Прашања за Исламот III

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Па човек ни не може да биде безгрешен,а тоа не е ни целта.
Пратеникот Мухаммед с.а.в.с. рекол: Сите Адемови потомци се грешници,а најдобри се оние кои се покајуваат.
Аллах ги сака тие што искрено му се покајуваат, и таквите заслужуваат прошка и џеннет(рај)
Чекај сега, Алах е праведен или милостив?
Оти не може да биде и двете, милоста е суспензија на правдата.

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
Nekoi luge voopsto ne razmisluvaat za ona sto govorat , tuku zboruvaat se sto ke im dojde na jazik ne istrazuvajki dali so toa ja afirmiraat vistinata ili ja negiraat nevistinata,za zal povekemina luge se takvi.

Во името на Аллах, Милостивиот Сомилосен!
وَالْبَغْيِ ۚ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ

Аллах, навистина, наредува и праведност, и добродетелство, и да им се дава на ближните, и да се забранува зло, и срамно дело и насилство. Аллах ве советува за да се присетите!

وَتَمَّتْ كَلِمَتُ رَبِّكَ صِدْقًا وَعَدْلًا ۚ لَا مُبَدِّلَ لِكَلِمَاتِهِ ۚ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ
А Зборот од Господарот твој е исполнет и со вистина и со правдина. И никој не може да ги промени зборовите Негови. Он е Слушач и Зналец!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Lugjeto se odkazale od najvaznata odlika na verata a toa e da se vozdrzuvaat od grevovi-Aisa.r.a.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Lugjeto se odkazale od najvaznata odlika na verata a toa e da se vozdrzuvaat od grevovi-Aisa.r.a.
Некои луѓе сметаат дека гревовите се дел од командите на религијата.
На пример, Муслиманите сметаат дека убиствата на Христијани ќе го одоброволат Алах, иако всушност Алах за тоа нема да ги награди со девици, туку со џенехем.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Nekoi luge voopsto ne razmisluvaat za ona sto govorat , tuku zboruvaat se sto ke im dojde na jazik ne istrazuvajki dali so toa ja afirmiraat vistinata ili ja negiraat nevistinata,za zal povekemina luge se takvi.

Во името на Аллах, Милостивиот Сомилосен!
وَالْبَغْيِ ۚ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ

Аллах, навистина, наредува и праведност, и добродетелство, и да им се дава на ближните, и да се забранува зло, и срамно дело и насилство. Аллах ве советува за да се присетите!

وَتَمَّتْ كَلِمَتُ رَبِّكَ صِدْقًا وَعَدْلًا ۚ لَا مُبَدِّلَ لِكَلِمَاتِهِ ۚ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ
А Зборот од Господарот твој е исполнет и со вистина и со правдина. И никој не може да ги промени зборовите Негови. Он е Слушач и Зналец!
:facepalm: Верувај во Боговите на твоите предци,а не во Семитски Бог.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Те познавам по други ситни детали кои несвесно те издаваат дека си муслиман, и дека никогаш не си бил христијанин, детали кои се присутни и кај останатите муслимани. Не сум јас наивен, а ретко кој и да е овде на форумов.
Можам само да ви кажам дека многу бедно и патетично делува тоа од страна гледано. Пропаганда на ниво на 5-то одделенци....јас сум христијанин, ама сватив исламот е супер....Ај важи!
еее и ти што си еден ипси, па нели гледаш дека човекот се спрема за џихад, мора и брадата да ја сече и да личи на христијан итн други правила и вежви, како оној во бургас и останатите
еее и ти што толку го напнуваш, нека си вежба човекот[DOUBLEPOST=1395703393][/DOUBLEPOST]
а ти нели си атеист.....................од кај знаеш што пишува во куранот??? :facepalm:
и атеистите знаат да читаат, па од многу читање и информирање станале атеисти
не се ограничени, за раслика од некои ..... што мислат дека месечината е залепена со уфо лепак и дека камчињата зборат[DOUBLEPOST=1395704267][/DOUBLEPOST]
Де, си играле деца, па на мртви луѓе им напраиле лошо, кај може на мртов лошо да му напраиш, значи нема везе, плус гробишта не треба ич, треба крематориум е не тука да се заузима простоР.
нихилисто ти уште не се утепа? нели едно време ке се утепуеше?
ај седи не се утепуај, пошто прв пат да прочитам паметен коментар од тебе
ако и тоа е почеток[DOUBLEPOST=1395704490][/DOUBLEPOST]
Не ги бранам бе друже, ти докажи дека муслимани го направиле тоа,јас одма ќе го осудам тоа дело.
:pos::pos::pos::pos: да видам да неверувам[DOUBLEPOST=1395704848][/DOUBLEPOST]
Шти мислите вие за секуларна држава и секуларно општество?
Дали треба држава и правниот законик да биде религиозно неутрален или не?
тие несмеат да мислат, исламот смислил се место нив
само шеријатска дршава е исламска држава а и сами незнаат зошто[DOUBLEPOST=1395705169][/DOUBLEPOST]
Па затоа реков,на хартија такви има колку сакаш.
Јас лично живеам во таква држава,а во пракса живеам во држава во која самата држава прави цркви на плоштад.
Тоа тебе на секуларна држава ти личи??

Ги спречуваат многу фактори,прво однадвор па од внатре.
Муслиманите се казнети од Аллах затоа што не се држат до Куранот и суннетот,Аллах им/ни даде да бидеме понижени и потчинети на некакви си секуларни и демократски системи,за жал.[DOUBLEPOST=1394639849][/DOUBLEPOST]

Јас не реков дека Ирак и Иран имаат капацитет, туку дека ИСЛАМОТ има капацитет, прави разлика(иако не очекувам да правиш,99% од немуслиманите не ја прават оваа разлика).
Ирак и Иран не се шеријатски држави.
Божјите закони ја заштитуваат жената, да не рекламира делови за трактор во бикини, но сепак постојат луѓе на кои не им смета цел свет да им ја гледа мајката/ќерката/сестрата гола на телевизија па не ми е чудно што вака зборуваш.
Тоа си е посебна тема.
подобро цел свет да ја гледа во бикини, одколку да го дели мажот со уште 3 други и да јаде котек секој ден и да биде подолна и поефтина од една овца
[DOUBLEPOST=1395705261][/DOUBLEPOST]
Не е проблемот тоа,туку проблемот е што се прави од државни пари... а државата "одвоена" од религијата ;)
патем , не ви смета швајцарскиот крст, за тоа цел исламски свет отиде во тамо и под тоа знаме
сте нашле па сте зашле[DOUBLEPOST=1395705336][/DOUBLEPOST]
Скокање од еден екстрем во друг не е аргумент. Да не носиш бурка не значи гол на телевизија да се појавуваш.
Патем, знаеш што ми смета? Ограничување на правото на избор. Ако некој одлучи да се појави гол на телевизија, тоа е негова одлука и право. Ако некој одлучи во шамија да се завие од глава до пети, тоа е исто негово право. (освен во случаи како сликање за пасош и слична идентификација, тогаш покривањето е проблем)

Патем, имало ли во историјата пример на ‘вистинска‘ шеријатска држава?
пробале ама не успеале и толку од совршенството
и никогаш тоа нема да биде
никад чак ни тад[DOUBLEPOST=1395705453][/DOUBLEPOST]
зошто е проблем некој сам за себе да одлучува? ако таа сака да се рекламира гола/полугола, кој сум јас или пак ти, или пак некој трет да и забранува. нејзино тело, нејзина одлука, нејзини последици или нејзини добивки.
тоа значи да се почитува човекот, индивидуата, желбата. ПОЧИТУВА е битниот збор во последната реченица
исламот не почитува ништо. единствено самио0т себе си, .... ако е воопшто можно куранот сам себе да се почитува. не ве почитува ни вас како верници, вие сте за него робови, слуги, некој на кој/кои не им е дадено правото да размислува самостално.
така да и мене не ми е чудно што вака зборуваш;)
само ограничените се гордеат со тоа да се нечови робови и слуги и како некој таков ограничен би имал свое мислење
а оние муслимани кои се со поширок поглед оддамна заминаа од исламот и го затворија куранот[DOUBLEPOST=1395705793][/DOUBLEPOST]
еј па и ти со филозофија
кај знае дете што се 100 кила

Последно уредено од модератор:
Член од
22 јуни 2013
Мислења
169
Поени од реакции
70
Koga pagja ramadan ovaa godina i kako e nacinot za post?
Sum cul deka ni voda ne se pie preku den?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Koga pagja ramadan ovaa godina i kako e nacinot za post?
Sum cul deka ni voda ne se pie preku den?
28 јуни.. 1 ден плус минус од овој датум.
Начинот на пост е воздржување од внесување на било што од прехрамбени продукти,воздржување од полни односи,воздржување од лош говор итн итн од појава на зората до заоѓање на сонцето.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
еее и ти што си еден ипси, па нели гледаш дека човекот се спрема за џихад, мора и брадата да ја сече и да личи на христијан итн други правила и вежви, како оној во бургас и останатите
еее и ти што толку го напнуваш, нека си вежба човекот[DOUBLEPOST=1395703393][/DOUBLEPOST]
и атеистите знаат да читаат, па од многу читање и информирање станале атеисти
не се ограничени, за раслика од некои ..... што мислат дека месечината е залепена со уфо лепак и дека камчињата зборат[DOUBLEPOST=1395704267][/DOUBLEPOST]
нихилисто ти уште не се утепа? нели едно време ке се утепуеше?
ај седи не се утепуај, пошто прв пат да прочитам паметен коментар од тебе
ако и тоа е почеток[DOUBLEPOST=1395704490][/DOUBLEPOST]
:pos::pos::pos::pos: да видам да неверувам[DOUBLEPOST=1395704848][/DOUBLEPOST]
тие несмеат да мислат, исламот смислил се место нив
само шеријатска дршава е исламска држава а и сами незнаат зошто[DOUBLEPOST=1395705169][/DOUBLEPOST]
подобро цел свет да ја гледа во бикини, одколку да ја клацаат и свекорот и деверот и да го дели мажот со уште 3 други и да јаде котек секој ден и да биде подолна и поефтина од една овца
Не си помислил на тоа дека и твојата 9 годишна керка може некој дедо од 55 години да ја клеца и да ја млати секој ден?[DOUBLEPOST=1395705261][/DOUBLEPOST]
патем , не ви смета швајцарскиот крст, за тоа цел исламски свет отиде во тамо и под тоа знаме
сте нашле па сте зашле[DOUBLEPOST=1395705336][/DOUBLEPOST]
пробале ама не успеале и толку од совршенството
и никогаш тоа нема да биде
никад чак ни тад[DOUBLEPOST=1395705453][/DOUBLEPOST]
само ограничените се гордеат со тоа да се нечови робови и слуги и како некој таков ограничен би имал свое мислење
а оние муслимани кои се со поширок поглед оддамна заминаа од исламот и го затворија куранот[DOUBLEPOST=1395705793][/DOUBLEPOST]
еј па и ти со филозофија
кај знае дете што се 100 кила
и сеа шо? и шо? как че градиме држава? :)[DOUBLEPOST=1395757705][/DOUBLEPOST]
28 јуни.. 1 ден плус минус од овој датум.
Начинот на пост е воздржување од внесување на било што од прехрамбени продукти,воздржување од полни односи,воздржување од лош говор итн итн од појава на зората до заоѓање на сонцето.
и за водата е точно нели? вистина е дека е дозволено после заоѓање да се има односи?
имаат ли некакво посебно значење зборовите во арапскиот како Аллах, Мухаммед, зборови со двојни букви како примерот со Аврам подоцна Авраам??

Член од
9 април 2013
Мислења
319
Поени од реакции
224
:facepalm: Верувај во Боговите на твоите предци,а не во Семитски Бог.
,Sustinata na moeto veruvanje e tevhid ,svedostvo deka nema bog osven boga, neka e Slaven On i Vozvisen.pa ako odis koleno po koleno nanazad ke dojdes do tie nasi predci vo sto oni veruvale i kako tie nasi predci nikogas ne mu pripisuvale zdruzenik na bog i propovedale monoteizam, tevhid.
وَمُوسَىٰ وَعِيسَىٰ ۖ أَنْ أَقِيمُوا الدِّينَ وَلَا تَتَفَرَّقُوا فِيهِ ۚ كَبُرَ عَلَى الْمُشْرِكِينَ مَا تَدْعُوهُمْ إِلَيْهِ ۚ اللَّهُ يَجْتَبِي إِلَيْهِ مَنْ يَشَاءُ وَيَهْدِي إِلَيْهِ مَنْ يُنِيبُ
toj vi go propisuva vo verata istoto toa sto mu go naredil i na Nuh(noe) i toa sto ti go objavuvame tebe, i toa sto mu go naredivme na Ibrahim(avram)i na Musa (mojsej)i na Isa(isus)vistinskata vera ispovedajte ja i vo toa ne se razdvojuvajte!(kuran 42;13)

, toj sto ne go priznava ednostvoto na boga lisano mu e srceto od vistinata na verata, pa sum sreken poradi toa vo sto veruvam ,(isto vo sto i veruvale moite predci.) upatstvoto i nasledstvoto koe go imam.;)

Kajgana Shop

На врв Bottom