Во што готвите? Избор на кујнски прибор (тави, тенџериња, ножеви и тн.)

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Садовите од лиено железо се неуништливи и релативно сигурни...но мора да се внимава да не се готви во нив реактивна храна (кисела храна или на пример сос од патлиџани) бидејќи садот реагира со киселината.....но одлични се за приготвување на теста, палачинки, инертен зеленчук и слично....за жал во МК нема квалитетни садови од лиено железо (Cast Iron)

Недостаток им е што се многу тешки. Си пробал да подигнеш поголема тава? Не ти треба одење во теретана ако користиш вакви садови.
Моја препорака се WMF, германско производство со релативно висока цена, но квалитетот им е неоспорен, неуништливи се. Имам неколку ножа, тави, експрес лонец и сет тенџериња, нема конкуренција во квалитетот.
 
Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Недостаток им е што се многу тешки. Си пробал да подигнеш поголема тава? Не ти треба одење во теретана ако користиш вакви садови.
Моја препорака се WMF, германско производство со релативно висока цена, но квалитетот им е неоспорен, неуништливи се. Имам неколку ножа, тави, експрес лонец и сет тенџериња, нема конкуренција во квалитетот.

Па и не е недостаток....предност е...не ти треба теретана, фитнес и слично....мајка ми имаше тава од лиено железо....знам колку се тешки .....од 5 килограми па нагоре....а и добри се за самоодбрана....куршум не ги дупи...сабја не ги сече
 

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Имам едно тенџере од Братство од Охрид од кое сум многу, многу задоволна. Досега ништо не ми загорело во него.

Барам препорака за вок(г) тава. Кажувајте каде, колку пари.

Иначе за нож, нема ништо подобро на светов од овие... Нож на кој рачката му е лиена врз сечивото. Башка и јапонски квалитет. Кажувајте ако знаете дали во Македонија има вакво нешто.
 
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.892
Поени од реакции
25.211
Само што нарачав тавче од лиено железо(по ваша препорака, а и истото го прочитав на други места). Фрлив сѐ што е од тефлон.
Само ако сте ме зезнале! :D
 

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
Само што нарачав тавче од лиено железо(по ваша препорака, а и истото го прочитав на други места). Фрлив сѐ што е од тефлон.
Само ако сте ме зезнале! :D
Сподели впечатоци! :)
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.547
Поени од реакции
33.692
Само што нарачав тавче од лиено железо(по ваша препорака, а и истото го прочитав на други места). Фрлив сѐ што е од тефлон.
Само ако сте ме зезнале! :D
Со здравје да си го користиш. :)

Кажуј одма каде го најде!
(или од ибеј/али/нешто, го нарача)

Инаку да знаеш дека на тавчето од лиено железо му треба време да стане „нелепливо„ како тефлонот. Треба време и циклуси на готвење за да фати црн слој од оксидација кој го прави нелепливо (сосема нормално е тоа и не е штетно).
За одржувањето, наводно треба одма после готвење да се чисти а не да се остава да кисне. Еве поконкретни совети:
http://www.realsimple.com/food-recipes/cooking-tips-techniques/preparation/cleaning-seasoning-cast-iron-skillet-10000001178519/
http://frugalliving.about.com/od/doityourself/a/Cast_Iron_Care.htm
Cleaning and Seasoning a Cast-Iron Skillet
With a little care, this versatile pan should last a lifetime.




Seasoning
Traditional cast-iron skillets don't emerge from the box with a nonstick surface. That comes with seasoning, or coating the skillet with cooking oil and baking it in a 350° F oven for an hour. It won't take on that shiny black patina just yet, but once you dry it with paper towels, it will be ready to use. You'll reinforce the nonstick coating every time you heat oil in the skillet, and you can hasten the process by seasoning as often as you like. Or you can forget seasoning and go with Lodge Logic (available at hardware and cookware stores), a line of preseasoned skillets from Lodge Manufacturing, the oldest U.S. maker of cast-iron cookware.


Cleaning

A cast-iron skillet isn't ideal for a set-aside-to-soak sort of person. For best results, rinse the pan with hot water immediately after cooking. If you need to remove burned-on food, scrub with a mild abrasive, like coarse salt, and a nonmetal brush to preserve the nonstick surface; you can also use a few drops of a mild dishwashing soap every once in a while. If the pan gets a sticky coating or develops rust over time, scrub it with steel wool and reseason it. To prevent rust, dry the skillet thoroughly and lightly coat the cooking surface with cooking oil. Cover with a paper towel to protect it from dust.


Tips

  • Although everything from Dutch ovens to cactus-shaped cornbread pans comes in cast iron, nothing is more versatile than a basic skillet. Either a 10- or 12-inch will do.
  • There's only one thing you shouldn't attempt in cast-iron cookware: boiling water, which will cause the pan to rust.
  • Cast iron takes longer to warm than other surfaces but retains heat remarkably well and diffuses it evenly.
  • Cast iron remains hot long after you remove it from the stove. As a reminder to be careful, drape a thick towel or a mitt over the handle.
  • To avoid getting smudges on all your kitchen towels, designate one to use exclusively for drying your cast-iron skillet.
  • Cooking in cast iron increases the iron content in food. The longer the food is in contact with the skillet, the more it absorbs.
 
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.892
Поени од реакции
25.211
Со здравје да си го користиш. :)

Кажуј одма каде го најде!
(или од ибеј/али/нешто, го нарача)

Инаку да знаеш дека на тавчето од лиено железо му треба време да стане „нелепливо„ како тефлонот. Треба време и циклуси на готвење за да фати црн слој од оксидација кој го прави нелепливо (сосема нормално е тоа и не е штетно).
За одржувањето, наводно треба одма после готвење да се чисти а не да се остава да кисне. Еве поконкретни совети:
http://www.realsimple.com/food-recipes/cooking-tips-techniques/preparation/cleaning-seasoning-cast-iron-skillet-10000001178519/
http://frugalliving.about.com/od/doityourself/a/Cast_Iron_Care.htm
Го нарачав од Амазон.
Фала на советите, уште вчера гледав на јутуб за ова. Малку ми е шубе да не употребувам средство за дезинфекција, ама се поднамирив откако го ставија во рерна да се „пече“. :)
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.547
Поени од реакции
33.692
Има ли подобар дезифектант од висока температура? :)

И @Agda Beata, пази на советите од текстот, не загревај вода во него, и не ставај киселина, оцет, и други работи на изразено кисела база. Намената му е пред се пржење на храна, правење палачинки, и слично.
Јас најверојатно ќе земам од Lodge, веќе „спремно„ оксидирано. Овакво:
http://www.amazon.com/Lodge-L10SK3-12-Inch-Pre-Seasoned-Skillet/dp/B00006JSUB
 
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.892
Поени од реакции
25.211
Има ли подобар дезифектант од висока температура? :)

И @Agda Beata, пази на советите од текстот, не загревај вода во него, и не ставај киселина, оцет, и други работи на изразено кисела база. Намената му е пред се пржење на храна, правење палачинки, и слично.
Јас најверојатно ќе земам од Lodge, веќе „спремно„ оксидирано. Овакво:
http://www.amazon.com/Lodge-L10SK3-12-Inch-Pre-Seasoned-Skillet/dp/B00006JSUB
Тоа заборавив да прашам, што ќе се случи ако ставам домати, на пример, во него?

Едит: Видов. :)
 
Последно уредено:
Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Само што нарачав тавче од лиено железо(по ваша препорака, а и истото го прочитав на други места). Фрлив сѐ што е од тефлон.
Само ако сте ме зезнале! :D
Плс, линк од тенџерето. Јас ќе купам чингови ради носталгија, ама ми треба нешто практично. Тефлонот и јас ќе го фрлам.
 
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.892
Поени од реакции
25.211
Плс, линк од тенџерето. Јас ќе купам чингови ради носталгија, ама ми треба нешто практично. Тефлонот и јас ќе го фрлам.
http://www.amazon.com/gp/product/B00G2XGC88/ref=ox_sc_act_title_2?ie=UTF8&psc=1&smid=ATVPDKIKX0DER

Ние исфрливме тефлон, пластики... Сега сме само на железо и дрво. Ќе сме станувале бесмртни. :D
 
Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Јас сум многу задоволна од керамичките ножеви.
Купивме еден за проба и тоа домаќинот го најде за многу мали пари. Ми изгледашше како играчка, ама поостар нож не сум имала.
Ќе го прашам, па ќе ставам линк.[DOUBLEPOST=1396692397][/DOUBLEPOST]
http://www.amazon.com/gp/product/B00G2XGC88/ref=ox_sc_act_title_2?ie=UTF8&psc=1&smid=ATVPDKIKX0DER

Ние исфрливме тефлон, пластики... Сега сме само на железо и дрво. Ќе сме станувале бесмртни. :D
Хајландери! (y)
 
Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Znam deka e vo pogreshna tema no od koga amazon pocna da isporacuva tavi vo mk? Ima nekoi raboti od lieno zelezo sto odamna im imam frleno oko.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.547
Поени од реакции
33.692
Препоставувам за „алтернативни„ испораки зборат. :)
Јас конкретно, ќе правам некоја поголема порачка преку фирма превезувач, па планирам и ваква тава да вклучам во тоа.

Инаку @arakenx каков друг кујнски инвентар би земал од лиено железо?
Лиено железо е добро како здрава варијанта на нелеплива површина. Генерално, лиено железо не е добар материјал за тенџериња или слично (за варење, итн). Евентуално за печење леб сум читал дека го употребуваат како материјал за садови.
 
Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Препоставувам за „алтернативни„ испораки зборат. :)
Јас конкретно, ќе правам некоја поголема порачка преку фирма превезувач, па планирам и ваква тава да вклучам во тоа.

Vok tava, plotna za pecenje,

Инаку @arakenx каков друг кујнски инвентар би земал од лиено железо?
Лиено железо е добро како здрава варијанта на нелеплива површина. Генерално, лиено железо не е добар материјал за тенџериња или слично (за варење, итн). Евентуално за печење леб сум читал дека го употребуваат како материјал за садови.
Vok tava, plotna za pecenje i lien kapak nesto nalik vrshnik. No sakam od nekoj dobar proizvoditel bidejki nauciv deka podobro e da imash edno kvalitetno tendzere ili tavce otkolku deset nekvalitetni.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom