Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    752

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
Vanlok a imas nekoj drug sistem da predlozis ili samo ke gi kritikuvas bankarite deka se vinovni za SE !!! Opozicija e najlesno da si , samo ke si kritikuvas i tolku. Predlozi nekoj sistem i utopija da e ama razraboti go kako sto bankarive si go razrabotile :D
Не бе @Werther.
@Bafra не мислеше на Венус Проектот, туку алудира на мојот проект! ;)
(на Хејнлејн е идејата додуша, да дадам кредит каде следува) :)

Бафра, за таа мафија само на тој начин може справување. Туку си можел и да линкаш, вака ќе излезе сам се фалам. :D

W

Werther

Гостин
Не бе @Werther.
@Bafra не мислеше на Венус Проектот, туку алудира на мојот проект! ;)
(на Хејнлејн е идејата додуша, да дадам кредит каде следува) :)
Ја ставив статијата од Венус Проектот бидејќи мене најмногу ми се допаѓа таа идеја, како проекција за иднината. Исто и оваа.

Не знаев за твојата тема, ниту Bafra на што алудира. :)

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Новинарот на белградска Политика, Мирослав Лазански е сега во Крим и известува од лице место
Тој вели дека нема шанси Украинците да го нападнат Крим:
„Дакле, шансе да украјинска војска крене на Крим нису ни теоретског карактера. Немају са чиме, нема ко и немају куда. Крим је са северне копнене стране већ одсечен од Украјине, а за поморске десанте Украјина нема капацитете. Мањи инциденти су могући, али ово је ипак завршена прича. И порука Западу: тражили сте, гледајте..„
http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Tiho-urusavanje-ukrajinske-vojske.sr.html
Во друг напис известува дека ситуацијата Севастопол е сосема мирна и не се забележува било каква вознемираеност и го завршува написот со зборовите:
„ На раскршћу улица Горког и Жуковског сви мушкарци носе цвеће, а све жене носе црне чарапе. Већи број црних чарапа и мини сукања по глави становника ваљда не постоји нигде другде у свету. “
http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Biti-ili-ne-biti-za-Krim.sr.html

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Би требало да знаеш дека Чехословачка и Крим се различно водени кризи во сосема различни околности. Исто така до сега еден ранет нема а ова трае веќе петнаесетина дена...Тоа е доказ дека со Русија нема играње и дека Руската армија знае да одигра на мирен начин...Исто така би требало да знаеш дека народот на Крим никој не го гледал од осамостојувањето освен проруските претседатели од калиброт на Јанукович..Ова лично ми соопштија мои пријатели од Севастопол. Сценариово е исто како во Шкотска. Инаку, Путин да сакаше да го заземе Крим за еден ден тоа можеше уште првиот ден само да им покаже прст на фашистите,во негов стил, да сакаше вечно да командува со Русија целиот свој живот преку Медведев или за време кога беше премиер можеше да го промени уставот и да може да се кандидира за претседател повеќе од 2-3 пати незнам колку е сега, мислам 3, не, тој само сака рускиот народ да се научи на темелните вредности. Е сега знаете ли во што е проблемот, она што јас го кажувам секогаш, проблемот е во тоа што како и целиот наивен блок во светот, па и ние Македонците, сме нации во кои западот сака да предоминира, со помош на образованието секојдневно се наметнуваат пропаганди, образованието слабее, порано прашајте ги вашите родители ако сте помлади да ви раскажат како одел системот на образование во светот порано а како сега, сега процентот на писменост глобално е паднат за некој си 30 проценти, така стануваме нееманципирани нации, во кои западот си го игра таквоото со нас...Време на модерен империјализам. А знаете зошто Путин игра контра Американците? Затоа што тој е прав патриот и тој гледа за неговиот народ, тоа што неговиот народ го сака а не тоа што го сака Обама или Камерон. Терористички акт не е да се брани свој народ на мирен начин, туку терористички акт е да се убиваат цивили на блискиот исток, терористички акт е да се подјебаваш со целиот свет. Мислам дека е апсурдно да се повторуваме за руската воена моќ, затоа што нема кој не знае дека во еден ден може да се прегази Украинската војска. Што се однесува на мојот личен став бидејќи сум етикетиран како прорусин, би одговорил дека сум за сите нации кои се спротиставуваат на западот кој сака да ве изигра и вас и мене, па така сум и за Русија. Се гледа дека сте заслепени и верувате на САД, а не знаете ни основното дека американците им фрлаја кутии со оружје од борбени хеликоптери на позициите на Шар планина, заборавивте кој ги извлече од Арачиново и останато. Ама јас нема да го заборавам, затоа што ради таа Америка бев принуден да се преселам од Тетово краткотрајно во Битола, изигрававме избеглици во своја држава, тоа сценарио не смее да се повтори во Украина, и затоа, подршка за Русија!
Ова е добар пример за неинформираност, опседнатост со теории на заговор и најниска форма на дискусија.
Ниеден извор за дебилните тврдења од типот на ‘процентот на писменост глобално е опаднат за 30 проценти‘, модерен империјализам и патриотизмот на Путин. :pos::pos:

Какви трипови еееј. :pos:

Ќе престанете со оваа дебилна Америка против Русија реторика?

fkpromaja

In the Heaven.
Член од
28 јули 2012
Мислења
449
Поени од реакции
256
Ова е добар пример за неинформираност, опседнатост со теории на заговор и најниска форма на дискусија.
Ниеден извор за дебилните тврдења од типот на ‘процентот на писменост глобално е опаднат за 30 проценти‘, модерен империјализам и патриотизмот на Путин. :pos::pos:

Какви трипови еееј. :pos:

Ќе престанете со оваа дебилна Америка против Русија реторика?
Теорија на заговор? Треба да имаш плитко размислување за да ја разбереш ситуацијата со која се соочува свтот.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Теорија на заговор? Треба да имаш плитко размислување за да ја разбереш ситуацијата со која се соочува свтот.
Па се гледа дека плитко размислуваш.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Не го свати ни одговорот. Штета, голема штета. Уживкај.
Тоа е, може сум жртва на она твоено 30 процентно намалување на писменост у светот.
Кај и да е Путин Велики ќе дојде да не описмени.

fkpromaja

In the Heaven.
Член од
28 јули 2012
Мислења
449
Поени од реакции
256
Тоа е, може сум жртва на она твоено 30 процентно намалување на писменост у светот.
Кај и да е Путин Велики ќе дојде да не описмени.
Замор ми е да се конфронтирам со тебе се гледа дека плитко размислуваш... Проучи ги работите па јави се, а до тогаш не ме цитирај и не ми одговарај ако мислењето ти нема ниаккво суштинско значење. Пријатно.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
‘Не ме цитирај и не ми одговарај‘, ти стварно фантастично дискутираш и аргументираш, секоја ти чест.
Прво тропаш глупости без никаков извор, доказ или цитат, ја објаснуваш светската состојба па кажуваш како треба плитко да размислуваш за да ја знаеш светската состојба. (автогол?)
Дискусии не ти се јака страна, нели?

fkpromaja

In the Heaven.
Член од
28 јули 2012
Мислења
449
Поени од реакции
256
‘Не ме цитирај и не ми одговарај‘, ти стварно фантастично дискутираш и аргументираш, секоја ти чест.
Прво тропаш глупости без никаков извор, доказ или цитат, ја објаснуваш светската состојба па кажуваш како треба плитко да размислуваш за да ја знаеш светската состојба. (автогол?)
Дискусии не ти се јака страна, нели?
Треба да плитко размислуваш да не би го свател тоа што јас го кажав.. Тоа што цел свет го знае, го знаеш и ти само сега се правиш на тошо ама нема везе.. Прочитај ја уште неколку пати првава реченица па после коментирај... Не ти оди тебе со сврзниците а?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Новинарот на белградска Политика, Мирослав Лазански е сега во Крим и известува од лице место
Тој вели дека нема шанси Украинците да го нападнат Крим:
„Дакле, шансе да украјинска војска крене на Крим нису ни теоретског карактера. Немају са чиме, нема ко и немају куда. Крим је са северне копнене стране већ одсечен од Украјине, а за поморске десанте Украјина нема капацитете. Мањи инциденти су могући, али ово је ипак завршена прича. И порука Западу: тражили сте, гледајте..„
http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Tiho-urusavanje-ukrajinske-vojske.sr.html
Малце ме изненадува неговото тврдење, пред се’ што испуштил да спомене артилериски напад. Украинската армија има далеку од основен капацитет да го срамни со земја цел Крим, без да ризикува пешадиски десанти. Плус, Украина е една од ретките војски кои имаат толкав голем број на тенкови, што е доволен аргумент да ги држи подалеку сите агресори, па дури и една Русија.

Според мене, сепак битката не е планирана за Крим, туку за истокот на Украина. Доколку се случи воопшто.

Војната ќе биде многу подолга од сиријската, а со оглед на бројот на непријатели(цел Кавказ) кои ги има Русија и кои би започнале паралелни напади, би ја довело до истоштување и ослабување.
Тоа потоа ќе овозможи многу поголема предност на НАТО за евентуално докрајчување/

Да, Украина веројатно ќе изгуби пола популација, но кому е грижа за нив? Сигурно не на Западот.

Мене ме загрижува силното инволвирање на Полска и Балтичката тројка, бидејќи кога конечно застанаа на две нозе и навистина добро им се живее, ќе бидат втурнати во војна со која ќе изгубат се’.

Сепак, не верувам дека ќе дојде до војна, се надевам.

Треба да плитко размислуваш да не би го свател тоа што јас го кажав.. Тоа што цел свет го знае, го знаеш и ти само сега се правиш на тошо ама нема везе.. Прочитај ја уште неколку пати првава реченица па после коментирај... Не ти оди тебе со сврзниците а?
Прво тропаш глупости без никаков извор, доказ или цитат, ја објаснуваш светската состојба па кажуваш како треба плитко да размислуваш за да ја знаеш светската состојба. (автогол?) Дискусии не ти се јака страна, нели?
Мислам дека немаше потреба од твојата реакција, можеше да ја кажеш поентата без тој подбивен штимунг и етикетирање.

Точно дека нема потреба од глорифицирање на Путин или Русија, но фактот за образованието и информирањето кој го спомна fkpromaja си е на место. Доволно е да ги погледнеш западните медиуми како известуваат, не само врз основа на Русија туку за секого што моментално ја игра улогата “непријател“ на Западот.
Против Русија реално се води пропагандна кампања уште по 2 С.В., од холивудска продукција, преку преувеличување на лошите страни, поттикнување на омраза во сите поранешни СССР членки, до директно воено инволвирање за помагање на Чеченци, Авганистанци, Грузијци, а сега и Украинци против Русија.

Кога се’ ова ќе се земе во предвид, јас воопшто не се чудам што земји како С.Кореја, Кина или Русија се позатворени и помилитаристички во надворешната политика, тоа е природна реакција. Се разбира, во такви околности се раѓаат многу негативни личности кои имаат извртен светоглед и кои што ќе ја искористат приликата да воспостават диктатура и опсесивно да владеат.

Како и да е, доколку имавме малку познавања за блискиот исток и северна африка(поентата на fkpromaja) , можевме подобро да и се пригледаме на војната во Сирија и да видиме дека репризираното сценарио против Башар Асад апсолутно е погрешно. Од тој момент, многумина од нас зазедоа поинакви позиции.
Не можеш да не’ убедуваш во исправноста на западната политика, доколку воопшто си сакал или да ги претставиш како “не толку“ лоши, затоа што гледаме точно кој се’ е во таа коалиција, ене само преку граница УЧК ги обучува вахабистичките терористички групи за војна во Сирија кои вршат покољ на цивили без никаква осуда.
Што уште ти е потребно?

Доколку се согласувам дека не е потребно глорифицирање на Путин, исто така сум и против негово демонизирање. Особено не врз основа на западњачки проекции.
Русите не се цвеќе за мирисање ама овојпат, како и во Сирија, се потполно во право.

Тоа што беше спомнато за банкарите и нацистите исто така е потврден факт, не е тоа конспирација само затоа што министерот Спиро Ристовски и комисијата за учебници не дала согласност за тоа да се учиме (поентата на fkpromaja).

Еве самиот истражи за УНА-УНСО и организацијата Гладио на НАТО. Тоа малце за не толку далечната историја, а најсвежо е откривањето на нарачателите на снајперистите во Киев, за кои што има недвосмислени докази.
Уште повеќе што имаме и коресподенција меѓу Кличко и Западот за исплаќање на групации кои учествувале во дејствијата на Мајдан. Значи не се работи за “народот“ туку за организиран преврат, финансиран и поддржуван од западот.

Се учиме логика од мали нозе, на повеќемина овде не ни е проблем логички да ги составиме овие нешта и да сфатиме за што се работи.
Затоа не е благодарно што ти и 2-3 други сезонски посетители на темава ќе се убаците со етикети од типот “русофили“ и сл. Измери си ги зборовите.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
http://brif.mk/?p=135576&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d1%98%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b0

САД мафта со оружје, дали е на повидок најголемиот воен судир после втората светска војна?

Неможам да најдам потврда на оваа вест.

Башка уште нешто:
http://www.sitel.com.mk/mk/video-amerikanski-platenici-na-ulicite-na-donjeck

Kajgana Shop

На врв Bottom