Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    728

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Украина и Украинците ќе го кркаат подолгиот ... факт ...
Русија може и без Украина но Украина неможе без Русија, преку Русија се снабдува со енергенси а енергенсите се моторот, срцето ... плус во Украина некаде околу 20% од населението се етнички Руси но доколку се земат во обзир и Украинците на кои мајчин јазик т.е. јазик на кој активно говорат во секојдневието им е Рускиот тогаш доаѓаме до заклучок дека половина од Украинците се Руси или едноставно кажано про-Руски настроени ... Крим е веќе завршена работа нема враќање назад во составот на Украина но како што изгледа следни по список од составот на Украина ќе летаат Харков, Донецк, Луганск, Днипропетровск и некои други источни региони кои имаат или мнозинско или пак доста бројно Руско и про-Руско население !
Драмата во Украина сеуште не е ни почната но барем да нема поголеми материјални и човечки жртви а дека Украина ќе претрпи силни територијални промени тоа веќе невозможно е да се избегне !
Крим е завршена работа како што кажав сега на ред е да се крене народот во Харков, Донецк и.т.н. честито нека му е на западниот платеник Кличко за распадот на Украина б.т.в. и без Јанукович на власт Украина пак никогаш неможе да стане членка на НАТО и ЕУ западот за кратко време ќе крене раце и ќе ја остави Украина и Украинците на милост и немилост(како што ни направија и на нас) а со тек на време Украина(она што ќе остане од нејзе) ќе мора повторно да фати рака со Русија сепак се први соседи како и братски народи со доста сличен јазик и иста религија !
Состојбата со Украина во секој случај е вин-вин за Кремљ !

fkpromaja

In the Heaven.
Член од
28 јули 2012
Мислења
449
Поени од реакции
256
За Харков и Доњецк има време. Таму е базата на Украинската индустрија и таму се најголемите рудници во Европа, па и во светот, а со обзир дека ЕУ и САД ги користат ресурсите од Украина, тие и не се лесен залак. Крим се зеде лесно поради околноста во која се најде односно во какво општество беше пред распаѓањето, општество без иднина, Мајдан во Киев. За да се земе Харков и Доњецк односно Одеса треба да избие нешто слично како во Киев. Да точно дека Русија може да ги процедуира како субјект на Руската федерација и тоа одма, тоа ќе се одрази негативно врз руската надворешна политика, па и во нешто посериозно,не заборавајќи . Но секоја чест и за Харков и Доњецк, излегоја луѓето на протести, но реално тоа и да се бројки над 100,000 тоа не се ударни бројки, тоа не се протести од типот во Киев и тешко допираат до светската јавност, но за се треба време, Крим беше Руски и неправедно беше доделен на Украина, па не беше тешко повраќањето.Но, ништо не се знае.

B

Borg_Drone

Гостин
“In the segment, Lyon interviewed activists as they explicitly described their torture at the hands of government forces, while family members recounted their relatives’ abrupt disappearances. She spoke with government officials justifying the imprisonment of activists. And the segment featured harrowing video footage of regime forces shooting unarmed demonstrators, along with the mass arrests of peaceful protesters. In sum, the early 2011 CNN segment on Bahrain presented one of the starkest reports to date of the brutal repression embraced by the US-backed regime.

“At this point,” Lyon said, “I look at those payments as dirty money to stay silent. I got into journalism to expose, not help conceal, wrongdoing, and I’m not willing to keep quiet about this any longer, even if it means I’ll lose those payments.”

Having just returned from Bahrain, Lyon says she “saw first-hand that these regime claims were lies, and I couldn’t believe CNN was making me put what I knew to be government lies into my reporting.”

http://libertyblitzkrieg.com/2012/09/04/meet-amber-lyon-former-reporter-exposes-massive-censorship-at-cnn/

http://www.examiner.com/article/former-cnn-reporter-alleges-cnn-accepted-money-from-bahrain-to-ignore-oppression

http://www.theguardian.com/world/2012/sep/04/cnn-international-documentary-bahrain-arab-spring-repression?newsfeed=true

Former Reporter Amber Lyon Exposes Massive Censorship At CNN

http://amberlyonlive.com/
Јас не се повикав на информации од CNN, не ми се веродостојни.Впрочем, досега не сум се повикал на информации од CNN.А второ, јас во ниту еден мој коментар не сум тврдел дека Западот е „светлината“ на хоризонтот, дури и фино и културно укажав на грешките на Преодната Влада во Украина и многу други работи (сега ти ако не читаш и гледаш само да ги извртиш моите напишани зборови во моите коментари тоа е друга работа, да знам уште од сега да се тргнам од темава), да не се навраќам наназад и да барам зошто гледам имам некои известувања за кои ти лично си ме цитирал ама не можам да ги најдам сега, не се вклучувам толку често на форум тоа е, други работи имаат приоритет.Само некако вие про-руски настроените луѓе само едната страна ја прикажувате, а кога прави грешки Русија тогаш немате храброст да ја покажете другата страна,.И сега очекувам после ова оси да се сипат........

Путин и сега можеше многу попаметно да изигра, го сметав за нешто попаметен.Во меѓувреме:
Санкции против руски банки:
Sanktionen gegen russische Banken: Angriff auf Putins Finanzzentrum

http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/krim-krise-sanktionen-gegen-banken-rossija-und-smp-a-960093.html

Доставката на воен центар за обучување на војници од Rheinmetall стопиранаhttp://www.spiegel.de/politik/ausland/ukraine-bundesregierung-stoppt-ruestungsgeschaeft-mit-russland-a-959708.html

И Франција ја откажа исто така доставката на носач за хеликоптери а во исто време откажана е и доставката на технологија накај Русија, зошто Русија е зависна од ЕУ во поглед на машините, технологија и хемиски материјали.

При евентуална економска војна и слично највеќе би го јаделе држави од поранешниот Источен Блок, Германија и другите западни земји ќе бидат погодени, но не како државите од поранешниот Источен Блок, зошто ова се тие земји кои се најмногу зависни од рускиот гас.И Германија секако ќе биде погодена, нормално тука нема дилема ама највеќе ќе го „јадат“ овие држави.

Последно уредено од модератор:

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.409
Поени од реакции
7.865
Двајца поранешни државни секретари на САД, прво Кисинџер, сега и Кристофер Хил со прилично мека реторика

Reckoning with Russia

Finally, the United States’ politicians and pundits deserve a bouquet of dead flowers. No issue that enters the mosh pit of American politics can escape being framed in terms of domestic partisanship. But the future of Ukraine – and of Russia – is not a game that any US leader can win or lose.

DENVER – Anyone who believes that foreign policy choices come down to Manichean choices between good and evil need to look no further than the Ukraine crisis. It is truly, as former US Secretary of State Warren Christopher said of the Balkans, “a problem from hell.” Worse, resolving it will require a temperament and clarity of thought that has become increasingly rare at a time when leaders must be seen to emote, rather than to reason their way to wise choices.

There is enough blame in this crisis to go around, but that does not mean that there is moral equivalence. The most direct responsibility lies with the Kremlin, which, sadly, is far more interested in manipulating nationalist sentiment to preserve Russia’s crony capitalism than in making a clear choice to join the global economy.

Historically, President Vladimir Putin is by no means the first Russian leader to confront such a choice. But he seems to have a preference for shallow populism – a penchant for seeking ready-made symbols of legitimacy to win over a restive population. That makes him particularly unsuited to leading a great power in a time of trouble.
Russia today combines the worst features of capitalism and statism – conditions that Putin has had more than enough time to identify, analyze, and correct. His grasp of facts and his knowledge of what is wrong indicate that what is missing is the wisdom needed to respond appropriately.

Russia’s energy resources, for example, are fast shifting from an opportunity to a familiar curse as the country fails to make the structural adjustments needed to diversify its brittle economy. As a result, Russia is a world leader in capital flight, while Putin’s authoritarian political style has alienated the intellectual and entrepreneurial classes that are crucial to creating investment opportunities at home.

None of this means that Russia can be turned into a Western state, akin to, say, the Benelux countries or northwest Europe. But Russia does need to resolve its own centuries-long tensions concerning its relationship with the West – tensions that continue to define its leaders’ conception of national identity and interest. Russians’ failure to figure out what their country “means” will result, in the end, in the choice being made for them. Ironically, a Russia that wants to determine Ukraine’s future could find that it is Ukraine – or at least its crisis – that defines Russia’s future.

But the Ukrainian leadership bears its own share of the blame for the crisis. Sovereignty requires the protection provided by effective governments and political systems. In its 23 years of post-Soviet independence, Ukraine has lurched from one political crisis to the next under a succession of governments that were corrupt, inept, or, in former Ukrainian President Viktor Yanukovych’s case, both.

Ukraine sits on rich natural resources and has a talented population. Yet it is one of the world’s worst economic performers. Ukrainians may lament that they are fated to be Russia’s neighbor, rather than, say, Canada’s; but they need to deal with that neighbor and manage the relationship, difficult as it may be. Instead, Ukrainian politicians have alternated between venality and arrogant disregard for Russia’s interests. The prominence within the anti-Yanukovych “Maidan” movement of far-right forces has given Putin a highly effective political cudgel.

Yes, Soviet Premier Nikita Khrushchev ceded Crimea to Ukraine in 1954 (to commemorate the 300th anniversary of the Treaty of Pereyaslav, which unified Ukraine and Russia); and, yes, Boris Yeltsin confirmed Crimea’s status during a period of fraught negotiations to dissolve the Soviet Union and secure Russia’s own statehood. But Ukrainians know well the complexity of the history and the need to tread lightly on Russian sensitivities.

And, lest there be any doubt, the West has hardly covered itself in glory. The European Union surely had the best of intentions in negotiating an Association Agreement with Ukraine, but that prospect had the unintended effect of setting off alarms in the Kremlin, which instantly put Yanukovych in a quandary. By all accounts, Yanukovych has a tough enough time with life’s easy decisions; this one was way over his head.

Finally, the United States’ politicians and pundits deserve a bouquet of dead flowers. No issue that enters the mosh pit of American politics can escape being framed in terms of domestic partisanship. But the future of Ukraine – and of Russia – is not a game that any US leader can win or lose.
The West has no choice but to impose sanctions on Putin’s Russia, and they will now come fast and furious. But they are unlikely to be anything more than punitive, with no coercive power to reverse facts on the ground in Crimea.

A sanctioned Russia – and a Russia that maintains its own set of sanctions – will be the new reality. But the great historical task remains to coax Russia back in the direction of membership in the international community. That means maintaining the dialogue between Secretary of State John Kerry and Foreign Minister Sergei Lavrov and seeking opportunities – Syria? North Korea? – for cooperation in a multilateral context.

At a time when the instinct is quite understandably to throw the book at the Russians, real statesmanship will be needed. To use the cliché of the month in Washington, everybody needs an exit ramp. The question is whether there are enough good drivers.

Christopher R. Hill, former US Assistant Secretary of State for East Asia, was US Ambassador to Iraq, South Korea, Macedonia, and Poland, a US special envoy for Kosovo, a negotiator of the Dayton Peace Accords, and the chief US negotiator with North Korea from 2005-2009. He is currently Dean of the Korbel School of International Studies, University of Denver.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Јас не се повикав на информации од CNN, не ми се веродостојни.Впрочем, досега не сум се повикал на информации од CNN.А второ, јас во ниту еден мој коментар не сум тврдел дека Западот е „светлината“ на хоризонтот, дури и фино и културно укажав на грешките на Преодната Влада во Украина и многу други работи (сега ти ако не читаш и гледаш само да ги извртиш моите напишани зборови во моите коментари тоа е друга работа, да знам уште од сега да се тргнам од темава), да не се навраќам наназад и да барам зошто гледам имам некои известувања за кои ти лично си ме цитирал ама не можам да ги најдам сега, не се вклучувам толку често на форум тоа е, други работи имаат приоритет.Само некако вие про-руски настроените луѓе само едната страна ја прикажувате, а кога прави грешки Русија тогаш немате храброст да ја покажете другата страна,.И сега очекувам после ова оси да се сипат........
Хормони, смена на време, други приоритети, не знам искрено на што да ги припишам погорниве бесмислици. Кога сакаш пишувај си, што сакаш мисли си и терај си инает, ако нешто не ти се свиѓа што си прочитал продужи даље и не се врти. На ништо не личи вака да ми се обраќаш.

Најнова вест од Брисел!ЕУ одлучи да не му испраќа велигденска честитка на Путин. Европските лидери машки застанаа зад оваа строга санкција, со која се убедени ќе го уништи психички диктаторот.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.876
Поени од реакции
12.982
Хормони, смена на време, други приоритети, не знам искрено на што да ги припишам погорниве бесмислици. Кога сакаш пишувај си, што сакаш мисли си и терај си инает, ако нешто не ти се свиѓа што си прочитал продужи даље и не се врти. На ништо не личи вака да ми се обраќаш.

Најнова вест од Брисел!ЕУ одлучи да не му испраќа велигденска честитка на Путин. Европските лидери машки застанаа зад оваа строга санкција, со која се убедени ќе го уништи психички диктаторот.
Поради ова ја пастирав анкетата погоре,што мисли германскиот народ за Русија и Крим. И тоа не руски медиум туку германски.
Баш таа страна германска што мисли за стриктно ова прашање. А тој ти пишува
Само некако вие про-руски настроените луѓе само едната страна ја прикажувате
И сега кој не сака да погледе на другата страна?
И не е само тој.

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Путин и сега можеше многу попаметно да изигра, го сметав за нешто попаметен.Во меѓувреме:
Санкции против руски банки:
Sanktionen gegen russische Banken: Angriff auf Putins Finanzzentrum

http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/krim-krise-sanktionen-gegen-banken-rossija-und-smp-a-960093.html

Доставката на воен центар за обучување на војници од Rheinmetall стопиранаhttp://www.spiegel.de/politik/ausland/ukraine-bundesregierung-stoppt-ruestungsgeschaeft-mit-russland-a-959708.html

И Франција ја откажа исто така доставката на носач за хеликоптери а во исто време откажана е и доставката на технологија накај Русија, зошто Русија е зависна од ЕУ во поглед на машините, технологија и хемиски материјали.

При евентуална економска војна и слично највеќе би го јаделе држави од поранешниот Источен Блок, Германија и другите западни земји ќе бидат погодени, но не како државите од поранешниот Источен Блок, зошто ова се тие земји кои се најмногу зависни од рускиот гас.И Германија секако ќе биде погодена, нормално тука нема дилема ама највеќе ќе го „јадат“ овие држави.
:pos::pos::pos:

Воведена е санкција само кон една Банка и тоа ’РОСИЈА’ која е дури 13та по големина во Русија.

Ај те молам кажи која испорака на технологија е откажана за Русија и која технологија ја купува Русија од ЕУ?

Русија има нарачано само 2 носачи и хелихоптери од Франција, но истите тие беа планирани да се доработат и бидат опремени со РУСКА воена технологија и муниција во Санкт Петерзбург.

Најзависни од рускиот гас се Германија, Австрија, Маџарска, Романија, Хрватска, Словенија и Балтичките земји.

Член од
25 август 2009
Мислења
2.078
Поени од реакции
1.243
Е ова дефинитивно ќе предизвика војна. Ако Русија и Кина одбијат да го користат доларот како валута за трговија со нафта и склучат меѓусебен договор во мај кога Путин се очекува да ја посети Кина, тогаш ќе биде густо, но како што тргнало со размена на санкции не ме чуди и вакво сценарио...

http://www.zerohedge.com/news/2014-03-21/petrodollar-alert-isolated-west-putin-prepares-announce-holy-grail-gas-deal-china

Igor Sechin gathered media in Tokyo the next day to warn Western governments that more sanctions over Moscow's seizure of the Black Sea peninsula from Ukraine would be counter-productive.

The underlying message from the head of Russia's biggest oil company, Rosneft, was clear: If Europe and the United States isolate Russia, Moscow will look East for new business, energy deals, military contracts and political alliances.

The Holy Grail for Moscow is a natural gas supply deal with China that is apparently now close after years of negotiations. If it can be signed when Putin visits China in May, he will be able to hold it up to show that global power has shifted eastwards and he does not need the West.
State-owned Russian gas firm Gazprom hopes to pump 38 billion cubic meters (bcm) of natural gas per year to China from 2018 via the first pipeline between the world's largest producer of conventional gas to the largest consumer.

"May is in our plans," a Gazprom spokesman said, when asked about the timing of an agreement. A company source said: "It would be logical to expect the deal during Putin's visit to China."

M

.:makedonec:.

Гостин
Е ова дефинитивно ќе предизвика војна. Ако Русија и Кина одбијат да го користат доларот како валута за трговија со нафта и склучат меѓусебен договор во мај кога Путин се очекува да ја посети Кина, тогаш ќе биде густо, но како што тргнало со размена на санкции не ме чуди и вакво сценарио...

http://www.zerohedge.com/news/2014-03-21/petrodollar-alert-isolated-west-putin-prepares-announce-holy-grail-gas-deal-china

Брату... додека Русија и Кина се заедно и се подржуваат во се, ништо за нив нема да биде густо оти никој нема да смее да им мрдне, американците и нивните сојузници ќе си седат кротко како јагниња ... во спротивно ќе јадат ќотек...
P.S- Русија и онака е јака сама и несмеат да влезат во војна со неа америте и тие околу нив а со Кина на своја страна Русите ќе бидат на коњ !

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.876
Поени од реакции
12.982

Воведена е санкција само кон една Банка и тоа ’РОСИЈА’ која е дури 13та по големина во Русија.

Ај те молам кажи која испорака на технологија е откажана за Русија и која технологија ја купува Русија од ЕУ?

Русија има нарачано само 2 носачи и хелихоптери од Франција, но истите тие беа планирани да се доработат и бидат опремени со РУСКА воена технологија и муниција во Санкт Петерзбург.

Најзависни од рускиот гас се Германија, Австрија, Маџарска, Романија, Хрватска, Словенија и Балтичките земји.
2та носачи се платени по 1 билион евра мислам. За сега нема најава за прекин на воената соработка меѓу Русија и Франција, но бидејќи има притисок од нато за такво нешто мислам дека и Франција може да го прекине тоа. Но Рогозн порача вратете ги парите, или доработете ги на време.

Со сила се турка Русија во ваква позиција. Не може ти да му ставаш ракети и Нато бази на граница Украина-Русија.
Еве нека го сторат тоа Русите во Мексико или Канада, да видиш што ќе им направат Американците.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/militaerbuendnis-china-und-russland-naehern-sich-strategisch-an-a-959430.html

До сега Русија немаше толку силна соработка со Кина,посебно не воена.Но после ова што се случи,по овој расцеп кој го направи Америка, на штета на односите на Еу и Русија. Русија нема друг избор освен да се соработува се повеќе со Кина.

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677

Приватниот сектор на САД е поопасен за руската економија.

RT
: Visa, MasterCard block US-sanctioned Russian banks
RIA: Visa, MasterCard Freeze Cards at Sanctioned Russian Banks

Visa said the list of the banks facing sanctions announced by the US Treasury on Thursday includes Rossiya Bank, SMP Bank, Sobinbank and Investcapitalbank.

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Приватниот сектор на САД е поопасен за руската економија.
RT: Visa, MasterCard block US-sanctioned Russian banks
RIA: Visa, MasterCard Freeze Cards at Sanctioned Russian Banks

Visa said the list of the banks facing sanctions announced by the US Treasury on Thursday includes Rossiya Bank, SMP Bank, Sobinbank and Investcapitalbank.
Ај малку размисли кој ќе изгуби пари, Виза/МастерКард кој ќе изгуби 120 милионски пазар или Русија?
Дебитни и кредитни картички веднаш ќе се заменат со нови, но еднаш изгубениот пазар тешко се повраќа.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Во кримската криза,а и дискутирајќи за сите други кризи и конфликти претходно,повеќето македонци сме за Русија против Америка.А од друга страна Македонија е проамериканска.:eek:
Реално е Македонците барем во овие денешни времиња после сите изигрувања и состојби да бидат наклонети повеќе кон истокот отколку кон западот ... не не примија во НАТО, не започнавме сеуште преговори за влез во ЕУ ... состојбите во државава не одат кон подобро ...
Јас лично на пр. сум про-Американски човек но кога ќе кажам про-Американски ја сакам Американската култура, начин на живот и размислувања, филм, музика и.т.н. но Американската т.е. Ционистичката политика не ја сакам и во овој конфликт сум на страната на Русија ...
Со Америка и воопшто со западот владеат Ционистите и тие ги прават сите мучки на планетава од најмали до најголеми во сите сфери од животот ... ја сакам Америка и Американскиот народ но не ги сакам Ционистите и нивните политики ...
Секој еден демократски настроен граѓанин на планетава треба да биде анти-Ционист бидејќи Ционистите сакаат да создадат нов светски глобален едноумиски поредок !

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
До сега Русија немаше толку силна соработка со Кина,посебно не воена.Но после ова што се случи,по овој расцеп кој го направи Америка, на штета на односите на Еу и Русија. Русија нема друг избор освен да се соработува се повеќе со Кина.
Од 1989 до денеска, Русија е главен снабдител на оружје на Кина. Во тој период извозот на оружје во Кина опфаќал 10-50% од вкупниот извоз на оружје на Русија на годишно ниво. Во последните 10тина години тој процент паѓа од причина што Кина, со помош на Руски експерти почнува сама да произведува оружје. На пример, Кина единствена во светот освен Русија има систем С400, кој е целосно изграден во Кина, со помош на Руски инженери. Сега на прво место по увоз на оружје е Индија, меѓутоа имај во предвид и дека покрај извозот на оружје, слично како и во Кина, Русите градат фабрики и во Индија, која на пример има фабрика за тенкови Т-90.

Поради дадената ситуација, мислам дека Русите во моментов ќе одобрат извоз на понапредна воена технологија, и доколку тоа се случи верувам дека уделот на Кина во Рускиот извоз на оружје ќе се зголеми.

Но како и да е, многу ти е погрешна констатацијата, Кина е длабоко зависна од Руска воена опрема и Руска воена технологија, впрочем 2/3 од оружјето што го поседува Кина е Руско.

Последно уредено:
Член од
20 ноември 2012
Мислења
451
Поени од реакции
125
После овој говор Западот сигурно ќе свати со кого си има работа... ;)

10-те најмоќни изјави на Путин од историскиот говор за Крим

Рускиот претседател Путин во најзначајниот говор во пост-советската ера им порача на Западните земји да престанат со хулиганското однесување.

1. Добро е што се сетивте дека постои закон

"Тие велат дека го кршиме меѓународниот закон. Добро е што се сетивте дека постои меѓународниот закон. Подобро доцна отколку никогаш".

2. Западот се однесува како бик во стакларска работилница
"Постојано се обидуваат да не истуркаат во ќош бидејќи имаме и држиме независна позиција и поради тоа што ја зборуваме вистината и не учествуваме во лицемерие. Но, се си има свои граници. А во случајот со Украина, нашите партнери до Западот ја поминаа таа граница, се однесуваат како мечки и дејствуваат неодговорно и непрофесионално".

3. Надминување на Студената војна
"Денес најважно е да се стави крај на оваа хистерија, да се прекине реториката на Студена Војна и да се прифатат фактите. Русија не е независен и активен учесник во меѓународните настани. Како и другите држави така и таа има свои национални интереси кои мораат да бидат земени во предвид и да се почитуваат".

4. Арогантни сте!
"Се однесувате како што ви се сака: тука и таму употребувате сила против суверени држави, склучувате коалиција по принцип "ако не се со нас, тогаш се против нас". И за да изгледа легитимно целата оваа агресија ги принудувате меѓународните организации да ја усвојат потребната резолуција. Доколку тоа поради некоја причина е оневозможено тогаш едноставно го игнорирате Советот за безбедност ОН и општо ОН во целина."

5. Се однесувате како хулигани
"Западни партнери, предводени од САД, повеќе ја сакаат владината сила отколку меѓународното право".

6. НАТО ги примаме на гости, но не може да кампуваат кај нас
"НАТО останува воена алијанса и ние сме против тоа тие да кампуваат во нашиот двор; тоа историски е наша територија. Не можам ни да замислам дека ќе патуваме во Севастопол во посета на морнарите на НАТО. Се разбира, повеќето од нив се супер момци, но ние преферираме тие да доаѓаат кај нас на посета, а не обратно".

7. Ќе одговориме на ист начин
"Некои западни политичари ни се закануваат не само со санкции, туку создаваат се посериозни проблеми кај нас. Би сакал да знам на што точно мислат: дејствување на петтата колона, со тој различен куп од "народни предавници", или можеби се надеваат дека ќе предизвикаат влошување на социјалната и економската ситуација и на тој начин ќе предизвикаат незадоволство кај јавноста? Таквите изјави ги сметам за неодговорни и очигледно агресивни па и ние ќе одговориме на истот начин".

8. Германци, ниту вашето обединување не го поддржаа
"Верувам дека бо требало да ме разберат сите Европејци, а пред се Германците. Дозволете ми да ве потсетам дека во времето кога го договаравте спојувањето на Источна и Западна Германија... некои држави, кои и беа сојузници на Германија и се уште и' се, не ја поддржаа идејата за обединување. Но нашата држава беше таа која ве поддржа вас и вашата искрена и незаприлива желба Германците да го остварат националното единство. Јас сум сигурен дека тоа го немате заборавено и од народот на Германија барам да ја поддржи аспирацијата на Русија да го обнови единството".

9. Лицемерни сте за Косово
"Постојано слушаме од САД и од Западна Европа дека Косово е некој посебен случај. Но што го прави толку посебен во очите на нашите колеги? Се испостави дека тоа е фактот што при конфликтот во Косово имало многу човечки жртви. Дали тоа е вистинскиот аргумент? Во пресудата на Меѓународниот суд нема што да се каже во врска со тоа. Ова дури не се ни двојни стандарди, туку зачудувачки примитивен и вулгарен цинизам. Не би требале толку сурово да се обидувате да подредите се според вашите интереси и денес истата работа да ја нарекувате бела, а утре црна".

10. Се' има своја граница!
"Доколку премногу притискате, се' ќе ви се удри од глава"

Извор: http://tocka.com.mk/1/122012/10-najmokni-izjavi-na-putin-od-istoriskiot-govor-za-krim

"They said the situation in Kosovo is unique because it caused so many casualties, is this a legal cause to declare independence?!" - Putin
Mmm, ne, verojatno atomska trebase za Albancite vo Kosovo za situacijata da stane seriozna, koj gi ebe 1 milion proterani i iljadi zrtvi.

Kajgana Shop

На врв Bottom