Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Дури и на тие 2000 евра да се платат 10 % дополнителен данок пак се 1800 евра. Според тебе низ европа од платата само 20 % земаме така
Според твојата математика сите во европа живеат по мизерно од кај нас, зборуваме за средна класа.
Дали ти го знаеш процентот на Извршни позиции во германија и колку тие имаат удел?
Дали го знаеш процентот на минимално платени работници и колку тие имаат удел во просекот?
*Нето македонска плата е чисто нето, додека на запад, нето платата не е чиста, зошто на неа има уште додатни давачки. Истото важи и за пензиите.
Бидејќи ми се познати работите во Германија, можам да ти кажам дека едно е нето плата која се исплаќа од работодавачите кој плаќа данок на плата (Lohnsteuer) и придонеси (пензиско, здраствено, нега и за невработените), а работникот (физичките лица) за секоја година подонесува даночна пријава и си плаќа:
1. индивидуален данок на доход (Einkommensteuer) во висина од 14% (за минималната годишна плата до 8000 евра не се плаќа, а над 52000 евра е 42%)
2. солидарен данок од 5,5% и
3. црквен данок од 8 или 9% (за протестанстка и католичка црква).
Можете повеќе да прочитате повеќе: http://de.wikipedia.org/wiki/Einkommensteuer_(Deutschland) , http://www.expatica.com/de/finance_...come-tax-for-employees-in-Germany-_18488.html
Германија почна и да ги даночи и пензиите, така што и пензионерите за своите исплатени пензии мораат да поднесуваат даночни годишни пријави и да си плаќаат данок. Знам дека и Шведска ги даночи пензиите, мислам беше 25%. Секако, ова кај нас го нема и тешко ни е да разбереме како може да се даночат додатно нето пензиите и платите.
И сега пресметај колку е чисто нето платата во Германија, на просечна нето плата од 2000 евра исплатена од работодавачите?
Плус тоа, просечните плати се надувани и поради фактот што во нив влегуваат и платите на ЦЕО, управите, менаџерите на фирмите, чии плати изнесуваат по 50.000 евра и повеќе.[DOUBLEPOST=1396430444][/DOUBLEPOST]
Работата е што процентот на додатните даноци не е 10%, туку 25% па некаде иде и до 45% и повеќе.[DOUBLEPOST=1396449959][/DOUBLEPOST]
*
Немој да бидеш глупав да одиш, сега една група македонски инвеститори се на граница, идат да инвестираат во Германија, за да му помогнат на Германскиот народ кој зема плата и под 650 евра.Што данок ќе беше тоа, 45% од нето платата? По ова што читам овде Германците имаат помали плати од нас, а јас глупав се мислев таму летово да одам...
A od tie 10% sto se vratile se kaat zosto toj cekor go napravile.Zosto ne mi e jasno barame stranski investitori a kolku gastarabajteri sto se vratile doma so nekoja para mame im eba sistemot nas i posle pak usvet fanaa??Nikogas nema da svatam koja e politikata sto se vodi kaj nas vo makedonija.Dali e prikaznata so maglata i itar pejo ili nekoj drug sistem??Koj e so soodveten odgovor za ova neka ni kaze.Grci donesoa vo Makedonija gi prodadoa rabotnicite gratis-a gi vodat kako stranski investitori.A patriotski se pluka po Grcija do TRT.Кое е таа потреба некој да ме убедува дека овде е супер а надвор Европа или Австралија не чини.
Кој сака нека остани кој не нека се проба странство
Но тој што се пробал надвор 90% не се вратиле во нашиот систем
Sent from my iPad using Tapatalk
Se slusaat glasovi deka so krizata vo Germanija ke begaat nakaj nas vo Makedonija.Premnogu investicii a ke nema rabotnici.Kaj niv zimaat po 1500 a kaj nas po 8000.E ne ke se zaebavame nie sme drzava so muda.јас знам како е во Германија. За греота.
Немој да бидеш глупав да одиш, сега една група македонски инвеститори се на граница, идат да инвестираат во Германија, за да му помогнат на Германскиот народ кој зема плата и под 650 евра.
Ова битуашанец го читаш и прво те фаќа смеа, а после жал. Толку глупости во еден пост истрескани, човек да не знае од каде да почне да побива, каде да заврши. Од даночни стапки измешани, од бруто/нето плати, од мини џобс до просечни плати, некои ставки од нога истрескани, тоа крај со крај не му се врзува постот и на крај финишот јас знам како е во Германија. За греота.