Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
13 февруари 2008
Мислења
211
Поени од реакции
185
Се користеа фрази како „мајмуниве на власт“, „дај боже да победи“ и забега вон контекст на пасошите. Не мора да ми реплицирате, продолжете слободно да зборувате, само со поусул. :)
Друже на луѓево преку тасево им дојде од оваа власт во Софија ПОВРЗАНО со начинот на издавање/неиздавање на државјанствата и по огромна инвестиција на време, пари, нерви, чекање на редици и други срања некој рекол "мајмуни на власт" или "дај боже борисов да победи"... дај молимте get a life, и не бриши постови за џабе остај ги луѓето да си најдат чаре па дали било со зборење за предвермени избори во Софија или не.

Член од
16 јуни 2009
Мислења
91
Поени од реакции
62
ete iskacaat novi protokoli ( : kako sto gledam od 2012ta vekje se stignati do 15000 broj... taka da kje zavrshat tie i kje kje pocnat so 2013 konecno ( :

S

simpleman

Гостин
Нека ни е наздравје!Денес уште еден протокол има со вратени на дополнителна.Од оваа влада не очекувам дека ќе даваат државјанства,дека ќе попуштат нешто.Крај на сиве опструкции им е што сега наместо соопштенија на 1 недела почнаа да ваѓаат на 3 недели се со цел да го дозабават и уште повеќе да го опструираат процесот.Политичка одлука имаат донесено да ја префрлат ДАБЧ под министерство за надворешни работи и се дури не го направат тоа ќе се случува ова.Социјалистича работа т.е штедење на пари,не сакаат да даваат пари за ДАБЧ.[DOUBLEPOST=1395672759][/DOUBLEPOST]
ete iskacaat novi protokoli ( : kako sto gledam od 2012ta vekje se stignati do 15000 broj... taka da kje zavrshat tie i kje kje pocnat so 2013 konecno ( :
Друже не е тоа да ти дава надеж.6 месеци враќаат околу 9000 бројки од 2012,а рачунај 2013 цела ако ја враќаат со темпо како сега и ќе не фати 2017:(.Работава е да прекинат со тие глупости.

Член од
13 февруари 2008
Мислења
211
Поени од реакции
185
Много важно! Информација за лица, желаешти да получат удостоверение за б'лгарски произход! од Д'ржавна агенција за б'лгарите чужбина
24.03.2014
На основание чл. 30, ал. 2 на Административнопроцесуалнија кодекс, в'в вр'зка с чл. 3 от Закона за б'лгарите, живеешти изв'н Република Б'лгарија и в изп'лнение на препор'ките на В'рховна административна прокуратура, информираме зајавителите по преписки с'гласно приложените спис'ци за 2013 г. и 2014 г., че следва да предоставјат доп'лнително следните документи:
1. Всички видове официални документи, издадени от б'лгарски или чужд д'ржавен орган, които с'д'ржат данни за произхода на лицето или на негови в'зходјашти по права линија;
2. Документи, издадени от Б'лгарската православна ц'рква, с'д'ржашти данни за националността на лицето;
3. Документ, доказвашт фамилното име на лицето преди склјучване на брак;
4. Влјазло в сила с'дебно решение на б'лгарски с'д за установен б'лгарски произход;
5. Влјазло в сила с'дебно решение на чуждестранен с'д за установен б'лгарски произход, признато по надлежнија ред.
При прилагане на документ, издаден от признати от ДАБЧ организации на б'лгари, живеешти изв'н Република Б'лгарија, следва тези организации да са регистрирани по реда и условијата, описани в Правилника за реда и условијата за вписване в Регист'р на Д'ржавната агенција за б'лгарите в чужбина /ДАБЧ/ на организации на б'лгари, живеешти изв'н Република Б'лгарија с'гласно чл. 3, ал. 1, т. 2 от Закона за б'лгарите, живеешти изв'н Република Б'лгарија /ЗБЖИРБ/.
http://www.aba.government.bg/?show=38&nid=1541

Последно уредено:
Член од
16 јуни 2009
Мислења
91
Поени од реакции
62
Туку ме интересира што точно се случува ако те вратат на дополнителна... и немаш баш некој документи да им однесеш... имаат одбиено некој од дополнителна што е Македонец со презиме на в или ски? сумњиво ми е ова... ако продолжат вака ќе им дигнат уште поголем протест... 15 години си функционира тоа издавање на пасоши без проблем... така да сеа не верувам дека ќе го сопрат...

Член од
13 февруари 2008
Мислења
211
Поени од реакции
185
Туку ме интересира што точно се случува ако те вратат на дополнителна... и немаш баш некој документи да им однесеш... имаат одбиено некој од дополнителна што е Македонец со презиме на в или ски? сумњиво ми е ова... ако продолжат вака ќе им дигнат уште поголем протест... 15 години си функционира тоа издавање на пасоши без проблем... така да сеа не верувам дека ќе го сопрат...
Ако те вратат на дополнителна проверка од мин. за правосудие и ништо да не однесеш процедурата е пак да ја вратат преписката на гласање во советот за гражданство... каде секое од 10-те институции гласа да или не... со двотретинско мнозинство земаш државјанство макар и ништо да не однесеш.. меѓутоа мнозинство од вратените преписки не беше прегласувана до овој момент... ОСВЕН тие што однесоа документи и ги пуштија И минимален број на одбиени... Е сега тука е проблемот мене што ме чуди зашто не почнат да ги прегласуваат тие што не однеле дополнителни документи кога јасно се знае процедурата, а каде јасно се гледа дека се православни....
Исто така освен од Мин. за правосудие, од денеска почнаа да враќаат на дополнителна проверка и од ДАБЧ... има списоци од 2013 и 2014 така да кои има вадено Удостоверение за произход треба да ги провери списоците дали го има... особено за тие што поднесувале оваа година...

Член од
16 декември 2013
Мислења
162
Поени од реакции
54
Ако те вратат на дополнителна проверка од мин. за правосудие и ништо да не однесеш процедурата е пак да ја вратат преписката на гласање во советот за гражданство... каде секое од 10-те институции гласа да или не... со двотретинско мнозинство земаш државјанство макар и ништо да не однесеш.. меѓутоа мнозинство од вратените преписки не беше прегласувана до овој момент... ОСВЕН тие што однесоа документи и ги пуштија И минимален број на одбиени... Е сега тука е проблемот мене што ме чуди зашто не почнат да ги прегласуваат тие што не однеле дополнителни документи кога јасно се знае процедурата, а каде јасно се гледа дека се православни....
Исто така освен од Мин. за правосудие, од денеска почнаа да враќаат на дополнителна проверка и од ДАБЧ... има списоци од 2013 и 2014 така да кои има вадено Удостоверение за произход треба да ги провери списоците дали го има... особено за тие што поднесувале оваа година...
Kade gi ima tie spisoci???

F

Fiser74

Гостин
Procedura za predavanje u Ambasadama-Beograd,ali su cene svuda iste
Za udostrovenije za proizvod- 15 evra za apostol(legalizacija)po dokumentu-preveden od OVLASTENOG prevodica za Bugarski(ambasade imaju spisak prevodica koje priznaju)
5 evra za slanje
6 leva za overena izjava kod notara u Bugarskoj
Za pasos kad se dobije uverenje-15 evra za apostole po dokumentu-isto prevedeni
5 evra za slanje
50 evra neka taksa

Koja je procedura kad se dobije drzavljanstvo,kolko kosta kod posrednici prijavljivanje u Bugarskoj ili sta vec
Na pitanje u formular dal nameravate da se nastanite u Bulgaria i gde,jer poubavo napisati da ili ne

Член од
6 февруари 2014
Мислења
1.016
Поени од реакции
874
Procedura za predavanje u Ambasadama-Beograd,ali su cene svuda iste
Za udostrovenije za proizvod- 15 evra za apostol(legalizacija)po dokumentu-preveden od OVLASTENOG prevodica za Bugarski(ambasade imaju spisak prevodica koje priznaju)
5 evra za slanje
6 leva za overena izjava kod notara u Bugarskoj
Za pasos kad se dobije uverenje-15 evra za apostole po dokumentu-isto prevedeni
5 evra za slanje
50 evra neka taksa

Koja je procedura kad se dobije drzavljanstvo,kolko kosta kod posrednici prijavljivanje u Bugarskoj ili sta vec
Na pitanje u formular dal nameravate da se nastanite u Bulgaria i gde,jer poubavo napisati da ili ne
Najdobro resenie e da se zaclenime vo nekoe bugarsko zdruzenie vo mk. I id toa zdruzenie da si zememe potvrda deka clenuvame vo bugarsko zdruzenie,a neli po nekoja logika vo takvoto zdruzenie clenuvaat bugari ili tie sto se cuvstvuvaat kako takvi. I spored poslednite izmeni sto gi ima vo zakonot za bugarsko drzavjanstvo navedeno e deka clenuvanjeto vo takvi zdruzenija nadvor od bugarija avtomatski go dokazuva bugarskiot koren:)

F

Fiser74

Гостин
Bil sam u Vidin raspitival se, i u ambasadu
Svakoj si tumaci na svoj nacin,kako si ko hoce
U Ambasadi u Beograd mi kazuvali da moze da predavam u konzulat u Nis (poblizu mi)
Kad sam zval u konzulat u Nis kazuvali mi sam lud,nema sanse,mora u Beograd

Budite si oprezni,Bugari si tumace zakoni kako se kom dignuva ona stvar

Член од
6 февруари 2014
Мислења
1.016
Поени од реакции
874
Bil sam u Vidin raspitival se, i u ambasadu
Svakoj si tumaci na svoj nacin,kako si ko hoce
U Ambasadi u Beograd mi kazuvali da moze da predavam u konzulat u Nis (poblizu mi)
Kad sam zval u konzulat u Nis kazuvali mi sam lud,nema sanse,mora u Beograd

Budite si oprezni,Bugari si tumace zakoni kako se kom dignuva ona stvar
Hahahaaaaahahahaha:)

Член од
6 февруари 2014
Мислења
1.016
Поени од реакции
874
S

simpleman

Гостин
Najdobro resenie e da se zaclenime vo nekoe bugarsko zdruzenie vo mk. I id toa zdruzenie da si zememe potvrda deka clenuvame vo bugarsko zdruzenie,a neli po nekoja logika vo takvoto zdruzenie clenuvaat bugari ili tie sto se cuvstvuvaat kako takvi. I spored poslednite izmeni sto gi ima vo zakonot za bugarsko drzavjanstvo navedeno e deka clenuvanjeto vo takvi zdruzenija nadvor od bugarija avtomatski go dokazuva bugarskiot koren:)
Тоа со документ издаден од организација на бугари надвор од Бг е предвидено според правилникот за работа на ДАБЧ како дополнителен документ за докажување на потекло,ако истата организација е впишана во регистарот на ДАБЧ.Тоа го нема во законот за бг државјанство туку тие работи со организациите се регулирани во законот за бугари кои живеат надвор од Бугарија.Проблемот е што во правосудие нема да го прифатат тој документ за да се добие државјанство,бидејќи ако го прифаќаа најголем дел ќе го имаа извадено и ќе требаше да издаваат државјанства,што не е дел од нивниот план за блокирање на процесот и за неиздавање на државјанства.
[DOUBLEPOST=1395693079][/DOUBLEPOST]
Тоа со документ издаден од организација на бугари надвор од Бг е предвидено според правилникот за работа на ДАБЧ како дополнителен документ за докажување на потекло,ако истата организација е впишана во регистарот на ДАБЧ.Тоа го нема во законот за бг државјанство туку тие работи со организациите се регулирани во законот за бугари кои живеат надвор од Бугарија.Проблемот е што во правосудие нема да го прифатат тој документ за да се добие државјанство,бидејќи ако го прифаќаа најголем дел ќе го имаа извадено и ќе требаше да издаваат државјанства,што не е дел од нивниот план за блокирање на процесот и за неиздавање на државјанства.
Единствено нешто што ни остана да се надеваме е оваа година да има предвремени избори и да се врати Борисов на власт,бидејќи повеќе од овие сега што се на власт не очекувам позитивно решавање на проблемов.

Последно уредено од модератор:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom