Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    733

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.894
Поени од реакции
13.011
Мислам дека целта на Германија и Русија е да бидат некој вид на Југославија во таков свет во кој Кина и САД би се бореле за превласт. Организацијата што ќе ја водат да биде јазикот на вагата и да може да се пазарат со двете страни. Ама досега имаа еден голем проблем помеѓу нив во Полска, сега имаат два.
И јас мислам дека целта е ова. Американците при тоа со сила се поставуваат како хегемон на Европа, и ја отурнуваат Европа од Русија. Русија од Европа треба да е прифатена таква каква што е. До неодамна и Бежезински се залагаше за Европа силна како Америка.

@Sparow

Пишав пак, ќе пишам повторно СССР и Русија се различни системи. Исто како што Германија не е онаа на Хитлер, или Италија онаа на Мусолини. На Сталин е СССР им била политика вртење на западните држави една наспроти друга.

Мојата идеологија била религиска поврзаност со Русија? Зошто сум тврдел дека Русија не подржува сепаратизам. :pos:
Ете ги наведов ја конкретните примери каде што Русија би можела да подржува сепаратизам. Зошто не ми одговори на тие туку избега и посочи скоро 3ти примери? Конкретно зборевме за Русија. Ниту за Грција е тема,ниту за Албанија.
Во Грузија имало руски сепаратизам? :icon_lol: 4% руси има таму бе ,каков сепаратизам не тролај тука.
Е сега откако Русија ќе ја нападнат со такви методи и идеологии, сврти ги најбислките земји и региони против нив. И кога мечката ќе почне да се брани со истите методи, по ваша логика пак Русија е крива. Овие се бореле за човечки права.

Да,делува така....
Да дојде ЕУ на ниво на држава нешто налик на САД и да има партнерски односи со Русија тогаш може и да бидат навистина трета страна што ќе тера свој интерес.
Дур е Европа расцепкана на мали државички кои секоја влече на своја страна ништо повеќе од нови неврзани не може да биде.Штета пред се поради потенцијалот (популациски,воен,технолошки, природни богатства итн.) кој го има пределот од Камчатка до Атлантикот.
Потенцијалот од таа Евроазиска Унија е огромен. Приближно 700 милиони жители. Огромно пространство, да не зборам за економската моќ и ресурсите. За мене лично таа унија би можела да му пркоси на Кина и да е подобра од Америка.
Америка има 2 геополитички проблеми.
-Истиснување на Америчкото влијание во Европа и како што наведе Унија на Европа и Русија,Белорусија и Казакстан.
-Опасноста од Кина во иднина.[DOUBLEPOST=1394724853][/DOUBLEPOST]

Последно уредено:

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.830
Поени од реакции
6.384
Многу ги преценувате кинезите,не е економијата клучна секогаш..Нивното влијание нигде не сме го виделе на дело,додека русиве и успеваат да им заебат некој сметки на западот.А може немаат потенцијал за да бидат на исто ниво али нема ни потреба за тоа,доволно е да влеат страв само дека една таква војна ќе биде непредвидлива.
Од ЕУ сама по себе фактор не очекувајте да биде,луѓето живеат таков лагоден живот што нема теорија да земат пушка и да се борат(бар поголемиот број).Што фактор ќе биде таа држава без воено способно население.
Економијата не е единствен фактор,но е најважен.Далеку најважен и најтежок за остварување. Русите им поматија сметки на Америте на својата граница и пак е тешко да излезат како целосни победници од оваа ситуација. Lose - lose ситуација имаат во Украина....само работата е колку ќе изгубат. Дали ќе се задоволат со земање на Кирм и губење на остатокот од Украина за сва времена или ќе почнат војна да земат поголем дел од нејзе - војна што ќе ги врати назад во ерата на Елцин....тоа е за нив прашањето.

Башка тоа што не ја гледаш Кина не значи дека не е активна.Кинезите и те како на големо работат на проширување на своето влијание низ светот.И Америка не се мешаше ни 1914,нит 1939....па после тоа место Европјаните таа излезе како главна сила во светот.

Приоритет сега им е земање на Африка под свое крило. Африка е контитентот што во иднината ќе има најголем економски раст, со најголем популациски раст и со најмногу природни ресурси. Дури и помалите кинески бизнисмени веќе инвестираат на големо низ Африка. Имам пријател Кинез кој направи парче низ Грција и Италија во последните 15 години и сега глеј чуда се префрли во Африка како и многу негови сонародници. Денес имаш повеќе Кинези во Ангола од Европјани.....Ангола земјата со најмногу белци во Африка после ЈАР има повеќе Кинези. Ангола земјата полна со нафта.

Кина купува земјоделски површини низ Америка и Европа, Кина инвестира и финансира проекти низ целиот свет (кредитот за автоптите кој ни го даде....мал пример само,истите работи се случуваат низ целиот свет во многу поголем размер), Кина откупува долгови и обврзници, инвестира огромни пари во армијата итн. Кина сега е тигар кој почнува да се расонува,за 10-15 ќе биде разбуден, за 20 во позиција да му диктира на добар дел од планетата.

Последно уредено од модератор:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.028
Поени од реакции
83.463
Ќе го признаат Косово, а ќе го добијат Крим.
Косово и така Србите сами си го дадоа, нема практичност во настојувањето на Русија да се почитува резолуцијата на ООН.
Американците си мислеа дека можат што сакаат да прават. Не рачунаа дека Косово ќе им ги донесе Осетија и Абхазија, а сега и Крим.
Прашање на време беше, кога двојните аршини ќе им се лупнат од глава.
А овие случаи, ќе отворат врата и за други, во блиска, но и далечна иднина, кои , со право, ќе се повикаат на Косово.

Член од
4 март 2014
Мислења
58
Поени од реакции
67
ТМРО: Украинската криза пак го отвора и македонското прашање
За ТМРО дезинтегративните процеси кои се на повидок во Украина ја отвораат Пандорината кутија, која ќе се рефлектира на Шпанија, Италија, Велика Британија, Балканските земји, но и на Македонија.

„Дали е случајност или не, но Втората светска војна заврши со мировната конференција на Јалта, на Крим, токму таму каде почнува да се прекршува историскиот договор на Сталин, Рузвелт и Черчил за поствоена Европа со зацртани и непроменливи граници. Ќе биде ли Крим повторно историската одредница каде ќе се утврдува новиот светски поредок, и секако прашањето, ќе има ли сила Македонија, Македонците и македонската држава самата за себе да одлучува, а не другите за неа, без неа“, изјави Ванчо Шехтански, претседател на ТМРО.[DOUBLEPOST=1394735715]

Последно уредено од модератор:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.499
Поени од реакции
27.318
Не, јас не мислам дека е страв од Русија. Туку страв од турбуленции. Бидејќи нели, како што кажа Дарди на темава „западот е праведен“ и не им даде се. Косово не е членка на ООН, Албанците во Македонија добиваат критики затоа што сакаат да бојкотираат претседателски избори. Од истиот запад.

Знае Дарди дека во моментов употребната вредност на Србија, Српска и Македонија е поголема од употребната вредност на Албанците на Балканов. И дека доколку и Русија почне да извезува конфликти и прави кризи во одбрана, тогаш само прашање на време е кога истите САД ќе ги пуштат Албанците низ вода. Затоа и Косово на своја рака почна да прави армија. Затоа и не го прифатија хемиското оружје од Сирија.

Сосема ми е јасно тоа. Балканот нема (јас сум на став дека сеуште нема) алтернатива на САД. Доколку Русија успее да влезе со воени бази во Србија, иако убеден сум дека Америте нема да го дозволат тоа, тогаш веќе ќе можеме да разговараме за алтернатива на САД.

Од искуство во разговарање со Дарди, не вреди да му се објаснува разликата помеѓу русофилски и анти-американски. Пробував да извадам нешто повеќе од тоа што го мачи.
Баш напротив, Со влегување на Русија во Србија и Македонија, САД добива џокер во Бугарија, Романија, Албанија и Грција, тоест страшило кое ќе ги држи пудлите мирни долго време :)

Без разлика дали САД ќе ги пушти Албанците низ вода или не, факт е дека нема да си става трн у здрава нога и да си ја расипе калимерата со Грција и Бугарија или пак да ризикува внатрешен конфликт во НАТО заради нас. Мислам дека сме многу поблиску до Русија одколку што тоа ние го мислиме. Поготово ако студената војна што ја проповедам 2 години се обвистини.

Сега некако почесто мислам и на друга варијанта, а тоа е како би било да се биде неутрален во еден таков поделен свет, Швајцарија на Балканите, што би рекол еден не баш омилен лик од Македонското минато.

Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
748
Па нели македончето беше на страната на меѓународното право? Многу е апсурдно да навиваш да се распадне една суверена и независна земја. Па тогаш и албанците во МКД и Косово имаат право да се припојат со Албанија..

Член од
24 април 2008
Мислења
10.963
Поени од реакции
12.381
Па нели македончето беше на страната на меѓународното право? Многу е апсурдно да навиваш да се распадне една суверена и независна земја. Па тогаш и албанците во МКД и Косово имаат право да се припојат со Албанија..
Па, според американците - твоите идоли, Косово има право да постои како независна држава, а и Албанците ако сакаат, имаат право да се отцепат од Македонија и да се припојат со Албанија.

Истовремено, според истите тие твои идоли американци, Крим нема право да постои како независна држава и нема да ги признаат резултатите од референдумот за припојување на Крим кон Русија, кој треба да се одржи на 16 март 2014, а за кој тврдат дека е нелегален и нелегитимен, додека истовремено не ја признаваат украинската легална и легитимна влада во прогонство во Русија која е избрана на фер и демократски парламентарни избори, туку ја признаваат нелегалната и нелегитимната влада во Киев, која воопшто не е избрана на фер и демократски парламентарни избори.

Нели е прекрасна демократијата која американците - твоите идоли - ја пропагираат ? :tapp:

Последно уредено:
Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Па, според американците - твоите идоли, Косово има право да постои како независна држава, а и Албанците ако сакаат, имаат право да се отцепат од Македонија и да се припојат со Албанија.

Истовремено, според истите тие твои идоли американци, Крим нема право да постои како независна држава и нема да ги признаат резултатите од референдумот за припојување на Крим кон Русија, кој треба да се одржи на 16 март 2014, а за кој тврдат дека е нелегален и нелегитимен, додека истовремено не ја признаваат украинската легална и легитимна влада во прогонство во Русија која е избрана на фер и демократски парламентарни избори, туку ја признаваат нелегалната и нелегитимната влада во Киев, која воопшто не е избрана на фер и демократски парламентарни избори.

Нели е прекрасна демократијата која американците - твоите идоли - ја пропагираат ? :tapp:
На гејчето му е страв утре да не му текне на некој друг да реши да се оддели пд Грција. Не дека бара правда.

Пред малку гледав пренос од Советот за Безбедност на СНН...
Ај што збореа амбасадорите, збореа, но веднаш потоа анализата од СНН беше нешто од што ќе ме боли главата во наредните 3 дена.
Човече, амбасадорот на Русија почна да ги плеска Франција и САД, а овие веднаш го прекинаа и почнаа како "еве видете колку се инаетливи Русите, не сакаат дипломатски да го решат спорот и не ни помислуваат да ја повлечат војската"...

Сменив канал, но уште спин-алармот ми е на најгласно.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.963
Поени од реакции
12.381
Украина ти има помогнато во 2001 година против албанските терористи,а Русија НЕ, и сега зошто навиваш да се распадне Украина?:facepalm:
Не навивам за да се распадне Украина, туку навивам за да се распадне фашистичкиот режим кој дојде на власт во Киев пред месец дена.

Ако цената која треба да се плати за падот на украинските фашисти е Украина да изгуби дел од својата територија, тогаш така нека биде, и Германија изгубила делови од својата територија откако изгубила во Втората Светска Војна.

Кристално истото го велам и за Македонија, ако цената која треба да се плати за да постои Македонија на Македонците, а не Македонија на рамковнистичките ѓубриња, е да се изгубат делови од западна Македонија, тогаш така нека биде.

Бесмислено е сите Македонци од цела Македонија да го плаќаат цехот затоа што Македонците од западна Македонија ги продале своите имоти во 1980-те години и во 1990-те години на Албанци, па сега Албанците си играат држава во држава.

Кога човек се лекува од рак, се отстрануваат канцерогените клетки, но тие некогаш биле здрави клетки, станале канцерогени бидејќи попуштил имунолошкиот систем. Но кога штетата е веќе предизвикана, мора да се отстранат тие канцерогени клетки, бидејќи истите не можат да се излечат и повторно да станат здрави. После отстранувањето на канцерогените клетки, останува на организмот да закрепне и да се обнови со нови и здрави клетки.

Истото важи и за нас Македонците, ако денешната генерација е премногу кукавичка за да ги сочува сите делови од татковината за која нашите предци гинеле, тогаш останува барем да се спасат оние делови кои можат, со надеж дека идните генерации ќе бидат доволно силни и храбри за да ја обединат татковината еден ден.

Член од
3 мај 2012
Мислења
534
Поени од реакции
1.662
Протести и тепачки денес во Доњецк
Еден 22-годишен протестант е убиен (не се знае од која страна).

http://www.62.ua/news/494211

И дајте веќе истите муабети не ги вртете. Со гркот и Дарданот доста беше.
Си кажа секој што мислеше, ќе видиме кој бил во право.
Во меѓувреме постирајте некои новости и информации кои се актуелни

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Тоа е големата "новост", падна крв во Донецк за врме на демонстрациите: еден мртов, најмалку десет тешко повредени. Така почнуваат војни, така беше и во Сараево, еден сват убиен, па одмазда, и потоа лавина.

http://www.kyivpost.com/content/ukraine/reuters-ukrainian-demonstrators-clash-in-eastern-city-one-dead-339275.html

Околу Киев веќе поставија ПВО системи С-300.
.

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
In the Battle for Crimea, China Wins
How Beijing stands to gain from Russia's invasion of Ukraine.

Интересна статија за политиката на Кина.

Извадок:
That said, there is nothing inevitable about a closer Sino-Russian alliance. As China's influence grows, Russia could end up seeing Beijing as much as a rival as a partner. Putin's Crimea incursion is motivated by his desire to protect Russia's sphere of influence to its west, where it feels under threat from Europe. But he is also intent on maintaining Russian influence in Central Asia, where China is the long-term challenger. Over the last five years, Chinese presence in Central Asia has increased dramatically.

Russia also worries about Chinese migration into eastern Siberia and about Chinese naval intentions in the northern Pacific and Arctic region. Even as Moscow and Beijing have been growing closer over the last two years, Russia has also been improving ties with Japan and they have been holding quiet talks over Pacific Ocean islands disputed by both countries.

The power dynamics of China and Russia are also very different. China's ambitions are those of a great power on the rise: the Crimea takeover is the lashing out of a leader trying to hang on to some leverage in Ukraine that is rapidly disappearing. The last thing Putin wants it to play second fiddle to China, the way Britain does to the United States.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.894
Поени од реакции
13.011
Последните истражувања на Крим, даваат резултати од 75 постотна подршка на референдумот и припојување на Крим кон Русија.
Со меѓународното право е загарантирано правото на самоопределување.
The right of nations to self-determination (from German: Selbstbestimmungsrecht der Völker), or in short form, the right to self-determination is the cardinal principle in moderninternational law (jus cogens), binding, as such, on the United Nations as authoritative interpretation of the Charter’s norms.[1][2] It states that nations based on respect for the principle of equal rights and fair equality of opportunity have the right to freely choose their sovereignty and international political status with no external compulsion or interference[3]which can be traced back to the Atlantic Charter, signed on 14 August 1941, by Franklin D. Roosevelt, President of the United States of America, and Winston Churchill, Prime Minister of the United Kingdom who pledged The Eight Principal points of the Charter.[4] The principle does not state how the decision is to be made, or what the outcome should be, whether it be independence, federation, protection, some form of autonomy or even full assimilation.[5] Neither does it state what the delimitation between nations should be — or even what constitutes a nation. In fact, there are conflicting definitions and legal criteria for determining which groups may legitimately claim the right to self-determination.[6]

Kajgana Shop

На врв Bottom