доволно, али можеш сега да станеш да си земеш часа сок. :)

Туку јас сакав да прашам. Од што може да имам чести вртоглавици?

Г

Гоццццце

Гостин
имам проблем со јазиков цел ден, многу ме пече врвот особено кога ќе запалам цигара. Не се имам гризнато ни било што слични.
чаре плиз.
Некој бактерии се , или афта на јазик али минат брзо, земи нешто за испирирање на устата ако ти се брза, или прополис ;)

Туку јас сакав да прашам. Од што може да имам чести вртоглавици?
Слабокрвност
Бременост
Замор
Низок притисок

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom