Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    752

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Дали има некои новости од истокот и југот на Украина?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
http://rt.com/news/popular-uprising-eastern-ukraine-314/
http://rt.com/news/ukraine-austerity-pensions-halved-174/[DOUBLEPOST=1394232152][/DOUBLEPOST]Еве нешто постаро:
http://www.reuters.com/article/2013/05/24/monsanto-ukraine-idUSL5N0E51CM20130524
May 24 (Reuters) - Monsanto Co, the world's largest seed company, plans to launch a non-GM (genetically modified) corn seed plant in Ukraine, one of the world's leading producers of the grain, the company said on Friday.

Монсанто уште пред година дена со планови за бизнис во Украина... и тоа демек со не-ГМО. ;)
(во Украина се забранети ГМО, засега)

Муабетиве од нет:
Academi (a subsidiary of Blackwater, which was then renamed Xe), is operating in the Ukraine as a destabilizing force. Something I didn't realize is, that Monsanto now owns Academi. Monsanto may be behind the snipers that killed both protesters and cops in Kiev. I found this:

" ;Two days ago, the worrisome organisation that is US GM seed giant Monsanto announced it was going to invest $140 million in a corn seed plant in Ukraine – probably located in Vinnytsya. It claims for non-GM seeds.

As it happens Ukrainian law forbids GM crops either being imported or grown in Ukraine – and long may that ever be the case."

Последно уредено:
Член од
20 јули 2011
Мислења
576
Поени од реакции
203
Се надевам нема ништо посериозно да се случи. Страв ми е упм.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
Овде ни покажувахте лицето на украинскиот нацизам,а зашто премолчувате рускиот?!
Прво целата оваа криза не е заради проблеми во односите меѓу Украина и Русија. Ниту е проблемот внатре со луѓето во Украина. Верувам дека си и сам свесен што всушност се случува денес во Украина?
Второ, јас овде на твоиве фотографии гледам неколку панкери и неколку дечишта што „поздравуваат„ во фашистички стил. Ова пријателе го имаш и тука кај нас во избилство.
Можеби фотографииве се извадени од контекст, можеби не се...

Но тоа што е важно, се фактите.
Во парламентот на Крим нема нацисти. Во „преодната„ власт на Украина дефакто има нацисти. Фашисти можеби би било поточно да ги наречеме.
Јас всушност и немам толкав проблем со фактот дека луѓето се националисти. Но имам проблем со фактот дека тие националисти се таму инсталирани од банкарската мафија на САД, со цел да ја раскурцаат Украина.

За тоа другото. Вистина е дека Крим е контролиран од руска редовна војска, а исто така е вистина и дека кризата во Украина е направена од странски платеници и платени квислинзи неонацисти. Треба едните да ги оправдуваме повеќе од другите?

Многу интересна колумна од The Guardian на истава дискусија:
http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/mar/05/ukraine-russia-western-impotence

Ме чудиш ФМИ, не можам да кажам дека детално те следам во пишувањата... но генерално имам престстава дека си разумен човек.
Нема поголемо зло на овој свет, од банкарската мафија која стои позади Банката на Федерални Резерви на САД. Таа група луѓе се одговорни за се лошо што се случува на светов а некако е геополитички важно.
Зарем ќе спориш дека не е така?

Впрочем, овака размислуваат и многу граѓани на самата САД. Денес е време на изобилствно на слободни информации и анонимност во изразувањето... па ретко кој се срами да напише што навистина размислува.
Погледај ги коментарите под колумнава доле, те молам биди упорен и прочитај ги во целост (многу коментари има, ама ислучително се интересни).
http://theeconomiccollapseblog.com/archives/russia-and-china-stand-in-agreement-on-ukraine-and-that-is-very-bad-news-for-the-united-states

Последно уредено:

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.297
Поени од реакции
13.883
^ Затоа што рускиот нацизам може да биде изгазен од самите руси.
Но највеќе разликата е што украиниските нацисти убиваа и добија власт. Е тоа е разликата која ја прескокнуваш и ти и твоите пријатели. Тие украински нацисти сега се во структурите на власта, така се започна и во Хитлеровска Германија.
Но не ми е чудно блиските сте вие бугарите со таа идеологија.
Лична моја осуда кон царска Русија е тоа што директно се инволвилара и што ви создала држава.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.518
Поени од реакции
85.021
Не разбирам,што обшто има овде Бугариja,кога овде нема други официални езици заразлика во една Украjна.Ситуациите са тотално различни.
.
Да, да, да, Бугарија е посебен случај, Косово е посебен случај....
:tapp:

Сите шупци имаат двојни аршини, увек.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Да потсетам дека темата не е фашистички групи во светот и фашистичка идеологија, ниту Косово, ниту Бугарија.

Фактот е дека фашистичка партија ги држи најважните министерства во Украина.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Протести со пордшка на Јанукович во источна Украина кои траат веќе 24 часа. Ме чуди зошто дознаваме после 24 часа за истите.

fkpromaja

In the Heaven.
Член од
28 јули 2012
Мислења
449
Поени од реакции
256
Бегај , ептен масовна подршка
Треба да се свати дека видеото е снимено на место каде што масата не е густа, и се пласира истото на јутуб да го лаже народот. Да одиш да видиш на други сајтови мегу кои и проамерички ке ја видиш реалната слика.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.656
Поени од реакции
35.530
Он како да не знае, па сега ти му објасни, и он ќе се покае и ќе научи и ќе се согласи, и понатаму нема да мораме на секој еден корисен пост да скроламе со смртна досада, дваесетина вакви наивни препуцавања.

Посакувам еден подфорум за геополитика, каде само со дозвола ќе може се пишува. Да мора на другиве места да напишеш десетина релативно конструктивни работи (или барем не премногу глупи работи) и да те изгласаат другите дека не си толку тапа, за да добиеш привилегија да пишуваш. :)[DOUBLEPOST=1394287918][/DOUBLEPOST]Да појаснам, не е проблем имањето спротиставен став, проблем е дрвењето со непотребни досадии.
Како горниов пример, едниов поставил снимка од жабја перспектива што покрива десетина метри од некој агол каде му одговарало на снимателот да покаже дека има малку (или многу) луѓе. Потоа вториов (Captain Obvious) му го објаснува на првиов ОЧИГЛЕДНОТО.

Потоа развиваат десетина поста во кои анимирано дискутираат колкава е густината на протестанти на квадратен метар во разните протести, и според тоа која страна е „поправедната„. Бах... :cautious:

Последно уредено:
Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Главната разлика меѓу таканаречените тоталитарни и демократски режими:
„Тоталитарните режими“ со сите средства на располагање бараат/наметнуваат некој морал, некои вредности кои можат да бидат повеќе или помалку изместени. Многу често придржувањтео до прокламираните вредности не важи за владеачките слоеви.
„Демократските режими“ со сите средства на располагање бараат/наметнуваат неморал и „слобода“ од секакви вредности. Секаков вид на морална вредност го нарекуваат ограничување на слободите. Најчесто владеачките слоеви се настрана од таквиот неморал кој го промовираат меѓу масите.

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
Он како да не знае, па сега ти му објасни, и он ќе се покае и ќе научи и ќе се согласи, и понатаму нема да мораме
Види , ако не ти се свиѓа што ти ја нарушуваме преубавата и идеална слика за Путин што ја имаш , кажи само.Иначе примаат доброволци во Крим.Срби, четници веќе отидоа , затоа ако сакаш да дадеш подршка правец таму не биди тастатура воин.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Протести со пордшка на Јанукович во источна Украина кои траат веќе 24 часа. Ме чуди зошто дознаваме после 24 часа за истите.
Не само што про-руските протести не се емитувани, туку има целосен молк и за анти-фашистичките протести против Свобода од самите Украинци.

Communiqué #3 of the “Borotba” union and of the Centre of Antifascist Resistance

Ukraine is on the brink of fascist dictatorship

The fascist threat... During the last year the former power and the forces of liberal opposition in Ukraine have made enough so that to make these words sound harmless and prevent Ukrainians from addressing the threat seriously. The pro-government forces used to organize, for their self-advertisement some pseudo-“anti fascist marches” though they failed to take effective actions to prevent the rise of power of the armed nationalist organizations. The oppositional block of liberals and nationalists could easily hit the clumsy rhetoric of the Ukrainian government. As a result, the term “fascism” has become vulgarized, deprived of its historical meaning and even used with a certain irony. Meanwhile, the process of legalization of the extremist far-right ideology in Ukraine was going on at a full pace.

http://borotba.org/bulletin3_of_the_movementborotbaand_of_the_centrefor_antifascistresistance.html

Киевскаја хунта открыто передает власть олигархам

«Президент» киевској хунты Турчинов предложил ведуштим олигархам возглавить облгосадминистрации. Олигарх Коломојскиј уже согласилсја стать днепропетровским губернатором. Посты также предложены Таруте и јарославскому. Богатејшиј олигарх Ахметов поддержал кандидатуру олигарха Таруты на пост главы Донецкој ОГА.

Обнажаетсја классовыј характер новој власти, развеивајутсја иллјузии Мајдана. Помимо контролја над экономикој, олигархам предлагајут прјамој административныј контроль над страној. Об'единение «Боротьба» предупреждало, что ведуштие олигархи јавлјајутсја заказчиками и спонсорами мајданных процессов. Сејчас они готовы «собрать урожај».
Україна – не товар! Відповіддју народного руху на спроби передачі влади олігархом повинен стати лозунг НАЦІОНАЛІЗАЦІЇ ВЛАСНОСТІ ОЛІГАРХІЇ.

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
Не спомнуваш што Русија ја прекина про-Украинската тв и радио во Крим .

http://www.huffingtonpost.com/2014/03/04/ukraine-tv-black-sea-russia-propaganda-putin-protests_n_4897517.html?utm_hp_ref=media

Инаку Украинските сили денеска имаа вежби и можеби преместување на трупи од запад кон исток

Русите веќе јавно поставуваат мински полиња на "границата" меѓу Крим и Украина

Kajgana Shop

На врв Bottom