Историчари на форумов

Тоа дело на тој од Халикарнас пријател на Перикле, напишано во девет тогашни книги, што ние денес би ги нарекле глави, е многу дискутабилно од историска гледна точка иако се смета за прво историографско дело, а тие што пишуваа пред него беа логографи.

И повеќе нема да ти поземам бесмислени муабети, затоа што од една страна на истава тема и самиот кажуваш дека не разбираш, а сепак наместо да послушаш за да научиш ти најтврдоглаво си ја храниш суетата со твојот инает водејќи ја темава во бесмислен правец.

Ако имаш нешто нејасно радо ќе ти разјасниме, ако сакаш да тераш инает остани си на твоето и живуркај си убеден дека си во право за нешто што појма немаш.
Имаш дипломирано или уште студираш,би сакал да те прашам нешто

Тоа дело на тој од Халикарнас пријател на Перикле, напишано во девет тогашни книги, што ние денес би ги нарекле глави, е многу дискутабилно од историска гледна точка иако се смета за прво историографско дело, а тие што пишуваа пред него беа логографи.

И повеќе нема да ти поземам бесмислени муабети, затоа што од една страна на истава тема и самиот кажуваш дека не разбираш, а сепак наместо да послушаш за да научиш ти најтврдоглаво си ја храниш суетата со твојот инает водејќи ја темава во бесмислен правец.

Ако имаш нешто нејасно радо ќе ти разјасниме, ако сакаш да тераш инает остани си на твоето и живуркај си убеден дека си во право за нешто што појма немаш.

„ Ми се допаѓа “ е само за првиот пасос.
Што е тоа што „ појма немаш “?

Јас веке подолг период се занимавам со историјата па некаде од 11 годишна возраст а и тоа планирам да го студирам понатаму.Сепак јас сметам дека историјата е наука на разбирањето,како е оцениш што е добро или лошо,ако пред тоа не ги разбереш условите во кои настанот или личноста се појавиле и секако како нивната појава се одразила тогаш и какви последици имаме во сегашноста.историјата не е наука која што има цел да ги чита делата на старите автори,односно еве да кажеме да ги пронаоѓа доказите без нив соодветно да ги протолкува и .евалуира.Историјата е наука која што треба и мора да ги толкува докажите не само слепо да се води по нив бидејќи многу често тоа слепило ке не однесе на дното од кањонот.

Дечки ми треба ако има некој материјал за пишување семинарска на тема Културата на блискиот исток ...па ако некој има да ми прате во електронска форма или евентуално линк од некоја страна каде што можам да најдам материјал, електронска книга и слично. ....благодарам однапред !:)

Дечки ми треба ако има некој материјал за пишување семинарска на тема Културата на блискиот исток ...па ако некој има да ми прате во електронска форма или евентуално линк од некоја страна каде што можам да најдам материјал, електронска книга и слично. ....благодарам однапред !:)
Дали можеш малку поконкретно. Која Територија и кој историски период

Дали можеш малку поконкретно. Која Територија и кој историски период

Општо ... значи основните работи, настанокот на културата и развивањето на културата на блискиот исток ,а територија се знае која тоа што се подразбира под блиски исток, значи југо-источните делови на Турција, Сирија, Ирак, Палестина, Јордан... старите држави Асирија,Месопотамија итн...
P.S - Ништо неможев да најдам на интернет за тоа се обраќам тука, ако имаш било што пиши ми, благодарам однапред ! (y)

Општо ... значи основните работи, настанокот на културата и развивањето на културата на блискиот исток ,а територија се знае која тоа што се подразбира под блиски исток, значи југо-источните делови на Турција, Сирија, Ирак, Палестина, Јордан... старите држави Асирија,Месопотамија итн...
P.S - Ништо неможев да најдам на интернет за тоа се обраќам тука, ако имаш било што пиши ми, благодарам однапред ! (y)

Повели. Само внимавај книгава Авдијев ја пишува 1948 година во Москва, значи има превише идеологија и маркистичко толкување на историјата. Инаку ке ти заврши работа. :)

Фала момци !(y)
P.S - Ако имате уште нешто пишете ;)[DOUBLEPOST=1394846349][/DOUBLEPOST]
Повели. Само внимавај книгава Авдијев ја пишува 1948 година во Москва, значи има превише идеологија и маркистичко толкување на историјата. Инаку ке ти заврши работа. :)
А зошто само 3 страни ми дава да прочитам ?

Последно уредено од модератор:
Фала момци !(y)
P.S - Ако имате уште нешто пишете ;)[DOUBLEPOST=1394846349][/DOUBLEPOST]
А зошто само 3 страни ми дава да прочитам ?

Зошто треба да ја спуштиш цела книга. Направи акаунт и следи ги упатствата.

Најголем, авторитет за Месопотамија,Сумерите... е Леонард Вули ( Sir Charles Leonard Woolley )
можеби овде ќе најдеш нешто интересно
https://www.google.mk/search?tbm=bks&hl=en&q=Leonard Woolley free downod

Брат ова баш и не ми помогна... со оглед што е на англиски и многу споро оди, ако имаш некој документи или нешто слично да ми пратиш ...:notworthy:

Брат ова баш и не ми помогна... со оглед што е на англиски и многу споро оди, ако имаш некој документи или нешто слично да ми пратиш ...:notworthy:

Со бугарски како стоиш?

Историја да, али само онаа после 39та па наваму (Студена војна, падови на комунистички земји, Втора светска војна и останати), тоа претходно со Александар и останатите некако не ме привлекува, затоа што таму секој има свое мислење, и таа историја се користи за препирање. Подршка до сите историчари.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom