Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Америка е рај за илегалците , дупки во законот еден куп , најслободна земја по тоа прашање. Оди во Австралија пробај да те видам , за 48 саата ќе те депортират.

Бев во Америка пред 2 години , и уопште не ми се допадна како функционира целиот систем. Плус начинот на кој те гледаат американците воопшто не ми се свиѓаше или пак можда јас сум бил на лошо место. Да не спомнувам дека секое утро пред да почне работното време во 8 часот моравме да салутираме на химната , и сето тоа за бедни 7.70 $ на саат. :facepalm: Го земав тоа социјалното бројче и за 20 дена го напуштив работното место , дури не им се ни јавив само го напуштив. Потоа работев 6 месеци како помошник молер на црно и добра пара направив , али џабе не е тоа тоа.

Америка е за мене веќе на црната листа на земји за работа , подобро во Канада би отишол барем слабо населена држава е и имаат дефицит на работни кадри во повеќе сектори.

Kako i da e ...Bez dokumenti USA i ne e tolku gostoprimliva....Ke si bides na crno od denes za utre...na nekoj i toa mu e dovolno...

Nego Valvo go doziveal istoto u nemacka...otisol covekot da raboti u nemacka i zamisli rabotodavecot neznael Makedoski nit pa valvo nemacki(a so ima on da uci jazik) ...a valvo nas spremen za rabotni zadaci ko prvace na prviot skolski den ...i normalno pri prvata neuspesha komunikacija ..valvo nas mu pokazal internacionalen gest na glupost (sreden prst) na nemacov silno izvikuvajki "ma koj te e*e bre shvabo" manal to opincite nemacki i se vratil nazad...denes valvo se smeta za uspesen bisnismen\diler na koli (na crno) i prodava eftini neuspeshni prikazni za nemackiot sistem!

Последно уредено:
Богами да. Незнам како го прават тоа. Ваљда после некое време не размислуваат за тоа „што ако“. Ама некако изгледа стресно, цел живот да не знаеш утре како и што ќе биде. Не дај боже имаат сообраќајка, а не се они криви, пак ќе го јадат. Не е само до нив, туку и тие околу нив. А сите знаеме дека не сите луѓе во светов се добри. Плус, ако им се смени шефот на работа или слично, многу лесно може да останат без работа. Неможеш да се опуштиш едноставно. :confused:

Веројатно е навика. Што има да изгубат? И онака ќе се вратат назад, вака барем ќе се пробаат што има логика, ама па цел живот со претпазливост да го поминеш...ме интересира дали можат тие личности пример да се венчаат со американски државјани и законски да останат во САД, или и тој начин им е недостапен?

Америка е рај за илегалците , дупки во законот еден куп , најслободна земја по тоа прашање. Оди во Австралија пробај да те видам , за 48 саата ќе те депортират.

Бев во Америка пред 2 години , и уопште не ми се допадна како функционира целиот систем. Плус начинот на кој те гледаат американците воопшто не ми се свиѓаше или пак можда јас сум бил на лошо место. Да не спомнувам дека секое утро пред да почне работното време во 8 часот моравме да салутираме на химната , и сето тоа за бедни 7.70 $ на саат. :facepalm: Го земав тоа социјалното бројче и за 20 дена го напуштив работното место , дури не им се ни јавив само го напуштив. Потоа работев 6 месеци како помошник молер на црно и добра пара направив , али џабе не е тоа тоа.

Америка е за мене веќе на црната листа на земји за работа , подобро во Канада би отишол барем слабо населена држава е и имаат дефицит на работни кадри во повеќе сектори.
Ti definitvno si bil nekoj zabegan....Trebalo da go prasas samo od kaj se dojdeni negovite baba dedo i ke ja zatvoril prikaznata![DOUBLEPOST=1396885075][/DOUBLEPOST]
Веројатно е навика. Што има да изгубат? И онака ќе се вратат назад, вака барем ќе се пробаат што има логика, ама па цел живот со претпазливост да го поминеш...ме интересира дали можат тие личности пример да се венчаат со американски државјани и законски да останат во САД, или и тој начин им е недостапен?
Ako se legalno vlezeni da...posle 3-5 dogini im sleduva dokumenti...Ako se prebegani preku granica i ne postoi nikakov dokummet deka postojat vo sistemot togas ke treba da se vratat vo MK i probaat od tamu.

Епа тоа беше целиот муабет, како работат на црно, не беше прашањето за легално.

Абе не се сите на кеш само, значи можеш нормално да работиш во америка, како и секој американец, да плаќаш такси и све и никој не те дира. Незнам прочитав доста муабети што не се така овде на темава од рекла казала...

Достапен е, како не е :) Можат било кога да се земат. Некои американци и за пари само се зимаат со илегалци. Само што има некои од тие забегани, па треба да бидат претпазливи илегалците.[DOUBLEPOST=1396886154][/DOUBLEPOST]

Дефинитивно си бил на лошо место. Јас првото нешто што го приметив е колку се сите фини, а не кај нас намќори. Канада е многу потешко да влезеш. Незнам како е за работа, ама ако планираш да останеш, многу се построги.

Ako se legalno vlezeni da...posle 3-5 dogini im sleduva dokumenti...Ako se prebegani preku granica i ne postoi nikakov dokummet deka postojat vo sistemot togas ke treba da se vratat vo MK i probaat od tamu.

Незнам за нелегално влагање, мислам дека откако ќе се земат ги депортираат на 2 години. Ама не сум сигурна. Доволно ти е со visitor виза да влезеш и можеш комотно да се земеш. Само треба да „докажеш“ дека не си влегол со таа намера.
И не им „следуваат“ документи, туку можат да аплицираат. Никој нема да дојде и да ти даде документи ако ти не си побараш :)

Последно уредено:
Незнам како е за работа, ама ако планираш да останеш, многу се построги.
Незнам за нелегално влагање, мислам дека откако ќе се земат ги депортираат на 2 години. Ама не сум сигурна. Доволно ти е со visitor виза да влезеш и можеш комотно да се земеш. Само треба да „докажеш“ дека не си влегол со таа намера.
И не им „следуваат“ документи, туку можат да аплицираат. Никој нема да дојде и да ти даде документи ако ти не си побараш :)
Ako alienot e vlezen nelegalno preku granica i ako sklopil brak so USA gragnin koga ke pobara aplikacija ima sansi da bide toj deportiran ,pri proverka ke se otkrie deka neglalno vlegol vo drzavata ....Deportcijata nema vremenska vaznost vazi za sekogas....Ako si vlegol legalno so viza koga ke apliciras posle tie 3-5 godini ako im stanis sumljiv (primer makedonec zima indijka) postoi moznost da te viknat na intervju kade sto treba da dokazes deka brakot ne e zasnnovan na interest. Posle toa dobivas green karta i posle 3 godini imas pravo za pasos .
Anyway zabegavme off topik!

Ako alienot e vlezen nelegalno preku granica i ako sklopil brak so USA gragnin koga ke pobara aplikacija ima sansi da bide toj deportiran ,pri proverka ke se otkrie deka neglalno vlegol vo drzavata ....Deportcijata nema vremenska vaznost vazi za sekogas....Ako si vlegol legalno so viza koga ke apliciras posle tie 3-5 godini ako im stanis sumljiv (primer makedonec zima indijka) postoi moznost da te viknat na intervju kade sto treba da dokazes deka brakot ne e zasnnovan na interest. Posle toa dobivas green karta i posle 3 godini imas pravo za pasos .
Anyway zabegavme off topik!

Сите одат на интервју ;) Ако им е сумљив бракот, ве испрашуваат посебно и ви доаѓаат дома на сред ноќ пример, да видат дали спиете заедно и сл.

Јака им душа. Треба да имаш и срце за да бидеш на црно јас мислам. Иако во Америка половина се на црно. Уште од факултет со размените мои колеги останаа до ден денес. До душа сега се сите со документи, кој се ожени, кој за пари, кој знае што правеа, али сите до еден се задоволни. Тоа е битно, да им биде убаво.

У Европа на црно е речиси невозможно. Плус многу е ограничено со јазичните бариери, секоја земја го потенцира јазикот. Плус никој не би се осмелил на црно да те држи без документи со „невалиден“ пасош. И веројатноста дека ќе те сретне полиција во рок од месец дена три пати е голема. Ако некој мисли да живее под стрес нека проба.

Али битно бугарите стасаа по плоштади со хармоники и виолини. Доста интересно е што не е дозволено така да свириш ко будала кај што ќе ти текне. Да речеме во метро тој простор се најмува за свирење во живо, мора да се пријавиш во институција некој да ти дозволи да свириш. Просење по улици барем овде каде што сум јас е недозволено. Полицијата патролира редовно со кола низ плоштад и собира. Да ви го опишам концертов. Млади бугарски роми, татково тропа на тарабука, мајкава рика завива некоја чалга која само она ја разбира и мало детенце босо игра пред нив. И со сиот памет мислат дека некој овде пара ќе им фрли. Абе згрозени фаци, малтретирање на дете, неможеа да се изначудат на своите очи што гледаат. За 1мин дојде полиција и ги собра, толку траеше концертот.

Друг еден изиграваше кловн пред Трговскиот центар. Во следните 5 минути го претресија до гола кожа и правец во кола.

Едноставно не смееш на јавно место да малтретираш луѓе. Таков си е редот.

Јас имам роднини кои заминаа во САД со легални визи, ама не иселеничка, беа или како гости (visitor) или туристички. Останаа така што едноставно не си отидоа кога им истекоа визите, двајцата си најдоа работа, децата ги запишаа во школо без никаков проблем. По некое време најмија адвокат кој им бркаше работа за легално да останат. А мене ми беше најинтересно што со нерешен статус си купија куќа на кредит (Значи, им дадоа кредит од банка без проблем. Викаат, банката ја интересира дали имаш редовни приходи и дали плаќаш рата редовно, друго не се замараат.) Е сега, не знам за тоа излегување-влегување во земјата, тие не се шетаа многу-многу првите години, ама веројатно би било проблем. После неколку години си го решија и проблемот со легализација на престојот, беа летово тука, значи си шетаат веќе нормално по светов, е сега не памтам дали рекоа дека имаат пасоши или дека имаат намера да аплицираат... Ама сфатив дека тоа веќе и не е проблем.
За САД викаат дека е ОК земја, ама дека сега да бираат би избрале да имигрираат или во Европа некаде или Ноз Зеланд. Канада била х-пати подобра од САД скоро во секој поглед, освен во климата. Здравствениот систем во САД велат дека е суров, буквално бескрупулозен, ако имаш пари ОК ти е, страшно е ако немаш. Државните болници за широки народни маси се велат како кај нас, хаос и гужва. Кога ти доаѓа сметка од болница исто е да се зачудиш (за наш менталитет) вика од игла до газа употребена сѐ ти е пресметено, и со платено осигурување ти доаѓа убава сума да платиш (ова зборувам за во болница било каква интервенција или преглед, не за обичен преглед кај матичен лекар). Сѐ на сѐ, за наш менталитет тоа би било сурова земја, во поглед на тоа дека цел работен век ти е натпревар (и тоа натпреварување го потенцираат и им го всадуваат на децата уште од најмала возраст во школо), постојано си свесен дека малку треба да останеш без ништо (како што многу луѓе изгубија кров над глава сега кога ги мавна кризата). На пример, овие моиве викаат „И ние ќе останевме на улица да немавме заштеда, значи, не смееш да си дозволиш да немаш во секое време заштеда барем за 3-4 месеци животни трошоци (најарно за 6) инаку лесно се останува на улица. Доволно е да останеш без работа, не дај Боже да се разболиш, да не можеш ратите да ги плаќаш за куќата и готов си.“ Во секој случај, земјата е полна странци или што би рекле моиве-сите освен Индијанците таму се странци, па човек лесно се вклопува-ако сака.

Пари да ми даваат, не одам во Америка!
Да ми даваат и мене пари нема од дома да мрднам, проблем е шо пари не даваат па мора да се оди Америка, Аустралија, КАнада, Немачка....

Канада, Нов Зеланд, Австралија, Велика Британија - ради тоа што англискиот ми е скоро ко мајчин јазик; Шведска - ради среденоста и незамарање со некруцијални работи (Норвешка е премногу скапа + интересно, но голем процент на национализам; Данска ми е најслаба од трите; Финска е ОК - но ниту една информација немам за неа), Австрија, Германија...Швајцарија. Овие трите последни се германско јазично подрачје и ќе ми бидат проблем. :oops:

Тоа би биле земјите во кои што јас би се телепортирал под итно.

Последно уредено:
; Данска ми е најслава од трите; .
најслаба или најслава? ако е првото - дај ми образложение ако можеш (баш ме интересира, оти се мислам нешто околку Данска-навидум ми изгледа баш ко„ветената„ земја )иако и зад неа е Шведска

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom