Македонците од Западна Македонија се жалат дека се обесправени

• Креатор на темата Креатор на темата Verdict
  • Време на започнување Време на започнување
Да не ми е работава во Гостивар одма би сум се вратил во Скопје.
Овде работава ти е ќути си, трај си..... ко во Чаир да шеташ, несмееш да се скараш со Чкљ...

@Dexter26 темава е за Македонците кои живеат во западна Македонија. Не за Бранко, Стојанче или било која политичка партија. Следниот оф топик ќе ти биде санкциониран со казнени.

@Dexter26 темава е за Македонците кои живеат во западна Македонија. Не за Бранко, Стојанче или било која политичка партија. Следниот оф топик ќе ти биде санкциониран со казнени.

Мојот коментар беше за претседателот на политичка партија која тврди дека ги застапува интересите на бранителите на Македонија, кои во 2001 година претежно гинеле за татковината во западна Македонија.

Ако коментарот не е директно поврзан со темата, тогаш индиректно е поврзан со темата.

Во спротивно, бујрум со казнените поени.

Мојот коментар беше за претседателот на политичка партија која тврди дека ги застапува интересите на бранителите на Македонија, кои во 2001 година претежно гинеле за татковината во западна Македонија.

Ако коментарот не е директно поврзан со темата, тогаш индиректно е поврзан со темата.

Во спротивно, бујрум со казнените поени.
Веројатно не знаеш, па да ти кажам. На форумов е забранета политика. Така да твојот коментар за претседатели на политички партии е оф топик и спротивно од правилата на форумот.

Последно уредено:
Пред околу десетина години имаше референдум за да се спречи да се донесе закон кој ќе предизвика аномалии кои еве како што гледаме донесоа обесправеност и дискриминација. Тој референдум не успеа. До ден денес не ми е јасно како е можно референдумот да е неуспешен? Дента паметам беше обичен облачен ден не беше ладно, а надвор немаше ниту еден човек на улиците како камења да паѓаат од небо.
После тој ден јас ја изгубив секоја надеж дека на ова парче земја некогаш ќе можеме околу било која работа да се договориме, да ја направиме како што треба. Ми стана јасно дека ќе одиме само надолу.

Пред околу десетина години имаше референдум за да се спречи да се донесе закон кој ќе предизвика аномалии кои еве како што гледаме донесоа обесправеност и дискриминација. Тој референдум не успеа. До ден денес не ми е јасно како е можно референдумот да е неуспешен? Дента паметам беше обичен облачен ден не беше ладно, а надвор немаше ниту еден човек на улиците како камења да паѓаат од небо.
После тој ден јас ја изгубив секоја надеж дека на ова парче земја некогаш ќе можеме околу било која работа да се договориме, да ја направиме како што треба. Ми стана јасно дека ќе одиме само надолу.
Точно тоа беше голем удар за Македонија како држава спроведен од Македонци. Тогаш првпат дознав дека има списоци на луѓе кој гласал кој не гласал и тоа не за која партија туку за тоа кој излегол на референдум кој практично беше за спас на Македонија. Е сеа истите обвинуваат за списоци и не знам што...иронија.

Вистина, како се чувствувате вие Mакедонците кои живеете во западна Македонија? Маргилизирани сте, страв ви е да излезете на улица, се плашите дали се безбедни вашите деца кога ќе излезат надвор? Споделете искуства. Ние кои не живееме таму, можеме да претпоставуваме само.
Според вас има ли решение за ова? Како да се изнајде и дојде до истото? И дали може воопшто да се надмине ваквата ситуација, за да се чувствуват(м)е безбедни и сигурни во градовите во кои живееме?

Глупост е да се мисли дека овие прашања сеуште можат да се решат на мирен начин. Или воопшто да се решат for that matter. Многу, многу работи претходно треба да се променат, а една од нив е големината на тестисите на нашите избраници.

Со душа го чекам денот да се преброиме, незнам кога ќе сватиме дека со овие нема соживот.Се е маска и чекаат само погоден момент за да нападнат уште еднаш.

Дечки,не драматизирајте толку......темава ништо чудно да е поттикната од политички аспект зошто како и обично пред избори се отвараат вакви теми и има етнички тепачки.Во Тетово генерално има соживот зошто МОРА.Градот е измешан и не е Палестина како што имате претпоставка вие што не живеете или не идете таму.Моите братучеди се дружат со "паметните" албанци и обратно.Значи измешани се мора заедно да се.Дружењето не е во стил на улизавање или слично него се гледа...на почетокот ми беше чудно кога идев со братучед ми и другарите негови и гледам албанци,ама после кога излегов неколку пати видов дека луѓето треба да ги цениш според човечноста,а не дали се албанци или македонци.Колку пати сам сум идел со девојка,а тинејџер сум од Скопје кон Тетово и низ градот никој ништо не ми рекол.Да,ми било шубе,дека непознато се осеќам туѓо ама до сега не сум имал проблем никаков.Слободно сум шетал и сум пазарел..на кафе..ова она се најнормално.Значи не треба да се генерализираат албанците.Има сељаци и не сељаци,како што има и кај нас и сегде.И ја да отидам негде во Скопје у некоја населба или било каде и таму може да ме начекаат "заебани" и да ми напраат проблем.Што ако се македонци? Генерално секој инцидент на етничка основа во Тетово,барем 80% е на политичка основа или од деца или како што рече погоре кој во затуцаните места Речица и натаму...Повозрасните немаат никаков проблем,зошто ЗАМИСЛЕТЕ што би било ако ситуацијата е таква каква што имате претстава? Дали би било вака мирно? Ќе има покољ секој ден.Не ги потценувајте и македонците.Македонци во Тетово има.Не се толку малку како што мислите.Имајте претстава дека и албанците се селат во Европа,а не се котат како што викате.Поминаа тие времиња :) сега гледа женски,пара,коли итн...не е будала да седи у Тетово затворен.Затоа прекратете со сите политички напади и овакво и не го "растурајте" соживотот зошто 90% од вие што пишувате не сте били и не сте виделе во Тетово. Пријатно :)

Го напраивте Тетово како да е град каде Македонците се движат преку подземни тунели пошто ако случајно некој налета блиску Албанците одма би се линчувал. Абе дај не се глупирајте тука сме секој ден заедно, не памтам кога последен пат имало некоја рчка помеѓу овие две заедници. Кафиќите во еден дел од град ни се речиси споени. Од пред некое време покренавме инициатива од форумот да играме фудбал заедно и се родија нови друштва а вас па ви е жал за Македонците од западна Македонија. Во Скопје го има ова? Години наназад сите етнички судири ги има токму во главниот град ама ај да се јадело без усул. Омразениот град Тетово за инает стана поим за соживот

Дечки,не драматизирајте толку......темава ништо чудно да е поттикната од политички аспект зошто како и обично пред избори се отвараат вакви теми и има етнички тепачки.Во Тетово генерално има соживот зошто МОРА.Градот е измешан и не е Палестина како што имате претпоставка вие што не живеете или не идете таму.Моите братучеди се дружат со "паметните" албанци и обратно.Значи измешани се мора заедно да се.Дружењето не е во стил на улизавање или слично него се гледа...на почетокот ми беше чудно кога идев со братучед ми и другарите негови и гледам албанци,ама после кога излегов неколку пати видов дека луѓето треба да ги цениш според човечноста,а не дали се албанци или македонци.Колку пати сам сум идел со девојка,а тинејџер сум од Скопје кон Тетово и низ градот никој ништо не ми рекол.Да,ми било шубе,дека непознато се осеќам туѓо ама до сега не сум имал проблем никаков.Слободно сум шетал и сум пазарел..на кафе..ова она се најнормално.Значи не треба да се генерализираат албанците.Има сељаци и не сељаци,како што има и кај нас и сегде.И ја да отидам негде во Скопје у некоја населба или било каде и таму може да ме начекаат "заебани" и да ми напраат проблем.Што ако се македонци? Генерално секој инцидент на етничка основа во Тетово,барем 80% е на политичка основа или од деца или како што рече погоре кој во затуцаните места Речица и натаму...Повозрасните немаат никаков проблем,зошто ЗАМИСЛЕТЕ што би било ако ситуацијата е таква каква што имате претстава? Дали би било вака мирно? Ќе има покољ секој ден.Не ги потценувајте и македонците.Македонци во Тетово има.Не се толку малку како што мислите.Имајте претстава дека и албанците се селат во Европа,а не се котат како што викате.Поминаа тие времиња :) сега гледа женски,пара,коли итн...не е будала да седи у Тетово затворен.Затоа прекратете со сите политички напади и овакво и не го "растурајте" соживотот зошто 90% од вие што пишувате не сте били и не сте виделе во Тетово. Пријатно :)
Ти од Тетово си?
Баш ме интересира дали другите тетовчани Македонци го делат твоето мислење.
Дали мислиш дека еден ден кога ќе те растепаат пред девојка ти, затоа што си каур, ќотекот по малку ќе боли, а дигнитетот помалку ќе ти биде спуштен, ако веруваш дека тепачите се политички инспирирани?:pos:
или ќе си речеш во себе си: - па ова е само еден изолиран случај. И така по малку ќе боли?

Повозрасните немаат проблем, затоа што ДЕЦАТА се симбол и носител на животот, а не другите старосни категории. Децата се мета. Инстиктивно, најсилно чувство, кај една нормална, возрасна единка е стремежот кон опстанокот на потомството. Најлесно е возрасниот да се одлучи за напуштање на местото на живеење, кога ќе ја види баш гореспоменатата категорија нарушена. Затоа се сите тие напади кон децата. Зашто мислиш дека решија за најголемиот христијански празник, кој ја велича победата на животот врз смртта, да ни масакрираат токму деца? Зашто сите на форумов и на улица излегоа да ги бранат убијците, да тврдат дека се невини?
Одговорот и самиот го знаеш, само неќеш да си признаеш: - им се навлажнија гаќичките инстантно. Им се дигна курето, затоа што мачениците им покажаа убаво на каурите. Јако им е, сфаќаш?

У ствари, како тоа бе, возрасните немале проблеми? Па секој ебан ден сквернават црква, на пример. Секој втор ден имаш вест која се однесува на напад врз животот и личниот дигнитет на Македонецот, од страна на Албанци. Независно дали станува збор за сквернавена црква, изјава за Голема Албанија или напад врз деца.
А тоа дека у Скопје нема ништо, ќе си го прашам. Еве ти најново.

Многу проѕирно гледаш на работите и очигледно околината и медиумите влијаат на твоево мислење.А за последниве случувања=избори идат.Не биди толку наивен

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom