ElNinho
Мадридиста!
- Член од
- 17 јули 2009
- Мислења
- 20.971
- Поени од реакции
- 57.779
Тоа е тоа, ти поубаво објасни од мене. Чоекот е пингвин збунет. Ама глеј, претседател кај нас значи и да те нема баш, зашто нема некоја функција освен парадна. Сите знаат кој е канцелар на Германија ама никој не знае кој е претседател на Германија. Исто и со премиерот на Франција, претседателот на Италија и слично , каде што функциите се различни. Така да, да беше премиер и да правеше вакви гафови, ќе беше ептен пострашно, бидејќи има некаква функција.
Не се слагам дека гафот на премиерот би бил поголем од овие на Хорхе. Воопшто не е ни битна тежината на функцијата. Сепак он Претседател, било тоа да е во парламентарна или претседателска демократија. Без разлика на дијапазонот на неговите ингеренции он треба да биде преставителен човек, комуникативен, снаодлив.
Баш во систем како нашиов според мене тие карактеристики треба да бидат повпечатливи. Затоа што во систем како нашиов, негова задача е речиси единствено тоа, претставување на државата во надворешната политика. Да сме САД, па да го простиме тоа на сметка на реформи во здравството, сообраќајот, образованието - океј. Ама тука претседателот нема никаква врска со изградени патишта, школи и сали.
Во систем како нашиот, претседателот треба да го паметиме по неговото медијаторство, снаодливост во конфликти (кое за среќа го немаме моментално), успеси во надоврешната политика итн. Или народски кажано, треба да го паметиме по муда. Покојниот Борис Трајковски во политичката фела го паметат по тоа што организираше самит на кој за првпат по конфликтите имаше преставник од сите држави на расцепканиот Балкан. Хорхе го паметат по тоа што му пропадна самитот, му откажаа учество во 5 до 12.
Тоа што моментално кај нас и тие ингеренции му се сведени на минимум, е сосема друга приказна и јас и ти ја знаеме, веќе премногу навлегов во сериозна политика.
Но тежината на гафот, како гаф не му се смалува заради тоа што е претседател во не-претседателски систем. Еден Амди Бајрам, човек без образование трпи сеир, оти не и професор. Иако пак ќе речам, ја би „трпел“ и секојдневни вакви гафови, доколку во средбите со меѓународните претставници е сосема спротивното, но еве ништо не ми укажа досега дека е така.