Гитара

• Креатор на темата Креатор на темата marg
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
31 март 2014
Мислења
3
Поени од реакции
0
pa,vaka sega..imam 14 godini i sum od bitola..imam ogromna zelba da naucam da sviram gitara.ne znam nisto-ni akordi,ama nisto.znaci moram da pocnam od nula.mi treba poos da najdam stara gitara i da me posovetuvate dali da zemam akusticna ili klasicna i dali da ima plasticni ili metalni zici.potoa po sovetot na eden semeen prijatel-prvo doma da pocnam so internet stranici da se ucam-da mi preporacate nekoi.potoa ako mozi i nekoi instruktori po gitara vo bitola da mi kazite ako znaete i kako da ostvaram kontakt so niv... vi blagodaam odnapred :)

И јас планирам оваа пролет да почнам сам да учам гитара, ќе земам акустична со метални жици. Имаш форуми за гитари, ќе ти пратам во ПП, има доста работи. Се надевам дека со помош на интернет ќе научам.

прво зависи што сакаш да свириш. секоја гитара си има намена. инаку, класичната Е акустична гитара. јас лично би одел со вестерн поради помалиот и многу по комотен врат. радиусот на класичните многу ме нервира.
пластични жици јас лично многу мразам, ја гушат гитарата, неможеш брзо да свириш со нив, имаат помал sustain.
друга ствар, професор не ти треба, почни од интернет, ако ептен заглавиш, тогаш интернет.

ова се само мои мислења и гледни точки, гледај ти врз база на ова да основаш свое мислење и да одиш по свој пат.

При толку лекции по интернет, професори барате.
Научи некој акорд и имаш трилион песни со по 3-4 акорди, доволно за да почниш колку-толку ритмика да совладуваш.

И јас планирам оваа пролет да почнам сам да учам гитара, ќе земам акустична со метални жици. Имаш форуми за гитари, ќе ти пратам во ПП, има доста работи. Се надевам дека со помош на интернет ќе научам.

Може и мене тој форум по пп ^_^[DOUBLEPOST=1396298686][/DOUBLEPOST]
При толку лекции по интернет, професори барате.
Научи некој акорд и имаш трилион песни со по 3-4 акорди, доволно за да почниш колку-толку ритмика да совладуваш.

Друго е кога ќе ти објасни професор како правилно да фатиш, да ти ја објасни гитарата, положбата на зглобот, прстите, прсторедот, што се акорди и слични основни работи. Зависи каква му е амбицијата. Јас дефинитивно ако имам шанса, на мое дете не му давам да учи без професор т.е кога ќе размислам, јас можам да му објаснам основни работи хехе :D :D

Може и мене тој форум по пп ^_^[DOUBLEPOST=1396298686][/DOUBLEPOST]

Друго е кога ќе ти објасни професор како правилно да фатиш, да ти ја објасни гитарата, положбата на зглобот, прстите, прсторедот, што се акорди и слични основни работи. Зависи каква му е амбицијата. Јас дефинитивно ако имам шанса, на мое дете не му давам да учи без професор т.е кога ќе размислам, јас можам да му објаснам основни работи хехе :D :D
Имаш купишта такви лекции по интернет. Еве јас не сум бил ни на еден час кај професор. Седев дома (пред да тргнам на факултет) и по 12-13 часа дневно со гитарата во раце, читав книги со вежби, гледав видео лекции (во тоа време интернет по 1GB месечно имаше, па си раздававме видеа и тешко се наоѓаа добри снимки) и вежбав. Сѐ што сакаш можеш да научиш и не ти треба никаков професор. Доволно е да научиш да слушаш, да имаш желба и да вежбаш редовно минимум по 2-3 часа секој ден.

Имаш купишта такви лекции по интернет. Еве јас не сум бил ни на еден час кај професор. Седев дома (пред да тргнам на факултет) и по 12-13 часа дневно со гитарата во раце, читав книги со вежби, гледав видео лекции (во тоа време интернет по 1GB месечно имаше, па си раздававме видеа и тешко се наоѓаа добри снимки) и вежбав. Сѐ што сакаш можеш да научиш и не ти треба никаков професор. Доволно е да научиш да слушаш, да имаш желба и да вежбаш редовно минимум по 2-3 часа секој ден.

Знам како е, и јас исто учев. Али после една година зедов малку приватни часови и сфатив дека мн лоша техника имам набиено па морав одпочеток да ја градам и усовршувам. Муабетот ми е, ако имаш амбиција да станеш стварно јак гитарист, многу полесно е со професор зошто ќе ти заштеди и многу време, ако си талентиран и си посветен ќе станеш добар за многу кратко време. Ако сакаш да си гитарист за тезгарење, за во друштво и лигавење пред женски, тогаш може и сам да си се научиш. Нормално има исклучоци како и во секоја работа, но тие се ретки според мене. :)

Вака значи, јас одеф на часој по гитара кај Ренато во Брусничка населба,имате и број во спојлерот ама незнам дали го користи овај број уште
078/648-300
Чоекот ќе дај се од себе за да ти пренеси како шо треба. Најбитно е да имаш голема желба и да не го жалиш времето поминато со гитарата враце. Од интернет ќе научиш ама тешко ќе ти оди. Ако имаш учено предходно со интернетот часојте и туторијалите можиш да се донаградиш многу.
Од почеток нема да можиш да фаќаш акорди како F, F# ,G ,G#. Гитарата бара многу вежбање за да ги размрдаш прстите. Полесни акорди за фаќање како почетник Е, Ам, А, Ем, D, Dm
Ако си решен да учиш од нет земи прво 7/8 (седум осмински) ритам, барем тој како најлесен е. Еден куп песни има со овај ритам, послем со самото искуство ќе ти идат и други.

www.chordify.net - ова е вебсајт шо ги генерира акордите од песните, клаваш URL од youtube и ти дава акорди.

Земи од Владо Јанески има лесни песни со по 3-4 акорди, пример „Од овој ден“ . Исто така имаш и од Оливер Драгојевич лесни песни за свирење итн. Сите песни во стил на балади се бавни и лесни за свирење најчесто со лесни акорди.

Знам како е, и јас исто учев. Али после една година зедов малку приватни часови и сфатив дека мн лоша техника имам набиено па морав одпочеток да ја градам и усовршувам. Муабетот ми е, ако имаш амбиција да станеш стварно јак гитарист, многу полесно е со професор зошто ќе ти заштеди и многу време, ако си талентиран и си посветен ќе станеш добар за многу кратко време. Ако сакаш да си гитарист за тезгарење, за во друштво и лигавење пред женски, тогаш може и сам да си се научиш. Нормално има исклучоци како и во секоја работа, но тие се ретки според мене. :)
Ако сакаш да вежбаш техника (ако збориме за picking, легато, тапинг и сл.) имаш купишта лекции од врвни гитаристи како Петручи, Сатријани, Говeн, Батио, Ваи итн. техничари кои што обајснуваат детално од пронаоѓање правилна и згодна позиција на десната рака, па сѐ до финеси како на пример правец на движење на раката при премин на друга жица. Ама дури и да навежбаш техника, ако не знаеш да слушаш не ти вреди ништо. Никој не може тоа да те научи.

ne da se falam,ama mnogu sakam muzika i imam sluh(znam oti odam na hor i profesorot so ni e ko se zapisvavme nei ne preslusuvase i ako falsirav i ako ne bev muzikalna i ako nemav zvuk ke mi recese da ti se dorazvie glasot-t.e. ne t biva),i brzo ucam,pa taka da ke probam prvo so inernet casovi.jas prasuvav za profesor zasto taka mi rekoj prvo da pocnam doma so nekoja gitara da drnkam i posle ako ednostavno sakam da nacam da sviram,da probam so casovi so profesor. i me interesira oti ete nekoi mi velea da ocnam da svram na akusticna so plasicni zici,za prstite da ne me bolat ili ne zanm,pa zatoa i sakam preporaki :)

Со метални жици, ако редовно вежбаш, ќе те болат прстите дур да ти се стврдне кожата на прстите. Отприлика 2 недели и ќе се навикнеш.

Кога се купува класична гитарка со најлонски жици во иднина треба и да остане со такви жици, а не да те замајава некој да купиш челични жици за акустична па да ја сјебеш класичната. Ѕирни го клипчево да ти стане малку појасно. Јас сум самоук и почнав со класична со најлонски жици и си ја извиткав гитарата со новите челични жици па за втора си земав акустична со челични жици.

znaci najdobro e da pocnam so internet stranici,vestern akusticna gitara so metani zici. i ako mozi da mi kazite i kade da pronajdam da nabavam stara gitara? zasto barav na pazar 3 i vo zlatna kniga i nikako ne mozev da najdam :unsure:

Дали е добра гитарата Washburn за почетник,засега немам фатено гитара а имам желба да научам па ме интересира оти едно другарче ја шитка.

Дали е добра гитарата Washburn за почетник,засега немам фатено гитара а имам желба да научам па ме интересира оти едно другарче ја шитка.
За почеток е одлична, земи ја слободно :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom