Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Ма нас ни е најарно бе, дури и една Швајцарија може да ни подзавиди.

Дури и на тие 2000 евра да се платат 10 % дополнителен данок пак се 1800 евра. Според тебе низ европа од платата само 20 % земаме така:tapp:

Според твојата математика сите во европа живеат по мизерно од кај нас, зборуваме за средна класа.
Дали ти го знаеш процентот на Извршни позиции во германија и колку тие имаат удел?
Дали го знаеш процентот на минимално платени работници и колку тие имаат удел во просекот?

Работата е што процентот на додатните даноци не е 10%, туку 25% па некаде иде и до 45% и повеќе.[DOUBLEPOST=1396449959][/DOUBLEPOST]
Нето македонска плата е чисто нето, додека на запад, нето платата не е чиста, зошто на неа има уште додатни давачки. Истото важи и за пензиите.

Бидејќи ми се познати работите во Германија, можам да ти кажам дека едно е нето плата која се исплаќа од работодавачите кој плаќа данок на плата (Lohnsteuer) и придонеси (пензиско, здраствено, нега и за невработените), а работникот (физичките лица) за секоја година подонесува даночна пријава и си плаќа:
1. индивидуален данок на доход (Einkommensteuer) во висина од 14% (за минималната годишна плата до 8000 евра не се плаќа, а над 52000 евра е 42%)
2. солидарен данок од 5,5% и
3. црквен данок од 8 или 9% (за протестанстка и католичка црква).
Можете повеќе да прочитате повеќе: http://de.wikipedia.org/wiki/Einkommensteuer_(Deutschland) , http://www.expatica.com/de/finance_...come-tax-for-employees-in-Germany-_18488.html

Германија почна и да ги даночи и пензиите, така што и пензионерите за своите исплатени пензии мораат да поднесуваат даночни годишни пријави и да си плаќаат данок. Знам дека и Шведска ги даночи пензиите, мислам беше 25%. Секако, ова кај нас го нема и тешко ни е да разбереме како може да се даночат додатно нето пензиите и платите.

И сега пресметај колку е чисто нето платата во Германија, на просечна нето плата од 2000 евра исплатена од работодавачите?
Плус тоа, просечните плати се надувани и поради фактот што во нив влегуваат и платите на ЦЕО, управите, менаџерите на фирмите, чии плати изнесуваат по 50.000 евра и повеќе.[DOUBLEPOST=1396430444][/DOUBLEPOST]
*

Работата е што процентот на додатните даноци не е 10%, туку 25% па некаде иде и до 45% и повеќе.[DOUBLEPOST=1396449959][/DOUBLEPOST]
*

Да де како што реков според тебе во економски развиените земји никој не работи за плата сите пари државата им ги зема. :)

Нешто не ти се погодила работата додека си бил надвор од Македонија а ? :)
Или пак воопшто не си бил и онака само раскажваш од тоа што си слушнал?

Кое е таа потреба некој да ме убедува дека овде е супер а надвор Европа или Австралија не чини.
Кој сака нека остани кој не нека се проба странство
Но тој што се пробал надвор 90% не се вратиле во нашиот систем

Sent from my iPad using Tapatalk

Што данок ќе беше тоа, 45% од нето платата? По ова што читам овде Германците имаат помали плати од нас, а јас глупав се мислев таму летово да одам...

Што данок ќе беше тоа, 45% од нето платата? По ова што читам овде Германците имаат помали плати од нас, а јас глупав се мислев таму летово да одам...
Немој да бидеш глупав да одиш, сега една група македонски инвеститори се на граница, идат да инвестираат во Германија, за да му помогнат на Германскиот народ кој зема плата и под 650 евра.

Ова битуашанец го читаш и прво те фаќа смеа, а после жал. Толку глупости во еден пост истрескани, човек да не знае од каде да почне да побива, каде да заврши. Од даночни стапки измешани, од бруто/нето плати, од мини џобс до просечни плати, некои ставки од нога истрескани, тоа крај со крај не му се врзува постот и на крај финишот јас знам како е во Германија. За греота.

Кое е таа потреба некој да ме убедува дека овде е супер а надвор Европа или Австралија не чини.
Кој сака нека остани кој не нека се проба странство
Но тој што се пробал надвор 90% не се вратиле во нашиот систем

Sent from my iPad using Tapatalk
A od tie 10% sto se vratile se kaat zosto toj cekor go napravile.Zosto ne mi e jasno barame stranski investitori a kolku gastarabajteri sto se vratile doma so nekoja para mame im eba sistemot nas i posle pak usvet fanaa??Nikogas nema da svatam koja e politikata sto se vodi kaj nas vo makedonija.Dali e prikaznata so maglata i itar pejo ili nekoj drug sistem??Koj e so soodveten odgovor za ova neka ni kaze.Grci donesoa vo Makedonija gi prodadoa rabotnicite gratis-a gi vodat kako stranski investitori.A patriotski se pluka po Grcija do TRT.
Dali kaj nas treba revolucija za da ja bide drzavata ili ke bide kuti i traj,arno e vaka ami mozi i poloso da bidi.AFRIKA ne ni e ramna.Do tamu sme stanati.Ne poznavam 1 licnost sto do sega ne rekla super e se zivee.Site vikaat partiska kniska i partiska rabota.DEMOKRATIJA ili moderna DIKTATURA.Pa posle stanuvas vojnik dodeka ne ti go napikaat da te boli gz(se izvinuvam na izrazov)....E posle se seli narodot.Gi delat Albancite protiv Makedoncite a realno gi EB@T i ednite i drugite i im sirat patriotizam,a od druga strana gazot e daden pod kirija pa go pase nekoj konj.
EEEEE Makedonijo moja nasa i vasa do kade stasavme.Na site sto se nadvor od drzavata im gori srceto za doma ama ako si dojdat samo ke gi napupat nekade da gi odrabotat i pak nazad.Stranski investitori ne postojat vo nasata ni mila Makedonija.Vlasta e investitor samo so strancko ime.Ta i ednite ta i drugite istata ja bodat.[DOUBLEPOST=1396554785][/DOUBLEPOST]
јас знам како е во Германија. За греота.
Se slusaat glasovi deka so krizata vo Germanija ke begaat nakaj nas vo Makedonija.Premnogu investicii a ke nema rabotnici.Kaj niv zimaat po 1500 a kaj nas po 8000.E ne ke se zaebavame nie sme drzava so muda.

Ете го и минималецот од 8,5 евра за саат:
Германската канцеларка Ангела Меркел соопшти дека во Германија првпат се воведува задолжителната минимална заработка, која од 1 јануари 2015 година ќе изнесува 8,5 евра на час.

merkel-odobri-minimalec-od-85-evra-na-chas-178762.jpg

Во моментот, Германија е една од седум држави членки на Европската унија(ЕУ) во која не постои минимална дневница, туку тоа со преговори го решаваа синдикатите и работодавците во секоја стопанска гранка одделно.

Демохристијаните по традиција се жестоки противници на државното регулирање на тоа прашање, но Меркел се согласи на тој чекор во преговорите при формирањето влада со социјалдемократите, на кои тоа им беше главно барање.

Бундестагот за одлуката на владата од средата ќе расправа на лето, а конечната одлука ќе биде донесена во септември, кога за тоа ќе се изјаснат и пратениците во Горниот дом.

Економистите уште од почетокот заговараа воведување на минималната надница, која подразбира поголеми плати, бидејќи сметаат дека тоа ќе ја поттикне малопродажбата, а со самото тоа ќе ја зголеми побарувачката и производството, односно економскиот раст.

Владата одлучи минималнатата надница од 8,5 евра на час да почне да се применува од 1 јануари 2015 година, а од 1 јануари 2018 година тој износ ќе се усогласува еднаш годишно.

http://kajgana.com/merkel-odobri-minimalec-od-85-evra-na-chas

За тие 8.5 евра час во Германија или 35 задолжителни работни часа неделно x 8.5 eвра = 297.5 евра. Најдете во Македонија неделна заработка од 300 евра. Ама пусто македонче прст ќе му дадеш, цела рака ја бара.

Во Април има 22 работни денови (без сабота и недела) со 8 часа работно време се 1496 евра. За греота Германциве :pos:

Neli i kaj nas e mimalec 8.5 od saat???
3 smena 2 smena 1 smena pa 3 smena i taka po red- 16h dnevno x 30 dena = 480 h rabonti mesecno/ plata = 8000-10 000 plata i plus eden mesec gratis ili pak na proba i kaj nas e tuka nekade.Vrti sukaj tuka sme.Samo kaj niv e 8.5 evra a kaj nas e 8.5 denari.Brojot neli e ist?? Samo valutata e razlicna nisto strasno

Немој да бидеш глупав да одиш, сега една група македонски инвеститори се на граница, идат да инвестираат во Германија, за да му помогнат на Германскиот народ кој зема плата и под 650 евра.

Ова битуашанец го читаш и прво те фаќа смеа, а после жал. Толку глупости во еден пост истрескани, човек да не знае од каде да почне да побива, каде да заврши. Од даночни стапки измешани, од бруто/нето плати, од мини џобс до просечни плати, некои ставки од нога истрескани, тоа крај со крај не му се врзува постот и на крај финишот јас знам како е во Германија. За греота.

Кога се нема факти да му се реплицира на Битушанец, морало зад грб да се оговара :pos:

Не мора Битушанец да ти каже, можеш на Википедија да си прочиташ за германскиот Einkommensteuer (или на македонски би значело данок на приход) кој се плаќа на годишните приходи кои ги добиле германските резиденти и за 2014 г. даночната стапка е 0% за приходи до 8354 еур, 14% до 52881 еур, а 42% за приходи над 52882 еур, а 45% за приходи над 250731 еур (извор: http://de.wikipedia.org/wiki/Einkommensteuer_(Deutschland) ).

И не знам зошто сите го забораваат да го спомнат данокот за црква што го има во Германија (8-9%) и солидарниот данок од 5,5% (кој иде за развој на источна Германија).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom