Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
S

Sagan

Гостин
Абе зошто ги бришете постовите?
Темата првенствено е за дискусија Да или Не за бугарски пасоши, па после размена на корисни информации...

ultras1988

4600
Член од
6 февруари 2014
Мислења
3.031
Поени од реакции
7.145
Абе зошто ги бришете постовите?
Темата првенствено е за дискусија Да или Не за бугарски пасоши, па после размена на корисни информации...
Се срамат бидејќи знаат дека се изроди и дека идните генрации доколку се национално освестат ќе им судат како шо ние им судиме на нашите прадедовци што не стапија поактивно на страна на Центалните Сили во првата светска војна или активно самостојно во втората и место за Солун отидоа на Берлин.

S

Sagan

Гостин
Се срамат бидејќи знаат дека се изроди и дека идните генрации доколку се национално освестат ќе им судат како шо ние им судиме на нашите прадедовци што не стапија поактивно на страна на Центалните Сили во првата светска војна или активно самостојно во втората и место за Солун отидоа на Берлин.
Мене ме интересира, дали подеднакво се срамат како и оние Македонци кои земале амерски, австралиски или швапски пасоши, или можда малце повеќе?
Ако е ова второто, тогаш не ли треба државата (тука мислам на апаратусот -влада>институции) да биде таа која треба да се срами што, не само што не успеала да го спречи однародувањето, туку со погубните политики уште и го поттикнува процесот.
Еве ти , како голем патриот, комита, наследник на големиот Македонец Делчев, можеш да ѝм пообјасниш на овие изродите, у која тоа нормална држава, пензионерите добиваат покачувања на пензии, бањски и зимски одмори на товар на Буџетот, бесплатен превоз и сл., додека студентите живеат во руинирани кочини, плаќаат школарина од 400 евра нагоре, среќни се кога има ајвар да каснат, а кога ќе дипломираат до срж жалат што икад се запишале на факултет.
После тоа, објасни ѝм, што значи таа национална освестеност за 30% невработени, повеќето со по 50 години, кои јадат еднаш у денот и ѝм иде да се обесат од што немаат ебан денар да ѝм пружат на внучињата, а не пак да помогнат на сопствените деца.
Лесно е да се збори за патриотизам во услови кога си на државни јасли, или те издржува некој таков. За тие од другата страна, кои се борат да преживеат од денес за утре, тој е само перфидна алатка за манипулација со која некој ти го ограничува правото на среќа и слободно движење и ти вели „Умри од глад, о голем патриоту, најголем споменик ќе ти излееме“.

S

Sagan

Гостин
dobro a nekoj da dade nekakov komentar za linkov sto e sega ova http://www.aba.government.bg/?show=38&nid=1538
Пишува што е тоа.
Документот за бугарско потекло, освен што се докажуваше со официјални бугарски документи, крштеници/венчаници од бугарската црква, решение на суд,
СЕГА
како што вели насловот и точка 2, се проширува и на документи издадени од организации на Бугари надвор од Р. Бугарија.

Или у превод, ако немаш бугаристански документи, ќе треба да се зачлениш во некое од здруженијата за пријателска асимилација (кои кај нас виреат како плевел) http://www.aba.government.bg/?country=51 и
те ште ти издадат удостоверение че си блгарче, с којто ште си получиш пашапорт.

И како што реков денес во постот кој ми е избришан од агилните модератори, ова е почетната фаза од формирање на бугарска партија во Македонија.

П.С. Запазете ги добро годините на создавање на здруженијата на Бугари во Македонија.

Член од
16 јуни 2009
Мислења
91
Поени од реакции
62
Jas se konsultirav so eden posreduvac... kojso dobri si ja raboti rabotata i mu kazav deka imam brat so bugarski pasosh no roditelite ne mi se bugari i nemam drugi dokumenti za predci mi kazaa deka nema da imam nikakov problem ( :

Член од
21 ноември 2008
Мислења
617
Поени од реакции
63
Вака многу си глуп или глуп се правиш не знам али еве да ти одговорам.Прво која е разликата меѓу бугарскиот пасош и американски и австралиски пасош читај и разбери еднаш засекогаш кога зимаш бугарски пасош а живееш у Македонија а не во Бугарија ти твојот предок го пишуваш Бугарин а истиот твој предог можно е да се борел против Бугарите како на пример мојот прадедо.Второ кога зимаш американски пасош за националност пишуваш Македонец така да ти е Македонец така да Македонец со американси австалиски швајцарски романски пасош или ти како македонски Бугарин со бугарски има разлика од тука до Стамбол.За студентите така и ни треба кога се долноглави пички и како тебе немам содветен збор али да речам се им е исто и баш им е гајле иначе и јас сум студент кога и да одам да се бунам за нешто ме прават луд подшрка имам само од 2-3 колеги а сме 90 на факс се плашат да ги прашат професорите доколку нешто не им е јасно и.т.н. погледни ги студентите во твојата сакана Бугарија што прават за нивните права и погледни овде па запрашај се зошто е тоа така.За пензионирите бенефит имат само тие од Скопје моите не гледам нешто у Струмица да се возат по автобус за Банско а и на другите бањи не одат а за ски центар автобуси како од Скопје до Маврово нема второ пензионерите заслужуват многу бенефити а тоа дали сега е претерано и дали тие се прави мерки е друго прашање.Иначе за борба на студенти имаш една левичарска организација Слободен Индекс прашај ги колку члена имат јас не одам бидејќи сум како што виде по политичко определување десничар и сум на УГД а не на УКИМ па еве бори се со нив.И последно брате да умреш во Македонија од глад си идиот можеби немаш којзнае кој услови али бар да имаш јадење на масата од секогаш има бар јас не паман дека не сум имал татко ми плус 3 години беше невработен па пак се има ако сакаш а тие што одат во странство гледам се прославуват ист живот дури бетер работат по 14 саати за малку пари за тамошни услови не дека тука ми е фино али сигурно нема да одам ако одам да работам во странсто со БГ пасош.
Оффф лелее во Македонија имало живот имало дружба.едно големо НЕ.
Па јас несакам да живеам за да имам само леб на маса. Во Македонија кој му се равоти ке најде работа НО затоа секој ден шефот ти ја пцуе мајката ...
Како да соберам пари да обезбедам куќа за моите деца.? -кога платата е 15 000 , ти дава 4000 во банка 4000 на рака и другите.по 500 и тоа со молење.
95 % од младите немаат излезено од својата држава и да имаат до србија само , а зошто е тоа така ?

Кога се.гледа од горе некако работите не се такви како што изгледаат ама уствари тие се полоши (кога ке иам време ке допишам)

S

Sagan

Гостин
Штета, чим си од Струмица 100% можеш да најдеш документи на некој од дедовци/баби дека биле пишани Бугари. Башка дијалектот ви е многу бугарски, па нема да имаш проблеми на интервјуто.

Инаку заради усијани глави како тебе, многу од Македонците се спремни да се пишат и Монголци за да избегаат од мочварава.

Член од
20 март 2010
Мислења
185
Поени од реакции
82
Пишува што е тоа.
Документот за бугарско потекло, освен што се докажуваше со официјални бугарски документи, крштеници/венчаници од бугарската црква, решение на суд,
СЕГА
како што вели насловот и точка 2, се проширува и на документи издадени од организации на Бугари надвор од Р. Бугарија.

Или у превод, ако немаш бугаристански документи, ќе треба да се зачлениш во некое од здруженијата за пријателска асимилација (кои кај нас виреат како плевел) http://www.aba.government.bg/?country=51 и
те ште ти издадат удостоверение че си блгарче, с којто ште си получиш пашапорт.

И како што реков денес во постот кој ми е избришан од агилните модератори, ова е почетната фаза од формирање на бугарска партија во Македонија.

П.С. Запазете ги добро годините на создавање на здруженијата на Бугари во Македонија.
toa znaci deka ako nemas ili nemozes da se snajdes so dokument za vashodastite so ova dokazuvas i deka mozes da dobies grazdanstvo NO dali ke se uvazi vo ministerstvoto na pravozudie.MIzlam so pozitivno mislene.I batali gi tie neli gledas deka ne se za na forumov za temata tuku da provociraat batali gi tie nema sto da se reciplira kako sto kazav ednas na forumov site sme junaci na forumov a koga ke dojde momentot site se jorgan planina i begaat batali gi drugar daj za temava da vidi me.POZDRAV

Член од
2 декември 2013
Мислења
25
Поени од реакции
7
Абе момци, бев минатата недела на интервју. Кога предавав документи на ливчето ми пишаа некој број 13500/2013, а сега допишаа на истото ливче нов број од типот на 2935/2014. Со кој од овие броеви ќе требам да гледам на сајтот, до кај ми е статусот?
И на вас ли ви дале два броја, пошто јас мислев дека само еден број се добива.[DOUBLEPOST=1395322223][/DOUBLEPOST]А имам и уште едно прашање. Како оди процесот откако ќе добиеш указ дека си го добил државјанството. Пошто гледам дека има некоја процедура и за тоа. Може човек да го заврши сам тоа или ќе треба и за тоа некаков посредник?

Последно уредено:

CHELSEA_SR

SAXON
Член од
27 март 2009
Мислења
73
Поени од реакции
2
Абе момци, бев минатата недела на интервју. Кога предавав документи на ливчето ми пишаа некој број 13500/2013, а сега допишаа на истото ливче нов број од типот на 2935/2014. Со кој од овие броеви ќе требам да гледам на сајтот, до кај ми е статусот?
И на вас ли ви дале два броја, пошто јас мислев дека само еден број се добива.[DOUBLEPOST=1395322223][/DOUBLEPOST]А имам и уште едно прашање. Како оди процесот откако ќе добиеш указ дека си го добил државјанството. Пошто гледам дека има некоја процедура и за тоа. Може човек да го заврши сам тоа или ќе треба и за тоа некаков посредник?

ke si go gledas brojceto 2935, otkako ke go dobies ukazot ke si go zemas drazavjanstvoto i ke si odis da si podneses za pasos i licna karta, jas otkako go dobiv drazavjanstvoto otidov so covekot koj sto mi trckase za pasosot vo blagoevgrad se slikav za pasos i licna karta i za 2 nedeli gi dobiv i dvete, ne ni otidov da gi zemam toj mi gi donese doma

Член од
2 декември 2013
Мислења
25
Поени од реакции
7
CHELSEA_SR Прашањето ми беше баш за подигање на државјанство, што треба да се направи? Пошто гледав дека требало да се дојде со уплатница од250 лева, со 2 слики, со копија од документи некакви? Дали може човек да го направи тоа самостојно.

Член од
16 јуни 2009
Мислења
91
Поени од реакции
62
ke pocekash malce povekje samo kess.viktor... ima nekade nad 15 iljadi brojki pred tebe... :\ jas sum okolu 8000/2013 brojka i se nadevam deka dokaj nova godina ke mi iskoci :D daj boze i porano... samo da ne e pokasno od toa premnogu e :D

Член од
6 февруари 2014
Мислења
1.016
Поени од реакции
874
ke pocekash malce povekje samo kess.viktor... ima nekade nad 15 iljadi brojki pred tebe... :\ jas sum okolu 8000/2013 brojka i se nadevam deka dokaj nova godina ke mi iskoci :D daj boze i porano... samo da ne e pokasno od toa premnogu e :D
Nie uste od 2012 cekame ,znaci od 2012 gidina uma vrateno na dopolnitelna proverka 9000 brojcinja

Член од
2 декември 2013
Мислења
25
Поени од реакции
7
Ма знам дека има да чекам уште дебело, штом уште ни 2013та не почнале да излегуваат, Него онака јадеме бубрези во празно. Женската што ме интевјуираше рече дека за година дена треба да добијам одговор, ама свесен сум дека кој знае колку ќе се чека во реалност. Третина од луѓето за интервју беа од Руско и Албанско говорно подрачје. Другата интервјуистка си збори на Бугарски, а тој човеков си збореше мртов ладен на руски, ни еден збор не го разбрав. Понекогаш ке се пребацеше интервјуисткава на руски кога не се разбираа, ама ни збор не кажа бугарски типов. Така да се зависи од тоа колку ќе платиш за посредување. Ако платиш 2000 евра уште може за 6 месеци да се добие, без разлика дали збориш или не бугарски.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom