Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
7 април 2014
Мислења
4
Поени од реакции
0
Zdravo decki moze li da mi razjasnite nesto. Ja pocnav procedurata za vadenje pasos pred 8 meseci vo bugarska ambasada vo bitola. Se si teci normalno pred 1 mesec go zedov proizhodot i narednava nedela sum zakazan za na intervju. Nikakvi grizi nemav se dodeka ne procitav po forumive komentari deka se bara nekoj dopolnitelen dokument za bugarski predci, no mene toa nitu ednas ne mi go spomnaa vo tekot na celata procedura (site postapki dosega gi brkav preku ambasadata vo bitola). Mozete nakratko da mi objasnete sto se slucuva, i dali toa mi vlijae mene zemajki predvid do koj stepen sum stignat momentalno vo celava procedura. Bi cenel i dokolku nekoj znae da mi kazi nekoi prasanja koi gi postavuvaat na intervjuto :) Vi blagodaram.

Член од
26 јуни 2011
Мислења
67
Поени од реакции
3
Дали можит некој да ми кажи која е процедурата за да се истајт бугарски пасош ии шо-како и кажете ми дали можит освен бугарски пасош друг да се истајт? Некој шо се познават аку можит да ми одговорит преку порака најбрзо шо мојт. Фала однапред :)

Член од
13 февруари 2008
Мислења
211
Поени од реакции
185
Много важно! Информација за лица от Албанија, Косово, С'рбија и Македонија, желаешти да получат удостоверение за б'лгарски произход! (ДАБЧ)
На основание чл. 30, ал. 2 на Административно-процесуалнија кодекс, в'в вр'зка с чл. 3 от Закона за б'лгарите, живеешти изв'н Република Б'лгарија и в изп'лнение на препор'ките на В'рховна административна прокуратура, информираме зајавителите по преписки с'гласно приложените спис'ци за 2013 г., че следва да предоставјат доп'лнително документи до 23 април 2014 година.
http://www.aba.government.bg/?show=38&nid=1547

Член од
21 ноември 2008
Мислења
617
Поени од реакции
63
Значи конечно решение им е тоа со дополнителниот документ.

Член од
2 декември 2013
Мислења
25
Поени од реакции
7
Број на зајавление е тој број што се добива при првото аплицирање онлајн во ДАБЧ за да ти дадат дата кога да дојдеш тамо за да ти се установи произход. Пошто повеќето од луѓето одат преку посредник, они не си го ни знаат тој број, пошто е тотално небитен и останат е на посредникот во е-маил. Бројот што го гледам на Удостворението за Произход од ДАБЧ ми е со 17 цифри и не почнува на 2013, како сите броеви на листата. Јас аплицирав сам, ама џабе, гледам во инбокс дека не сум го зачувал маилот, пошто тоа беше некаде во април 2013....ебаго. Така да дури и да ми бараат документи незнам дали сум на списокот.

Член од
16 декември 2013
Мислења
162
Поени од реакции
54
Na spisokot se 80 brojcinja

Sent from my HTC One S using Tapatalk

Член од
20 март 2010
Мислења
185
Поени од реакции
82
ZNACI GO JADEVME KALAPOT PREKU NOK SMENIJA MAJKATA PA STO NE CUVAAT VO DOPOLNITELNA PROVERKA STO NE NI DADAT ODGOVOR STO PARI ISFRLIV[/quote][DOUBLEPOST=1396907883][/DOUBLEPOST]
Много важно! Информација за лица от Албанија, Косово, С'рбија и Македонија, желаешти да получат удостоверение за б'лгарски произход! (ДАБЧ)
На основание чл. 30, ал. 2 на Административно-процесуалнија кодекс, в'в вр'зка с чл. 3 от Закона за б'лгарите, живеешти изв'н Република Б'лгарија и в изп'лнение на препор'ките на В'рховна административна прокуратура, информираме зајавителите по преписки с'гласно приложените спис'ци за 2013 г., че следва да предоставјат доп'лнително документи до 23 април 2014 година.
http://www.aba.government.bg/?show=38&nid=1547
ZNACI GO JADEVME KALAPOT PREKU NOK SMENIJA MAJKATA PA STO NE CUVAAT VO DOPOLNITELNA PROVERKA STO NE NI DADAT ODGOVOR STO PARI ISFRLIV[/quote][DOUBLEPOST=1396907955][/DOUBLEPOST]
Значи конечно решение им е тоа со дополнителниот документ.
PA TI SI ZEMA BE DRUZE STO SI ZAVRSI RABOTA STO E SEGA RABOTA

Член од
20 март 2010
Мислења
185
Поени од реакции
82
Тоа незначи дека несмеам да давам мои мислења и помош ако е потребна.
VO PRAVO SI SO KOMENTAROT no samo ne znam sto te zasega poftorno tebe koga ti si ja zavrsi rabotata a sekako deka mozes da davas mislena i pomos dobredojdena e sekoja informacija.

Член од
6 февруари 2014
Мислења
1.016
Поени од реакции
874
Ama vidi sega izleguvaat brojcina od 13000 a nie sto sme na 6000 ne nema nas. Bas gledav deka ima redosledni brojcinja. I ne mi se veruva deka site tie dostaviledokument za bugarsko poteklo. Ne im ja svakjam ni politikata,ni redosledot na izdavanje. Ova ke da e kako na fakultet sto imavme eden profesor. E toj kolku ispitni ke nabodese so iglata od sestarot,tolku pominuvaa:)

S

simpleman

Гостин
Ama vidi sega izleguvaat brojcina od 13000 a nie sto sme na 6000 ne nema nas. Bas gledav deka ima redosledni brojcinja. I ne mi se veruva deka site tie dostaviledokument za bugarsko poteklo. Ne im ja svakjam ni politikata,ni redosledot na izdavanje. Ova ke da e kako na fakultet sto imavme eden profesor. E toj kolku ispitni ke nabodese so iglata od sestarot,tolku pominuvaa:)
Станува збор за апликанти по други основи,како натурализација со постојан престој,лица кои се родиле на територија на Бугарија,лица на кои барем еден од родителите им е бугарски државјанин итн.Тие апликанти на основ бг произход што се вретени на дополнителна и што однеле дополнителен документ се објавуваат само во протоколи со А.Тие бројки што ги спомна што се вклучени во протоколи не се ни вратени на дополнителна проверка т.е ги нема во соопштенијата.

Последно уредено од модератор:
Член од
21 ноември 2008
Мислења
617
Поени од реакции
63
VO PRAVO SI SO KOMENTAROT no samo ne znam sto te zasega poftorno tebe koga ti si ja zavrsi rabotata a sekako deka mozes da davas mislena i pomos dobredojdena e sekoja informacija.
Епа Братле секоја помош треба да е добредојдена од оние што го искусиле сето тоа т.е. го земале државјанството, а не од оние што читаат по разни форуми и сајтови. (слушај паталец не гаталец)

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Да разјасниме... (и попрајте ме ако грешам)

Тие што се вратени на дополнителна, почнувајќи од периодот - лето 2012 (кога се мена власта), се ставени во некаква "карантин" состојба, па се чека да однесат дополнителни документи за да може министерството да ги добие информациите што не му ги доставува ДАБЧ.
Нормално, во позадина се работи за домашна и европска политика, и освен што е успорена процедурата до максимум, други крупни промени во суштина - нема.

Тие што носат екстра документи, влегуваат во приоритетна листа.
Тоа значи: Доставуваш дополнителен документ, чекаш 2-3 месеци да биде разгледан. Во тој момент ќе се промени статусот од "вратен на дополнителна проверка" во "преписката се наоѓа во регуларна процедура". Па уште 2-3 недели за советот да изгласа ДА или НЕ. Потоа следи одобрение од советот, и се чека уште 1-2 месеци за на него да се потпиши вицепрезидентот.
На крајот, постапката е обична како и за сите други Бугари. Чекаш држвјанството да одлежи 10тина дена, го земаш и се сликаш за пасош...
Значи, ЧЕКАЊЕТО е на на максимум. И све да е во ред, да имаш екстра документи што се валидни и прифатени, пак ќе си чекаш..
(времето на чекање варира, јас горе само дадов примери што ги познавам.)

Другите што нема да однесат екстра документ, сега за сега САМО ЌЕ МИРУВААТ. Нема да бидат одбиени, ама моментално се последни на листата за да бидат разгледани. Сите други апликанти по сите други основи имаат предност во сучајов. Не е чудо после некоја година на сите да им се даде државјанство, ама то е само мое мислење, пошо ако беа за одбвање, ќе ги одбиеа како што тоа го прават со другите бројчиња (во протоколите).
Никој не знае колку точно би траело ова, пошо очигледно штом тие шо носат документи чекаат по пола година и повеќе, а ги има 6-7000... тогаш кога другите?
Да не заборавиме, со претходната власт имало такви што чекале по 5-6-7 години.

Член од
6 февруари 2014
Мислења
1.016
Поени од реакции
874
Да разјасниме... (и попрајте ме ако грешам)

Тие што се вратени на дополнителна, почнувајќи од периодот - лето 2012 (кога се мена власта), се ставени во некаква "карантин" состојба, па се чека да однесат дополнителни документи за да може министерството да ги добие информациите што не му ги доставува ДАБЧ.
Нормално, во позадина се работи за домашна и европска политика, и освен што е успорена процедурата до максимум, други крупни промени во суштина - нема.

Тие што носат екстра документи, влегуваат во приоритетна листа.
Тоа значи: Доставуваш дополнителен документ, чекаш 2-3 месеци да биде разгледан. Во тој момент ќе се промени статусот од "вратен на дополнителна проверка" во "преписката се наоѓа во регуларна процедура". Па уште 2-3 недели за советот да изгласа ДА или НЕ. Потоа следи одобрение од советот, и се чека уште 1-2 месеци за на него да се потпиши вицепрезидентот.
На крајот, постапката е обична како и за сите други Бугари. Чекаш држвјанството да одлежи 10тина дена, го земаш и се сликаш за пасош...
Значи, ЧЕКАЊЕТО е на на максимум. И све да е во ред, да имаш екстра документи што се валидни и прифатени, пак ќе си чекаш..
(времето на чекање варира, јас горе само дадов примери што ги познавам.)

Другите што нема да однесат екстра документ, сега за сега САМО ЌЕ МИРУВААТ. Нема да бидат одбиени, ама моментално се последни на листата за да бидат разгледани. Сите други апликанти по сите други основи имаат предност во сучајов. Не е чудо после некоја година на сите да им се даде државјанство, ама то е само мое мислење, пошо ако беа за одбвање, ќе ги одбиеа како што тоа го прават со другите бројчиња (во протоколите).
Никој не знае колку точно би траело ова, пошо очигледно штом тие шо носат документи чекаат по пола година и повеќе, а ги има 6-7000... тогаш кога другите?
Да не заборавиме, со претходната власт имало такви што чекале по 5-6-7 години.
Cekale po 5,6,7 godinoi,no segasniov zakon pisuva deka procedurata za dobivanje bugarsko drzavjanstvo trae najmnogu do edna godina.[DOUBLEPOST=1396949902][/DOUBLEPOST]
Станува збор за апликанти по други основи,како натурализација со постојан престој,лица кои се родиле на територија на Бугарија,лица на кои барем еден од родителите им е бугарски државјанин итн.Тие апликанти на основ бг произход што се вретени на дополнителна и што однеле дополнителен документ се објавуваат само во протоколи со А.Тие бројки што ги спомна што се вклучени во протоколи не се ни вратени на дополнителна проверка т.е ги нема во соопштенијата.
Ne si vo pravo drugar. Bas analizirav i ima 500 brojcinja po red izlezeni. Znaci od tie brijcinja nemoze site da se po naturalizacija ili slicno. Znaci mora da ima i nekoj kako nas sto nema nikakov dokument da e megu niv.

S

Sagan

Гостин
„Има и испрани мозоци, кои со гадење ја потпишуваат и заверуваат декларацијата на нотар, дека се Бугари, но штом ќе се снајдат со некој друг европски документ, гордо испраќаат писмо дека не се Бугари и се откажуваат од бугарското државјанство.“ http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3891031

Боже, боже, со кого си имаме работа. На овие Алиса у вондерленду не ѝм е рамна.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom