- Член од
- 6 август 2012
- Мислења
- 174
- Поени од реакции
- 77
Баш не ме интересира шо вика твојот учебник за рељефите...Нека каже нешто за идеалните пирамидални пропорции на овие “РИДОВИ“ или може да каже за начинот на леење на оваа камена структура...види на сликата...Кога би знаеле природата какви не релјефни форми е во состојба да оформи би се фатиле за глава. Морам да ви го скршам филмот но не се пирамиди во прашање туку најобични набори на земјиштето (рид, планина). Секој од нив си има посебен назив но ме мрзи сега да го листам учебников по геологија.
Карпи од вулкански тип.Баш не ме интересира шо вика твојот учебник за рељефите...Нека каже нешто за идеалните пирамидални пропорции на овие “РИДОВИ“ или може да каже за начинот на леење на оваа камена структура...види на сликата...
Островица , векје подолго време планиравме искачување на неа и вчера конечно се искачивме на врвот . Имам читано за неа и се претпоставува дека е пирамида . Затоа и се заинтересирав за Островица .Бил некој кај пирамидата во северниот дел на Овче Поле (скоро кумановско)? Нека каже нешто повеќе за неа. Од горните постови прочитав дека мештаните ја викаат Острово, а подетални информации и слики од неа скоро и да нема.
Инаку, да прокоментирам малку за истата пирамида.
Според моите досегашни набљудувања (од гугл ) , најдов дека е на 42 степен гео. ширина (да речеме дека е случајно)
Понатаму, ориентацијата и е исток-запад, север-југ (правилна основа). И уште еден податок, кој навистина ме зачуди. Косината на страните е под агол од 23 степени (за време на зимскиот солистициум, сонцето е на 23.5 степени над хоризонтот).
Знам дека има и други пирамиди во Македонија, кои се издвојуваат од околината, но мислам дека оваа е онаа “вистинската“. Ги исполнува сите критериуми за пирамида.
Тоа е така зошто - НЕМА.[DOUBLEPOST=1494016353][/DOUBLEPOST]И по седум години од отварање на темата никој од релевантните институции не се ангажирал да докаже дали постојат или не постојат пирамидите во Македонија
Не е тешко - копаш и добиваш резултати.Генерално, многу е потешко да се докаже дека нешто не постои, отколку да се докаже дека нешто постои.