Дежурна ординација! ( отворена е нова тема, оваа стои само за читање )

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
29 септември 2008
Мислења
13
Поени од реакции
3
во последно време кога времето е променливо ме боли глава и понекогаш иам вртоглавица. дали е тоа недостаток на некој витамин или ? и како да се подобри состојбата?

Може да имаш низок притисок штом имаш вртоглавица, треба да јадеш повеке храни богати на витамини и сол. Зеленчуци со сол, кисело млеко со сол или јогурт. Таков е периодот, состојбата се вика пролетна умора.

Дали во Македонија постојат апчиња, кои што содржат фенилефрин (phenylephrine)?

фенилефринот почнаа да го забрануваат на запад, зошто може да се користи за изработка на мет (психостимулирашта дрога). Го има во лекарства против грип. У Македонија не знам дали го има, можеш да си купиш од Бугарија, Coldrex се вика.

Член од
8 јануари 2009
Мислења
169
Поени од реакции
8
Го има фенилефрин во Македонија. Се продава како Колдрекс од Галаксосмитклајн, за кое што не ти треба рецепт. Заедно со парацетамол, ц витамин и терпин.

Ако ти треба чист нема.

А го има заедно со тамазолин, како назален деконгестив, за кој ти е потребно рецепта.

Член од
6 декември 2007
Мислења
191
Поени од реакции
15
Ако може и мене да ми помогнете.

Ми требаат одговори на 2 прашања.

1. Изминатиов период (недела дена) сум целиот затнат. Значи носот ми е скроз затнат , а со него и Т делот од лицето (нос и горниот дел од носот и деловите над очите-веѓите). Грлото не ме боли. Исто така имам и мала вртоглавица понекогаш. Ова ми личи како да се синуси во прашање. Јас никогаш во животот не сум имал проблеми со синуси, главоболка и сл. ама оваа пролет како да се појавува овој проблем. Дајте мислење!

2. Кога сум вака затнат понекогаш кога сум болен ги чувствувам ушите како малце затнати и често пати за да си ги одзатнам го затворам носот и дувнувам силно и тие се одзатнуваат. НО, понекогаш се случува да дувнам силно и едното уво СКРОЗ да ми се затне и да остане така, одредено време и да се пушти после тоа само од себе. Во моментов тоа ми се случи и сега со едното уво се нервирам затоа што ептен слабо слушам и го осеќам како да ми е под огромен притисок. Што да направам ?? Совет за побрзо да се пушти?? Или да го чекам да помине само од себе.

Член од
28 декември 2008
Мислења
1.356
Поени од реакции
184
Ако може и мене да ми помогнете.

Совет за побрзо да се пушти?? Или да го чекам да помине само од себе.
абе и ја така оставам да помине само од себе...но така не го зајакнуваш имунитетот туку привидно се излекуваш, а бактеријата продолжува да постои во организмот, следно што може да ти се деси е надај боже воспаление на бели дробови, или некоја др (недај боже) болест, потикната од оваа бактерија...затоа цела доза непрекинато дисциплинирано пиење на лекови препишани од некој подобар доктор...тоа ти е мој совет....ма да и јас не го почитувам ама :toe:

LovedGirl

M`agapas? S`agapw polu!
Член од
17 септември 2008
Мислења
127
Поени од реакции
11
Повремено ме стега во пределот на грбот (под и над десниот бубрег) само десната страна. На некој вака да не му се случило некогаш? :toe:

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Повремено ме стега во пределот на грбот (под и над десниот бубрег) само десната страна. На некој вака да не му се случило некогаш? :toe:
Не знам за каква точно болка станува збор. Јас имам осетено неколку пати болки така по долго седење на стол... Но јас имав болки само под бубрегот кои се средуваа откако ќе решев да станам и да го одморам грбот... Така да пробај прво со тоа... Ако не помага те советувам да одиш кај матилниот лекар па он да види што и како е и да те упати на друго место ако треба...
И секако да прашам, дали си го чуваш пределот на бубрезите на топло?:smir:

Z

ZeroStyle

Гостин
Да не отварам нова тема, тука ќе прашам.
Значи, што би требало задолжително да јаде и пие еден тинејџер за здрав раст и развој, а што би требало да одбегнува. Плус совет да накачам некое килце :back:

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Да не отварам нова тема, тука ќе прашам.
Значи, што би требало задолжително да јаде и пие еден тинејџер за здрав раст и развој, а што би требало да одбегнува. Плус совет да накачам некое килце :back:
Нема ди ти дадам потполна програма за исхрана, тоа ќе го препуштам на поупатените но ќе ти кажам јас што практикувам што одбегнувам.
Практикувам да јадам:
Храна:риба, јајца,грашок, грав, ориз,сирење,кисело млеко, овес,бадеми.
Пијалок:Млеко, јогурт,густи сок и вода околу 2л на ден.
Овошје/зеленчук:Јаболки (пред секое јадење), банани, зелени салати на ручек (со маслиново масло), моркови, а и сите овошја и зеленчук да не ги набројувам се добри.

Одбегнувам да јадам:

Храна:брза храна (тостови, хамбургери, ход дог...) мајонез, сенф, кечап, маргарин.
Пијалок:Газирани пијалоци, претерано алкохол и премногу засладени пијалоци.
Благо никако не јадам, а шеќерот во крвта го регулирам само со некоја лажица мед.

П.С. Ова е повеќе исхрана за бодибилдери и за луѓе кои сакаат атлетски градби но не е лошо секој да го практикува бидејќи имам осетено на своја кожа колку подобро ми е од кога се откажав од благото и газираното :toe:

Z

ZeroStyle

Гостин
Се ова го практикувам и јас па се мислев дали е ок, само ми остана да ги исфрлам уште чипсовите :wink:
Ок фала многу.

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Нема ди ти дадам потполна програма за исхрана, тоа ќе го препуштам на поупатените но ќе ти кажам јас што практикувам што одбегнувам.
Практикувам да јадам:
Храна:риба, јајца,грашок, грав, ориз,сирење,кисело млеко, овес,бадеми.
Пијалок:Млеко, јогурт,густи сок и вода околу 2л на ден.
Овошје/зеленчук:Јаболки (пред секое јадење), банани, зелени салати на ручек (со маслиново масло), моркови, а и сите овошја и зеленчук да не ги набројувам се добри.

Одбегнувам да јадам:

Храна:брза храна (тостови, хамбургери, ход дог...) мајонез, сенф, кечап, маргарин.
Пијалок:Газирани пијалоци, претерано алкохол и премногу засладени пијалоци.
Благо никако не јадам, а шеќерот во крвта го регулирам само со некоја лажица мед.

П.С. Ова е повеќе исхрана за бодибилдери и за луѓе кои сакаат атлетски градби но не е лошо секој да го практикува бидејќи имам осетено на своја кожа колку подобро ми е од кога се откажав од благото и газираното :toe:
ALL = 2000 euro / per. month

Па сеа ако имаш 5000 хектари земјиште , секоја чест ... :jaj:

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Што толку ја крева цената до 2000 евра навистина незнам ?
Нема нешто што праве големи отстапки, и едно е јасно здравата исхрана е скапа.Неможеш ти со свинско, мрсно, мајонези, еурокреми, сендвичи, паштети и благи работи да имаш здраво тело кога внесуваш масти и калории повеќе од потребната дневна доза.(на пример едно чоколадо содржи калории доволни за цел ден,а вишокот кои ќе ги внесеш со нешто друго елегантно ќе ти го пополнат стомачето:pipi:)
Никој не ве присилува да го јадете ова, побаравте совет, дадов совет ако не ви чини не го практикувајте:smir:.
П.С.Инаку имам 15 декари земјиште :)

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Што толку ја крева цената до 2000 евра навистина незнам ?
Нема нешто што праве големи отстапки, и едно е јасно здравата исхрана е скапа.Неможеш ти со свинско, мрсно, мајонези, еурокреми, сендвичи, паштети и благи работи да имаш здраво тело кога внесуваш масти и калории повеќе од потребната дневна доза.(на пример едно чоколадо содржи калории доволни за цел ден,а вишокот кои ќе ги внесеш со нешто друго елегантно ќе ти го пополнат стомачето:pipi:)
Никој не ве присилува да го јадете ова, побаравте совет, дадов совет ако не ви чини не го практикувајте:smir:.
П.С.Инаку имам 15 декари земјиште :)
Сум за тоа да не се штеди кога се работи за здравје. Ама ако си отишол на пазар во последно време знаеш дека патлиџанот е 100-120 кило, краставици 100 кило, што останува за другото?
Епа е*ем ти патлиџаните на крај краева

Снајпериста

несреќник
Член од
20 ноември 2008
Мислења
293
Поени од реакции
4
custvuvam golema slabost na muskulite i ako vezbam custvuvam bolka. sto da zemam, dajte nekoj predlog?

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Zdravo na site:P imam edno prasajne .Dali dekoj ja ima knigata "Голем семеен советник за здравјето" vo PDF format zasto itno mi treba..ako ja ima nekoj neka prati link ili neka ja prikaci a najubavo neka pise na skype jane_koruno ili msn korunoski@live.com..

Odnapred vi blagodaram.

superstarpizza

Unsurpassed Сasual Dating - Verified Damsels
Член од
20 септември 2008
Мислења
6.025
Поени од реакции
1.363
Ај вака иако и за ова ми требаше храброст (пусти срам) ама ај на доктор шо не одам не одам!

Пред 2-3 месеци ми излезе едно брумче на опашката постепен почна да се полни со гној и внатре имаше влакненца без корен. Сега гледам околу тоа место ми се појавуваат и некои дупченца мали (не знам како да ги опишам). Тоа ми претставува проблем затоа што кога се потпрам на моменти ме здоболува но не онаа болка туку иритира и ме чеша!

Ај помош пошто неам намера да одам на лекар пошто знаете зашто!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom