Кој ја цензурира Библијата?

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Околу вистинската прикаска за Исус, кој падна во борбата против Римската окупација, се испреплетоа легенди, итовим, се изменија значењата на неговите вистински зборови и дела да се создаде прикаска за божји син кој не го интересирала политика, римјаните го сакале, а тој бил мирен проповедник на љубовта. Но за среќа ја имаме историјата која ако ја споредиме со новозаветните фантазии ни го открива вистинскиот лик и дело на Исус

Околу вистинската прикаска за Исус, кој падна во борбата против Римската окупација, се испреплетоа легенди, итовим, се изменија значењата на неговите вистински зборови и дела да се создаде прикаска за божји син кој не го интересирала политика, римјаните го сакале, а тој бил мирен проповедник на љубовта. Но за среќа ја имаме историјата која ако ја споредиме со новозаветните фантазии ни го открива вистинскиот лик и дело на Исус

sto veli istorijata za nego ??

ако на некоја секси заносна ванземаљка и притреба жежок убав секси паметен начитан духовит бистар елоквентен вреден... роб од земјата , нек ме земе одма
Alien_Dancer_V_by_bionic7.jpg

Што правиме ако испадне дека ванземаљките не се такви, туку вакви:
vanzemaljki.png

sto veli naukata za svetot kako nastanal ??
sto kazuva dnk za tebe od kakvi geni i materijali si stvoren ti samiot
ako vejke odime so fakti i argumenti
kako sto predhodno rekov avtohtona religija nema
sekoja edna relgija nastanala do drugata pred nea !!!
prasanjeto e koja nas ne sozdal ??
i za sto ???
so koja cel i namera ??
treba da go gledate serijalot Ancent aliens

i za sto ???
so koja cel i namera ??
Toj li ti e sorsot za infromaci! Eve zosto ne treba discovery chanel slepo da se gleda . Kako i da ke dojde vreme kardasian da bide next dzisys hrajst! Damn....!

i za sto ???
so koja cel i namera ??
го поминав тој период барајќи ги одговорите во звездите. Кој ги созда крлежите? и тоа не еден вид туку неколку стотици, зошто на кртот му е одземен видот - имал очи па после некој му го одзел видот, кој ги создал ајкулите и зошто, оти само во австралија има кенгури, зошто тапирот има најголем полен орган на светот, кој му истегна врат н ажирафа....
Мислиш дека планетата ќе пропадне без луѓето? стотиуци милиони години живееле диносаурси, ние сме тука колку... 100.000 и веќе се сметаме дека сме нешто посебно и значајно, а не можеме ни да летаме ко птици, не можеме ни да живееме под вода како риби, не можеме да стигнеме зебра или газела во трчање а ако се најдеме во џунгла очи во очи со пантер или тигар - ќе не изеди[DOUBLEPOST=1393014805][/DOUBLEPOST]
Што правиме ако испадне дека ванземаљките не се такви, туку вакви:
имам клецкано и погрди земјанки

Последно уредено:
rekov Hamurabi
dali si ja procital biblijata cela star i nov zavet ??

Ти која верзија си ја читал? Онаа детската библија ли, со сликички?

Еншнт елијанс е добра забава, има посебна тема за серијалот.

Најголемата цензура на библијата, па и секоја верска книга е исфрлањето на пасусот „ Сите ликови се измислени. Секоја сличност со вистински личности и настани е ненамерна “ :D

Во врска со вонземјани и слични какина... Што ме мене ташак боли од кај дошол првиот човек. Дали евоулирал, или пак некој го оставил тука. Еве и да дознаеме дека првиот човек усвари е оставен на Земјата, од страна на други интелегенти тела. Сеа јас треба да почнам да се чувствувам како вонземјанец ? Треба да се чувствувам супериорен и сигурен, или пак исплашено, како една небтина бубашваба? Штетник ? НЕ БРЕ ! Гајле ми е... Толкав напредок се створил во последниве 500 години, за последниве 50 и да не праеме муабет. А тоа како го откриле огнот, или како ги изградиле пирамидите, ја би прашал, како на некој му текнало да бара човечки клетки, ДНК, да направи телефон, да открие струја, да создади компјутер, да создади автомобил, да направи гориво стриктно базирано на вода... Се е до имагинацијата и посветеноста. Не ти треба некој да ти каже дека „ ти си посебен“ за да направиш нешто.

Без разлика дали е цензурирана или не библијата ,човекот не се родил со книга и секој кој има пола мозок може да размислува самиот и да се движи низ животот .Не му се потребни религии ,книги или туѓо мислење за тоа како треба да живее или некој кодекс на правила кој денес воошто не постои.
Тоа е мачкање очи за лесен мозок , цел свет се основа на верување во некој бог или религија ,а сепак цел свет оди во хаос.Никој не ги почитува тие 10 правила сите сме грешни според библијата , нема никаква цел или смисла .Тоа е една голема политичка стратегија која уште од дамнешни времиња постоела само за да се задоволат барањата на еден човек или група.Не велам дека тие книги се комплетно штетни за човечкиот разум ,но сепак има доста глупости напишани во тоа .Секој филм ,книга ,статија не е вистинита ,човекот треба сам да процени што е добро ,што е вистинито и што е лага или лошо за него ,а не да се зема здраво за готово Библијата и ништо друго .

Како што настануваше и се развиваше христијанството како нова религија, така настануваа се развиваа и нејзините идеји, верувања, учења. Не секогаш христијанството било вакво какво денес го знаеме, од почетоците како ортодоксна јудајска секта со назаренско учење, поради историски и политички промени - таа се трансформира во сосема разлиучна од своите почетоци. Заради тоа, низ вековите се разивале и менувале и текстовите во нивните свети писма, некогаш потполно отфрлани, некогаш уфрлани, некогаш менувани одземани и(ли додавани) делови, менувани зборови....
Еден од тие примери го имаме кај Лука 2: 33

А Јосиф и мајка Му се чудеа на она што се зборуваше за Него

Денес христијаните тврдат дека Исус бил отелотворен Бог не бил човек дека неговиот татко е самиот Бог (сам себе си се родил) дека му е мајка Марија а Јосиф маж на марија кој не е татко на Исус. И затоа и се вели Јосиф и мајка Му.
Но во раните верзии на Лука, не е така. И во Латинската и во коине верзијата стои:

et erat pater eius et mater mirantes super his quae dicebantur de illo

καὶἦν ὁ πατὴρ αὐτοῦ καὶἡ μήτηρ θαυμάζοντες ἐπὶ τοῖς λαλουμένοις περὶ αὐτοῦ

наместо ЈОСИФ - пишува татко МУ

Историски знаеме дека латинската вулгата е прв целосен канонизиран превод на текстовите од писмото и од неа се преведувани понатаму на други јазици. Па ако во првата верзуја стои ТАТКО а денес читаме ЈОСИФ, кој кога и каде даде налог да се смени, “Не пишете татко, напишете Јосиф“
Кој ја цензурира Библијата?
Не треба да се комлицира едноставна работа.
Да зборуваш за Библија надвор од Црквата( за некаква различна, цензурирана Библија во однос на Црквената Библија) е тотална бесмилица на која паѓаат луѓе со слабо знаење.
Тоа е како на пример да речеш: си го нашол синот на Стојан, на кого Стојан не му е татко.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom