Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Ќе земаш 5000 евра ако си програмер, лекар, менаџер. Реално за обична работа може да очекуваш највеќе 2000 евра.
Од таа плата кога ќе ги одземеш трошоците за стан, сметки каде ќе ти е крајот. Ако се иде фамилијарно или со партнерка која исто така ќе работи тогаш може, а сам да се плаќа сметки како за цела фамилија не се исплати.

Ти мислиш дека тие 5000 евра ќе се трошат исто како кај нас. Затоа сите сакаат таму да заработуваат, а тука да ги трошат.
Зошто сите наши носат цигари од тука, а си видел ли по колку живеат во еден стан само за да немаат големи трошоци? Еден другар е со 10 цимери во стан во Лондон. :vozbud:
Од една страна штедат од друга живеат во мизерни услови. Исти се овие што живеат во Чикаго.

Кај нас со 500 евра зависи колку членови во семејството ќе живеат од неа колку е поголем бројот нормално дека нема да се издржува. Во просек за еден член мислам дека е доволно за пристоен живот затоа што веќе имаш сместување а некои и платени сметки. Сигурно нема секој ден да се јаде во ресторани и да се купува скапа облека.

Со 1200 евра вкупна плата двајца со дете ќе живеат убав живот. Кажувам од искуство. Значи одмори на убави места а не места од типот на Паралија.
Шетање каде ќе сакаш, 2-3 пати во недела јадење во ресторан, среден стан, кола, скапа облека, секоја недела полнење на количката во маркет....

Се согласувам потполно со тебе.
Зависи од многу околности муабетов,прво,каде сакаш да работиш/живееш, и за што си способен.
Ако се дошколуваш во земјата каде и што сакаш да работиш,големи се шансите да се вработиш на добро место и да зимаш 3000+ евра плата.
второ,обавезно да работи и сопругата/сопругот,да имаш што повеќе деца за повеќе пари да добиваш од државата.
трето,нормално е дека првите 2-3 години ќе работиш за скромен живот ама во наредните 5 ке створиш многу повеќе отколку овде за 20 години.
и што е најважно ќе имаш што да оставиш на тие деца.
Не сакам да ме сфати некој погрешно,мене ми влагаат у месецот вкупно преку 1200 евра пари,неможам да се жалам и несмеам.Ама не е веќе поентата колку пари се, туку каква иднина не чека овде,за мене и за моето дете.Плус повеќе од пола од тие пари ми се во сметки или кредити.
Да,ке одам на одмор,Да,ке возам добра кола,итн. Но,овде одам до Грција,Бугарија евентуално Јадран. Горе овие одат по Сејшели,Малдиви и кај уште не.Неможам да се задоволам со ова овде,не се малку пари ама не се ни многу. квалитетот на животот е на најдолно можно ниво,
погрешни вредности се вреднуваат.
Читајте ја Тибам Штркот ако имате можност,се работи за вистинска приказна,авторот ми е близок пријател.

500 евра не е лоша цифра за некој кој зема 250 евра, ама за некој кој зема долго време 500 евра ќе ти каже дека и не се некоја пара.
Па и не е штом не можам да поминам од плата до плата.[DOUBLEPOST=1393977764][/DOUBLEPOST]
Nemoj da mislis deka na zapad so nekoja prosecna rabotnicka plata e poinaku. Tamu cel zivot dremat pod kirija poso so rabotnicka plata sekade tesko se kupue pokriv nad glava. Dali se 500e mnogu ili malce e diskutabilno, ako ima edna plata vo familija e malce, ako raboti i zenata ondak e vise nego solidno. I na zapad ako se ceka samo na edna plata plata treva ke se pase.
Koj ne veruva deka 500e kaj nas e isto sto e 1500 vo imacka moze sloodno da proba pa ke se uveri. Vo prosek se e poskapo 1:3 do 1:20. I hranata koga ke se zeme vo prosek sve od ovosje,zelecuk,pekarski raboti itn e najmalku 1:3 razlika mozebi i poveke. da ne zborime za gotovi jadenja,restorani,picerii,hamburger i slicno, cenite se 1:5 do 1.10.
Не треси глупости,пак ќе почнат да ти се смеат.
Поскапи се само цигарите и алкохолот,се друго каде каде е поефтино од Македонија

Последно уредено:
Па и не е штом не можам да поминам од плата до плата.[DOUBLEPOST=1393977764][/DOUBLEPOST]
Поскапи се само цигарите и алкохолот,се друго каде каде е поефтино од Македонија
+ бензинот за 10 ден. :-)[DOUBLEPOST=1393985377][/DOUBLEPOST]Јас непознавам човек што. се вратил и што се пожалил.

Таму постои само едно правило:-кој сака да најде работа И да заработи ке ја најде.
Разликата тука е и да бараш НЕМА.

Последно уредено:
Ima i edno drugo pravilo, tamu cistat vecinja i maftaat so lopati i slicno ama ovde nejkat. Da ne gi vidi nekoj.
:tapp:[DOUBLEPOST=1394005490][/DOUBLEPOST]
Idi pa vidi. Ako ne si DIY tip na covek sto znae sve sam da si sredi namesti i popravi tesko tebe. Doticnite gurbetcii ke ti kazat zosto..[DOUBLEPOST=1394006021][/DOUBLEPOST]
Се согласувам потполно со тебе.
Зависи од многу околности муабетов,прво,каде сакаш да работиш/живееш, и за што си способен.
Ако се дошколуваш во земјата каде и што сакаш да работиш,големи се шансите да се вработиш на добро место и да зимаш 3000+ евра плата.
второ,обавезно да работи и сопругата/сопругот,да имаш што повеќе деца за повеќе пари да добиваш од државата.
трето,нормално е дека првите 2-3 години ќе работиш за скромен живот ама во наредните 5 ке створиш многу повеќе отколку овде за 20 години.
и што е најважно ќе имаш што да оставиш на тие деца.
Не сакам да ме сфати некој погрешно,мене ми влагаат у месецот вкупно преку 1200 евра пари,неможам да се жалам и несмеам.Ама не е веќе поентата колку пари се, туку каква иднина не чека овде,за мене и за моето дете.Плус повеќе од пола од тие пари ми се во сметки или кредити.
Да,ке одам на одмор,Да,ке возам добра кола,итн. Но,овде одам до Грција,Бугарија евентуално Јадран. Горе овие одат по Сејшели,Малдиви и кај уште не.Неможам да се задоволам со ова овде,не се малку пари ама не се ни многу. квалитетот на животот е на најдолно можно ниво,
погрешни вредности се вреднуваат.
Читајте ја Тибам Штркот ако имате можност,се работи за вистинска приказна,авторот ми е близок пријател.
Sum ja cital, odlicno napisano, mnogu duhovito i slikovito pa i realno. Kanada e stvarno top izbor za emigriranje kako sto se Norveska i Svajcarija. Tie so resile tamu da odat nema da zgresat. EU e gola voda za Kanada.

Последно уредено:
In Canada NOTHING is easy as many people think even for Canadians isn't easy. They study in good universities as U of Toronto, U of BC, McGill etc etc and get tired looking for a good job, now emigrants come to Canada and pretend find a good job in their fields... easily?? Canada needs construction workers, drivers.... manpower. Well Canadian life is pretty difficult and is something that the government, migratory agencies or TV never going to say. Starting with weather and finishing with the Government system (pay more than 50% if you have a high revenue!!! personally this is insane!) I don't want to add more because in general weather and system are two thing that more affect people. Here emigrants comes for give better lives to their sons and nothing else! I'm one but I don't have kids, that's why I'll say bye bye Canada eventually. But In Canada you can find peace, quietness, respect and equality (And here don't pretend impose your culture over Canadians... some people think they can, so after they say Canadian are racist.. IT doesn't work in Canada!). Wealthy life, a lot of savings and relax NO sirs!!! maybe for a few old Canadians families. This my personal opinion since a partial point of view and for ask and talk with many different cultures and people.

-Mirko GF - komentar na ova video>
http://www.youtube.com/watch?v=48wm95fI_W8

Овој Англиски не знае како што треба, што е најлесен јазик и го збори цел свет (впрочем и во државата која што ја критикува и очекува да го направи богат), па ќе се жали. Индивидуалните искуства се ирелевантни, за секое негативно ќе се најде позитивно и обратно. Има други економски и останати параметри што покажуваат која држава е добро место за живеење а која не.

Во Микросам бараат лица со завршен Електро, Машински и Економски, плата 12,000 денари, не знам дали го видовте огласот? ќе го линкам не е проблем.

е сеа, во која земја на планетава ако ги исклучиме Еритреа, С. Кореа и очигледно Македонија, електроинжењер, машински инжењер или економист со акл зема 12,000? ова ли е силата што ја носи образованието? И запишувањето на технички факултет? Па со знаењето што го имав уште пред да запишам етф вадев толку од фриленс и горе доле сервиси, мервиси.

Не за на ауфидерзен, за на Марс е работава.
Значи на толку хајп што си прави газдата на фирмата тој дава иста ако не и помала почетна плата за дипломирани кадри во овие струки од штипските конфекции

Погледнете ја малку и другата страна, не само прикаските на фалбаџиите кога се вракаат во МК.

Овој Англиски не знае како што треба, што е најлесен јазик и го збори цел свет (впрочем и во државата која што ја критикува и очекува да го направи богат), па ќе се жали. Индивидуалните искуства се ирелевантни, за секое негативно ќе се најде позитивно и обратно. Има други економски и останати параметри што покажуваат која држава е добро место за живеење а која не.

Одличен пост во 3 реченици. Тоа што на Мирко (чиј англиски е за нијанса подобар од германскиот на валчо) не му се допаднала Канада не значи дела нема други тројца со спротивно мислење. Индивидуални искуства не се користат како репер за генерално мислење, посебно не од коментар од YT што нема никаков кредибилитет. Ама ај докажи му на некој необразован...

За валво и за black Friday џабе ќе им кажуваш позитивни примери кога еден негативен му е помножен со 100.
Уствари вака ти оди муабетот кај повеќето што си се лажат дека кај нас е подобро од каде и да било во светот.

Иди Петко и уште 100 други од Германија/Англија и им вика многу добро таму, добро платен си зедов станче кола, еве и децата ќе ти запишам на добар факултет.
Потоа иди трајко и им вели , за нигде таму не е за одење, најлоша работа ќе работиш за нигде бе нацисти, расисти се таму ѓупци сме за нив нема работа нема пари. Ич да не ги слушаш другите сите лажат сите таму во колиби живеат , јас ти кажвам не ги вервај.

И готово толку таму нечини и овие што кажуваат дека е добро лажат гарант на улица таму живеат немаат сол да си фрлат во очи.
Седи тука за мерак е стан од Тито можи сме дома 3 генераци натупкани но арно е не му плаќаш кирија, ќе одам сега впартија таман за избори па можи ќе фрлат нешто државно да се оди да се лежи таму плата да си земаш. Па налето можи и до Лептокарија ќе рипниме една недела да се покапат децата и то со голфот 25 години стар ама камен е за ништо не го давам.

:icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Huh... na 1 sto uspeal kako sto treba da se uspee, idat 99 sto uspeale kako cistaci, malterdzii i sl.
Toa ti e poverodostojna slika.

Huh... na 1 sto uspeal kako sto treba da se uspee, idat 99 sto uspeale kako cistaci, malterdzii i sl.
Toa ti e poverodostojna slika.

Во Австралија 150 долари дневница на црно 250 ако си пријавен. Имам другар има фирма и неколку групи малтерџии работат за него, типот неделно заработува еден мерцедес во кеш па ти потценувај пак...

Ај барем валволин и фрајдеј серат од тука , ама пак тие на јутуб со македонско име кои пишуваат на лош англиски или германски како и таму немало услови и работа? Од тие најмногу ми се гади , па дури сега ќе имаат шанси и да гласат и да ја одредуват судбината на некој што тука се мачи за корка леб.

Во Австралија 150 долари дневница на црно 250 ако си пријавен. Имам другар има фирма и неколку групи малтерџии работат за него, типот неделно заработува еден мерцедес во кеш па ти потценувај пак...
На црно!?? Зарем и Астралиа? Зарем и ти сине Бруте?
Кхм... нели таму немало *работа на црно*, работодавците те почитувале, владеело правото.
И патем колку навистина е јака таа дневница од 150 аус во Австралија?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom