Шо се случува со Субрата Рој и Сахара груп?

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
во тој случај да прашам зошто за банкарски службеници на раководни места и управители па и во многу други струки бараат потврда за неосудуваност или вмешаност во некој криминал. Ете на пример што ќе се случеше доколку фирмата продолжеше без сопственикот да оди затвор? Според информациите како се однесуваат кон изнајменото земјиште од АК Џумајлија, што досега се вложи, наводно ќе посееше некој посев и наводно ќе донесеше толкав број крави за да добие стотици илјади можеби и милиони евра помош од државата, односно од буџетот на РМ. Не е за потценување да се праша и што ќе се случеше ако влезеше во банкарскиот бизнис? Тоа е како да ставиш слонче во продавница за стакло или педофил во градинка...
Според договорот, за 18 месеци треба да вложи 60 милиони, да донесе 8000 крави и да вработи 900 лица. Не знам дали нешто е изградено или увезено.

Ама ништо од од ова не се случи, за почеток. Имаше интересна дискусија на темата каде излегоа со бројките, уште тогаш беше очигледно дека се напумпани, така е секогаш, и не само кај нас. Едноставно нереални бројки. Кога ќе напишат нова инвестиција фабрика од 4000 вработени, додека се изгради, се стави во функција, па полн капацитет да постигне и дали воопшто некогаш ќе работи под истито со таа бројка...Pr-от си го прави своето.
Е сега и критиката треба да биде конструктивна, во спротивно е обично плукање, едно е да бараш политичка и морална одговорност, отчет за нешто, а друго е да обвиниш за измама, заговор за истата и уште полошо да обвиниш некој дека зел нешто што никогаш не било твое, како тие 3,6 милијарди. И јас точно не знам што се е/не е направено...само не знам што ако започенеше реализацијата на инвестициите, поради случувањата во Индија ќе се бараше да запрат? А на големо се пишува дека има, а во тие пари е и неизбежно да има доста политика навлезено. Тоа е циничниот дел на приказната.

за да се затвореше ова поглавие со несудениот инвеститор од Индија, оваа или било која влада или било кој наш бизнисмен кој го довел како инвеститор требаше да се извини до граѓаните (што не гледам дека е страшно) и да се затвори случајот.

Извинување, да се образложи состојбата со неговите фирми тука ако ги има, дали и ако асистирала државата на кој начин, дали се претрпени и какви штети, да се разбијат сомнежите и фамата околу сево ова, да бидеме начисто, тек потоа да се суди.
Дали, и ако е како, и колку е оштетена Република Македонија од страна на Сахара групацијата и Субрата Рој?
....................

Ама ништо од од ова не се случи, за почеток. .
зарем требаше да дојде до тоа да се случи нешто за пак сите ние да плаќаме? Зарем со проневерите во банкарскиот систем, хартиите од вредност, млекари, се малце кои ние ги покриваме како граѓани? И на Соња многумина и поверувале па двапати направила финансиска проневера.
Е сега и критиката треба да биде конструктивна, во спротивно е обично плукање, едно е да бараш политичка и морална одговорност, отчет за нешто, а друго е да обвиниш за измама, заговор за истата и уште полошо да обвиниш некој дека зел нешто што никогаш не било твое, како тие 3,6 милијарди.
дали знаеш колку произведуваше Џумајлија? Неколку илјади тони пченица, сточна храна, винско грозје, сончоглед...сето тоа стои сега незасеано, а ние увезуваме земјоделски производи. Дали си запознат со барањето од земјоделците 2010-2011 за закуп (или подзакуп) на земјиштето со цел барем делумно да се засее како за нивна егзистенција, така општо за Македонија? Одговорот бил негативен согласно не знам некои закони. Истовремено Даневски го давал ова земјиште под наем на грци. Од друга голем производствен капацитет како и земјиште заштитено со закони му се дава на лице осомничено за проневера од милијарди. И ние треба да велиме, добро е не сме оштетени? Ами оти таква логика? Оти тогаш нашите закони бараат неосудувани или лица кои не се под истрага за одредени занимања и работни позиции? Не знам каде ја гледате логиката во тезата -не сме оштетени затоа што не донел пари.
Еве како дополнение еден извадок од неговиот говор, за кој прво и основно би требало да се осуди од јавноста. Дали се сложуваш со тоа некој едикојси од Утар Прдеш уште недојден во Македонија да ти се меша во медиумите, сексот, семејството, децата, граѓанството од прв и втор ред и правото на глас?
За наталитетот или, како што рече бизнисменот, за густината на населеноста тој изнесе и предлог за Македонија.
- Владата преку закон треба да дефинира која е идеалната големина на едно семејство и децата од идеалното семејство треба да ги добијат сите бенефиции, посебните придобивки за граѓанинот од прв ред. Родителите со кои не доминира нивното „јас“ ќе го изберат вистинскиот пат за нивните деца. Родителите што не ја следат идеалната семејна законска дефиниција ги губат сите придобивки и бенефиции за нивните деца, а треба да го загубат и правото на глас - рече Рој.
Тој меѓу другото истакна дека оние што се сиромашни ќе се свртат кон сексот, па така ќе го исполнат сонот за многудетно семејство.
Субрата, патем, ги искритикува медиумите што имале негативна улога, бидејќи објавувале информации за негативни настани како расправии, убиства, силувања, итн.
- Ова постепено го става човекот во една затворена емотивна сфера, што секогаш води кон зголемена потреба од себеси, без земање предвид на мислењето на другите луѓе и води кон ситуации во кои нема душевен мир. Ако има полициски час во градот, луѓето се затворени во своите соби. Слично, негативните вести потсвесно и ненамерно го принудуваат човечкиот ум да се затвори; што значи апсолутна фокусираност кон себеси, што понатаму предизвикува различни проблеми како што се корупцијата и конфликтите во општеството. Затоа медиумите треба да ги намалат негативните известувања и да додадат попозитивни, поохрабрувачки информации - рече Субрата.

Многу глупава паралела со Рамковски и А1... Хипотетички гледано да речиме дека Велија има многу пари и сака да ги инвестира во некоја земја.. Кажете ми дали ќе се најди некој нормален министер/премиер/претседате да го прими, да го прикажи како најголем спасител, да се слика со него, да менува закони за него.. Па има експресно политичка кариера да му заврши само да прими во кабинет осуден криминалец за финасиска проневера (им е гајле нив што некој смета дека не бил независен судот).. Тоа можи да помини само кај нас...

Многу глупава паралела со Рамковски и А1... Хипотетички гледано да речиме дека Велија има многу пари и сака да ги инвестира во некоја земја.. Кажете ми дали ќе се најди некој нормален министер/премиер/претседате да го прими, да го прикажи како најголем спасител, да се слика со него, да менува закони за него.. Па има експресно политичка кариера да му заврши само да прими во кабинет осуден криминалец за финасиска проневера (им е гајле нив што некој смета дека не бил независен судот).. Тоа можи да помини само кај нас...

Напротив, симетријата ја поставив од друг аспект, дали може некој да одговори дали во случајот со А1 тв се работеше чисто за политичка пресметка или пак за вообичаен криминал? Истото и со Сахара групација и Субрата Рој...[DOUBLEPOST=1394451986][/DOUBLEPOST]
И ние треба да велиме, добро е не сме оштетени? Ами оти таква логика? Оти тогаш нашите закони бараат неосудувани или лица кои не се под истрага за одредени занимања и работни позиции? Не знам каде ја гледате логиката во тезата -не сме оштетени затоа што не донел пари.

А каде ја виде таа логика? Никој не напиша дека не сме оштетени зато што не донел пари? Најди го тоа напишано од мене...извитоперуваш тоа што сум го напишал, јас велам дека тие 3,6 милијарди долари не биле никогаш наши па да некој ги зел, од една страна, додека земјиштето никој никаде не го однел, повторно може да го обработуваат македонски земјоделци. Тоа што не донел 8000 крави значи дека нам ни одзел толку по твојата логика? Или пак тоа што не вложил 60милиони евра сега по твојата логика тврдиш дека ни одзел исто толку? Полека, ова обвинување со сосема легитимното барање за политичка и морална одговорност од власта нема врска.

Последно уредено:
Напротив, симетријата ја поставив од друг аспект, дали може некој да одговори дали во случајот со А1 тв се работеше чисто за политичка пресметка или пак за вообичаен криминал? Истото и со Сахара групација и Субрата Рој...
Сахара груп е осуден врз основ на финансиски криминал, спротивно на законските правила и прописи собирал пари кои не ги врврл преку банкарски канали и манипулирал со продажби на берзи исто вон законски норми. Треба да врати 4 милијарди долари кои незаконски гги зел. И во Америка и во Кина и во Македонија за такво нешто ќе те осудат. 5-6 години веќе трае процесот, да беше политички, одма ќе го затвореа и на брзина осудеа. Сахара не може да даде докази за потекло на парите, не може да докаже дали и колку вратиле, имотот кој го поседувале не е со комплетна документација./.. Ај така во Англија нека води бизнис, или во Германија. Таму поекспресно ќе завршеше зад решетки.

А каде ја виде таа логика? Никој не напиша дека не сме оштетени зато што не донел пари? Најди го тоа напишано од мене...извитоперуваш тоа што сум го напишал, јас велам дека тие 3,6 милијарди долари не биле никогаш наши па да некој ги зел, од една страна, додека земјиштето никој никаде не го однел, повторно може да го обработуваат македонски земјоделци. Тоа што не донел 8000 крави значи дека нам ни одзел толку по твојата логика? Или пак тоа што не вложил 60милиони евра сега по твојата логика тврдиш дека ни одзел исто толку? Полека, ова обвинување со сосема легитимното барање за политичка и морална одговорност од власта нема врска.
може ама не го обработуваат. Со тоа што не се работи е во загуба Македонија. Постои договор, постојат финансиски малверзации од Сахара, постои заплена на неговите средства. Според договорот, за 18 месеци требало да се вложат 60 милиони евра, да се донесат 8000 крави и да се вработат 900 лица. Половина веќе помина, ниедна крава не е донесена. Тоа не го промовирав јас или граѓаните како сериозен проект. Не ти е мака некој странец со поддршка на твоја влада да си игра мајтап со твојата држава? Притоа никој не се огради ни од осомничениот и затворен сопственик, ни од неговите говори со подсмев кон нас.
Дали треба да кажеме -ни лук јал ни лук мирисал?

Последно уредено:
Сахара груп е осуден врз основ на финансиски криминал, спротивно на законските правила и прописи собирал пари кои не ги врврл преку банкарски канали и манипулирал со продажби на берзи исто вон законски норми. Треба да врати 4 милијарди долари кои незаконски гги зел. И во Америка и во Кина и во Македонија за такво нешто ќе те осудат. 5-6 години веќе трае процесот, да беше политички, одма ќе го затвореа и на брзина осудеа. Сахара не може да даде докази за потекло на парите, не може да докаже дали и колку вратиле, имотот кој го поседувале не е со комплетна документација./.. Ај така во Англија нека води бизнис, или во Германија. Таму поекспресно ќе завршеше зад решетки.

А1 тв и фирмите на Велија беа вмешани во меѓународен тероризам? Политичка пресметка или финасиски криминал? Ајде одговори, знаеш да бидеш принципиелен за случувања на илијадници километри, еве нешто наше. Нема апсолутна виситна во вакви ситуации. Дај не продавај морал, кој инвестициски фонд во светот останал чист? Најинтересно е што никогаш не напишав дека Субрата е невин, а ти цело време ми докажуваш дека е виновен. Да виновен и осуден за финансиски криминал во Индија, сето тоа дискутабилно, со огромна доза на политика. Како не оштети нас за 3,6 милијарди долари? Како ни одзел нешто што никогаш не било наше?

Најинтересно е што никогаш не напишав дека Субрата е невин, а ти цело време ми докажуваш дека е виновен.
хахаха
ти не викаш дека е невин али зошто јас сум викал дека е виновен
Па виновен е си има ПРЕСУДА од врховен суд на Индија.
Дај ми ти меѓународна реакција на пресудата на Субрата. Еве ти шанса да покажеш деке е политички монтиран. Пресудата е од август 2012 (година ипол веќе), дај ми реакција на некоја меѓународна организација , на некоја друга земја која го осудува врховниот суд на Индија ради политички монтиран процес против Субрата. Сепак се работи за компанија вредна милијарди долари која има капитал и во Америка и во Англија.... Дај меѓународна подршка, петиции, осуди,... на неправедноста во судењето против Сахара и Субрата

може ама не го обработуваат. Со тоа што не се работи е во загуба Македонија. Постои договор, постојат финансиски малверзации од Сахара, постои заплена на неговите средства. Според договорот, за 18 месеци требало да се вложат 60 милиони евра, да се донесат 8000 крави и да се вработат 900 лица. Половина веќе помина, ниедна крава не е донесена. Тоа не го промовирав јас или граѓаните како сериозен проект. Не ти е мака некој странец со поддршка на твоја влада да си игра мајтап со твојата држава? Притоа никој не се огради ни од осомничениот и затворен сопственик, ни од неговите говори со подсмев кон нас.
Дали треба да кажеме -ни лук јал ни лук мирисал?

Никаде не напишав ни лук јал, ни лук мирисал, ниту пак сум тврдел дека ништо нес се случи. За почеток, таа денгуба, се пресметува во пари, ако има законска основа слободно нека се отпочен постапка, или нека се оди во јавноста, немам ништо против, ама ако може да остане аполитично сето тоа во предизборниот процес. Колку што остана темава. Тоа што не донел, не значи дека однел, така?
Политичка и морална одгворност некој мора да понесе, сакал или не, тоа сигурно ќе му се одраи на гласачкото конто, ама да излезеш со тврдење дека 3,6 милијарди долари сме оштетени, ептен пропагандистички, истоот стил се користи. Никој никого не ослободува од одгворност, ама за тоа што го сторил. Друготе е се партиска пропаганда, од двете страни.

Никаде не напишав ни лук јал, ни лук мирисал, ниту пак сум тврдел дека ништо нес се случи. .
Абре аман што стори. Како да ги толкувам твоите зборови дека не сме оштетени ако не знаеш да кажеш што ти е точно намерата со ваков муабет него вртиш одоколу?
Еве ги твоите зборови
И сега повторно прашањето што го поставив, дали, и ако е како, и колку е оштетена Република Македонија?
Пак со меатфорите...ние како земја, дали изгубивме нешто што претходно сме го имале? Се друго е партиско препукување и не ме интересира...
И сега сме оштетени од 3,6 милијарди долари или не? Ако сме, како кога никогаш не биле наши? На сите им е јасно дека е изјаловена работата, и повторно прашањето ние како земја, дали изгубивме нешто што претходно сме го имале?
Останува прашањето, ајде да не биде дали, туку како и колку е оштеетна репутацијата на земјта? Репутацијата не знам како ни е оштетена, ние никого не измамивме.
А значи сега не изгубивме 3,6 милијарди долари, кои никогаш не биле наши, проблемот била репутацијата, и присуството на Субрата Рој и Сахара групацијата во Македонија, на ова се сведе штетата?
не се десил, не сме оштетени, не се десило, не сме оштетени.......
Од ова што човек може да заклучи? Дека не сме оштетени кажа едно двајсепати, така? Јас ти велам дека сме оштетени и ти кажав и зошто. Велиш не се десило. Добро, дај му дете на педофил, можеби нема ништо да се деси.
Што ти е целта со вака недефинирани ставови?

хахаха
ти не викаш дека е невин али зошто јас сум викал дека е виновен
Па виновен е си има ПРЕСУДА од врховен суд на Индија.
Дај ми ти меѓународна реакција на пресудата на Субрата. Еве ти шанса да покажеш деке е политички монтиран. Пресудата е од август 2012 (година ипол веќе), дај ми реакција на некоја меѓународна организација , на некоја друга земја која го осудува врховниот суд на Индија ради политички монтиран процес против Субрата. Сепак се работи за компанија вредна милијарди долари која има капитал и во Америка и во Англија.... Дај меѓународна подршка, петиции, осуди,... на неправедноста во судењето против Сахара и Субрата

Се изнасмеа а? Чисто се сомневам, ам нека ти биде...убаво ти пишува, не напишав дека е невин, а ти ми докажуваш дека е виновен, и пак со истота приказна продолжуваш. Никаде не напишав дека се работи за само и само политички монтиран процес, туку нешто помеѓу, а ти пак тролаш како по обичај...ама тоа е предизборно полтронство во поход...
Имаш доказ дека ни е одземено нешто што сме имале претходно? И немој со репутацијата и кредибилитетот на земјата, и како Мерцедес имал намера да гради фабрика, а НАСА космодром, па поради Субрата сега тоа нема да се прави...има штета, се проценува каква и колкава е,се сноси политичка и морална одгвороност, се друго во овој момент е ширење на дезинформации.

Се изнасмеа а? Чисто се сомневам, ам нека ти биде...убаво ти пишува, не напишав дека е невин, а ти ми докажуваш дека е виновен, и пак со истота приказна продолжуваш. Никаде не напишав дека се работи за само и само политички монтиран процес, туку нешто помеѓу, а ти пак тролаш како по обичај...ама тоа е предизборно полтронство во поход...
Имаш доказ дека ни е одземено нешто што сме имале претходно? И немој со репутацијата и кредибилитетот на земјата, и како Мерцедес имал намера да гради фабрика, а НАСА космодром, па поради Субрата сега тоа нема да се прави...има штета, се проценува каква и колкава е,се сноси политичка и морална одгвороност, се друго во овој момент е ширење на дезинформации.
Влада гарантира, го промовира, стои зад еден голем криминалец. Криминалец кој можеше да влезе и кај нас во економскиот систем.
ама тоа е предизборно полтронство во поход...
те молам не ја обременувај темата со вакви дискусии. Темата не се мочаните партии и штабови. Темата сме ние, образот на владата, нашиот образ и перењето пари на Субрата во нашата држава.

Абре аман што стори. Како да ги толкувам твоите зборови дека не сме оштетени ако не знаеш да кажеш што ти е точно намерата со ваков муабет него вртиш одоколу?
Еве ги твоите зборови
не се десил, не сме оштетени, не се десило, не сме оштетени.......
Од ова што човек може да заклучи? Дека не сме оштетени кажа едно двајсепати, што сега? Јас ти велам дека сме оштетени и ти кажав и зошто. Велиш не се десило. Добро, дај му дете на педофил, можеби нема ништо да се деси.
Што ти е целта со вака недефинирани ставови?

Моите ставови се недефинирани, или твојата паушална штета од милијарди долари? Сега стигна моментот кога треба да се образложи штетата и ескивирате така? Земјиштето е тука, не оди никаде, освен тоа што 2 години остана необработено, има износ, а тоа сигурно не се милијарди долари...Е сега меатафората ти е добра со педофилот, само кој е педофилот во случајот, останува нејасно?

Моите ставови се недефинирани, или твојата паушална штета од милијарди долари? Сега стигна моментот кога треба да се образложи штетата и ескивирате така? Земјиштето е тука, не оди никаде, освен тоа што 2 години остана необработено, има износ, а тоа сигурно не се милијарди долари...Е сега меатафората ти е добра со педофилот, само кој е педофилот во случајот, останува нејасно?
Клину бе, не сфаќаш или не сакаш да сфатиш?. Земјиштето стои, неколку илјади тони пченица, сончоглед, неколку милиони кг грозје,...не се произведуваат благодарение на тоа што земјата не отишла никаде. Договорот е потпишан со влада каде треба да вложи 60 милиони и да запосли ....

Влада гарантира, го промовира, стои зад еден голем криминалец. Криминалец кој можеше да влезе и кај нас во економскиот систем.

Кажи сега дека треба да падне власта и за кого да гласаме...да не губиме време.
Напишано политичка и морална одговорност, сакале или не ќе сносат, периодот во кој земјиштето останало необработено се пресметува во пари, и се обештеетува? Имаш нешто друго да понудиш освен нарушениот чест и углед, репутацијата, кредибилитето кои не се мерата со пари се неизмерно и неповратно оштетени...очајнички.[DOUBLEPOST=1394464689][/DOUBLEPOST]
Клину бе, не сфаќаш или не сакаш да сфатиш?. Земјиштето стои, неколку илјади тони пченица, сончоглед, неколку милиони кг грозје,...не се произведуваат благодарение на тоа што земјата не отишла никаде. Договорот е потпишан со влада каде треба да вложи 60 милиони и да запосли ....
Сфатено, ама тоа е далеку од она што се обидувате да го прикажете...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom