Прашања за Исламот III

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
,Sustinata na moeto veruvanje e tevhid ,svedostvo deka nema bog osven boga, neka e Slaven On i Vozvisen.pa ako odis koleno po koleno nanazad ke dojdes do tie nasi predci vo sto oni veruvale i kako tie nasi predci nikogas ne mu pripisuvale zdruzenik na bog i propovedale monoteizam, tevhid.
وَمُوسَىٰ وَعِيسَىٰ ۖ أَنْ أَقِيمُوا الدِّينَ وَلَا تَتَفَرَّقُوا فِيهِ ۚ كَبُرَ عَلَى الْمُشْرِكِينَ مَا تَدْعُوهُمْ إِلَيْهِ ۚ اللَّهُ يَجْتَبِي إِلَيْهِ مَنْ يَشَاءُ وَيَهْدِي إِلَيْهِ مَنْ يُنِيبُ
toj vi go propisuva vo verata istoto toa sto mu go naredil i na Nuh(noe) i toa sto ti go objavuvame tebe, i toa sto mu go naredivme na Ibrahim(avram)i na Musa (mojsej)i na Isa(isus)vistinskata vera ispovedajte ja i vo toa ne se razdvojuvajte!(kuran 42;13)

, toj sto ne go priznava ednostvoto na boga lisano mu e srceto od vistinata na verata, pa sum sreken poradi toa vo sto veruvam ,(isto vo sto i veruvale moite predci.) upatstvoto i nasledstvoto koe go imam.;)
Ој куку ноне:pos:,твоите предци биле во ислам уште пред пророкот Мухамед.Оди ти назад од дедо прадедо и ќе дојдеш до еден предок твој кој прифатил ислам.А неговиот татко што бил,паган,и сите пред него.

Член од
23 септември 2010
Мислења
645
Поени од реакции
385
Дали некој од вас бил во теќе, без разлика на религија, и дали некој може по опширно да ми објасни за теќе.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
и сеа шо? и шо? как че градиме држава? :)[DOUBLEPOST=1395757705][/DOUBLEPOST]
и за водата е точно нели? вистина е дека е дозволено после заоѓање да се има односи?
имаат ли некакво посебно значење зборовите во арапскиот како Аллах, Мухаммед, зборови со двојни букви како примерот со Аврам подоцна Авраам??
Да и за водата,а односи се дозволени после заоѓање се до појавувањето на зората.
Аллах - не се преведува,тоа е Неговото највозвишено име,тоа го пишав одамна. погрешно е да се вели Аллах на арапски значи Бог,бидејќи ИЛАХ на арапски значи бог или божество.
Тоа со двојни букви,таков е јазикот, односно така ние најблиску го транслитерираме бидејќи на арапски кога се изговара МУХАММЕД се задржува малку второто М.
а ова со Авраам нема врска,бидејќи ИБРАХИМ е Аллаховиот пратеник со тоа име.[DOUBLEPOST=1395785897][/DOUBLEPOST]НЕВРУЗ или НЕОРУЗ.
е неисламски празник кој според легендата индоиранскиот владетел Џемшид го прогласил како Нова Година. спрема некоја си таму нивна легенда датира од пред 15 иљади години.
Нема никаква потпора во Куранот и суннетот за прославување на овој празник,денес го слават некои заблудени секти од суфиите,шиите.

Познато е дека муслиманите имаат два празника во годината кои ги слават и честитаат, а тоа се Рамазан и Курбан Бајрам.
За се останато нема потреба од честитање и славење.

Па така,глупаво е за неисламски празници да се расправа на тема за исламот,а уште повеќе да се честита (лицемерно и провокативно бтв.)
исто како јас сега на тема за христијанство да честитам Кинеска Нова Година :D

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Tekija e povise siitska stvar posto oni se kriele, ustvari siitite na vremeto bile protiv vlasta i uvek sobirale poniski sloevi zatoa bile buntovnici pa morale da se krijat vo tekii.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Па така,глупаво е за неисламски празници да се расправа на тема за исламот,а уште повеќе да се честита (лицемерно и провокативно бтв.)
исто како јас сега на тема за христијанство да честитам Кинеска Нова Година :D
За ова барем, си во право. Јас мислев дека празникот е Муслимански, односно шиитски, па им ја честитав, по грешка.

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
Ој куку ноне:pos:,твоите предци биле во ислам уште пред пророкот Мухамед.Оди ти назад од дедо прадедо и ќе дојдеш до еден предок твој кој прифатил ислам.А неговиот татко што бил,паган,и сите пред него.
Nikogas nema da razberete , popusto ke gi trosam zborovite za da vie razberete ,;)

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Nikogas nema da razberete , popusto ke gi trosam zborovite za da vie razberete ,;)
религиите се разбрани многу убаво. сите до една се една ноторна глупост и служат за контрола на народот. односно, верста институција е овчарот, а овци се верниците. кучиња се службениците на таа верска институција.
за промена, би било подобро ВИЕ да разберете, ВИЕ да слушате и ВИЕ да размислите. ВИЕ како индивидуи, а не некој друг да размислува за вас. или пак сте мрзливи да било што направите во животот, дури и едно размислување?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Stvarno preteruvas.
Dali ima moderator tuka da odrzi red??
Кажи ми што е проблематично?

Имаше ли протести за ослободување на убијците од Смилковско, на кои се тепаа баби по автобуска, се викаше смрт на каури?
Дали сите Муслимани не ги подржаа протестите?
Дали главните извршители не дојдоа од џихад во Афганистан?

Член од
1 март 2014
Мислења
283
Поени од реакции
73
Кажи ми што е проблематично?

Имаше ли протести за ослободување на убијците од Смилковско, на кои се тепаа баби по автобуска, се викаше смрт на каури?
Дали сите Муслимани не ги подржаа протестите?
Дали главните извршители не дојдоа од џихад во Афганистан?
Prasaj ja ministerkata tvoja dali vojuvale. Muslimanite gi podrzaa protestite zatoa sto nevini luge bea etiketirani kako teroristi bez pricina i toa pak se potvrdi so osloboduvanje na istite taka nareceni "teroristi" od strana na vladata. Znaci nikoj ne bese protiv sproveduvanjeto na istragata no site bea protiv namerata da se ocrni grupa luge so etiketiranja i glupavi izjavi od ministerkata.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Prasaj ja ministerkata tvoja dali vojuvale. Muslimanite gi podrzaa protestite zatoa sto nevini luge bea etiketirani kako teroristi bez pricina i toa pak se potvrdi so osloboduvanje na istite taka nareceni "teroristi" od strana na vladata. Znaci nikoj ne bese protiv sproveduvanjeto na istragata no site bea protiv namerata da se ocrni grupa luge so etiketiranja i glupavi izjavi od ministerkata.
Веруј дека Алах нема да ве награди за подршката на убијциве. Нити ќе им даде 72 девици нив, ами ќе ги прати џенехем.

Последно уредено од модератор:
Член од
1 март 2014
Мислења
283
Поени од реакции
73
Ако се невини овие, да даде Господ и од моја фамилија да лежат невини, а ако не, тогаш да даде Господ на тебе (твоја фамилија) да и се деси тоа што им се деси на фамилиите на децата масакрирани за време на најголем празник. Може?
Da ne vodime diskusija na nisko nivo i da se navreduvame, mojata namera ne e da isprovociram nitu pak se sitam na tragedii. Koga spomnav deka etiketirani bea mislev na tie starite zeni koi bea del od "teroristickata" grupa koi kaj nivniot dom slucajno nasle pisto oti nivniot maz ili sin sto im go ostavil po doma. Bea koristeni sliki od UCK kako dokaz na radikalen Islam i neznam kup govnarii. Imase i drugi luge koi pokasno bea oslobodeni. No nema vrska toa za tebe e sve ok zatoa sto Albancite i Muslimanite se krivi zatoa sto postojat. Nemam namera da te ubedam da sakas nekogo, no barem da bides malku realen. Za ovie sto se zadrzani nemozam da kazam dali se krivi ili ne, kako i ti i celata Makedonska javnost ceka presuda od nadleznite organi, a toa se gleda na koj pravec odi. Nedostig na dokazi i red drugi neregularnosti. Netreba nikoj ni od moja ni od tvojata familija da lezi ako ne zgresil tuku treba site da barame pravna drzava da im se sudi na site so zakon i da nema selektirana pravda.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Za ovie sto se zadrzani nemozam da kazam dali se krivi ili ne, .
Не можеш ли? А сепак ги подржа без срам и перде протестите за нивно ослободување, на кои се извикуваше Смрт за Каури, се тепаа стари жени на автобуска, се каменуваа новинари и се провоцираше со знамиња на Саудијска Арабија (земја која знаеме каков однос има кон Христијаните).

Kajgana Shop

На врв Bottom